Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fost baron PNL, atac la Iohannis pe tema justiției

Ziarul de Vrancea
21 mai 2019 1976 vizualizări

 “La ora actuală, 70% dintre primarii și viceprimarii PNL au dosare penale sau sunt în urmărire penală. Tu ce ai făcut, Klaus, pentru ei?”, îl întreabă Aristotel Căncescu pe președinte

Fostul președinte al CJ Brașov Aristotel Căncescu îi scrie președintelui Klaus Iohannis cerându-i să înceteze campania populistă în care implică Justiția și instituțiile statului și amintindu-i că a ajuns președinte datorită unor oameni care acum sunt “penali”, situație în care ar trebui să-și dea demisia.  El îl critică și pe Ludovic Orban, despre care spune că este arivist și nu are aptitudini manageriale. “Sunt convins că aroganța și lipsa ta de caracter le vei plăti în acest an”, îi transmite el lui Iohannis, făcând totodată apel la foștii săi colegi din administrațiile locale PNL să schimbe echipa din vârful partidului. “Acum 20 de ani, pe când eram senator, susțineam că avem nevoie de legi prin care să scoatem politicul din justiție. Am ajuns azi, după 30 de ani de la Revoluție, să ne străduim să scoatem justiția din politic. Dacă nu erau în politică oameni ca tine și ca Traian Băsescu, sigur s-ar fi reușit acest lucru. Klaus, Ai ajuns președinte datorită unor oameni ca mine, Țurcanu, Adomniței, Stavarache, Bâgiu, Scripcaru, Florea, Ciprian Dobre, Dobre, Uioreanu, Moloț, Frunzăverde și mulți alții, oameni care, la ora actuală sunt “penali”. Ar fi normal, Klaus, ca fiind promovat în această funcție de niște “penali”, să îți dai demisia”, afirmă Căncescu în scrisoarea deschisă postată pe Facebook.

În opinia sa, PNL a fost masacrat în două rânduri, mai întâi de Traian Băsescu, care după ruptura Alianței DA, “a decimat de mai multe ori” partidul, urmând “tandemul Ponta-Maior, care a finalizat puținul care mai rămăsese”. “La ora actuală, 70% dintre primarii și viceprimarii PNL au dosare penale sau sunt în urmărire penală. Tu ce ai făcut, Klaus, pentru ei? Le promiți că dacă mai câștigi un mandat îi bagi pe toți la pușcărie! Un procuror dement le-a făcut aproape la toți primarii din județul Brașov, dosare penale, în mod obsesiv. Acești primari trebuie să fie proști să te mai sprijine, pe tine și PNL-ul!”, susține Căncescu.

“Tu ai scăpat. Ei, nu”

Fostul președinte al CJ Brașov spune că, brașovean fiind, a fost prieten cu Ludovic Orban, dar în partid nu l-a sprijinit niciodată, pentru că “e arivist și nu are aptitudini manageriale”. “Abia a scăpat de un dosar penal și acum vrea o “justiție dreaptă”. Dacă era condamnat ,așa cum au pățit alți colegi de Parlament și ai domniei sale, mai era, oare, Justiția dreaptă?”, comentează el. Aristotel Căncescu îi reproșează președintelui că s-a opus la legea codului administrativ, la legea codurilor penale, a incompatibilităților, deși cateva sute de aleși locali ai PNL și-au pierdut mandatele. “Tu ai scăpat. Ei, nu. Și tu crezi, Klaus, că acești oameni te vor mai ajuta? Te vor mai vota?”, întreabă el. Căncescu îi transmite președintelui că de cinci ani este măcinat într-un mizerabil proces penal pentru drumuri din județul Brașov, cu toate că în Brașov aceste drumuri sunt făcute la prețuri mult mai mici decât le făceai Iohannis la Sibiu. “Ca primar ai fost ajutat de toate guvernările de până în 2014. Eu, nu. M-am descurcat cu reursele mele proprii și brașovenii m-au votat de șase ori. Tu, în schimb, după ce te-ai văzut cu sacii în căruță, te-ai apucat să-i împroști cu noroi pe toți. Sunt convins că aroganța și lipsa ta de caracter le vei plăti în acest an. Fac un apel la foștii mei colegi din administrațiile locale ale PNL- ului să schimbe această echipă din vârful partidului și să facă în România o justiție dreaptă, împreună cu celelalte forțe politice. Nu pentru a-i acoperi pe corupți, ci pentru a nu mai permite în viitor să se întâmple asemenea abuzuri”, conchide Aristotel Căncescu.

