Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Florin Cîțu nu și-a exprimat explicit votul dar a cerut conducerii PNL să se pronunțe în privința începerii negocierilor cu PSD. Cine s-a opus și cine a fost în favoarea unei colaborări cu social-democrații - surse

Ziarul de Vrancea
8 nov 2021 670 vizualizări

Mai mulți lideri PNL nu au dorit să își exprime deloc opțiunea în privința unei guvernări cu PSD, în ședința de luni seara a conducerii partidului, în timp ce 48 au fost clar în favoarea unei guvernări cu PSD.

Interesant este că nici președintele partidului, Florin Cîțu, nu și-a exprimat explicit votul, deși el este cel care a cerut colegilor să se pronunțe în legătură cu o negociere cu PSD. Voci din partid susțin însă că solicitarea adreastă a echivalat cu manifestarea opțiunii sale. Propunerea unui lider din teritoriu de a se da un vot uninominal pentru a se cunoaște clar cine sunt cei responsabili pentru această decizie nu a fost supusă votului.

Potrivit surselor PNL, printre filialele care au votat pentru începerea negocierilor cu PSD se află Alba, Arad, Bacău, Buzău, Călărași, Cluj,Constanța, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Sibiu, Olt, Prahova, Satu Mare, Suceava, Sectorul 4 – singura filială de sector a PNL care a votat în favoare, Timiș, Vaslui. 

Emil Boc a transmis chiar o scrisoare în care a prezentat opțiunea pro-PSD, citită în ședință de deputatul Sorin Moldovan. Momentul a fost însoțit de huiduieli din partea contestatarilor înțelegerii cu PSD.

S-au opus unei negocieri cu PSD Organizația București, prin vocea lui Ciprian Ciucu, filiala Sector 1, prin Sebastian Burduja, Sectorul 6, Tulcea, Vrancea, Dâmbovița, Giurgiu, Covasna, Bistrița, Brașov, Brăila, Ludovic Orban, Antonel Tănase. 

Au fost și lideri care nu au dorit să se exprime, precum Marcel Vela de la Caraș-Severin, Gigel Știrbu, de la Olt, Eugen Pîrvulescu, de la Teleorman, sau Doljul, Harghita și Galațiul.

Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL, deși nu a dorit să își exprime votul, a făcut numărătoarea voturilor. Nici președintele PNL, Florin Cîțu nu și-a exprimat explicit votul, dar a fost cel care a propus conducerii să se supună la vot începerea negocierilor cu cei de la PSD, gest asimilat exprimării unei opțiuni, susțin surse participante la ședință. „„Nu se face asa ceva. El a propus, a votat pentru. Îți asumi sau nu-ți asumi”, a argumentat un lider liberal.

Liderul PNL Oradea, Florin Birta, ales în echipa de conducere a lui Florin Cîțu, la Congresul din septembrie, a propus ca votul din BPN să fie dat uninominal, pentru ca toți să știe cine e responsabil pentru o viitoare guvernare cu PSD. Propunerea sa nu a fost supusă la vot.

Sindicaliștii din penitenciare reclamă suspiciuni de fraudă la concursul de ocupare a posturilor la Penitenciarul Satu Mare / 15 candidați ar fi fost picați pe nedrept, unii pentru că erau „prea pregătiți” / Proba scrisă - „o glumă”

Federația Sindicatelor din Administrația Naționala a Penitenciarelor (FSANP) reclamă, marți, suspiciuni de fraudă la concursul de ocupare a posturilor la Penitenciarul Satu Mare, unde 15 candidați ar fi fost picați pe nedrept, unii pentru că erau „prea pregătiți”.

„15 candidați ar fi fost picați pe nedrept la concursul de ocupare din sursă externă a unor funcții de polițist de penitenciare (agent operativ) la Penitenciarul Satu Mare, încheiat în data de 08.11.2021. Surse în interiorul concursului au afirmat că «toți cei care au fost pregătiți și au răspuns corect au picat». Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) a dispus verificări cu privire la corectitudinea desfășurării probelor de concurs de la Penitenciarul Satu Mare”, a transmis, marți, FSANP, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sindicaliștilor, „fraudarea concursului este de-a dreptul șocantă”.

