MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fenechiu a luat 900.000 euro mită, statul a recuperat doar 2.500 euro
Fostul ministru mai are de returnat peste 1,1 milioane de euro și din dosarul Transformatorul, ceea ce încurcă procedurile Fiscului în al doilea dosar n între timp, Fenechiu așteaptă soluționarea unui al treilea dosar de corupție, unde ar fi încasat o șpagă de 4,3 milioane euro
ANAF – Direcția Executări Silite Cazuri Speciale spune că a recuperat integral mita de 1 milion de euro primită de fostul președinte al camerei Deputaților Bogdan Olteanu. În schimb a recuperat doar o mică parte din prejudiciul din dosarul lui Sorin Oprescu și doar 2.500 de euro din mita de peste 900.000 de euro primită de fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, potrivit unui răspuns al ANAF pentru site-ul G4media.ro. Astfel, de la fostul lider al PNL Iași s-au recuperate sumele de 10.821 de lei și 1700 de lei.
Aceasta deși Tribunalul Iași a stabilit în iunie anul trecut, prin verdict definitiv, că averea fostului ministru PNL este de 333.000 de euro, iar judecătoria Iași a decis ca soția lui, Mariana Fenechiu, să îi plătească lui Relu Fenechiu o sultă (compensație – n. r.) de peste 104.000 de euro în termen de 3 luni de la data rămânerii definitive a sentinței de partaj din 3 iunie 2021.
Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat definitiv în două dosare de corupție cu prejudiciul de 2 milioane de euro, “Transformatorul” și “Siveco”.
Potrivit ANAF, ar fi două probleme în recuperarea prejudiciului de la Relu Fenechiu. O problemă ar fi că averea lui Relu Fenechiu stabilită de instanță prin decizia definitivă a Tribunalului Iași din 3 iunie 2021 este de doar 220.000 de euro, plus sulta de 104.000 de euro, în total 333.000 de euro, în vreme ce prejudiciul care trebuie recuperat de executori și ANAF este de 2 milioane de euro.
A doua problemă ar fi că toate bunurile lui Fenechiu sunt indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul “Transformatorul” în care prejudiciul trebuie recuperat în numele fostei Electrica Moldova de executorii judecătorești angajați de lichidatorul judiciar Sierra Quadrant. În primul dosar, “Transformatorul”, în ianuarie 2014, fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat la 5 ani de detenție. Doar în acest caz, Fenechiu are de returnat peste 1,1 milioane de euro (5.672.081 de lei), reprezentând prejudiciul din dosar.
În dosarul “Siveco”, Fenechiu a primit a doua condamnare de 3 ani și 10 luni, în ianuarie 2017. A reușit performanța să nu facă nicio zi în plus de pușcărie. A bătut palma cu procurorii DNA Ploiești, însă pedeapsa s-a contopit cu cea de 5 ani primită în dosarul “Transformatorul”. Închis în ianuarie 2014, Fenechiu a cerut și, în martie 2017, a obținut contopirea celor două pedepse. Patru luni mai târziu, în august 2017, avea să fie eliberat: a făcut doar trei ani și jumătate de închisoare, nu opt ani și zece luni, cât însumează cele două condamnări și cât ar fi avut de executat, spre exemplu, în sistemul american de cumul aritmetic.
În acest al doilea dosar, “Siveco”, suma de 900.000 de euro – reprezentând mita primită și recunoscută de Fenechiu – trebuie recuperată de Fisc. Potrivit ANAF, toate bunurile lui Fenechiu sunt însă indisponibilizate cu ipotecă de rang I în dosarul “Transformatorul”.
Un proces de partaj a blocat executarea silită
Așa s-a ajuns la situația în care executarea silită din dosarul “Transformatorul” – care îi revine lichidatorului judiciar al Electrica Moldova – a fost blocată de Fenechiu prin procesul de partaj, care, abia pe 3 iunie 2021, după 5 ani, a ajuns la o sentință definitivă. Iar dacă executorul judecătoresc al celor de la Sierra Quadrant a fost blocat de partaj în dosarul “Transformatorul”, Fiscul este blocat de executor în dosarul “Siveco”. Potrivit ANAF, Fiscul nu are prioritate în fața executorului.
Cu 2 condamnări la activ și cu 2 milioane de euro de dat la stat, Fenechiu mai are la DNA un al 3-lea dosar penal în care e acuzat că ar fi primit mită 4,3 milioane de euro de la o companie IT “pentru a asigura finanțarea de către Ministerul Educației Naționale a etapei a V-a a Programului „Sistem Educațional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă și derularea acestuia în bune condiții”. După 5 ani de la începerea urmăririi penale, dosarul este încă în lucru la DNA.
