Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Gheorghiță: Probabil 6 milioane de români au avut deja COVID-19

Ziarul de Vrancea
24 mai 2021 848 vizualizări

Astfel s-ar explica și de ce în unele județe în care populația nu prea s-a vaccinat numărul infectărilor a rămas scăzut n în țari ca Brazilia sau Africa de Sud, oameni care aveau anticorpi după ce au trecut prin boală s-au reîmbolnăvit cu aceeași frecvență, atrage atenția șeful campaniei de vaccinare

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, Valeriu Gheorghiță, afirmă că există posibilitatea ca 6 milioane de români să fi trecut prin infecția cu noul coronavirus, iar trecerea prin boală este unul dintre motivele pentru care unele persoane aleg să amâne vaccinarea. “Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa 8-9 milioane de persoane care în momentul de față, în România, au un anumit grad de imunitate (n.r. – cu tot cu cei vaccinați), dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante”, explică el.

“Trecerea prin boală, infecția naturală îți conferă o protecție pe o perioadă delimitată de timp, însă nu ne oferă o protecție față de riscul de reinfecție cu tulpini virale mutante. Ne uităm la experiența din Brazilia, ne uităm la experiența din Africa de Sud, în care oameni care aveau anticorpi, care aveau dovada trecerii prin boală s-au reîmbolnăvit cu aceeași frecvență și cu același risc ca oamenii care nu trecuseră prin infecție cu tulpina inițială, tulpina virală din Wuhan. În acest moment, în România situația epidemiologică este una bună, este favorabilă pentru că avem o imunitate colectivă care este constituită atât din numărul de persoane vaccinate, cât și din cei care au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2 și foarte probabil că avem de cel puțin de două până la cinci ori mai multe persoane care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 decât cele care sunt în momentul de față diagnosticate și raportate, așa încât, probabil că, de la un județ la altul sau de la o regiune la alta, avem o imunitate colectivă între 30-35% și care poate să ajungă chiar până la 50% și asta explică evoluția epidemiologică favorabilă în toate județele țării, indiferent de rata de acoperire vaccinală”, a afirmat ieri Valeriu Gheorghiță.

Exemplul Suceava

Întrebat, în acest context, dacă poate estima care este numărul real al românilor care au trecut prin infecția cu virusul SARS-CoV-2, medicul a răspuns că acest număr poate ajunge și la 6 milioane de persoane.

“Probabil că vorbim de circa 6 milioane de persoane care au istoric de trecere prin boală. Datele de seroprevalență de la sfârșitul anului 2020 ne arătau, în perioada în care rata de incidență cumulată a cazurilor era de 1 la mie, datele de seroprevalență arătau o rată de trecere prin boală de circa 6 la mie, deci, practic, de 6 ori mai mult. Sigur că această rată este o medie și nu reflectă în mod fidel ceea ce se întâmplă la nivelul fiecărei regiuni geografice, însă județe precum Suceava, unde avem cea mai mică rată de acoperire vaccinală, stau foarte bine din punct de vedere al evoluției numărului de cazuri, o mare parte dintre persoanele din acel județ au trecut deja prin infecția cu SARS-CoV-2 și este și unul dintre motive, cel puțin în cazul celor care știu că au trecut prin infecție, să amâne decizia de vaccinare”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.  Conform acestuia, aproximativ 30% dintre cei cunoscuți ca fiind persoane care au trecut prin boală au ales să se vaccineze.  “Dacă ne uităm doar la datele pe care le avem în evidență, la acest moment avem aproape 5 milioane de persoane care au un anumit grad de imunitate. Dacă ne uităm la estimarea numărului real al persoanelor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2, probabil că vom ajunge undeva la circa 8-9 milioane de persoane care în momentul de față, în România, au un anumit grad de imunitate, dar asta nu înseamnă că s-a rezolvat problema. De ce? Pentru că riscul de reinfecție este crescut pentru acele tulpini virale mutante”, a mai afirmat medicul.

„COVID-19 va căpăta un caracter sezonier”

Președintele CNCAV mai afirmă că infecția cauzată de noul coronavirus va căpăta un caracter sezonier, la fel la infecțiile cauzate de alte coronavirusuri, el subliniind încă o dată importanța vaccinării. “Cred că o boală prevenibilă prin vaccinare, cum este în momentul de față COVID-19, este trist că constați că sunt în continuare oameni care, din păcate, își pot pierde viața din cauza acestei boli, în condițiile în care avem la îndemână un vaccin care este sigur, care și-a dovedit eficiența”, susține medicul.