„Membrii comisiei de concurs sunt acuzați că ar fi respins, în timpul interviului psiho-profesional, candidații pentru că ar fi răspuns exemplar la întrebările adresate. Alți candidați ar fi fost respinși pentru că ar fi putut deveni sindicaliști după ocuparea posturilor. Probele eliminatorii nu pot fi contestate, astfel că, membrii comisiei pot să elimine orice candidat, fără să răspundă în fața legii. Membrii comisiei de concurs și-ar fi motivat deciziile de a respinge candidații astfel: «Este prea pregătit, poate să devină sindicalist; «Cum a putut să știe așa de bine răspunsurile, precis a primit răspunsurile de la cineva, îl picăm»; « Este fiu de fost cadru, îl picăm»„, susțin sindicaliștii.

Potrivit acestora, pe aceste criterii au fost eliminați 15 din cei 32 de candidați bărbați, rămânând 17 candidați pe 12 locuri pentru bărbați.

Sindicaliștii reclamă, de asemenea, că proba scrisă „pare a fi fost întocmită în glumă”.

„La proba scrisă, întrebările au fost formulate într-o manieră neprofesionistă fără echivoc, astfel încât, orice persoană cu o pregătire generală minimă ar fi putut să răspundă corect, fără niciun efort intelectual, la cel puțin 37 din cele 45 de întrebări. La cel puțin 35 de întrebări variantele de răspuns considerate a fi greșite sunt atât de evidente, încât sunt de-a dreptul ilare. Exemplu: «regimul vegetarian și cel musulman sunt regimuri de executare a pedepselor, deținutul trebuie să aibă cătușele în timpul participării la activități lucrative, deținutul este pus în libertate la solicitarea soției sale, munca prestată în timpul nopții se face in intervalul orar 12:00-18:00, polițiștii de penitenciar au obligația de a prezenta la serviciu abonamentul la sala de sport, polițiștii au dreptul de primi cadouri din partea deținuților și „mașină personală” cumpărată din fondurile unității penitenciare, raportul de serviciu al polițiștilor încetează prin divorț și cununie civilă, persoanele condamnate au dreptul de a-și achiziționa substanțe stupefiante»„, au mai transmis sindicaliștii.

Federația Sindicatelor din Administrația Naționala a Penitenciarelor (FSANP) anunță că a sesizat factorii de conducere ai Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) în scopul efectuării de verificări urgente și de a dispune măsurile care se impun.

 A fost semnat acordul pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele, care vor fi utilizate în misiuni de salvare pe mare, de transport victime multiple și pentru stingere incendii de pădure. Proiectul este în valoare de 270 de milioane de euro

Un acord pentru furnizarea a 12 elicoptere medii-grele, care vor fi utilizate în misiuni de salvare pe mare, de transport victime multiple și pentru stingerea incendiilor de pădure, a fost semnat, marți, la sediul Ministerului Afacerilor Interne. Valoarea proiectului este de 270 de milioane de euro, fără TVA.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, marți, la semnarea acordului, că acest proiect a debutat în urmă cu trei ani.

“Astăzi asistăm la semnarea acordului cadru pentru elicopterele medii grele, una din componentele cele mai deficitare la nivelul Inspectoratului General de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Această poveste a început imediat după alocarea fondurilor prin o primă tentativă de licitație în 2018, dar nu s-a prezentat nimeni. Repetată în 2019, tot nu s-a prezentat nimeni. După care am schimbat împreună cu colegii de la IGSU modul de desfășurare într-o negociere competitivă, tot o licitație, dar pe modul de negociere competitivă”, a precizat Arafat.

El a menționat că au fost trei ofertanți la această negociere competitivă.

“Primul, din păcate, a pierdut pentru că oferta total neconformă, în sensul în care prețurile erau mult mai mari decât prețul maxim stabilit și oferta de opt elicoptere în loc de 12. Al doilea tot din păcate a pierdut și aici am avut o ofertă care avea prețul care depășea prețul maxim cu până la 10%, dar unde nu existau fonduri de suplimentare pentru elicopterele pe care urma să le achiziționăm așa că era considerată neconformă” , a explicat șeful DSU.

El a menționat că s-a continuat negocierea cu un ofertant și astfel s-a ajuns la semnarea acordului de marți, fiind vorba de Lockheed Martin și de fabrica din Polonia unde vor fi fabricate elicopterele.

