Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Florin Cîțu, încarcerat pentru că s-a urcat băut la volan

Ziarul de Vrancea
10 aug 2021 655 vizualizări

Pedeapsa a primit-o în 2000, în SUA n premierul pune apariția informației în presă pe seama luptei pentru putere din PNL n dincolo de conotația politică a dezvăluirii, e de reținut cât de drastic sunt pedepsiți șoferii băuți, aflați la prima abatere, în statul Iowa: închisoare între 48 de ore și un an, amendă de până la 1250 dolari și suspendarea permisului până la un an

Premierul Florin Cîțu a recunoscut ieri că a fost închis două zile în SUA după ce a fost prins băut la volan. El a precizat că a făcut o greșeală în urmă cu 20 de ani, dar este interesant că informația apare de abia acum când are loc competiția internă a PNL. “Acum 20 de ani, a fost vorba de DUI, este vorba de conducere sub influența alcoolului. Am plătit amenda respectivă, o amendă foarte mare. Este contravenție, am făcut o greșeală acum 20 de ani. Este interesant că în patru tururi de scrutin cu PSD nu a apărut această informație, apare acum în competiția internă din PNL”, a declarat Florin Cîțu, întrebat, miercuri, dacă a fost încarcerat două zile în SUA și dacă a plătit o amendă pentru conducerea sub influența alcoolului.

Răspunzând unei întrebări, prim-ministrul a precizat că el a condus mașina după ce a consumat alcool. “Eu am condus, a fost o greșeală, am condus, am plătit foarte scump, a trebuit să-mi vând mașina, să merg un an de zile pe jos. Nu e un motiv pentru care să te mândrești”, a mai afirmat Cîțu. Acesta a mai spus că a fost vorba despre o contravenție. “Am plătit și în România amenzi de circulație”, a subliniat premierul.

Un document din martie 2000, prezentat de flux24.ro, arată că actualul premier Florin Cîțu a fost încarcerat două zile în SUA, pentru condus sub influența alcoolului sau drogurilor, întrucât legislația americană nu face diferență între ele. Conform documentului Curții de Justiție din Iowa, Florin Vasile Cîțu ar fi fost reținut în anul 2000 și a primit și o amendă de 1.000 de dolari americani.

După pedeapsă, cursuri și tratamente obligatorii

Premierul Florin Cîțu susține că a făcut închisoare în urma DUI, dar pe site-ul curții din Iowa apare OWI. În acel stat, termenul oficial pentru a „conduce sub influența - DUI” (alcool sau droguri n.r.) este OWI (operating while intoxicated). Practic, este vorba despre conducerea unui vehicul cu motor sub influența unui anumit procent de alcool în sânge, sub influența drogurilor sau o combinație a acestora două.

Iowa impune pedepse minime obligatorii pentru condamnările OWI, conform dui.drivinglaws.org. Sancțiunile sunt în funcție de abaterile OWI anterioare. În cazul premierului, ar fi vorba despre prima. Așadar, la prima abatere, o persoană stă la închisoare între 48 de ore și un an, plătește o amendă de 625-1250 dolari și are suspendat permisul de la 180 de zile (dacă acceptă să i se facă testare chimică), până la 1 an (dacă refuză sau are condamnări anterioare). Toți cei care au fost condamnați pentru OWI trebuie să treacă printr-o evaluare a abuzului de substanțe și un tratament recomandat.

Legea din Iowa impune, de asemenea, urmarea unui curs pentru șoferii care au consumat alcool și, în unele cazuri, să urmeze un program de prevenire a abuzului de substanțe.

Orban n-ar fi știut despre incident

Președintele PNL, Ludovic Orban, nu știa despre faptul că Florin Cîțu a condus sub influența alcoolului în SUA, nefiind informat în acest sens de către premierul Florin Cîțu, au precizat, ieri, surse apropiate președintelui PNL. Potrivit acestora, liderul PNL nu dorește ca acest episod să devină subiect în campania internă a liberalilor. “Actualul premier nu i-a comunicat nimic despre acele evenimente, nici la momentul desemnării ca ministru al Finanțelor, nici la momentul desemnării și susținerii ca prim-ministru”, au transmis sursele citate.

