Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Gheorghiță: La jumătatea lunii septembrie am putea avea peste 1.500 de cazuri de COVID pe zi

Ziarul de Vrancea
21 iul 2021 877 vizualizări

În ultimele două săptămâni, numărul cazurilor a crescut cu 120% la cei cu vârsta sub 40 de ani, arată medicul

Numărul cazurilor de COVID este în creștere în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul tinerilor, a spus ieri Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. Chiar dacă este o creștere lentă, medicul avertizează că numărul cazurilor zilnice ar putea depăși 1.500 la jumătatea lunii septembrie, dacă nu se vor vaccina mai mulți oameni.

„În ultimele două săptămâni se constată o ușoară creștere a mediei cazurilor pe fiecare săptămână. Practic dacă ne uităm în ultimele două săptămâni, pe grupe de vârstă, constatăm că sub 40 de ani există o creștere importantă, chiar de circa 120%, a numărului de cazuri. Există categoric un trend ascendent la nivel național, chiar dacă în valoare absolută e vorba de un număr mic de cazuri”, a spus Gheorghiță.

„Pe lângă această creștere lentă, pe care am observat-o și la celelalte valuri, la un moment dat urmează o creștere exponențială. În perioada următoare observăm o creștere progresivă, lentă, a numărului de cazuri, însă această predicție ne arată că e posibil, la jumătatea lunii septembrie, să ajungem la un număr mult mai mare de cazuri. Mai ales că nu avem încă un prag de imunitate colectivă atins la nivel național”, a adăugat el.

A treia doză de vaccin?

„Sunt județe, inclusiv Municipiul București, unde rata de imunizare colectivă este peste 60%. Cu toate acestea, avem în continuare populație vulnerabilă nevaccinată, ceea ce ne expune unui risc crescut de îmbolnăviri și de a dezvolta forme severe și de decese”, a mai spus medicul.

Întrebat la câte cazuri zilnice am putea ajunge la jumătatea lunii septembrie, Gheorghiță a răspuns: „Se estimează chiar peste 1.500 de cazuri raportate în fiecare zi, însă acest lucru depinde foarte mult de numărul de persoane care vor fi imunizate până la acel moment. Și aici, când vorbim de imunizare, ne referim la vaccinare”. „E posibil ca numărul de cazuri să fie mai mic, e posibil să fie mai mare, în funcție de ceea ce facem în perioada următoare. Dacă ne vom vaccina în număr mai mare, consecințele din punct de vedere al impactului pandemiei vor fi mult mai mici”, a explicat el.

El a adăugat că cel mai mare risc de îmbolnăvire, mai ales cu varianta Delta, mai contagioasă, îl au oamenii care nu sunt vaccinați. În alte țări, numărul de infectări a crescut mai ales la grupa de vârstă 15-24 de ani, acolo unde procentul celor vaccinați este mai mic, iar interacțiunea dintre tineri e mai frecventă și măsurile de prevenție sunt mai puțin respectate.

El a spus că riscul de infectare este mai mic în aer liber, dar, având în vedere că vor avea loc festivaluri, medicul face apel la participanți să respecte măsurile impuse de organizatori. Gheorghiță a spus că în acest moment nu se discută despre restricționarea participării la evenimente.

„Tendința e de a nu mai limita accesul la activități, ci de a ne asigura că participanții nu vor infecta”, a spus el.

În ceea ce privește o eventuală a treia doză de vaccin, Gheorghiță a spus că în acest moment nu există suficiente date pentru a lua o decizie.

„E un aspect pe care îl analizăm. Așteptăm mai multe date științifice, care e recomandare FDA și ce se întâmplă la nivel european. Această decizie trebuie fundamentată științific”, a adăugat el.

Amendă record pentru că și-a parcat mașina pe plajă

Bărbatul mai este anchetat în alte patru dosare penale pentru fapte comise în ultimele săptămâni

Un bărbat în vârstă de 43 de ani a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că a intrat cu mașina pe plaja din stațiunea Saturn.

Bărbatul este cercetat în patru dosare penale pentru infracțiuni la Codul rutier, săvârșite în ultimele cinci săptămâni. Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că faptele respective au fost comise în perioada 13 iunie - 22 iulie, în Vama Veche, Constanța și Saturn.

 “Referitor la bărbatul de 43 de ani din București, sancționat în cursul acestei dimineți cu 10.000 de lei, pentru că a pătruns cu un autoturism pe o plajă din Saturn, vă comunicăm faptul că acesta face obiectul cercetărilor în patru dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de conducerea a unui vehicul având suspendată exercitarea dreptului de a conduce și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor psihoactive. Aceste fapte au fost săvârsite în perioada 13 iunie - 22 iulie a.c., în stațiunea Vama Veche, în municipiul Constanța și în stațiunea Saturn”, a transmis IPJ Constanța.

Biserica, îngrijorată de „implementarea educației sexuale cu caracter obligatoriu” în școli

Biserica Ortodoxă Română spune că a luat act “cu îngrijorare” de încercarea de introducere a “educației sexuale cu caracter obligatoriu” în școli. Conducerea BOR se declară îngrijorată și de Raportul Matic adoptat de Parlamentul European.

Patriarhia Română a transmis, ieri, după o ședință a Sfântului Sinod, că își “reafirmă poziția sa cu privire la păstrarea caracterului opțional al orelor care vizează <<educația pentru viață>> și avertizează asupra riscurilor unei <<educații sexuale>> cu un conținut ideologic potrivnic valorilor familiei creștine și inadecvat vârstei copiilor”. “Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a luat act cu îngrijorare de recentele încercări de implementare a „educației sexuale”, cu caracter obligatoriu, în învățământul românesc, precum și de rezoluția Parlamentului European, din ziua de 24 iunie 2021, intitulată: Situația sănătății sexuale și reproductive și a drepturilor aferente în UE, în contextul sănătății femeilor (Raportul Matic)”, a transmis Patriarhia.