Arafat a menționat că aceste elicoptere pot fi utilizate la mai multe misiuni, printre care salvare pe mare sau stingere incendii de pădure.

“Vorbim de elicoptere multirol, care pot desfășura mai multe categorii de misiuni. Vorbim de misiuni de căutare-salvare, inclusiv maritimă, vorbim de misiuni de transport multiple victime în stare critică, fiecare elicopter cu capacitatea de patru tărgi, vorbim de misiuni de transport personal și materiale, inclusiv cargo, acolo unde trebuie să ajungă personalul nostru pentru situații de urgență și vorbim de misiuni de stingere incendii de pădure”, a precizat Arafat.

El a mai declarat că livrarea se va face la sfârșitul anului 2023, iar instruirea piloților va începe cât mai curând.

Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Lucian Bode, a afirmat cu acest prilej că proiectul este în valoare de 270 de milioane de euro plus TVA.

“Încheierea acestui acord cadru, în valoare de aproximativ 270 de milioane de euro fără TVA va duce în dotarea IGaV, primele șase aparate de zbor de ultimă generație, cu dotări moderne, care vor face diferența între viață și moarte în cadrul misiunilor de salvare. Aceste elicopterii medii grele multifuncționale, care pot deservi în funcție de nevoile operaționale misiuni de salvare atât pe mare, cât și pe uscat reprezintă o resursă extrem de valoroasă pentru România. Ele vor contribui în mod decisiv la creșterea eficienței și rezilienței sistemului de situații de urgență”, a transmis Lucian Bode.

Percheziții în București și Prahova la persoane suspectate că cereau taxă de protecție unor dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1

Procurorii și polițiștii au făcut, marți, percheziții în București și în județul Prahova, la persoane suspectate că cereau taxă de protecție unor dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1. Activitatea infracțională ar fi început în 2017, iar fiecare membru al grupării avea un rol bine delimitat.

„La data de 09.11.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului Grupări Infracționale Violente din cadrul DGPMB au efectuat un număr de 3 percheziții domiciliare, pe raza municipiului București și a județului Prahova, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de șantaj și lipsire de libertate”, a transmis, marți, DIICOT.

Procurorii precizează că, începând cu anul 2017, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, pe raza municipiului București, în vederea comiterii infracțiunii de șantaj, respectiv, în scopul determinării prin constrângere a victimelor, dezvoltatori imobiliari, la plata unor sume de bani pretinse de membrii grupării drept „de taxă de protecție”. 

La rândul lor, polițiștii din București au precizat că gruparea s-a axat pe dezvoltatori imobiliari care construiau în Sectorul 1 din București.

„Din cercetări s-a conturat presupunerea rezonabilă că persoanele bănuite ar fi constrâns dezvoltatori imobiliari care întreprind proiecte de edificare a unor imobile în sectorul 1, să le remită sume de bani drept taxă de protecție”, a transmis Poliția Capitalei.

Procurorii au mai precizat că fiecare membru avea un rol bine stabilit, „puterea de decizie aparținându-i liderului grupării, personaj notoriu în mediul infracțional”.

„Astfel, liderul direcționa ceilalți membri ai grupului la șantierul victimei pentru abordarea acesteia în moduri intimidatoare. 

Totodată, cu ocazia incursiunii, membrii grupului infracțional îi puneau în vedere dezvoltatorului imobiliar să se prezinte la liderul grupării pentru a discuta. În cadrul întâlnirii, acesta, folosind diverse tehnici de presiune și intimidare, solicita victimei o sumă de bani pentru a-i permite să continue lucrările de construcție. În cazul în care dezvoltatorul imobiliar refuza să se întâlnească cu liderul ori nu accepta taxa de protecție impusă, membrii grupului infracțional procedau la intensificarea acțiunilor de constrângere prin realizarea de incursiuni la șantierul imobilului și amenințarea angajaților”, au precizat procurorii.

Potrivit acestora, în final, de cele mai multe ori, în urma acțiunilor de constrângere, confruntându-se cu riscul de a nu reuși să finalizeze edificiul dezvoltat, victima era nevoită să se „înțeleagă” cu liderul grupării și să-i remită acestuia „taxa de protecție” impusă. În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 8.000 de lei și 5.500 de euro.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, au fost duse, în vederea audierii, un număr de 5 persoane.