La începutul acestui an, Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată de DNA, alături de alte persoane și firme, el fiind acuzat de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. Procurorii susțin că obiectul acestei cauze îl reprezintă activitatea infracțională desfășurată, în perioada iunie 2009 - ianuarie 2012, de cei 14 inculpați în legătură cu un contract de achiziții publice derulat de CJ Brașov vizând modernizarea bazelor de salvare, refugii alpine și trasee turistice din județ.

Candidatul PSD la președinție, anunțat duminică

Liviu Dragnea a declarat ieri că PSD va anunța candidatul partidului pentru prezidențiale chiar duminică, în seara alegerilor europarlamentare. Întrebat de jurnaliștii de la Adevărul dacă s-a hotârât să candideze la președinție, Liviu Dragnea a spus: “După alegeri. Chiar duminică seară o să anunțăm. Dacă mă întreba acum un an cineva, spuneam că nu. Starea indusă în națiune de către Iohannis îmi creează convingerea că bătălia pentru funcția prezidențială e foarte importantă. Eu nu sunt Cassandra. Încă 5 ani de zile, de tot ce s-a făcut bun se va alege praful. Trebuie făcute toate eforturile ca Iohannis să plece de la Cotroceni. Această funcție devine importantă. PSD se va pronunța duminică seara”.

Liderul PSD așteaptă a doua zi după alegerile europarlamentare o decizie definitivă în dosarul angajărilor fictive în condițiile în care Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas în pronunțare pentru 27 mai. Dintre liderii actualei coaliții guvernamentale, Liviu Dragnea este cel mai prost cotat în sondajele de opinie. Astfel, potrivit ultimului sondaj IMAS, actualul șef al statului se află pe primul loc cu 42,7%, de două ori și ceva mai mult decât următorul candidat, Călin Popescu Tăriceanu, de la ALDE, 18,3%. Pe locul 3 s-ar situa Victor Ponta, de la Pro România: 14,5 procente. Iar 10 sau mai puține procente ar avea – în ordine descrescătoare – Dacian Cioloș (10%), Liviu Dragnea (8,7), Dan Barna (2,5), Eugen Tomac (2,2) și Kelemen Hunor (1.2).

Medic: Mortalitatea prin boli cardiovasculare, de trei ori mai mare decât prin cancer

Mortalitatea prin boli cardiovasculare este, în România, de trei ori mai mare decât cea prin cancer, a declarat ieri președintele Societății Române de Cardiologie, Dragoș Vinereanu. “Dacă în Europa bolile cardiovasculare omoară cam jumătate dintre cetățeni, în România lucrurile stau mult mai rău, omorând două treimi, de trei ori mai mult decât mortalitatea de 19% prin cancer. Bolile cardiovasculare reprezintă prioritatea numărul 1 a sistemului de sănătate din România. Speranța de viață în România este mai redusă decât în UE cu 8 ani la bărbați și cu 5 ani la femei. Una dintre principalele date pe care noi le-am obținut și care a fost absolut surprinzătoare a fost evoluția mortalității din 2001 - 2016 în ceea ce privește bolile cardiovasculare. Deși populația României a scăzut cu circa 12% în această perioadă, numărul total de decese prin boli cardiovasculare a scăzut cu doar 7%, adică dacă este să ajustăm prin scăderea populației decesele prin boli cardiovasculare au crescut. Acest lucru este valabil atât pentru bărbați, cât și pentru femei”, a afirmat medicul.

El a precizat că hipertensiunea afectează în acest moment 7,4 milioane de pacienți, în România, ceea ce înseamnă 45% din populația adultă. Potrivit medicului, speranța de viață se corelează în ceea ce se întâmplă în majoritatea țărilor europene cu PIB-ul alocat.

Dragoș Vinereanu a spus că mortalitatea din cauza hipertensiunii și complicațiilor ei a crescut cu 71% în ultimii 15 ani. “Constatăm că, dacă mortalitatea prin bolile cardiovasculare în general s-a redus cu 7%, s-a redus prin boală ischemică, s-a redus prin boli cerebrovasculare, cu 9% și, respectiv, 19%, mortalitatea datorată hipertensiunii și complicațiilor ei a crescut cu o cifră îngrijorătoare cu 71%”, a susținut Vinereanu. Președintele Societății de Neurologie din România, Bogdan Popescu, a arătat că în țara noastră se înregistrează anual peste 60.000 de cazuri de accident vascular cerebral.