Reamintim că Patriarhia Română a reacționat virulent, în 22 iunie, în scandalul pe tema educației sexuale în școli, și a susținut că introducerea unei astfel de materii ar reprezenta “un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pentru întreaga viață”.

Biserica a lansat un atac dur la adresa ONG-urilor care susțin necesitatea unei astfel de materii în programa școlară, spunând că “niciunul dintre vehemenții apostoli ai sexualizării vieții copiilor de la vârste cât mai fragede, inclusiv prin propagarea în școli a aberantei, toxicei «ideologii de gen», nu pare interesat de remedierea acestor cauze reale ale începutului precoce al unei vieți sexuale dezordonate cu consecințe dramatice pentru copii și adolescenți, ci doar de introducerea cu orice preț în școli, chiar fără acordul părinților, a unei materii dovedit ideologiza(n)te, deci deformatoare de firesc și de realitate”.

Atunci, Patriarhia Română a transmis, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, un amplu comunicat de presă în care acuză o mare presiune ONG-istică și partinică pentru introducerea unei astfel de materii într-o programă școlară, “ignorându-se sau sfindându-se inclusiv voința părinților și drepturile lor constituționale de a decide asupra educației propriilor copii”.

Senator PNL, anchetat de DNA pentru trucarea concursului la Ambulanță

 el este unul dintre liderii din teritoriu care și-au anunțat susținerea pentru Orban în competiția internă din partid

Senatorul PNL Eugen Pîrvulescu este cercetat de DNA sub control judiciar după ce și-ar fi folosit influența, ca lider de filială, pe lângă membrii unor comisii de concurs de la Serviciul Județean de Ambulanță Teleorman, cărora le-ar fi cerut să îi dea subiectele pentru concursuri organizate pentru posturi de asistent medical și șofer. De asemenea, el le-ar fi solicitat să favorizeze candidații indicați de el pentru a obține aceste posturi.

Eugen Pîrvulescu este anchetat pentru folosirea influenței sau autorității de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

“În perioada 28 mai – 20 iunie 2021, inculpatul Eugen Pîrvulescu și-ar fi folosit influența pe care o avea în calitate de președinte al unei filiale de partid aflat la guvernare, pe lângă membrii comisiilor de concurs constituite de conducerea Serviciului Județean de Ambulanță Teleorman, solicitându-le în mod repetat, atât direct, cât și prin intermediul unei alte persoane, să elaboreze și să-i remită seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai-iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/temporar vacante de asistent medical și șofer autosanitară II”, a transmis, ieri, DNA.

De asemenea, el le-ar mai fi cerut membrilor comisiilor să favorizeze candidații indicați de el și la proba practică/interviu, cu scopul de a obține foloase necuvenite pentru aceștia din urmă (promovarea concursurilor și angajarea pe posturi remunerate).

Lui Pîrvulescu i s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Șeful PNL Teleorman și-a arătat susținerea pentru Ludovic Orban aflat în competiție cu Florin Cîțu pentru șefia PNL. Pe data de 8 iulie, Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, a postat pe Facebook: “Echipa câștigătoarea PNL Teleorman, condusă de Eugen Pirvulescu și de colegul si prietenul meu, Cristi Barbu, nu se schimbă și merge mai departe cu Ludovic Orban, actualul si viitorul presedinte al Partidului National Liberal.” Circa 50 de primari din județul Teleorman au fost aduși pe data de 13 iulie la Guvern pentru a discuta cu premierul Florin Cîțu. Ei au fost chemați la sediul executivului pentru a discuta despre finanțarea proiectelor locale.

Agent Green: Noua OUG va duce la executarea imediată a sute de “urși nevinovați”

Organizația de protecția mediului Agent Green afirmă că noua OUG referitoare la intervenția de urgență în cazul urșilor va duce la executarea imediată a sute de “urși nevinovați”. Astfel, organizația a lansat o petiție și anunță că va lupta pe toate căile legale pentru a opri actul normativ.

“OUG aprobată de Guvernul României va duce la executarea imediată a sute de urși nevinovați. Agent Green va folosi toate căile legale pentru a opri acest OUG”, a anunțat organizația, într-o postare pe Facebook.

Organizația a distribuit și petiția intitulată “STOP vânătorii de trofee” care a strâns deja peste 50.000 semnături.

Guvernul a aprobat ordonanța de urgență cu metodele de intervenție imediată pentru specia de urs brun, a anunțat miercuri premierul Florin Cîțu.

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc și fiul său, condamnați la câte doi ani de închisoare

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc și fiul său, Andrei Hrebenciuc, au fost condamnați ieri la câte doi ani de închisoare în dosarul retrocedării de păduri, potrivit minutei de ședință a Curții de Apel Brașov. Decizia nu e definitivă, ei pot face apel. În cazul lui Andrei Hrebenciuc, pedeapsa e cu suspendare.

Viorel Hrebenciuc a fost unul dintre cei mai puternici lideri PSD în anii 90-2000, fiind considerat eminența cenușie a partidului.

În același dosar, ex-deputatul PSD Ioan Adam a fost condamnat tot la doi ani de închisoare, iar fostul judecător Ordog Lorand Andras – la 6 ani de închisoare.

Curtea de Apel Brașov a rejudecat pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite. Începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe și au fost reaudiați o serie de martori, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori în dosar cu sprijinul Serviciului Român de Informații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.