Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: „Fără penali”, fără susținere

Ziarul de Vrancea
12 nov 2020 886 vizualizări

Inițiativa a fost îngropată pentru o perioadă nedeterminată la Senat n social-democrații au pus bețe în roate votului, liberalii au boicotat ședința invocând „teama” față de PSD, dar nici reprezentanții USR nu s-au „dat peste cap” ca proiectul să treacă de plen

Biroul permanent al Senatului nu a întrunit cvorum necesar pentru a desfășura ședința de ieri programată la ora 12.00. Prin urmare, inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice” nu a mai intrat la vot în plen așa cum a solicitat USR. Liderul partidului, Dan Barna, a declarat că ieri a fost momentul adevărului și PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul „Fără penali” care ar fi trebuit să se desfășoare odată cu alegerile parlamentare. „Au mințit. Au boicotat. Au sfidat. Astăzi a fost momentul adevărului: vechile partide PSD, PNL și UDMR au boicotat referendumul Fără Penali. USR a solicitat în această dimineața convocarea unui nou Birou Permanent la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei Fără Penali. Solicitarea USR a fost acceptată pentru ora 12:00. PSD, PNL și UDMR nu au venit”, a scris Dan Barna pe Facebook. El a mai spus că reacția acestor trei partide PSD, PNL și UDMR nu face decât să întărească hotărârea USR, iar „Fără penali în funcții publice” este condiția esențială pentru participarea la orice coaliție care dorește cu adevărat reformarea României. Liberalii au transmis că PNL a boicotat ședința de ieri a Biroului permanent pentru că este dominată de majoritatea PSD. „Spre deosebire de alții, noi nu avem încredere în PSD și azi există riscul ca inițiativa să fie respinsă. Nu putem permite PSD să continue ticăloșiile în Parlament! PNL nu poate fi de acord să dea gir PSD pentru a recăpăta controlul asupra Senatului, prin compunerea Biroului Permanent, respectiv să permită ca toate măsurile Guvernului să fie răstălmăcite, compromise, denaturate în acest Parlament expirat și ilegitim”, au argumentat liberalii.

Stenogramele arată că nici USR nu a insistat

Din stenogramele ședințelor Comitetului liderilor grupurilor de la Senat, de marți și miercuri, obținute de News.ro, nu reiese că vreunul dintre lideri a cerut explicit și în mod expres să existe un vot telefonic la plenul în care urma să fie discutată inițiativa „Fără penali în funcții publice”. Cu toate acestea, liderul USR Dan Barna afirma miercuri că partidul a cerut „în Comitetul Liderilor ca votul sa fie telefonic, la fel ca în fiecare săptămână de pandemie de până acum, și deocamdată nu s-a acceptat”. De asemenea, nu a fost o discuție clară și nimeni nu a susținut un punct de vedere ferm legat de felul votului și de prezența la plen. PSD a susținut că, de principiu, ar dori un plen cu prezență fizică pentru că unele puncte pe ordinea de zi o impuneau. Ulterior, PSD a fost de acord cu UDMR atunci când a susținut ca prezența fizică să fie doar pentru schimbările care trebuiau făcute în componența Biroului permanent și restul plenului să fie online, pentru proiectele de lege. Decizia finală a rămăs să fie luată în Comitetul liderilor de miercuri, însă PSD a propus ca votul să fie cu prezență fizică, iar dacă nu se va fi reuși, atunci se va încerca un plen online. Restul, în special UDMR, au contestat această variantă. Reamintim că miercuri Senatul nu a întrunit miercuri cvorumul necesar de 68 de parlamentari pentru a putea desfășura plenul, iar pentru ca inițiativa „Fără penali” să poată fi votată și adoptată erau necesare 90 de voturi.