Mazăre cere anularea condamnării la închisoare

Fostul primar al Constanței Radu Mazăre, afirmă, în primul comunicat transmis după extrădarea din Madagascar, că este mândru de tot ceea ce a făcut în viață, că după ce a făcut pușcărie în Madagascar, va supraviețui în pușcăriile din România, dând asigurări că se va descurca onorabil și demn. În opinia sa, modul în care a fost decisă condamnarea sa nu reprezintă justiție, ci “bătaie de joc” și sugerează că se va adresa CEDO, subliniind însă că până la o decizie a acestei instanțe va sta în închisoare. El s-a plâns că la instanța supremă, “celebrul si temutul” judecător Ionuț Matei, pus cu mâna președinte de complet in mod nealeatoriu, cunoscut ca un apropiat si un bun executant al sistemului securist reînviat în ultimii ani in România, l-a condamnat, în doar 3 termene, la 9 ani de pușcărie.

Pe de altă parte, avocații lui Radu Mazăre au cerut anularea condamnării definitive la 9 ani de închisoare pentru care a fost extrădat din Magadascar. O spune Iulia Focșa, unul dintre avocații lui Radu Mazăre. Întrebată de reporteri dacă are în vedere o cale extraordinară de atac împotriva condamnării definitive, aceasta a răspuns: „Da, am promovat-o. Contestație în anulare”.

Radu Mazăre a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare.

Contestația în anulare a fost depusă înainte de extrădarea lui Radu Mazăre. Ea urmează să fie discutată de curtea supremă la începutul lunii iunie, când a fost stabilit primul termen. Dacă ar fi admisă, o astfel de cale extraordinară de atac ar putea duce la o anulare a condamnării definitive și la rejudecarea etapei de apel a acestui dosar.

Dăncilă nemulțumită de “metrul” de autostradă din Moldova

Premierul Viorica Dăncilă, aflată ieri într-o vizită de lucru în județul Suceava, a fost întrebată dacă va face o oprire și pentru a vedea autostrada de un metru construită în semn de protest de către omul de afaceri sucevean Ștefan Mandachi. Inițial, Dăncilă a părut că nu înțelege despre ce e vorba și i-a întrebat pe jurnaliști dacă ei cred că mai este timp pentru a face „poze la un anumit obiectiv”. „După ce o să ajung la Vaslui, o să văd care este programul acolo. Nu o să mă opresc. O să vină ministrul Transporturilor, care va vedea care este situația reală. Dacă mă opresc eu, trebuie să luăm întotdeauna decizii și trebuie să am toate datele. Credeți că mai este timpul să ne ducem și să facem poze la un anumit obiectiv? Eu spun că nu”, a spus Dăncilă. Ulterior, ea și-a schimbat răspunsul, când și-a dat seama că întrebarea era, de fapt, legată de autostrada lui Mandachi. „Vă rog frumos, aceste campanii pentru imaginea publică... S-a făcut un metru de autostradă, a adus plus valoare pentru zona respectivă? Noi nu vorbim despre un metru de autostradă. Vreți să rămânem cu metrul de austostradă? Noi vrem să găsim soluții pentru a nu rămâne cu metrul de autostradă”, a spus Viorica Dăncilă

Constanța: Un preot ar fi montat în baie o cameră de video cu care și-a spionat cumnata minoră

Un preot din Constanța este cercetat de procurorii DIICOT pentru pornografie infantilă, după ce ar fi montat o cameră de supraveghere în baie cu care a spionat-o pe sora soției sale, aceasta fiind minoră. Bărbatul este cercetat și de polițiști după ce și-ar fi agresat soția.

Potrivit anchetatorilor, preotul Florinel Apostol, în vârstă de 34 de ani, este urmărit penal de procurorii DIICOT Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de pornografie infantilă. El este acuzat de soția sa că ar montat o cameră de supraveghere în baie cu care și-a spionat cumnata, în vârstă de 16 ani, timp de trei ani. Imaginile ar fi fost găsite de procurori în urma unor percheziții. Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța au confirmat că bărbatul este cercetat de polițiști și pentru că și-ar fi agresat soția. Cei doi soți se află în prezent în proces de divorț.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.