MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Gazul din România ar putea ajunge în Republica Moldova în 2019
Ministrul economiei din Republica Moldova afirmă că banii pentru construcția magistralei Ungheni - Chișinău au fost acordați, iar în martie vor începe lucrările de extindere a conductei
. Gazul din România ar putea ajunge la Chișinău în 2019. Ministerul român al Energiei a autorizat recent lucrările de construcție la conducta Onești – Gherăști - Lețcani, cu o lungime de 160 de km. Magistrala urmează să fie conectată la gazoductul Iași - Ungheni și va permite livrarea către Republica Moldova a 1,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Extinderea gazoductului până în capitala Republicii Moldova va fi finanțată de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și UE. România a alocat Republicii Moldova 550.000 de euro pentru elaborarea proiectului tehnic al conductei. Costul total al lucrărilor este estimat la 93 de milioane euro. Guvernul din Moldova a fost de acord anul trecut, în cadrul acestui pachet financiar, să implementeze reforme pentru promovarea liberalizării pieței energiei și îmbunătățirea competiției în acest sector
Trei candidați pentru funcția de președinte al USR
Vlad Alexandrescu, Dan Barna și Cristian Seidler și-au depus candidaturile pentru funcția de președinte al USR, alegerile urmând să aibă loc pe 28 octombrie la Poiana Brașov. "Procesul de depunere a candidaturilor s-a încheiat sâmbătă noapte, iar alegerile pentru funcția de președinte al USR vor avea loc pe 28 octombrie, la Poiana Brașov, într-un congres extraordinar care a fost convocat după demisia lui Nicușor Dan. Fiecare candidat a înregistrat pe forumul intern al USR, pentru informarea membrilor și dezbaterile interne ce vor urma în următoarea lună, biografia, o scrisoare de intenție și un proiect de program politic", informează USR într-un comunicat de presă remis ieri. Potrivit sursei citate, programul lui Vlad Alexandrescu are patru priorități: USR — un partid modern, puternic și activ, deschis către agenda cetățeanului, o doctrină politică bazată pe principii și valori comune, conducerea partidului pe un drum comun și decizii bazate pe reguli, principii și valori, consolidare prin extinderea filialelor și o manieră de lucru bazată pe echipe eficiente. Obiectivele generale pentru 2020 din programul lui Dan Barna sunt: transformarea USR într-un partid capabil să guverneze, cu program de guvernare coerent și realist și resurse umane credibile și competente pentru a guverna și a conduce instituții. "Suntem ca partid politic într-un moment în care trebuie să dovedim inteligență politică și unitate. Suntem ca țară într-un moment crucial în care instituțiile fundamentale ale statului sunt atacate, corupția e de prea mult timp o amenințare națională, iar problemele din economie devin din ce în ce mai mari. USR poartă speranțele unei părți însemnate a electoratului și avem un potențial politic semnificativ. Doar împreună putem să convingem cât mai mulți cetățeni de valoarea politicilor noastre publice, de onestitatea și bunul nostru simț. Sunt convins că împreună putem deveni a doua forță politică a țării și principalul partid de opoziție, precum suntem în București. USR este partidul care resetează România. Am început deja să facem asta", spune cel de-al treilea candidat, Cristian Seidler, în programul său.
A murit un securist
Fostul șef al Securității Iulian Vlad a murit sâmbătă, la vârsta de 86 de ani. Născut în 23 februarie 1931, Iulian Vlad a fost ultimul șef al Securității comuniste înainte de evenimentele din 1989. El a fost membru al Partidului Comunist din 1946, iar din 1948 până în 1951 a ocupat mai multe funcții, de la cea de secretar de clasă și de județ, până la cea de șef de secție al Comitetului Central al Uniunii Tineretului Muncitoresc. În perioada 1952-1974, Iulian Vlad a lucrat la Ministerul de Interne, ca specialist în învățământ militar, iar din 1974 până în 1977 a fost comandantul școlii Militare de Ofițeri. A rămas în continuare în Ministerul de Interne, unde din 1977 până în 1984 a fost secretar de stat, apoi adjunct al ministrului de Interne, până în 1987, când a preluat funcțiile de ministru secretar de stat și șef al Departamentului Securității Statului, până în 6 ianuarie 1990, când a fost trecut în rezervă. După căderea regimului comunist, Iulian Vlad a fost arestat și condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicăriii sale în represiunile care au avut loc la Timișoara și la București în decembrie 1989, dar a executat din pedeapsă doar patru ani.
În luna martie, Andrei Ursu, fiul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, a depus la Secția Militară a Parchetului instanței supreme, o plângere penală împotriva lui Iulian Vlad, fost șef al Securității în decembrie 1989, pe care-l acuză de cercetare abuzivă, torturare și instigare la persecuții politice față de tatăl său, decedat în 1985 în Spitalul Penitenciar Jilava.