MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fiica omului de afaceri din Arad a cărui mașină a explodat, reținută pentru omor calificat
Anchetatorii cred că au identificat vinovații după o anchetă care a durat mai bine de trei ani
Fiica omului de afaceri arădean Ioan Crişan, ucis cu peste trei ani în urmă după ce maşina în care se afla a sărit în aer, şi doi complici au fost reţinuţi pentru omor calificat, distrugere şi nerespectarea regimului materialelor explozive.
„Procurorul de caz din cadrul Secţiei de Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus măsura reţinerii preventive faţă de doi inculpaţi şi o inculpată sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de omor calificat și nerespectarea regimului materiilor explozive”, a anunţat joi dimineaţă Parchetul ICCJ, referitor dosarul uciderii omului de afaceri arădean Ioan Crişan.
Conform anchetatorilor, cei doi bărbaţi reţinuţi alături de fiica afaceristului, Laura Crişan, au procurat, la data de 27 mai 2021, un mecanism care putea fi folosit ca detonator într-un dispozitiv exploziv improvizat, controlabil prin intermediul telefonului mobil, în care au încorporat ulterior încărcătura explozivă – procurată, deţinută, transportată şi folosită fără drept – şi l-au plasat în autoturismul victimei, iar la data de 29 mai 2021, ora 06:59, „acţionând cu premeditare şi din interes material, l-au detonat de la distanţă în timp ce victima se deplasa la volanul autoturismului în parcarea magazinului Profi din cartierul Vlaicu din municipiul Arad”.
”Inculpaţii au fost instigaţi la comiterea faptei de către inculpata menţionată. Victima a decedat ca urmare a exploziei şi incendiului subsecvent, iar autoturismul a fost complet distrus. Prin modul, locul şi mijloacele de săvârşire, fapta a fost de natură să pună în pericol alte persoane şi bunuri”, afirmă procurorii.
Poliţia Română şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au făcut miercuri dimineaţă şapte percheziţii domiciliare.
Omul de afaceri arădean Ioan Crişan a murit, în 29 mai 2021, după ce maşina în care se afla a explodat, la scurt timp de la plecarea de pe loc. Anchetatorii au stabilit că în autoturism a fost plasată o bombă.
Potrivit concluziilor medicului legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Arad, Ioan Crişan a murit din cauza „insuficienţei respiratorii acute”, survenită pe fondul unor „leziuni traumatice grave de arsură, produse prin inhalare de gaze de explozie şi de ardere cu temperaturi foarte ridicate, leziuni pe suprafeţe extinse la nivelul căilor respiratorii superioare şi inferioare, care au determinat „edem glotic”.
La un an de la asasinarea omului de afaceri arădean Ioan Crişan, procurorii informau că în intervalul respectiv au fost audiate 400 de persoane, au fost făcute percheziţii domiciliare şi informatice şi 18 expertize balistice, fizico-chimice, traseologice şi genetice.
Lasconi: Bolojan rămâne propunerea mea de premier
„Ciucă va dispărea, că nu intră în turul doi”, spune șefa USR
Preşedintele USR, Elena Lasconi, a afirmat că preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, rămâne propunerea sa de premier în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale şi atunci doreşte realizarea unei guvernări de dreapta cu PNL şi UDMR.
Elena Lasconi a fost întrebată, joi, la Radio Guerilla, dacă în cazul în care va câştiga alegerile prezidenţiale Ilie Bolojan rămâne varianta sa de prim-ministru.
”Da, asta este propunerea mea. Cu domnul Bolojan nu am vorbit încă, dar asta a arătat şi deschiderea mea pentru o guvernare de dreaptă împreună cu PNL şi UDMR, dar nu cu PNL-ul lui Ciucă şi al celor care conduc acum PNL-ul”, a afirmat Elena Lasconi.
Ea a fost întrebată dacă doreşte ca Ilie Bolojan să fie şi preşedintele PNL.
„Da, ar fi super. Oricum aceşti indivizi care sunt acum la butoane şi care fac greşeală după greşeală, vor dispărea”, a mai declarat preşedintele USR.
