Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Gabriel Oprea, trimis în judecată pentru moartea polițistului Gigină

Ziarul de Vrancea
2 mai 2018 825 vizualizări

Fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru ucidere din culpă, în dosarul deschis după moartea polițistului Bogdan Gigină, care făcea parte din dispozitivul de însoțire a ministrului.

Conform DNA, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcției de ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea a dispus - cu încălcarea dispozițiilor legale privind însoțirea demnitarilor de către poliția rutieră - însoțirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliție rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte și un polițist rutier motociclist. În acest mod, el și-a conferit, în mod discreționar, "drepturi” neprevăzute de cadrul legal, "drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor polițiști rutieri în situații de risc sporit, și totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliție rutieră să se facă în regim de viteză sporită.

De asemenea, a fost trimis în judecată și Petre Mazilu, patronul firmei care executa lucrări în zona accidentului, dar și societatea GENERAL MPM IMPEX SRL, tot sub acuzația de ucidere din culpă.

Accidentul în care a murit Bogdan Gigină (28 de ani) a avut loc în 20 octombrie 2015. El făcea parte dintr-un dispozitiv de însoțire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla Oprea. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuința sa.

Studiu: România, percepută cu un nivel mai scăzut al corupției

38% dintre executivii din 55 de țări spun că practicile legate de corupție sunt larg răspândite în mediul de afaceri, deși autoritățile de reglementare și agențiile de aplicare a legii au impus penalități de peste 11 miliarde de dolari din 2012 până în prezent, arată un studiu publicat ieri de EY, care subliniază că România este percepută cu un nivel mai scăzut al corupției față de anul trecut. Studiul menționează că nivelurile mitei și ale corupției pe piețele emergente sunt de două ori mai ridicate decât cele de pe piețele dezvoltate. De asemenea, 20% dintre respondenții cu vârsta până în 35 de ani ar fi dispuși să ofere bani pentru a câștiga sau a păstra o afacere. ”Practicile legate de mită și corupție nu au mai înregistrat nicio o ameliorare la nivel global încă din 2012, în ciuda intensificării, fără precedent, a activității de investigare și control și a introducerii unor noi legi privind răspunderea penală a companiilor în această perioadă”, se arată în studiul EY Global Fraud Survey. Ajuns la a cinsprezecea ediție, studiul sondează percepțiile a 2.550 de directori executivi din 55 de țări. ”Niveluri de percepție ale corupției mai ridicate pe piețele emergente. România soluționează unele probleme”, punctează studiul EY. Diferența dintre nivelurile de percepție ale corupției dintre țări rămâne semnificativă, 20% dintre respondenții de pe piețele dezvoltate indică faptul că mita și corupția se produc pe scară largă în afaceri, comparativ cu mai mult de jumătate (52%) dintre cei de pe piețele emergente. Conform rezultatelor sondajului, România este în prezent plasată sub media globală, cu 34%. Percepția a scăzut de la 36% cât înregistra în sondajul de anul trecut, dar rezultatul este încă departe de media scorului țărilor dezvoltate, de 20%, spun autorii studiului. "Sondajul care a captat răspunsul participanților români de-a lungul ultimilor șase ani arată îmbunătățiri vizibile ale percepției privind corupția în țară. România este un studiu de caz important pentru UE cu privire la modul în care măsurile instituționale abordează corupția", subliniază liderul Serviciului de Investigare a Fraudelor și al Disputelor (FIDS) din EY România, Kenan Burcin Atakan. Regiunile în care se consideră că riscurile de corupție sunt ridicate, cu valori mai mari decât media globală, sunt Europa Centrală și de Est (47%), Orientul Mijlociu (62%) și America Latină (74%), în ciuda îmbunătățirii legislației anticorupție și a intensificării acțiunilor de combatere a acesteia în anumite țări.