Cristina Prună, despre PNDL: Nu există program din care să se fi furat mai mult

programul nu a scos niciun județ din sărăcie, mai spune deputatul

Vicepreședintele Camerei Deputatilor Cristina Prună (USR PLUS) a afirmat ieri, referindu-se la PNDL, că nu există program din care să se fi furat mai mult. “A început să se vorbească din nou de PNDL-uri și alte concepte pesediste de mituit primarii. Vreau să ne aducem cu toții aminte că nu există program din care să se fi furat mai mult ca din PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală)”, a scris, miercuri, pe Facebook, Cristina Prună.

Aceasta consideră că PNDL nu înseamnă altceva decât că “sume astronomice din taxele și impozitele noastre care mai devreme sau mai târziu se vor duce tot în toalete de 80.000 de euro în școli sau becuri de 2.000 de euro”. “E scandalos să nu fi învățat nimic din risipa de bani publici care s-a întâmplat sub ochii noștri neputincioși. Acum, în ședințele PNL se vorbește de 50 miliarde de lei (10 miliarde de euro!) pentru noi proiecte de «dezvoltare locală». Avem PNDL de peste zece ani. I-am văzut efectele. Nu a scos niciun județ din sărăcie. Dimpotrivă, județele fruntașe la PNDL, precum Teleormanul, au rămas cele mai sărace”, a mai scris vicepreședintele Camerei Deputaților.

Potrivit acesteia, investițiile locale trebuie să continue pe fonduri europene pentru că și așa am avut probleme de absorbție. “Banii de la buget pentru proiectele locale trebuie să premieze performanța, adică să meargă ca și cofinanțare pentru proiecte europene. Doar așa putem avea un minim filtru pentru furturi și parandărături pentru firme de casă, cum s-a întâmplat de fiecare dată cu banii din PNDL. Să fie foarte clar! Reforma nu înseamnă să facem un alt PNDL, PNDL 3 sau alte nume pompoase care se pregătesc pentru a împacheta cu fundița roz acest nou program de cumpărat primari și alimentat clientela politică cu banii noștri, ai tuturor”, a mai scris Prună.

Președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă, ieri, că, dincolo de modul în care va fi denumit, noul program de investiții asupra căruia s-a convenit în coaliție va cuprinde proiecte de infrastructură care să acopere atât partea rutieră, cea de apă și canal, dar și extinderea rețelelor de gaz. “Guvernul a fost mandatat să pregătească actul normativ necesar care să materializeze noul program”, a transmis liderul PNL.

Europol: Un polițist lovit cu sapa în zona capului, considerat “vinovat” de procuror

Sindicatul Europol a relatat, ieri, situația unui polițist din Buhuși atacat cu sapa de un bărbat surprins când a rănit o persoană și a distrus mai multe bunuri. Polițistul a reușit să se ferească pentru a nu fi lovit în cap, dar a fost rănit la umăr, însă procurorul a încadrat fapta ca lovire, și nu tentativă de omor sau ultraj, “pentru că agresorul ar fi declarat că s-a speriat și nu și-a dat seama că lovește cu sapa un polițist”.

“Azi-noapte, singura patrulă de ordine publică, în serviciu, din orașul Buhuș, formată dintr-un polițist și un polițist local, în urma unui apel 112, a fost solicitată să intervină într-un caz în care se reclama faptul că un bărbat a pătruns fără drept într-un imobil, unde a produs vătămări corporale unei persoane și a distrus mai multe bunuri. La vederea semnalelor luminoase ale autospecialei și a patrulei, agresorul s-a repezit spre polițist și a încercat să îl lovească cu o sapă în cap. Doar reflexul colegului nostru a făcut ca în acest moment să nu vorbim despre o tragedie, pentru că a reușit să își ferească capul, iar lovitura s-a produs în dreptul umărului”, afirmă reprezentanții Sindicatului Europol. Ei adaugă că polițistul l-a imobilizat pe agresor, însă procurorul nu a încadrat fapta ca tentativă de omor sau ultraj.

