MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O rachetă rusească a căzut pe teritoriul Moldovei
Explozia a fost foarte puternică, ferestrele unor locuințe fiind distruse n
O rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean în cursul dimineții de luni a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la granița cu Ucraina, anunță portalul Unimedia.info. Potrivit primelor informații, nu s-au înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din localitate s-au spart.
Autoritățile ucrainene au informat că luni dimineața a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, care se află la o distanță de 10 km de barajul Naslavcea, conform aceleiași media. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, fiind vizate transformatoarele electrice. În acest context, autoritățile ucrainene susțin că nu există pericol de inundații.
Efective ale Ministerului moldovean de Interne au încercuit zona în care a căzut racheta, pentru a evita posibile pericole. De asemenea, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a anunțat sistarea activității a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba în primul rând de Giurgiulești-Reni care nu funcționează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană.
“Atac masiv” cu rachetă împotriva unor instalații energetice la Kiev
“Un atac masiv” rusesc era în curs luni dimineața împotriva unor instalații energetice, în mai multe regiuni, în Ucraina, a anunțat președinția ucraineană, la două zile după un atac împotriva Flotei ruse la Marea Neagră, în Crimeea anexată, pe care Moscova l-a atribuit Kievului și Londrei. “Teroriștii ruși au lansat din nou un atac masiv împotriva instalațiilor sistemului energetic într-un număr de regiuni”, a anunțat un consilier al președinției ucrainene, Kirilo Timoșenko.
“Unele dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar altele și-au atins ținta”, a anunțat el. Cel puțin cinci explozii au avut loc în capitala ucraineană, între orele locale 8.00 (și ora României) și 8.20 (și ora României), potrivit unor jurnaliști AFP de la Kiev.
Cartiere din Kiev au rămas fără apă și curent electric, “în urma atacurilor rusești” asupra capitalei, a anunțat luni primarul Kievului Vitali Kliciko. “O parte a Kievului, fără electricitate, iar unele zone, fără apă, în urma atacurilor rusești”, a anunțat într-o postare pe Telegram Kliciko.
Kievul a fost bombardat la 10 și 17 octombrie - cu drone rusești de fabricație iraniană. Aceste atacuri au atins infrastructura energetică a capitalei și au antrenat în ultimele zile întreruperi ale alimentării cu electricitate.
Sâmbătă dimineața, un atac masiv cu drone a vizat nave militare și civile aparținând Flotei ruse staționată în Golful Sevastopol, în Crimeea, anexată de Rusia în 2014. În urma acestui atac, Rusia și-a suspendat participarea în Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, vitale în aprovizionarea alimentară mondială.
Maia Sandu, în vizită oficială în România
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vine marți în vizită oficială în România. Potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale, aceasta va fi primită de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, de la ora 13.15. Ultima vizită oficială a Maiei Sandu în țara noastră a avut loc în luna iulie, când a fost primită la Palatul Cotroceni și s-a întâlnit cu premierul Nicolae Ciucă și cu președinții celor două Camere.
La începutul lunii octombrie, Maia Sandu anunța pe Facebook că România îi ajută din nou și că vor cumpăra electricitate de peste Prut, după ce Ucraina a sistat livrările de curent din cauza atacurilor rusești cu rachete. La rândul lui, ministrul Energiei, Virgil Popescu a anunțat că a fost semnat un contract de furnizare a energiei - 100 MW între Hidroelectrica și Energcom, compania desemnată de Guvernul Republicii Moldova în acest sens.
Ultima vizită a președintelui Republicii Moldova în România a avut loc în data de 29 iulie. Maia Sandu declara atunci că războiul a destabilizat piața energetică și cu ea securitatea energetică a Moldovei. Ea mai afirmat că Moldova vrea să cumpere gaze din România și este nevoie ca acest lucru să fie posibil cât de curând, pentru a se asigura că oamenii nu vor îngheța la iarnă și pentru a ține stabilitatea socială în țară.
DIICOT: 42 de percheziții în Iași la două grupări de cămătari
n peste 50 de persoane au fost vătămate, dobânda cerută de cămătari ajungând până la 400%
Un număr de 42 de percheziții domiciliare s-au desfășurat luni dimineață la membrii a două grupări infracționale organizate din Iași, care acordau împrumuturi bănești cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 și 120% și, în anumite cazuri, și de 400%, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate.
“Astăzi, 31.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Iași, împreună cu Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Iași, pun în aplicare 42 de mandate de percheziție domiciliară în două cauze penale în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, camătă, spălarea banilor și tentativă la înșelăciune”, informează un comunicat de presă.