“Odată cu apariția unor tulpini virale mutante, trecerea prin boală nu ne mai oferă protecție semnificativă. Tocmai de aceea avem nevoie de vaccinare, pe de o parte pentru a crește numărul de persoane care nu mai sunt receptive la boală și pe de altă parte pentru a crește protecția față de aceste noi tulpini virale mutante. Este important să înțelegem că pandemia nu s-a terminat și avem nevoie de consolidarea acestui tip de răspuns foarte bun din punct de vedere epidemiologic. Altfel, în perioada lunilor următoare este foarte probabil - pentru că și această boală, COVID-19 va căpăta în viitor un caracter sezonier ca orice altă viroză respiratorie dată de infecția cu coronavirusurile comunitare – deci se așteaptă ca în perioada sezonului rece să avem o creștere a numărului de cazuri, cu atât mai mult cu cât numărul celor receptivi încă la această infecție va fi mare”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.

Peste 30.000 de români, răpuși de coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 381 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și decesul a 63 de persoane în ultimele 24 de ore.

“Până astăzi, 25 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.076.154 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.035.115 pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 381 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, conform datelor transmise de autorități. Până ieri, 30.040 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.332. Dintre acestea, 545 erau internate la ATI.

Până marți, la nivel național, au fost prelucrate 7.794.370 de teste RT-PCR și 1.113.904 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 20.519 teste RT-PCR și 11.288 de teste rapide antigenice.

Vlad Voiculescu compară cazul Andreei Moldovan cu cel al Laurei Codruța Kovesi

Copreședintele USR PLUS București, Vlad Voiculescu, afirmă că situația Andreei Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății, este similară cu cea a procurorului-șef al EPPO, Laura Codruța Kovesi, arătând că ambele au fost demise de la vârful unor instituții, bucurându-se ulterior de apreciere în afara țării.

Voiculescu a făcut precizările în contextul în care medicul Andreea Moldovan a anunțat luni, într-o postare pe Facebook, că va lucra pentru Organizația Mondială a Sănătății, la Geneva. “Povestea recentă a Andreei este nu doar povestea unei românce profesioniste și cinstite care are parte de apreciere mai degrabă în străinătate decât în țara ei. Este o poveste comună a milioane de români. Un detaliu suplimentar cred că merită remarcat: o româncă atacată de tot ce înseamnă presă mafiotă în această țară a fost demisă de la vârful unei instituții fără ca măcar o dată să îi fi fost reproșat ceva, fără să fi primit măcar un telefon înainte. Ultima dată când se întâmpla ceva similar - în cazul LCK - măcar ieșea purtătorul de cuvânt să anunțe. Acum a fost un comunicat de presă. La câțiva ani distanță, statul român a ales să acționeze la fel”, a scris Voiculescu, pe Facebook.

Pe 14 aprilie, Vlad Voiculescu a fost revocat din funcția de ministru al Sănătății de premierul Florin Cîțu. Totodată, șeful Executivului a demis-o pe Andreea Moldovan din funcția de secretar de stat la Ministerul Sănătății.

Decizia venea după ce, pe 13 aprilie, în Monitorul Oficial fusese publicat un ordin al ministrului sănătății care stabilea criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în vederea instituirii carantinei zonale.

Alba: Veteran de război, vindecat de coronavirus la 99 de ani

Un veteran de război din Alba, Laurean Deac, în vârstă de 99 de ani, s-a vindecat de coronavirus, după trei săptămâni de boală, perioadă în care a fost internat în Secția de Boli Infecțioase a spitalului din Alba Iulia.

Laurean Deac este cel căruia, în 26 aprilie, i-a fost înmânat, la Sala Unirii din Alba Iulia, de către șeful Statului Major al Apărării primul cadou oferit de sărbătorile pascale în cadrul unei campanii destinate celor peste 2.600 de veterani aflați în viață.

“Eroul Laurean Deac, din Alba Iulia, cel care a luptat pe frontul de Est în al Doilea Război Mondial și a fost în prizonierat, timp de patru ani, în lagăre din Asia Mică, a trecut în ultimele trei săptămâni printr-o grea luptă de supraviețuire. Au fost zile grele de suferință, iar personalul medical din cadrul Secției de Boli Infecțioase din Alba Iulia a fost reticent în privința vindecării sale, având în vedere evoluția acestei boli, dar și vârsta sa înaintată”, se arată într-o postare publicată, marți, pe pagina de Facebook a Cercului Militar Alba Iulia.

Potrivit sursei citate, alături de veteran au fost diagnosticați cu noul coronavirus și fiul și nora sa.