 “Polițistul a reușit în cele din urmă să îl imobilizeze pe autor, iar ulterior a fost transportat de urgență la spital unde a primit îngrijiri medicale și i-a fost suturată rană provocată de lovitura cu sapa. Ce este însă absolut revoltător este faptul că procurorul sesizat a refuzat să încadreze fapta ca fiind «tentativă de omor» sau cel puțin «ultraj», în condițiile în care intenția agresorului de a-l lovi în cap pe polițist a fost clară. Mai mult, procurorul a motivat gestul său de a încadra fapta ca fiind o banală infracțiune de «lovire» pentru că agresorul ar fi declarat că s-a speriat și nu și-a dat seama că lovește cu sapa un polițist. Cum să mai ceri unui polițist să intervină prompt și să-și riște viața pentru a o salva pe a altora, când inclusiv procurorul subminează autoritatea poliției și încurajează astfel de fapte prin deciziile sale?!”, arată sursa citată.

Ghinea: Demarează și cel mai mare proiect de infrastructură din PNRR: autostrada Moldovei

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene Cristian Ghinea a precizat ieri că demarează cel mai mare proiect de infrastructură din PNRR și anume autostrada Moldovei. El a adăugat că acesta e motivul pentru care a luptat în negocierile cu reprezentanții Comisiei Europene ca România să aibă alocate 3,1 miliarde euro pentru autostrăzi în Programul Național de Redresare și Reziliență. „Fiindcă este o datorie istorică față de români și fiindcă avem acum proiecte mature și multă determinare la conducerea Ministerului Transporturilor pentru a le pune în practică. Am spus și iată că așa facem. Au început, totodată, și alte proiecte prin PNRR, precum Programul pentru construirea de creșe, cartea electronică de identitate, iar la nivel local, proiectul unei noi maternități la Timișoara. Vor urma multe altele”, a scris Cristian Ghinea, miercuri pe Facebook.

Guvernul a aprobat, în ședința de miercuri, primele exproprieri pentru A7. „Veste bună pentru unul dintre cele mai importante proiecte ale României, coloana vertebrală care străbate Moldova de la nord la sud”, a transmis ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.

Eduard Novak a devenit membru UDMR

Ministrul Tineretului și Sportului, Eduard Novak, a anunțat, ieri, în social media, că a devenit membru UDMR. “Astăzi, 11 august, am devenit oficial membru UDMR. Le mulțumesc pentru încrederea maximă pe care mi-au acordat-o, pentru sprijin și pentru șansă. Cred cu tărie că fac parte din cea mai buna echipă, care a adus atâta plus valoare politicii din România. Împreună, vom realiza lucruri minunate, nu am nicio îndoială”, este anunțul de pe Facebook al lui Novak.

Eduard Novak este ministrul Tineretului și Sportului din decembrie 2020, el fiind nominalizat de UDMR.

COVID: Cel mai mare bilanț zilnic din ultimele trei luni

Alte 326 cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, fiind cel mai mare bilanț zilnic de la finalul lunii mai - în 28 mai au fost raportate 321 de cazuri. De la debutul pandemiei, au fost raportate 1.085.738 de îmbolnăviri, potrivit datelor oficiale transmise miercuri. Au fost înregistrate 8 decese - dublu față de ziua precedentă.

Până ieri, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.085.738 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 1.048.947 de pacienți au fost declarați vindecați. 34.331 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat de la începutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 710. Dintre acestea, 96 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 8.830.930 de teste RT-PCR și 2.002.411 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 13.814 teste RT-PCR (6.044 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.770 la cerere) și 15.488 de teste rapide antigenice. Rata de infectare la nivel național este 0.12.

Dragoș Săvulescu, pus sub control judiciar în Grecia

Fostul acționar de la Dinamo Dragoș Săvulescu, care fusese reținut în insula grecească Mykonos, a fost pus sub control judiciar și nu poate părăsi teritoriul statului elen până când se va judeca solicitarea de extrădare. Termenul a fost stabilit pentru septembrie. Fostul ministrul al Justiției Ana Birchall afirmă, într-o postare pe Facebook, că speră ca solicitarea de extrădare să fie admisă și Dragoș Săvulescu să fie adus în România. Poliția Română a anunțat, luni, că Dragoș Săvulescu a fost reținut în Grecia. Dragoș Săvulescu a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, în același dosar cu fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu și fostul acționar al clubului Dinamo, Cristian Borcea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.