Lasconi a fost întrebată cu cine va guverna dacă ajunge preşedintele României, iar Nicolae Ciucă rămâne liderul PNL. „Cu PNL şi cu UDMR. Ciucă nu rămâne. Ascultaţi-mă ce vă zic. Nu rămâne. Va dispărea pur şi simplu Pentru că el nu va intra în turul doi”, a răspuns Elena Lasconi.
„Dacă aş fi preşedintele Ucrainei, nu aş ceda teritorii”
Preşedintele USR a mai afirmat că ea crede că anul viitor se va încheia războiul din Ucraina şi a precizat că modul în care se va întâmpla acest lucru va fi decizia poporului ucrainean. Ea a fost întrebată dacă în cazul în care devine preşedintele României există riscul ca țara noastră să intre în războiul din Ucraina şi Federaţia Rusă, în condiţiile în care acest conflict s-ar extinde.
”Nu cred că se va ajunge acolo. Cred că la anul s-ar încheia acest război. Cum se va încheia este decizia poporului ucrainean. Eu am spus-o mereu, dacă aş fi preşedintele Ucrainei nu aş ceda teritorii, sub nicio formă. Asta este decizia lor, nu este decizia unui preşedinte dintr-o ţară vecină dar, încă o dată, eu nu cred că se va ajunge la război. Cred că România va avea un rol mult mai important la nivel internaţional pentru că până acum am avut un preşedinte leneş. Despre mine toată lumea ştie cât de muncitoare. Cred că vom fi la masa greilor dacă voi ajunge preşedinte. Dar pentru o politică externă bună avem nevoie şi de o politică internă bună”, a transmis Elena Lasconi.
Cine erau autorii „înscrisurilor dușmănoase”? În special, pensionarii și românii cu studii elementare
n 142 de elevi şi 31 de studenţi au scris la „Europa Liberă” cerând difuzarea unor melodii la emisiunea „Metronom”
Majoritatea autorilor de „înscrisuri duşmănoase” - scrisori, manifeste, graffiti - din perioada comunistă erau absolvenţi de studii elementare, conform datelor făcute publice joi de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Peste 2.500 dintre autorii unor astfel de înscrisuri erau pensionari. De asemenea, 142 de elevi şi 31 de studenţi au scris la „Europa Liberă”, solicitând difuzarea unor piese muzicale la emisiunea „Metronom”.
”Pe lângă cei 60 de autori de înscrisuri din perioada 1948-1950, ponderea acestora cunoaşte următoarea evoluţie de-a lungul epocii comuniste: 1778 între 1950-1959, 2608 între 1960-1969, 2442 între 1970-1979 şi 2139 între 1980-1989. 7409 au fost bărbaţi, 1620 au fost femei. În funcţie de mediul din care proveneau, 6842 dintre autorii de înscrisuri erau din mediul urban, faţă de 2161 din mediul rural. Numărul autorilor din mediul urban urmează evoluţia generală: 1155 în anii ’50, ceva mai mulţi în anii ’60 (1726), cei mai mulţi în anii ’70 (2036) şi o oarecare scădere în anii ’80 (1882). În schimb, în mediul rural cei mai mulţi autori erau identificaţi în anii ’50 şi ’60 (631, respectiv 881), pentru ca numărul lor să scadă în decadele următoare – 377 în anii ’70 şi 264 în anii ’80. Această situaţie poate fi explicată prin rezistenţa locuitorilor de la sate faţă de regimul comunist în general şi faţă de politica de colectivizare forţată în special. Pe măsură ce represiunea politică a lovit în rândul ţăranilor şi după finalizarea procesului de colectivizare, numărul autorilor de înscrisuri din mediul rural începe să scadă”, conform CNSAS, care anterior a prezentat o statistică potrivit căreia peste 9000 de persoane - autori de ”înscrisuri duşmănoase” (scrisori, manifeste, graffiti) erau menţionate în bazele de date ale Securităţii, pentru perioada 1948-1989.
