Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fierbe atmosfera în PNL, odată cu apropierea de congres. „Seamănă cu Liviu Dranea”

Ziarul de Vrancea
13 iun 2021 576 vizualizări

Atac dur al lui Robert Sighiartău la adresa lui Orban: „Ați promis o campanie internă bazată pe fair play și ați ales să jucați murdar. Vă rog să ieșiți din politică cu fruntea sus!” n și Florin Roman l-a criticat pe Orban n

Secretarul general al PNL Robert Sighiartău a lansat un atac dur la adresa președintelui partidului Ludovic Orban, ieri, în ședința conducerii liberale, reproșându-i declarațiile din weekend la adresa sa și a altor colegi de partid, acuzându-l că joacă murdar și recomandându-i să iasă din politică cu fruntea sus. El i-a mai spus lui Orban că nu mai este cel care a câștigat la Congresul din 2017 și că seamănă tot mai mult cu Liviu Dragnea ca manieră de a conduce un partid. Și Florin Roman a lansat un atac la adresa lui Orban și a apropiaților acestuia, pornind de la faptul că Antone Tănase l-a numit „lichea”, „Sunt Florin Roman și sunt o lichea, conform lui Antonel Tănase”, a afirmat Roman în ședință, spunând că aștepta scuze publice. El s-a adresat lui Orban spunând: „Eu nu știu ce făceați la guvern, probabil bârfe, șușanele, când noi ne luptam in Parlament”. El a acuzat existența unei campanii neasumate împotriva premierului Florin Cîțu. Surse participante la ședință au relatat pentru News.ro că Sighiartău i-a spus lui Orban că a „coborât atacul mult prea jos”. În replică la acuzațiile președintelui PNL potrivit cărora a fost abandonat de Sighiartău, Raluca Turcan și de Rareș Bogdan în timpul negocierilor pentru formarea actualei coaliții guvernamentale, secretarul general al PNL a precizat că a ales să nu fie în echipă atunci când Orban a trădat partidul iar interesul acestuia a fost mai presus decât acela al PNL. „Atunci când ați cedat trei ministere de dezvoltare pentru a vă asigura șefia Camerei Deputaților, care revenea USR”, a explicat Sighiartău, conform surselor citate. El i-a spus lui Orban că a cedat cele trei ministere într-o discuție tête-à-tête cu președinții partidelor din coaliție, pentru a ajunge președinte la Cameră. Sighiartău i-a spus că mai rămâne să amenințe că va pica propriul guvern precum Dragnea sau să facă ceea ce a făcut Călin Popescu Tăriceanu, mabii ieșind din viața publică rușinos. „Domnule Orban, înțeleg că e un moment greu, dar va rog să ieșiți din politică cu fruntea sus”, i-a spus Robert Sighiartău șefului său de partid. El i-a amintit că a promis o campanie internă bazată pe fair play și a ales să joace murdar, cu atacuri și ameninșări. În loc de adevăr ați ales minciuna. În loc de democrație liberală în propriul partid ați ales regimul unipersonal în care dvs sunteți totul și v.ați înconjurat de Yesmeni. „L-ați abandonat pe acel Ludovic Orban care a câștigat Congresul din 2017 și în care am crezut, alături de care am fost. Dumneavoastră și nu altcineva l-ați abandonat și trădat pe acel Ludovic Orban. Dumneavoastră și nu altcineva ați părăsit adevărul, Spiritul liberal și democratic”, a declarat secretarul general al PNL. El i-a spus lui Orban cu nu mai este cel care a câștigat Congresul din 2017 și că seamănă tot mai mult cu Liviu Dragnea ca manieră de a conduce un partid.

Orban: M-au părăsit

Ludovic Orban a afirmat sâmbătă că a fost părăsit de către echipa de negociere pentru alcătuirea coaliției desemnată de PNL din care făceau parte Raluca Turcan, Rareș Bogdan și Robert Sighiartău, iar aceștia au încercat să convoace un BPN al partidului pentru a arunca în aer formarea coaliției de guvernare. Mai mult, referitor la Sighiartău, a afirmat: „Unde s-a mai văzut într-un partid ca un Secretar General care este propus de Președintele PNL să se întoarcă împotriva Președintelui PNL, ca să se agațe să stea în continuare Secretar General al partidului. Eu vă mărturisesc că nu există așa ceva în niciun partid politic. Cu toate acestea, am acceptat lucrurile respective. Până la urmă oamenii au dreptul la opțiune, au drept și la uitare”. În replică, Raluca Turcan a declarat că adevărul este cunoscut în tot partidul și anume faptul că liderul PNL a renunțat la trei ministere importante - Fonduri Europene, Transporturi și Dezvoltare, pentru a obține funcția de președinte al Camerei Deputaților. „Orice penelist responsabil avea dreptul să fie nemulțumit de această tranzacționare care pe fond a afectat PNL, prin forța pe care o are în Guvern”, a mai spus ministrul Muncii. „Nu cred că sunt declarațiile domnului Orban, pentru că înseamnă că nu sunt adevărate. La împărțirea ministerelor au participat doar președinții de partid, nici măcar premierul desemnat”, a fost comentariul lui Florin Cîțu. La rândul ei, Alina Gorghiu a precizat că „victimizarea poate fi o strategie pentru unii, dar trebuie combătută cu adevărul în interiorul PNL”.

