Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Fost șef al FBI, avocat al lui Popoviciu: Sunt profund dezamăgit de sentință

Ziarul de Vrancea
9 aug 2017 698 vizualizări

Avocatul omului de afaceri Puiu Popoviciu, Louis Freeh, fost șef al FBI, se declară "profund dezamăgit" de decizia ICCJ în cazul clientului său, apreciind că sentința nu este susținută nici de fapte și nici de legislație. "Sunt profund dezamăgit de recenta decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România în ceea ce privește condamnarea omului de afaceri Gabriel Popoviciu la șapte ani de detenție. Sentința și condamnarea nu sunt susținute nici de fapte, nici de lege", afirmă Freeh într-un comunicat.

El amintește că în iulie 2016 a făcut o analiză a sentinței Curții de Apel București în cazul lui Popoviciu, analiză făcută cu sprijinul unei echipe de foști judecători federali și foști agenți speciali FBI cu experiență, unul dintre ei vorbind fluent limba română. "Echipa noastră a analizat dovezile prezentate împotriva domnului Popoviciu la proces, inclusiv interceptările conversațiilor sale. Această analiză a constatat numeroase deficiențe de ordin legal și factual în cazul domnului Popoviciu", susține avocatul. El argumentează că inclusiv principalul martor al acuzării a recunoscut în instanță că nu a primit mită din partea lui Popoviciu, presupusa mită incluzând două sticle de băutură și materiale promoționale, cum ar fi un stilou, agendă și calendare. "Fostul ministru al Educației, ca și alți martori, au declarat că terenul de la Băneasa nu a fost niciodată proprietate publică, motiv pentru care nu se susține acuzația de abuz în serviciu", mai susține avocatul, precizând că "multe alte deficiențe de ordin factual și legal, incompatibile principiile fundamentale ale statului de drept", au fost menționate în raportul său. Louis Freeh își exprimă speranța că instanța și autoritățile vor reanaliza acest caz și vor decide că "justiția și statul de drept impun un alt rezultat".

Nicușor Dan, înapoi în USR?

n fostul lider e convins că în dezbaterea internă din partid referitoare la referendumul privind familia tradițională va avea câștig de cauză tabăra lui, adică cea a nehotărâților

Fostul președinte al USR, Nicușor Dan, a anunțat ieri că, în cazul în care rezultatul referendumului intern va fi acela că USR nu trebuie să se poziționeze față de redefinirea familiei, va reveni în partid și va candida la șefia formațiunii la congresul din toamnă, în caz contrar anunțând că își menține poziția de a rămâne în afara USR. „Eu sper ca rezultatul să fie cel la care mă aștept. Dacă nu, așa cum am spus de la început, rămân afară. Dar sper ca votul ăsta să fie acel vot care să mențină așa cum ne-am propus de la început un partid care pe o temă care divide societatea și divide publicul nostru - ambele opinii să poată fi exprimate”, a declarat Nicușor Dan. Fostul președinte al USR a spus că, înainte de referendum, a fost în toate filialele județene ale partidului pentru a-și explica poziția referitoare la revizuirea Constituției. „Este o imensă majoritate în USR care este de acord cu o lege funcțională a parteneriatului civil. Aici nu este o dezbatere. Pe chestiuni de drepturi civile nu există practic diferențe între contract civil și căsătorie. Deci nu e vorba de drepturile minorităților de niciun fel. Și atunci e o dezbatre pe o chestiune simbolică, foarte importantă – căsătoria, pe care în societate există o opinie tradiționalistă și există o opinie modernistă. Ambele discursuri sunt legitime, nu poți să spui că tradiționaliștii sunt din Evul Mediu, nu poți să spui că moderniștii sunt niște marxiști, cum s-a spus. Deci trebuie să păstrăm o decență și mai ales o toleranță în această dezbatere în a accepta că punctul de vedere opus are legitimitatea lui și asta e valabil și pentru dezbaterea din USR și pentru cea din societate”, a mai spus Nicușor Dan.