Majoritatea autorilor de înscrisuri duşmănoase erau absolvenţi de studii elementare – 4870, cărora li se adaugă 740 de absolvenţi ai şcolilor profesionale. Cu studii medii - liceu, şcoli de maiştri, studii postliceale, etc.) erau 2197, iar cu studii superioare 1198 de persoane.
”Precum se vede, cei cu studii medii şi elementare au fost mai dispuşi să-şi rişte libertatea”, remarcă CNSAS, prezentând şi o scrisoare adresată cuplului Ceauşescu, care începea cu formula „Domn Nicula Ceauşescu şi elena ceauşescu”.
În funcţie de ocupaţia menţionată în bazele de date ale Securităţii, situaţia autorilor de înscrisuri era următoarea: 204 de persoane în domeniul educaţiei de toate nivelurile; 255 de ingineri, subingineri, laboranţi şi cercetători; 68 de contabili şi economişti; 35 de persoane în domeniul justiţiei; 216 de funcţionari; 92 de persoane în domeniul medical, 338 de elevi şi 68 de studenţi.
Dintre elevi şi studenţi, 142 de elevi şi 31 de studenţi au adresat scrisori postului de radio „Europa Liberă”, prin care solicitau anumite piese muzicale în cadrul emisiunii „Metronom”.
Alţi 940 erau agricultori, 2571 - pensionari, 390 – casnice; iar 398 sunt trecuţi în baza de date ca fără ocupaţie.
”Este interesant de remarcat, de asemenea, că un număr însemnat de autori de înscrisuri – aproape 3000 – făceau parte din „clasa muncitoare”, categoria care, conform ideologiei comuniste, constituia aliatul principal al regimului. Între aceştia se numărau 391 de muncitori, 183 de lăcătuşi, 146 de mecanici, 83 de zidari, 82 de electricieni, 81 de strungari, 106 şoferi”, subliniază CNSAS.
Un fost manager de spital, care a recunoscut că a luat mită peste 760.000 de lei, condamnat la închisoare cu suspendare
Fostul manager al Spitalului CF 2 din Bucureşti Şerban Bucur, suspectat că a luat mită de la mai mulţi oameni de afaceri aflaţi în relaţii contractuale cu unitatea medicală, a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei şi va face trei ani de închisoare cu suspendare. Suma totală primită ca mită este de aproximativ 764.370 de lei. Şi ceilalţi patru inculpaţi au semnat astfel de acorduri cu procurorii.
În 12 iulie 2024, Şerban Bucur, la data faptelor manager al Spitalului CF nr. 2 din Bucureşti, procurorii DNA l-au pus sub control judiciar pentru şase infracţiuni de luare de mită, din care cinci în formă continuată, şi a unei infracţiuni de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, el ar fi pretins şi primit de la mai mulţi oameni de afaceri aflaţi în relaţie contractuală cu unitatea medicală pe care o conducea sume de bani, reprezentând un procent variabil cuprins între 5% şi 10% din valoarea fără TVA a fiecărei facturi plătite furnizorului/prestatorului de servicii de către unitatea medicală. Sumele de bani ar fi fost primite direct de inculpat, în biroul acestuia, iar, după plecarea oamenilor de afaceri, managerul Bucur Şerban ar fi verificat cu atenţie plicurile primite şi ar fi procedat la numărarea sumelor de bani, de regulă sub birou, distrugând, ulterior, plicurile”, precizau anchetatorii.
„În prezenţa avocatului, Şerban Bucur a declarat expres că recunoaşte faptele, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu stabilirea unui termen de supraveghere de 4 (patru) ani, precum şi cu interzicerea, pe o perioadă de 4 (patru) ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; interzicerea dreptului de a ocupa funcţia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii, respectiv manager al unei unităţi sanitare publice şi interzicerea dreptului de a deţine, purta şi folosi orice categorie de armă”, precizează procurorii anticorupţie
Sursa citată a menţionat că fostul manager a declarat „expres” că este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de 120 zile şi să-i fie confiscată suma de 764.370 de lei.
Şi ceilalţi patru inculpaţi au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru dare de mită în formă continuată, respectiv dare de mită, cu pedepse de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare cu suspendare, respectiv 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare cu suspendare pe un termen de supraveghere de doi ani şi interzicerea unor drepturi.