UPDATE - În ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 7.500 de cazuri noi de COVID-19 / Au fost raportate 487 de decese / La ATI sunt 1850 de pacienți / Incidența cazurilor de îmbolnăvire în București a scăzut sub 9

Grupul de Comunicare Strategică anunță marți, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 7.500 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 487 de decese, din care 25 din perioada anterioară. La ATI sunt 1850 de pacienți. 332 de copii cu COVID-19 sunt internați în spital, 27 dintre ei fiind la Terapie Intensivă. Incidența cazurilor de îmbolnăvire în București este 8,89.

UPDATE - „Până astăzi, 9 noiembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.718.726 de cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 9.342 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. 1.521.696 de pacienți au fost declarați vindecați. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 7.589 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), dintre care 120 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare”, au transmis autoritățile.

În București sunt 807 cazuri noi de COVID-19, în Timiș -343, în Cluj - 335, iar 13 județe au sub 100 de cazuri.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este în scădere la nivel național, cea mai mare valoare având-o în Ilfov - 10,57.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 1.190 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. 

Până astăzi, 51.483 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 08.11.2021 (10:00) – 09.11.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 487 de decese (238 bărbați și 249 femei), din care 25 anterioare intervalului de referință, ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 487 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani - o tânără de 27 de ani, din Constanța, fără comorbidități, nevaccinată - 3 la categoria de vârstă 30-39 ani, 19 la categoria de vârstă 40-49 ani, 38 la categoria de vârstă 50-59 ani, 118 la categoria de vârstă 60-69 ani, 149 la categoria de vârstă 70-79 ani și 159 la categoria de vârstă peste 80 ani.

452 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 29 de pacienți decedați nu au înregistrat comorbidități, iar pentru 6 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

Au fost raportate 25 de decese anterioare intervalului de referință, survenite în județele Argeș, Galați și Iași, în luna octombrie 2021. În intervalul de referință au fost raportate 462 de decese.

Din totalul de 487 de pacienți decedați, 443 erau nevaccinați și 44 vaccinați. Cei 44 de pacienți decedați vaccinați aveau vârste cuprinse între grupele de vârstă 40-49 de ani și peste 80 de ani. 42 dintre pacienții decedați vaccinați prezentau comorbidități, iar pentru 2 pacienți nu au fost raportate comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 18.082. Dintre acestea, 1.850 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 331 sunt minori, 304 fiind internați în secții și 27 la ATI.

 

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 10.458.404 teste RT-PCR și 4.752.791 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 19.449 de teste RT-PCR (10.676 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.773 la cerere) și 45.326 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 107.221 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 21.611 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 63.970 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 92 de persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 4.934 de apeluri la numărul unic de urgență 112 și 469 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisă special pentru informarea cetățenilor.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ziua de 8 noiembrie, 2.892 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 554.300 lei.

Ministerul Afacerilor Interne a operaționalizat, începând cu data de 04.07.2020, o linie TELVERDE (0800800165) la care pot fi sesizate încălcări ale normelor de protecție sanitară.

Apelurile sunt preluate de un dispecerat, în sistem integrat, și repartizate structurilor teritoriale pentru verificarea aspectelor sesizate.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, 23.793 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.552 în Italia, 16.946 în Spania, 199 în Marea Britanie, 132 în Franța, 3.125 în Germania, 97 în Grecia, 49 în Danemarca, 37 în Ungaria, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 11 în SUA, 8 în Suedia, 145 în Austria, 22 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 75 în Elveția, 5 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 8 în Bulgaria, 28 în Cipru, 4 în India, 5 în Ucraina, 8 în Emiratele Arabe Unite, 17 în Republica Moldova, 3 în Muntenegru, 218 în Irlanda, 5 în Singapore, 5 în Tunisia, 10 în Republica Coreea, 2 în Bosnia și Herțegovina, 2 în Serbia, 7 în Croația, 6 în Portugalia, 4 în Polonia și câte unul în Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federația Rusă, Finlanda, Kuweit și Nigeria. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 196 de cetățeni români aflați în străinătate, 37 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 60 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, 3 în Suedia, 5 în Irlanda, 2 în Elveția, 2 în Austria, unul în SUA, unul în Brazilia, unul în Republica Congo, unul în Grecia, unul în Iran unul în Polonia, unul în Bulgaria, unul în Nigeria și unul în Turcia, au decedat.