Discuții “intense” în PSD privind majorarea TVA la 20%

Senatorul PNL, Florin Cîțu a declarat, ieri, că în interiorul PSD se discută intens despre majorarea TVA la 20 %. Senatorul susține că social democrații analizează în acest moment când vor pune în aplicare această măsură. "Există o decizie pe care PSD trebuie să o ia și care este discutată în acest moment în interiorul partidului. Este vorba despre creșterea TVA-ului la 20% cu aplicare de la mijlocul anului sau de anul următor. În jur de 3 miliarde de lei ar fi suma care ar proveni din creșterea TVA  iar fără această sumă deficitul bugetar va depăși 3%", a declarat senatorul la finalul sedinței Biroului Politic ale PNL. "Nu este un secret și știți foarte bine că în 2016 Liviu Dragnea încerca să negocieze cu Guvernul de atunci menținerea TVA iar acum au fost reluate discuțiile. Acum este vorba de creșterea la 20% a acestuia. Este vorba de 3 miliarde de lei care ar ajunge la buget . Dacă o vor aplica de la jumătatea anului acestuia vor colecta 1,5 milarde de lei. Daca vă aduceți aminte exact așa s-a întâmplat și anul trecut cu supra acciza la carburanți scoasă și reintrodusă",  a subliniat Cîțu.

Chitanța de la rovinieta plătită de Dragnea i-ar putea aduce dosar penal

Deputatul USR Ionuț Moșteanu a declarat, ieri, că în poza postată de Liviu Dragnea pe Facebook în care apare chitanța că a achitat rovinieta, apare și seria de șasiu a mașinii, care este un BMW de peste 100.000 de euro și care nu apare în declarația de avere a liderului PSD. “M-am uitat că domnul Dragnea a fost foarte activ pe Facebook aseară (marți – n.r.). Avea timp, s-a tot blocat traficul și a pus o poză cu chitanța (prin care a plătit rovinieta - n.r.) în care se vedea și seria de șasiu. La o simplă verificare pe internet am văzut că seria de șasiu corespunde unei mașini BMW Seria 7 de ultimă generație, un BMW foarte nou, de peste 100.000 euro. Mă bucur pentru dânsul că are prieteni așa de buni care, iată, îi dau o astfel de mașină să se ducă la mare de 1 Mai pentru că nu este mașina dânsului, nu este în declarația de avere sau poate și-a cumpărat-o și o să o vedem în declarația de avere din iunie”, a afirmat deputatul USR. Liderul PSD a interacționat marți seară cu mai mulți oameni pe Facebook, iar la un moment dat a postat o poză în care apare că a efectuat plata rovinietei, unde se vede și seria de șasiu a mașinii.Potrivit declarației sale de avere, liderul social-democraților deține un autoturism BMW X5 și un autoturism Skoda Superb.

Ioan Becali, eliberat condiționat

Fostul impresar Ioan Becali, condamnat la șapte ani și patru luni de închisoare în dosarul în care este acuzat că i-a dat mită fostei judecătoare Geanina Terceanu pentru a da o soluție favorabilă în dosarul transferurilor de jucători, a fost eliberat condiționat, aseară. Fostul impresar a fost încarcerat în 20 februarie 2018, după ce instanța supremă l-a condamnat definitiv în dosarul mitei pe care a dat-o fostei judecătoare Geanina Terceanu pentru a-l achita în dosarul Transferurilor, iar în 15 martie Judecătoria Slobozia a decis eliberarea lui condiționată. Ioan Becali era încarcerat la Penitenciarul Slobozia.

Maramureș: Procurorii așteaptă rezultatul analizelor ADN în cazul fetiței ucise

Procurorii din Maramureș continuă cercetările pentru identificarea persoanei care a ucis fetița de cinci ani din Baia Maia și așteaptă rezultatul probelor ADN pe baza cărora vor stabili exact ce s-a întâmplat. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, Bogdan Gabor, a declarat că procurorii analizează probe, așteaptă rezultatul altor probe, printre care și cele ADN. El a precizat că, din probele administrate până în prezent, rezultă că fetița a fost omorâtă.  “Omorul este clar. Se lucrează să vedem ce probe sunt să stabilim încadrarea juridică, dacă a fost omor calificat sau omor deosebit de grav”, a afirmat procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș. De asemenea, anchetatorii au menționat că există și urme de agresiune sexuală pe trupul fetiței.Procurorii continuă investigațiile pentru a stabili cu exactitate cum a fost ucisă fetița, dar și pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanei sau persoanelor care au făcut acest lucru.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.