Sondaj INSCOP: Ciolacu și Simion, favoriți să joace „finala”
Liderii PSD și AUR, Marcel Ciolacu și George Simion, sunt principalii favoriți pentru a ajunge în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit celui mai recent sondaj, realizat de INSCOP Research și publicat joi de ziarul Libertatea.
„Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (78.1% din total eșantion, eroare 3,3%), 24,1% dintre alegători ar vota pentru Marcel Ciolacu (PSD), 20,7% pentru George Simion (AUR), 18,1% pentru Mircea Geoană (independent), 15% pentru Elena Lasconi (USR), 8,2% pentru Nicolae Ciucă (PNL)”, se arată în sondajul realizat de INSCOP.
Un poliţist de 23 de ani a murit după ce a căzut de la etajul al treilea al unui bloc
Un poliţist de 23 de ani a murit, în noaptea de miercuri spre joi, după ce a căzut de la etajul al treilea al unui bloc din Sectorul 3. Serviciul Omoruri şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au demarat o anchetă penmtru a stabili detaliile incidentului. „La data de 24 octombrie 2024, în jurul orei 01.40, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti- Secţia 13 Poliţie au fost sesizaţi cu privire la faptul că o persoană s-ar fi precipitat de la un etaj superior al unui bloc, situat în Sectorul 3. Poliţiştii care s-au deplasat cu operativitate la faţa locului au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă, persoana în cauză fiind un bărbat, în vârstă de 23 de ani”, a transmis, joi, Poliţia Capitalei.
Echipajul SMURD sosit la locul accidentului a constatat decesul persoanei.
„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că persoana în cauză este lucrător de poliţie. De asemenea, în acest moment se fac verificări pentru stabilirea tuturor circumstanţelor în care s-a produs acest incident. S-a procedat la asigurarea şi delimitarea locului, cazul fiind preluat de către Serviciul Omoruri”, a mai transmis sursa citată.
Accident cu doi morți după furtul unui autoturism
Majoritatea victimelor accidentului de circulaţie care a avut loc pe DN 66, în zona localităţii Băcia, soldat cu moartea a două persoane şi rănirea altor 19, sunt muncitori străini din Sri Lanka, India şi Pakistan, a informat, joi, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Hunedoara.
Potrivit ultimului bilanţ al autorităţilor, în urma accidentului, în care au fost implicate un autocar şi un autoturism, a rezultat decesul şoferului maşinii, un tânăr de 17 ani, care nu poseda permis de conducere, şi al unui bărbat în vârstă de 45 de ani, pasager în autoturism. Cei doi erau din judeţele Giurgiu şi Suceava şi se cunoaşteau între ei, iar maşina fusese furată de la una dintre rudele minorului, precizează reprezentanţii IPJ Hunedoara. "Din primele cercetări se pare că autoturismul implicat în evenimentul rutier ar aparţine unei rude a minorului în vârstă de 17 ani, cheile maşinii fiind sustrase de către una dintre cele două persoane decedate", adaugă sursa citată.
În accident a fost rănit şoferul autocarului, un bărbat de 55 de ani, iar 18 pasageri din acelaşi autovehicul au suferit răni uşoare. Răniţii au fost transportaţi cu ambulanţele la unităţile de primiri urgenţe din Deva, Hunedoara şi Orăştie.
Timiş: Bărbat găsit decedat în grădina casei
Un bărbat de 52 de ani a fost găsit decedat, joi, în grădina locuinţei sale din localitatea Curtea, poliţiştii timişeni deschizând un dosar penal pentru ucidere din culpă. Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că bărbatul s-ar fi spânzurat.
Poliţiştii Secţiei 10 Poliţie Rurală Făget au fost sesizaţi că un bărbat a fost găsit decedat în grădina locuinţei de domiciliu din comuna Curtea. La faţa locului, poliţiştii au constatat că este vorba despre un bărbat de 52 de ani şi au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, arată o informare de presă a Poliţiei Timiş.