Ministrul Apărării demisionează și dă vina pe șeful suprem al Armatei
n Dîncu a provocat reacții dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina, un argument folosit în special de propaganda rusă
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu a anunțat ieri dimineață că și-a înaintat demisia din funcția de ministru al Apărării naționale. El a invocat “imposibilitatea colaborării” cu președintele Klaus Iohannis, care este comandantul suprem al armatei.
“Motivez gestul meu prin perspectiva imposibilității colaborării cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei. Consider necesară retragerea mea din această funcție pentru a nu prejudicia în niciun fel procesele de decizie și programele care necesită fluiditate pe întreg lanțul de comandă și pentru a nu bloca o serie de proiecte absolut necesare pentru funcționarea optimă a Ministerului Apărării Naționale și a Armatei Române”, a scris Vasile Dîncu în cererea de demisie.
Președintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat, la scurt timp după demisia ministrului Apărării, că îi respectă decizia lui Vasile Dîncu și îi mulțumește pentru activitatea sa. Liderul PSD a precizat că a avut deja o discuție cu premierul Ciucă și i-a solicitat să preia interimatul.
USR: Dîncu trebuia demis de 2 săptămâni. Dar Ciucă tremură în fața PSD
Vasile Dîncu era așteptat luni la dezbaterea “Ora Guvernului”, în plenul Camerei Deputaților, la solicitarea USR, în urma declarațiilor sale privind negocierile pentru pace din Ucraina. Ministrul demisionar a fost chemat inițial în urmă cu o săptămână, însă acesta a solicitat amânarea întâlnirii, motivând că nu îi permite programul.
USR l-a chemat în Parlament pentru a explica „gafele” făcute prin care amplifică propaganda rusească și aduce prejudicii României în relația cu partenerii UE și NATO. „Nu este prima dată când ministrul Apărării își dovedește din plin incompetența, dar ultimele declarații, potrivit cărora NATO și SUA trebuie să negocieze cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-și pot asuma pierderi de teritorii, le întrec pe toate. Înțelegem că PSD – asemenea celorlalte partide din vechea clasă politică - este plin de trompete rusești, dar este inacceptabil ca ministrul român al Apărării să manifeste public poziții disonante cu partenerii europeni și internaționali. Îl așteptăm pe domnul Dîncu să explice în Parlament de ce îmbrățișează tot mai des retorica Kremlinului, cum îi așteptăm și pe domnii Ciucă și Ciolacu să ia atitudine față de prestația tot mai lamentabilă a ministrului Vasile Dîncu”, a afirmat Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților.
Ministrul Vasile Dîncu a provocat reacții dure pe scena politică după ce a afirmat că negocierile reprezintă singura șansă pentru încheierea războiului din Ucraina. “Războiul va mai continua și singura șansă pe care ar putea să o aibă Ucraina și mai ales sfârșitul războiului, singura șansă a păcii poate să fie negocierea, negocierea cu Rusia”, a declarat Vasile DîncU la Prima Tv.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, întrebat cum vede declarațiile lui Vasile Dîncu potrivit cărora singura șansă a păcii ar fi o negociere cu Rusia, că toată lumea trebuie să accepte faptul că ucrainenii sunt cei care plătesc prețul sângelui în acest război și numai Ucraina poate decide ce, cum și când negociază.
Liderul deputaților USR Ionuț Moșteanu a afirmat că Vasile Dîncu trebuia demis de două săptămâni de către premierul Nicolae Ciucă, însă acesta „tremură în fața PSD”. „USR va taxa în continuare orice derapaj al guvernării. Guvernanții sunt în slujba țării și nu trebuie să uite asta nici o clipă. România are nevoie de un ministru al apărării care să își înțeleagă rolul extrem de important în vremurile astea tulburi. Sper din tot sufletul ca actuala coaliție să nu mai privească portofoliile guvernamentale ca premii pentru grupurile din partid și să pună la apărare un om compentent”, a scris Ionuț Moșteanu, luni pe Facebook.
Teleorman: Tânără de 22 de ani, găsită moartă și cu urme de violență pe corp, pe un câmp
O tânără în vârstă de 22 de ani a fost găsită moartă, având semne de violență pe corp, pe un câmp dintre localitățile Frumoasa și Bragadiru, în județul Teleorman. Polițiștii fac cercetări pentru a stabili dacă femeia se afla într-un autoturism al cărui șofer a pierdut controlul direcției și a intrat într-un copac, bărbatul fiind găsit mort, singur în autoturism.