“Pentru veteranul de război, Laurean Deac, în această bătălie, nicio zi nu a fost ca alta. Nădejdea în Dumnezeu, rugăciunile celor dragi și ai cunoscuților, mănunchi de gânduri bune îndreptate în permanență spre el din partea multor oameni, alături de grija deosebită de care a avut parte în spital, din partea întregului personal medical, ni-l redau, astăzi, sănătos și victorios pe Laurean Deac, din războiul cu acest virus nemilos”, se mai arată în postarea citată.

La externarea sa, Laurean Deac a ținut să se fotografieze în curtea Secției de Boli Infecțioase cu personalul medical.

“Mulțumesc lui Dumnezeu că m-a vindecat și tuturor celor din spital care m-au îngrijit atât de bine. Astăzi, trăiesc minunea de a mă întoarce sănătos acasă și să îi revăd pe toți cei dragi” au fost cuvintele rostite, potrivit sursei citate, de Laurean Deac.

Acum în vârstă de 99 de ani, Deac a fost încorporat în 1 aprilie 1943, iar după ce a luptat pe front, în Rusia, a ajuns în prizonierat în Asia Mică, de unde a fost eliberat în 1948.

“Am fost încorporat în 1 aprilie 1943, la 22 de ani. Am făcut un an de instrucție, iar exact la 1 aprilie 1944 am plecat pe front în Rusia. (...). După armistițiu, când eram în Moldova, rușii ne-au înconjurat și ne-au dus în prizonierat. Ne-au întors înapoi (în Rusia - n.r.), ne-au dus până în Asia Mică, în Erevan. Am stat mai întâi în Sevan o iarnă. Erau condiții foarte, foarte grele. Primăvara ne-au urcat la vagon și ne-au dus în Asia Mică. Am fost vreo 600 de oameni. Acolo, ne-au băgat în carantină. Eram plini de păduchi. Acolo ne-au deparazitat, ne-au dus la baie. 20 de zile am stat în carantină, după aceea ne-au băgat la lucru, în fabrică. Au făcut o fabrică de topit aluminiu și am lucrat acolo ca zidar”, a povestit veteranul de război.

După colectivizare, el și familia sa s-au mutat din satul natal, Ohaba, în Alba Iulia, unde a muncit în fabrică, dar și în construcții. A avut opt copii, dintre care unii sunt stabiliți acum în străinătate - Austria, Spania, Statele Unite ale Americii. Veteranul este nelipsit de la manifestările dedicate Zilei Naționale a României.

Bărbat de 34 de ani, reținut după ce a violat o femeie de 85 de ani

Un bărbat în vârstă de 34 de ani, din județul Timiș, a fost arestat preventiv după ce a violat o femeie de 85 de ani din județul Arad. Bărbatul a fost prins de polițiști în localitatea Zam din județul Hunedoara.

“Polițiștii au fost sesizați, în noaptea de 21/22 mai a.c., că pe raza localității Fiscut a avut loc o agresiune asupra unei femei de 85 de ani, în casa în care aceasta locuiește. Din cercetări a reieșit că, în jurul orei 01.00, un bărbat ar fi pătruns, prin escaladarea gardului și forțarea ușii de acces, în imobilul victimei, unde, prin folosirea forței, ar fi întreținut raporturi sexuale cu aceasta, după care ar fi plecat”, transmite IPJ Arad.

Arhiepiscopia Tomisului susține că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea IPS Teodosie

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că nu există doctorate plagiate sub îndrumarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie (ÎPS), iar din tezele de doctorat invalidate de către CNATDCU nu toate au decizii definitive. “Din anul 2016 și până în prezent, ÎPS Teodosie, ca îndrumător, a avut invalidate un număr de opt teze de doctorat, conform deciziei întâi a CNATDCU, adică nu sunt invalidate definitiv”, arată sursa citată.

Arhiepiscopia Tomisului a reacționat ieri la acuzațiile aduse Școlii Doctorale de Teologie din cadrul Universității Ovidius. Sursa citată a menționat că ÎPS Teodosie a avut invalidate opt teze de doctorat de către CNATDCU, dar nu toate deciziile sunt definitive. “Din cele opt teze, două au fost deja confirmate pozitiv și doctoranzii au primit titlul de doctor, cinci sunt în curs de modificare, urmând a fi reanalizate și doar una a fost invalidată definitiv, CNATDCU considerând că teza nu a fost modificată corespunzător”, a explicat Arhiepiscopia Tomisului.

Consiliul de Administrație al Universității Ovidius din Constanța a hotărât, marți, înființarea unei comisii de analiză pentru verificarea activității Școlii Doctorale de Teologie. Decizia a fost luată după ce în răspunsul dat Arhiepiscopiei Tomisului de către Patriarhie privind înființarea Mitropoliei este amintită problema calității tezelor doctorale de aici, printre neregulile semnalate aflându-se teze plagiate sau teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.