În cauză s-a reținut că, de la începutul anului 2021, pe raza municipiului Iași, s-au constituit două grupuri infracționale organizate în scopul acordării de împrumuturi bănești cu camătă, dobânzile solicitate fiind cuprinse între 20 și 120% și, în anumite cazuri, și de 400%. Membrii celor două grupuri infracționale organizate acordau împrumuturile doar acelor persoane despre care aveau informații că sunt solvabile și dețin bunuri mobile și/sau imobile de valoare, spun procurorii.
“Astfel, în perioada 2021 - 2022, membrii grupurilor infracționale organizate au acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizați în condițiile legii, împrumuturi cu dobânzi excesive, până în prezent, fiind identificate peste 50 de persoane vătămate. După acordarea împrumuturilor, erau exercitate presiuni asupra persoanelor vătămate în scopul recuperării atât a sumelor de bani împrumutate, cât și a dobânzilor solicitate, ajungându-se până la amenințări cu acte de violență sau lipsiri de libertate”, precizează DIICOT.
Pentru a conferi o aparență de legalitate împrumuturilor, aceștia determinau persoanele vătămate să încheie, inițial, contracte de împrumut în care era trecută suma împrumutată și dobânda impusă și, ulterior, erau încheiate contracte de dare în plată prin care membrii grupurilor infracționale au intrat în posesia unor suprafețe importante de teren, a căror valoare depășește și cu de 10 ori valoarea împrumutului acordat, mai arată sursa citată.
Acțiunea a fost realizată cu sprijinul lucrătorilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava, BCCO Galați, BCCO Bacău, SCCO Vaslui, SCCO Botoșani, SCCO Vrancea și al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Alexandru cel Bun” Bacău și de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași.
Fostul proruror Mircea Negulescu, achitat într-un dosar de cercetare abuzivă
Fostul procuror Mircea Negulescu a fost achitat luni de un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție într-un dosar în care a fost reclamat de fostul deputat Vlad Cosma pentru cercetare abuzivă.
Potrivit deciziei instanței, Mircea Negulescu, zis “Portocală”, a fost achitat pentru săvârșirea infracțiunilor de cercetare abuzivă, influențarea declarațiilor martorilor și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată. De asemenea, instanța a respins acțiunea civilă formulată de Vlad Cosma. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Mircea Negulescu a fost trimis în judecată în iunie 2020, dosarul fiind instrumentat de Adina Florea, fost procuror la Secția Specială. El era acuzat că, pe vremea când activa ca procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a “fabricat” probe și a obligat patru persoane, printre care și afaceristul Răzvan Alexe, să facă denunțuri și declarații mincinoase într-un dosar în care fostul deputat PSD Vlad Cosma era cercetat pentru evaziune fiscală și coruperea alegătorilor.
Acesta este al doilea dosar în care Mircea Negulescu scapă de acuzații. La începutul lunii octombrie, Instanța supremă a dispus retrimiterea la Parchet a dosarului în care fostul procuror era acuzat, alături de un fost polițist, că a “fabricat” probe și a obligat martori să facă denunțuri și declarații mincinoase în dosarul “Tony Blair”, care îi viza pe Sebastian Ghiță și Victor Ponta.
Turist, amendat cu 3.000 de lei după ce a incendiat pajiștea din apropierea Crucii Caraiman
Un turist în vârstă de 39 de ani din București a fost amendat cu 3.000 de lei de jandarmii montani după ce a incendiat pajiștea din apropierea Crucii Caraiman, folosind artificii. Incendiul s-a extins repede, dar a fost stins în scurt timp.
Reprezentanții Jandarmeriei Române au transmis, luni, că incidentul a avut loc în urmă cu o zi. “Jandarmii montani din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Prahova au fost informați de către un ghid montan despre faptul că o persoană ce făcea parte dintr-un grup de turiști a folosit o artificie pe pajiștea din apropierea Crucii Caraiman, aprinzând iarba uscată din zonă. Din pricina curenților de aer și a vegetației uscate, focul s-a extins imediat, însă cu sprijinul persoanelor din grupul de turiști, acesta a fost stins într-un timp scurt, evitându-se propagarea incendiului în zona Crucii Caraiman”, a arătat sursa citată.
Jandarmii montani au identificat persoana - un turist de 39 de ani, din București -, aceasta fiind sancționată contravențional cu suma de 3.000 de lei pentru “arderea vegetației pajiștilor fără respectarea prevederilor legislației în vigoare”. Turiștii sunt sfătuiți să anunțe jandarmii montani sau să sune la 112 dacă observă vreun început de incendiu.