Dintre cetățenii români confirmați cu infecție cu noul coronavirus, 798 au fost declarați vindecați: 677 în Germania, 90 în Grecia, 18 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg, unul în Tunisia și unul în Argentina.

ȘTIREA INIȚIALĂ - „Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 9 noiembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 7.589 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2. De asemenea, au fost raportate 487 decese dintre care 25 anterioare. Vom detalia datele în buletinul informativ de la ora 13.00”, transmite Grupul de Comunicare Strategică.

O profesoară de la liceul din Topoloveni, antivaccinistă declarată, a murit de COVID

O profesoară de la Liceul Teoretic „Ion Mihalache” din orașul argeșean Topoloveni a murit, aparent din cauza infecției cu virusului SARS-CoV-2. Femeia, care o îngrijea pe mama sa bolnavă de coronavirus, a refuzat să fie testată. Ea se arătase în repetate rânduri împotriva vaccinului anti-COVID.

Profesoara, care preda Limba Română, era detașată la Liceul din Topoloveni, iar ultima dată a mers la școală în ziua de 21 octombrie, a declarat pentru News.ro inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Argeș, Alina Manea.

Conform acesteia, săptămâna trecută, miercuri, directorul a contactat-o pe profesoară și a aflat că aceasta nu se testase pentru a afla dacă este bolnavă și că refuza să meargă la spital, deși mama sa fusese diagnosticată cu COVID.

De asemenea, profesoara nu se vaccinase, pentru că nu credea în eficacitatea serului anti-COVID.

Ulterior, sora profesoarei a anunțat la școală đecesul acesteia.

O altă profesoară din județul Argeș a murit, luni, la școală. Cadrul didactic preda la Centrul de educație incluzivă Câmpulung și i s-a făcut rău în timp ce se îndrepta spre sala de clasă.

Cadrul medical al școlii și apoi medicii de la ambulanță au încercat să o resusciteze, însă fără rezultat. Există date conform cărora profesoara avea probleme cardiace.

Președintele Klaus Iohannis și soția acestuia, reclamați la Poliție că nu au purtat mască de protecție pe stradă, deși acest lucru era obligatoriu / Un sibian a făcut plângere, cerând ca legea să fie aplicată tuturor

Un bărbat din județul Sibiu a trimis Ministerului Afacerilor Interne o plângere care îl vizează pe președintele Klaus Iohannis și pe soția acestuia, Carmen. Bărbatul reclamă că, în 10 octombrie, Klaus și Carmen Iohannis au participat la Sibiu la redeschiderea Catedralei Evanghelice la finalul unui lung proces de reabilitare, dar, pe stradă, după ce au ieșit din biserică, niciunul nu purta masca de protecție. În Sibiu, masca era obligatorie în acel moment, după ce rata de infectare ajunsese la 8,5 la mie. Bărbatul afirmă că dorește ca legea să fie aplicată tuturor, indiferent de statut.

„Conform Constituției României, toți cetățenii trebuie să fie egali în fața legii. Știam de cazul doamnei Turcan (sancționată pentru că nu a purtat mască în aer liber, când acest lucru era obligatoriu – n.r), am văzut ce repede Poliția Sibiu s-a autosesizat și, dacă am văzut că se întârzie cu sancțiunea președintelui într-un caz similar, am reacționat. Am trimis sesizarea întâi la MAI care a direcționat-o către Poliția București și de acolo a ajuns la Sibiu”, a declarat, marți, Cristian Dan.Întrebat ce a cerut în sesizare, bărbatul a precizat că a invocat Constituția.

„În primul rând am invocat Constituția....am cerut Poliției Sibiu să aplice legea nedicstriminatoriu pentru ca și populația să vadă că nu contează ce funcție ai, legea trebuie și sper să fie aceeași pentru toți”, a mai declarat bărbatul. Cristian Dan a precizat că nu a fost de față la participarea președintelui la redeschiderea Catedralei Evanghelice din Sibiu, dar a văzut înregistrări video. „În biserică am văzut ulterior că a purtat mască, când a ieșit nu mai purtat masca”, a adăugat bărbatul.

„Nu poți să ameninți populația. De doi ani de zile suntem amenințați - stați în casă că vom avea morți, stați în casă că e pandemie (...) este o bătaie de joc la adresa populației, care la cea mai mică încălcare a legii este sancționată”, a adăugat acesta.