“Cioloș este destul de conservator”

Pe de altă parte, fostul președinte al USR a spus că i se pare comic faptul că cei care au susținut cel mai vocal intrarea în USR a lui Dacian Cioloș, ”o persoană destul de conservatoare”, vor să definească partidul ca unul progresist. ”Dacian Cioloș este o persoană destul de conservatoare - nu-i un secret pentru nimeni - și este un pic comic că persoanele cele mai vocale care doreau venirea lui în USR sunt cele care vor să definească acum un partid progresist în care Dacian Cioloș să nu-și găsească locul, de fapt”, a declarat Nicușor Dan referindu-se la grupul de lideri ai USR care au susținut intrarea în partid a fostului premier și care acum conduc tabăra care se definește ca progresistă în cadrul referendumului intern din partid, el dând ca exemple numele lui Cristian Ghinea și Vlad Alexandrescu.

Nicușor Dan a precizat că nu s-a opus intrării lui Cioloș în USR, însă nici intențiile acestuia nu au fost exprimate clar.  Întrebat dacă referendumul intern din USR legat de poziționarea partidului față de definirea familiei în Constituție riscă să ducă la sciziunea partidului, Dan a răspuns: ”Riscul există, dar este mic. Cele două manifeste care au apărut nu reprezintă opinia a două jumătăți de partid, ci a unor grupuri care împreună nu au 20% din membrii partidului. Dorința membrilor partidului este de a continua împreună și de a reduce aceste tensiuni de ordin ideologic care nu sunt pe agenda publică”.

Uniunea Salvați România a dat luni startul primului referendum intern de la înființarea formațiunii pentru a tranșa cea mai mare dilemă cu care s-a confruntat până acum: poziționarea sau nu pe tema revizuirii Constituției în ceea ce privește familia. Consultarea internă a tuturor membrilor USR va dura șapte zile și de rezultatul acesteia va depinde revenirea în partid a fondatorului partidului, Nicușor Dan. Cei aproximativ 1.800 de membri USR vor avea de răspuns la două întrebări:

1. "Susțineți ca USR să aibă o poziție ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie?" Variante de răspuns: DA / NU. 

2. "Cum trebuie să se poziționeze USR ca partid pe tema referendumului Coaliției pentru Familie?" Variante de răspuns: PRO / CONTRA

Plângere penală împotriva lui Dragnea pentru abuz în serviciu

Uniunea Salvați România va depune săptămâna aceasta o plângere penală împotriva președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pe care îl acuză de abuz în serviciu, fals și uz de fals pentru convocarea ilegală a sesiunii parlamentare extraordinare, a anunțat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna. ”În această săptămână USR va depune plângere penală la DNA împotriva lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals pentru că neconvocarea Biroului Permanent e caz clasic de abuz în serviciu. Nu au fost îndeplinite condițiile legale, Dragnea a publicat în Monitorul Oficial o convocare care nu îndeplinea condițiile prevăzute de Constituție sau regulament”, a declarat purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna. El a explicat că niciuna dintre condițiile prevăzute de Constituție pentru convocarea unei sesiuni extraordinare nu a fost îndeplinită.

”Dragnea a pretins că sunt îndeplinite, explicațiile cu ședința telefonică nu au acoperire în regulament”, a mai spus Barna.

Vicepreședintele Camerei Deputaților Florin Iordache a dat, marți, declarații contradictorii presei cu privire la ședința Biroului Permanent desfășurată luni prin telefon, afirmând mai întâi că s-a dat un vot pentru stabilirea sesiunii extraordinare marți, apoi negând că s-a votat ceva în timpul acelei discuții, fiind una "informală", pentru ca în final să afirme că ea a avut cvorum, iar o stenogramă oficială poate fi consultată la Secretariatul General. Explicațiile lui Iordache au venit după ce marți ședința Biroului Permanent a fost suspendată din lipsă de cvorum.