Un polițist din Dej s-a împușcat cu armamentul din dotare
Un polițist din Dej s-a împușcat, luni, cu armamentul din dotare și a suferit leziuni grave. “La data 31 octombrie, în jurul orei 07,50, la nivelul Poliției municipiului Dej a fost înregistrat un incident cu cadru. Un agent de poliție a suferit leziuni grave, în urma folosirii armamentului. Conform primelor date, acesta s-ar fi împușcat cu armamentul din dotare. În cauză, a fost solicitat de urgență, prin apel 112, un echipaj medical, pentru a-i acorda îngrijiri medicale de specialitate”, se arată într-o informare a IPJ Cluj.
Potrivit sursei citate, în acest caz s-a format o echipă operativă de polițiști specialiști, care desfășoară activități de cercetare, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor în care s-a produs evenimentul.
Român inculpat pentru moartea a 39 de vietnamezi găsiți într-un camion în Essex
Un român a fost inculpat în Marea Britanie pentru ucidere din culpă și că a făcut parte dintr-o conspirație ce a condus la moartea a 39 de cetățeni vietnamezi găsiți într-un camion în comitatul Essex (estul Angliei). Cadavrele victimelor au fost descoperite în spatele remorcii camionului, care fusese transportat cu feribotul de la Zeebrugge în Belgia către Purfleet dimineață devreme pe 23 octombrie 2019.
Marius Mihai Draghici, 49 de ani, care a fost reținut de polițiști în România în august, urmează să compară, sâmbătă, la Chelmsford Magistrates” Court acuzat că a fost implicat în incident.
Drăghici este bănuit că a făcut parte din rețeaua ce a coordonat călătoriile ilegale ale imigranților în Marea Britanie. El se confruntă cu 39 de capete de acuzare de ucidere din culpă și conspirație pentru a ajuta imigrația ilegală.
PSD discută despre numirea unui nou ministru al Apărării
Social democrații s-au reunit ieri în ședințe pentru a lua o decizie în ceea ce privește propunerea unui nou ministru al Apărării după demisia lui Vasile Dîncu. Pe masa PSD se află două nume: senatorul Angel Tîlvăr și europarlamentarul Mihai Tudose.
Ședința conducerii PSD a fost precedată de o întâlnire în format mai larg cu liderii din teritoriu în Consiliul Național Politic la ora 16.00. Nu este clar dacă social-democrații vor lua decizia în ceea ce privește nominalizarea unui ministru al Apărării. Surse susțin că va urma și o ședința a coaliției PSD, PNL și UDMR pentru o decizie finală la Ministerul Apărării.
Reamintim că la presiunile președintelui Klaus Iohannis și ale PNL, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a demisionat săptămâna trecută, la mai bine de două săptămâni de la declarațiile sale că „războiul din Ucraina va mai continua și că „singura șansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia”.
Românii de la graniță își fac cumpărăturile în Ucraina, în ciuda războiului
Costul ridicat al vieții din România îi face pe sute de români să ignore conflictul și să meargă la cumpărături în Ucraina, în zona de graniță, transmite Euronews Italia, citat de Rador.
Unii dintre ei se duc la Cernăuți să cumpere alimente. În luna octombrie, în medie, trei mii de oameni au trecut zilnic prin Siret, un punct de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Câteva sute dintre ei sunt români. În ciuda războiului de peste graniță, unii dintre ei se duc în Ucraina să facă cumpărături, în special pentru produsele elementare.
Un bărbat arată portbagajul mașinii, care este plin: „Făină, zahăr, ulei, detergent. Detergenții sunt mai ieftini decât în România” spune el, explicand că la o cutie de detergent economisește minim 10 lei, puțin peste 2 euro.
„Am fost la Cernăuți pentru niște lucruri care sunt un pic mai ieftine decât în România, cel puțin 30-40%”, explică un alt navetist al cumpărături care adaugă: „Când mergem, facem o listă cu strictul necesar. Așa că am cumpărat niște mâncare, zahăr, puțină făină, puțin ulei, câte puțin din toate astea”.
La Cernăuți nu există bombardamente. Așa că Vasile Tsical se duce să fie tratat de un stomatolog în Ucraina deoarece în România nu și-a putut permite. Este deja la a patra vizită în cabinetul stomatologic din Ucraina: „Aici, în România, medicul dentist mi-a cerut 2.500 – 3.000 de euro pentru tratament, iar acolo plătesc doar o mie de euro. Vă dați seama?”.