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan l-a rugat pe Ludovic Orban să înceteze să ducă o campanie murdară și consideră că afirmațiile liderului liberalilor trebuiau ținute în interiorul partidului. „S-ar putea ca nervii mei, care și așa sunt întinși la maxim, să plesnească și atunci lucrurile vor arăta extrem, extrem de rău și nu cred că e bine pentru nimeni, în niciun caz pentru el”, a adăugat eurodeputatul PNL.

Filiera de la „Înmatriculări”: zece rețineri, 384 mite

n cei zece angajați de la Serviciul de Înmatriculări Timișoara, ridicați pentru luare de mită, primeau între 20 și 100 de lei pentru rezolvarea unor dosare de înmatriculare a mașinilor n în patru luni, au primit mită de 384 de ori n

Cei zece agenți de poliție din cadrul Serviciului de Inmatriculări Timișoara, ridicați pentru luare de mită de ofițerii DGA, pretindeau sume cuprinse între 20 și 100 de lei pentru rezolvarea mai rapidă a unor dosare de înmatriculare a mașinilor. În numai patru luni, cei zece agenți au adunat 100.000 de lei. Ei au luat mită, în total, de 384 de ori. „Din cercetări a rezultat că, pe parcursul a numai 4 luni (perioada ianuarie - mai 2021), cei 10 agenți de poliție au pretins și primit, prin intermediari, în mod repetat și consecvent, cu titlu de mită, diferite sume de bani (între 20 și 100 de lei), totalizând aproape 100.000 de lei, pentru îndeplinirea/neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv înmatricularea unor autovehicule fără programare sau prin procesarea mai multor seturi de dosare de înmatriculare auto la o singură programare”, se arată într-un comunicat de presă, de luni, al DGA. În aceeași perioadă, cei zece au luat mită de 384 de ori. Ieri, cei 10 agenți de poliție erau audiați de către procurorul de caz la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, urmând ca acesta să dispună în consecință cu privire la luarea unor măsuri preventive. Zece angajați ai Serviciului de Înmatriculări din Timișoara au fost ridicați luni dimineață de ofițerii DGA, fiind cercetați pentru luare de mită.

INS: Pensia medie lunară a crescut cu 0,9%

Aceasta a ajuns la 1.650 lei n numărul mediu de pensionari a scăzut cu 24.000 persoane, la 5,09 milioane n

Numărul mediu de pensionari a fost de 5.099.000 persoane, în primul trimestru al anului, în scădere cu 24.000 persoane față de trimestrul precedent, în timp ce pensia medie lunară a crescut în primul trimestru al anului cu 0,9% faṭă de trimestrul precedent, la 1.650 lei, arată datele publicate ieri de Institutul Național de Statistică (INS). „În trimestrul I din 2021: Numărul mediu de pensionari a fost de 5.099.000 persoane, în scădere cu 24.000 persoane față de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4.665.000 persoane, în scădere cu 14.000 persoane faṭă de trimestrul precedent; pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari - de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.650 lei, în creṣtere cu 0,9% faṭă de trimestrul precedent; pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.597 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 54,6% (comparativ cu 54,2% în trimestrul precedent); indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum a fost de 98,7%”, arată datele INS.

Comparativ cu trimestrul I al anului precedent, numărul mediu de pensionari a scăzut cu 34.000 persoane, iar cel al categoriei aparținând asigurărilor sociale de stat a scăzut cu 5.000 persoane. Pensia medie lunară și pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu același trimestru al anului precedent, cu 16% , respectiv cu 16,2%.

Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 24.000 persoane față de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost în scădere cu 14.000 persoane. Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 0,9% ṣi respectiv cu 0,4%. În trimestrul I 2021, pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,5% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinși în categoriile de pensii –anticipată și anticipată parțial -au reprezentat 2,2%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și cel al salariaților a fost de 9 la 10; acest raport prezintă variații semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariați în judeṭul Ilfov, la 16 pensionari la 10 salariaṭi în județul Teleorman, 15 la 10 în judeṭul Giurgiu ṣi 14 la 10 în judeṭele Botoṣani ṣi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă și cea maximă fiind de 849 de lei (1.269 lei în județul Botoṣani, 1.276 lei în judeṭul Giurgiu, 1.296 lei în judeṭul Vrancea față de 2.118 lei în judeṭul Hunedoara, 2.017 lei în Municipiul București ṣi 1.886 lei în judeṭul Braṣov).