Polițiștii care s-au deplasat la locul indicat au identificat-o pe femeie, fiind vorba despre o tânără din Alexandria, care luna trecută a împlinit 22 de ani. Reprezentanți ai Poliției județene Teleorman au declarat pentru News.ro că femeia nu fusese dată dispărută. Conform sursei citate, polițiștii sub coordonarea unui procuror fac cercetări pentru a stabili dacă există legătură de cauzalitate între decesul tinerei femei și un accident rutier produs duminică seară, în jurul orei 21:40, în zona respectivă, pe drumul județean 506, între localitățile Bujoru și Bragadiru.
Polițiștii care au făcut cercetarea la locul accidentului duminică seara au constatat că un bărbat în vârstă de 28 ani, din localitatea Bragadiru, conducea un autoturism în direcția de deplasare Bujoru- Bragadiru și a ieșit de pe carosabil, llovindu-se de un copac. În urma impactului, bărbatul a fost găsit mort la locul accidentului.
Trupul femeii a fost transportat la o unitate medicală, în vederea efectuării necropsiei care va stabili cauza decesului.
Eclipsa de Soare din 25 octombrie, vizibilă parțial din România
O eclipsă de Soare, care va fi vizibilă parțial din România, va avea loc în 25 octombrie, anunță Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu.
Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar. „Nu încercați să vedeți eclipsa prin ochelari de Soare sau alte metode improvizate pentru că vă puteți pierde vederea”, avertizează specialiștii de la Observatorul Astronomic. Fenomenul va putea fi observat de pe tot teritoriul țării noastre, acoperirea Soarelui fiind între 33 și 44%. Zonele în care acoperirea va fi mai mare se află în nord-estul țării, cu acoperire de 44%. Eclipsa începe la momente diferite, cel mai devreme în nord-vestul țării, la ora 12.20, iar cel mai târziu în sud-est, la ora 12.28. Durata fenomenului depinde de procentul de acoperire al Soarelui. În nord-vest durează 2 ore și 18 minute, iar în nord-est, 2 ore 26 de minute.
Maximul eclipsei se produce și la ore diferite, dar diferențele sunt doar de câteva minute.
Contract de muncă suspendat pentru directorul din CNAIR arestat
Contractul de muncă al directorului Florea Dascălu din Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), arestat sub acuzația de luare de mită, a fost suspendat. “Am toleranță zero pentru orice faptă de corupție, iar legea trebuie aplicată indiferent de funcția și de calitatea persoanelor vizate. Prezumția de nevinovăție trebuie, de asemenea, respectată, însă în situații în care dovezile sunt evidente, voi lua toate măsurile ce se impun”, a declarat directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.
Judecătorii de la Tribunalul Timiș au decis duminică seară arestarea preventivă, pentru 30 de zile, a directorului Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din CNAIR, Florea Dascălu. Acesta este acuzat de luare de mită și trafic de influență în formă continuată. Decizia a fost luată după mai bine de două ore de audieri.
Conform procurorilor, în perioada mai – 22 octombrie 2022, Florea Dascălu, în calitatea sa de director, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire).
Convoaiele cu tehnică militară franceză au intrat în România
Convoaiele cu tehnică militară franceză au intrat în România, pe la punctul de trecere a frontierei Nădlac din județul Arad, în seara de 23 octombrie, puțin înainte de miezul nopții, anunță Ministerul Apărării.
Primul convoi a fost compus din blindate ușoare de infanterie, iar al doilea din blindate grele de infanterie și au fost întâmpinate de colonelul francez Alexandre de Féligonde, din partea Grupului de Luptă al NATO, alături de colonelul Tiberiu Cojocaru, din cadrul Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est. Acestea sunt destinate completării mijloacelor tehnice ale Grupului de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence- BGFP) dislocat în Cincu.
Operația logistică de dislocare a tehnicii din baza Mourmelon-le-Grande din Franța către Cincu, România, pe roți, pe o distanță de mai mult de 2000 de kilometri, a debutat din 18 octombrie și poartă numele Operația “Balaur”, inspirat după personajul mitologic din legendele românești. Grupul de luptă al NATO (BGFP) din România s-a constituit, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
La propunerea Franței de a prelua rolul de națiune-cadru, batalionul francez dislocat în România, considerat vârful de lance (Spearhead) al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), formează BGFP pe teritoriul național, integrând, pe bază rotațională, efective ale Belgiei și Țărilor de Jos.