Șefi ai CJ Caraș-Severin, filmați dansând pe mese la un curs de instruire, plătit din bani publici

Mai mulți șefi din cadrul administrației județene din Caraș- Severin, printre care președintele Consiliului Județean, Silviu Hurdueu, și directorul economic al aceleiași instituții, Gina Pavel, care participau la un curs de instruire în administrația publică desfășurat la Băile Herculane și plătit din bani publici, au fost filmați la o petrecere în timp ce dansau, unii dintre ei chiar urcați pe mese. Cursul de administrație publică s-a desfășurat la Băile Herculane, în județul Caraș- Severin, iar la acesta au participat lideri din administrația județeană, dar și primari din Caraș- Severin, cursul fiind plătit din bani publici. Într-una din seri, participanții la acest curs au petrecut la restaurantul unui hotel din Băile Herculane, iar unii dintre ei chiar s-au urcat pe mese ca să danseze. Imagini cu petrecerea celor din administrația județului Caraș-Severin au apărut în presa locală, iar printre petrecăreți se află președintele CJ Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu, directorul economic al CJ Caraș- Severin Gina Pavel și mai mulți primari din județ, secretari de primării sau contabili. Contactați de corespondentul News.ro, reprezentanții Consiliului Județean Caraș- Severin au refuzat să comenteze aceste imagini.

Iohannis l-a decorat pe un român care are o companie ce dezvoltă noi terapii cu celule stem

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat, la propunerea ministrului Teodor Meleșcanu, pe Silviu Itescu, medic român care a fondat în Australia o companie ce dezvoltă noi terapii cu celule stem adulte. ”În semn de înaltă apreciere pentru prodigioasa sa activitate în domeniul dezvoltării de noi terapii cu celule stem adulte și pentru ingeniozitatea în translația dintre știință și medicină clinică, pentru realizările științifice din domeniul biotehnologiei, președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Național «Pentru Merit» în grad de Ofițer domnului profesor doctor Silviu Itescu (Australia)”, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Silviu Itescu este CEO al Mesoblast Limited, companie australiană activând în domeniul medicamentelor regenerative, ce dezvoltă tratamente pentru afecțiuni inflamatorii, boli cardiovasculare și dureri ale spatelui. Compania a fost fondată în anul 2004 de Silviu Itescu.

Studiu: 43,7% dintre tinerii români, expuși riscului de sărăcie

Aproape o treime dintre tinerii din România trăiesc în condiții de privare materială severă, proporția fiind de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, iar 43,7% sunt expuși riscului de sărăcie, tendința fiind în creștere, potrivit unui infografic lansat, ieri, de Monitorul Social. Potrivit infograficului, din totalul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, 30,7% trăiesc în condiții de privare materială severă, iar 43,7% sunt aflați în situație de risc de sărăcie. Pentru totalul populației României, ponderea celor aflați în risc de sărăcie este tot ridicată — 39%, dar mai mică decât în rândul tinerilor și cu tendință de scădere. Deși România are cea mai mică rată a șomajului din UE, în privința tinerilor se înregistrează valori mult mai mari (13,1%), superioare celor mai multe țări din Europa de Est, iar din punctul de vedere al ratei ocupării, cu doar 41% dintre tineri angajați, ne situăm sub media UE, relevă infograficul. "Posibilitățile de integrare socială ale tinerilor depind de gradul lor de pregătire pentru activitățile profesionale. Contrar unor mituri referitoare la performanțele informatice ale tinerilor români, datele Eurostat arată că, la nivel de populație tânără, ele sunt mai degrabă modeste", se arată în comunicatul remis Agerpres de Monitorul Social. În ceea ce privește abilitățile de lucru cu calculatorul, 24% dintre tinerii din România cu vârste între 16 și 29 de ani au îndeplinit trei sau patru activități legate de computer, în timp ce proporția în Bulgaria este de 34%, Germania — 37%, Grecia — 29%, Spania — 30%, Polonia — 34% și Suedia — 36%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.