Numărul total al beneficiarilor prevederilor OUG 2 nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (în prezent -indemnizație socială), în trimestrul I 2021, a fost de 940.100 persoane, din care: -795.100 persoane din sistemul asigurărilor sociale de stat, reprezentând 17% din totalul pensionarilor din această categorie; 140.300 persoane din rândul pensionarilor proveniți din fostul sistem pentru agricultori, reprezentând 57,8% din totalul acestora; 4.700 persoane din sistemul militar, reprezentând 2,5% din totalul acestei categorii.

Liberalii vor vota împotriva moțiunii PSD

Președintele PNL, LUdovic Orban, a declarat, ieri, că Biroul Executiv al formațiunii a decis, în unanimitate, ca parlamentarii formațiunii să voteze împotriva moțiunii inițiate de PSD la adresa ministrului Cristian Ghinea. De asemenea, Orban a anunțat că liberalii vor fi mobilizați până în 30 iunie, în așteptarea moțiunii de cenzură anunțată de PSD.

„Moțiunea inițiată de PSD împotriva ministrului Cristian Ghinea. Biroul Executiv a decis în unanimitate să dea mandat parlamentarilor să viteze împotriva moțiunii inițiate cu PSD”, a anunțat, luni, Ludovic Orban. Acesta a vorbit și despre moțiunea de cenzură anunțată de PSD. ”Până la 30 iunie ne vom confrunta cu o moțiune de cenzură inițiată de PSD (...) Am luat decizia de a solicita prezența 100% a tuturor senatorilor și deputaților PNL la toate pocedurile parlamentare importante până în data de 30 iunie. Nu știm când va fi depusă moțiunea, dar PNL este mobilizat, va vota împotriva moțiunii și va susține toate demersurile parlamentare inițiate de coaliție”, a mai afirmat Orban. 

Moțiunea împotriva ministrului Cristian Ghinea va fi prezentată, luni și va fi votată marți. 

PSd a anunțat și o moțiune de cenzură până la finalizara sesiunii parlamentare.

Nuclearelectrica prelungește programul de oprire planificată a reactorului 2

Nuclearelectrica, compania care operează centrala nucleară din Cernavodă, a anunțat ieri că prelungește durata programului de oprire planificată a reactorului 2, care inițial era planificat a fi resincronizat la sistemul energetic național pe 13 iunie. Reactorul 2 a fost oprit în mod planificat pe 9 mai, la ora 11.00, pentru lucrări de mentenanță și inspecții care au loc o dată la doi ani. „Nuclearelectrica informează acționarii și investitorii cu privire la extinderea duratei programului de oprire planificată a Unității 2 CNE Cernavodă, programată pentru resincronizare la sistemului energetic național în data de 13 iunie 2021, în scopul remedierii unor probleme punctuale la sistemul electric, în partea clasică a centralei. Problemele punctuale au fost identificate cu ocazia testelor pentru resincronizarea la sistemul energetic național, după perioada de oprire planificată începută în data de 9 mai 2021 și se află în prezent în analiză și remediere. Nuclearelectrica SA va reveni cu informații privind resincronizarea la SEN a Unității 2 CNE Cernavodă, după finalizarea lucrărilor de remediere. Precizam faptul că lucrările nu impactează securitatea nucleară, personalul sau populația, acestea realizându-se cu respectarea procedurilor specifice centralei”, arată compania. Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Producția brută de energie electrică a celor două reactoare a fost de peste 2,88 milioane MWh, în primul trimestru al anului. Nuclearelectrica a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 234,465 milioane lei, în creștere cu 9% comparativ cu cel din perioada similară a anului trecut. Veniturile din vânzarea energiei electrice au fost în primele trei luni ale acestui an de 683,5 milioane lei, cu 9,3% mai mari față de cele din aceeași perioadă din 2020. Nuclearelectrica are o capitalizare de 8,29 miliarde lei.

În câte tururi vom alege primarii în 2024: ce spune Orban și Barna?

Ludovic Orban a declarat, întrebat despre faptul că Dan Barna a spus că va propune o discuție în coaliție privind alegerea primarilor în două tururi, că suntem departe de anul electoral 2024, însă PNL susține acest aspect și va fi cu siguranță o decizie în coaliție privind acest lucru. „Vă readuc aminte că Guvernul pe care l-am condus a fost demis prin moțiune de cenzură pentru că Guvernul PNL și-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Evident că noi susținem acest lucru, dar vrem să o facem într-un moment în care se ia decizia. Deocamdată suntem departe de anul electoral 2024. Cu siguranță vom decide în coaliție și vom stabili acest lucru”, a afirmat Ludovic Orban, întrebat luni la Parlament despre un calendar privind alegerea în două tururi a primarilor și dacă va ajunge coaliția la un consens până la finalul acestei sesiuni parlamentare. Dan Barna a precizat că nu este mulțumit că alegerile locale parțiale din 27 iunie se desfășoară în continuare într-un singur tur. El a mai spus că va propune spre dezbatere în coaliție subiectul reformei electorale, printre care se număr și alegerea primarilor în două tururi de scrutin, în vederea stabilirii unui calendar clar în acest sens.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.