În 10 octombrie, Klaus și Carmen Iohannis au participat la Sibiu la redeschiderea Catedralei Evanghelice la finalul unui lung proces de reabilitare.

În 10 octombrie, rata de infectare în Sibiu era de 8,5 la mie și deja fuseseră impuse restricții aferente acestui prag de infectare, una dintre măsuri fiind obligativitatea măștii de protecție în spațiile deschise.

Gheorghiță, întrebat dacă va crește rata de infectare după începerea școlilor: Acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată, nu trebuie să credem că de această dată lucrurile vor sta diferit

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat, marți, că se așteaptă la o creștere a ratei de infectare după redeschiderea școlilor deoarece acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată și nu trebuie să credem că acum lucrurile vor sta diferit. El a explicat că pe măsură ce interacțiunea și mobilitatea persoanelor cresc, crește și probabilitatea de a fi expus la această infecție.

Valeriu Gheorghiță a fost întrebat, marți, într-o conferință de presă, dacă el crede că peste două săptămâni vom înregistra o creștere a ratei de infectare din cauza începerii școlilor.

“Acest lucru s-a întâmplat de fiecare dată, nu trebuie să credem că de această dată lucrurile vor sta diferit. Este evident acest lucru pe măsură ce interacțiunea fizică dintre persoane și mobilitatea persoanelor crește, crește și expunerea și probabilitatea de a fi expus zilnic la această infecție și nu neapărat legat strict de momentul în care copiii sunt la școală, cit toate activitățile conexe, plecatul de acasă, ajungi la școală, activitățile de după școală, mersul cu transportul în comun, supraaglomerarea, nerespectarea măsurilor, toate vor conduce la creșterea riscului de infectare”, a explicat Valeriu Gheorghiță. El a menționat că situația epidemiologică devine stabilă în țara noastră, dar nu suntem la finalul valului 4.

“Da, ne așteptăm și există această supraveghere epidemiologică periodică a numărului de cazuri noi raportate. Tocmai de aceea nu trebuie să rămână la nivel populațional mesajul că valul 4 în momentul de față este în curs de rezolvare. Cred că situația epidemiologică tinde să devină stabilă, dar în niciun caz nu este finalul valului 4. Ne-am fi dorit să fie acest lucru, dar ne uităm și ce se întâmplă în Europa și vedem că sunt deja în multe alte țări se înregistrează o creștere a numărului de cazuri, o creștere importantă. Problema este că în țările cu rată mare de acoperire vaccinală pandemia nu mai are un impact semnificativ, adică nu crește în același timp și numărul de cazuri grave, internările în terapie intensivă și decese rămân la o valoare stabilă, o valoare redusă”, a mai declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Europarlamentarul Cristian Terheș spune că i s-a interzis accesul în Parlamentul European din cauză că nu a prezentat certificatul verde: Asistăm la instaurarea unei tiranii la nivelul UE

Europarlamentarul Cristian Terheș a anunțat, marțui, pe Facebook, că i se interzice accesul în Parlamentul European, pentru că nu a arătat Certificatul Verde. El afirmă că le-a transmis funcționarilor că „exercitarea mandatului unui europarlamentar ales nu poate fi restrânsă de nimic, cu atât mai mult de o decizie administrativă”

„Sunt la intrarea în Parlamentul European din Bruxelles cu încă un coleg și ni se interzice accesul pentru că nu arătăm Certificatul Verde. Le-am spus că exercitarea mandatului unui europarlamentar ales nu poate fi restrânsă de nimic, cu atât mai mult de o decizie administrativă. Nu o spun eu, o spune Tratatul și alte acte ale UE”, a scris Terhes.

El spune că „asistăm la instaurarea unei tiranii la nivelul UE unde drepturile și libertățile omului nu mai contează”.

„Am spus că voi lupta pentru drepturile romanilor din Parlamentul European și asta fac. Am filmat ce a fost aici și voi pune on-line. Până atunci, însă, sunați la deputații PNL și PSD din România să voteze împotriva impunerii Certificatului Verde în România. Nu va lăsați drepturile călcate în picioare de această clasa politică trădătoare, căreia nu-i pasă de oameni!”, mai scrie europarlamentarul în postare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.