Sondaj: 38,6% dintre români nu s-ar vaccina împotriva COVID-19

Între timp, peste 1.150 de români infectați sunt tratați la terapie intensivă

Peste 38% dintre respondenții unui sondaj au declarat că nu s-ar vaccina împotriva COVID-19 dacă un astfel de tratament ar fi disponibil în perioada următoare. Sondajul a fost efectuat în perioada 25 septembrie - 16 octombrie, de către Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL). Astfel, 38,6% dintre respondenți au precizat că ar refuza să se vaccineze dacă ar exista un vaccin împotriva COVID-19. 30% au declarat că ar aștepta o perioadă și s-ar vaccina doar dacă ar auzi că persoanele care și-au administrat un astfel de tratament nu au avut probleme. 21,8% au afirmat că s-ar vaccina, iar 8% au spus că ar accepta doar dacă li s-ar explica mai multe despre acest tratament. 46,25% au fost de părere că marile puteri (SUA; Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franța, Japonia) investesc cel mai mult în descoperirea unui vaccin împotriva Sars-CoV-2, în timp ce 16,78% au indicat companiile multinaționale producătoare de vaccinuri. Totodată, 44,2% au opinat că vaccinarea ar trebui discutată pentru fiecare persoană în parte. 26,6% au apreciat că riscurile vaccinării sunt mai mari decât avantajele, în timp ce 25,5% au considerat că avantajele vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile. Dintre respondenți, 55,24% au arătat că, în general, sunt de acord cu vaccinurile și vaccinarea; 35,46% au apreciat că aceasta este potrivită doar în anumite cazuri, iar 8,49% au precizat că nu sunt de acord cu un astfel de tratament. Totodată, 68,5% au declarat că nu s-au vaccinat niciodată în ultimii cinci ani.

Număr record de pacienți la ATI

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 10.142 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 121 de decese, iar la ATI sunt internați 1.152 de pacienți diagnosticați cu COVID-19, cel mai mare număr înregistrat de la începutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 a ajuns la 12.852. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.593.720 de teste. Dintre acestea, 35.762 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.855 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.907 la cerere.

Comisia Europeană, procedură împotriva României în legătură cu achiziția blindatelor Piranha V

Comisia Europeană a demarat o nouă procedură pilot împotriva României prin care investighează afacerea blindatelor „Piranha V”, relatează Newsweek, precizând că Ministerul Apărării Naționale a contractat direct 227 de transportoare 8x8 în valoare de 868 milioane euro de la General Dynamics. Conform sursei citate, pe 29 octombrie 2020, Comisia Europeană a anunțat Agentul Guvernamental al României, subsecretarul de stat Emilia Gane de la Ministerul de Externe, că s-a demarat o nouă procedură pilot împotriva României, având ca obiect achiziția transportoarelor blindate. În acest sens, Direcția Generală Industria Apărării și Spațiu a Comisiei Europene a cerut mai multe documente despre afacerea Piranha V. În anul 2017, Guvernul, condus la acea vreme de premierul Mihai Tudose, a emis o hotărâre prin care se reglementa achiziția directă a 227 de transportoare Piranha V în valoare de 868 milioane euro de la filiala elvețiană a companiei americane General Dynamics, cu derogare de la Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene. În primul an, adică în 2018, compania GDELS trebuia să livreze 36 de transportoare, din care șase urmau să fie produse și asamblate la Uzina Mecanică București. Acestea au fost recepționate abia în iunie 2020. Ministrul Apărării Nicolae Ciucă nu a dorit că comenteze pe această temă, potrivit Newsweek. Potrivit MApN, transportorul blindat pentru trupe 8x8 constituie un mijloc de transport al grupei de infanterie, precum și al structurilor de sprijin, absolut necesar pentru îndeplinirea misiunilor specifice de către Forțele Terestre Române. Acest vehicul asigură o mobilitate sporită și o protecție corespunzătoare personalului îmbarcat pe timpul executării misiunilor specifice, în orice zonă de relief, indiferent de timp, anotimp sau condiții meteorologice. “Tehnica de luptă pe roți aflată în prezent în dotarea Armatei României este de generație veche, fiind depășită atât din punct de vedere tehnologic, cât și din cel al caracteristicilor tehnico-tactice, cum ar fi viteza de deplasare, mobilitatea în medii diferite, protecția personalului, posibilitățile de observare, orientare, comunicații etc”, preciza atunci MApN.

George Friedman, despre politica externă a SUA: „Avem doar două interese strategice importante în Europa, unul se leagă de România”

Politologul american, George Friedman, afirmă, într-un interviu pentru index.hu, că Statele Unite au “doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România”, referindu-se la politica externă a Statelor Unite pe care președintele ales, Joe Bide, ar fi de așteptat să o promoveze.

Friedman susține însă că Biden va fi un președinte slab, dat fiind că Senatul și Curtea Supremă de Justiție vor fi controlate de republicani, ceea ce, în opinia sa, va prelungi criza politică internă. Analistul american mai spune că Ungaria nu este unul dintre aliații-cheie ai SUA, în schimb Washingtonul a strâns relațiile cu polonezii și cu românii. „În general, politica externă americană este destul de consistentă, chiar și atunci, când țara noastră este presată de probleme interne. Barack Obama a stabilit trei priorități. Prima a fost retragerea soldaților noștri din Orientul Mijlociu, a doua stoparea Rusiei, a treia confruntarea cu China. În linii mari, aceasta a fost și politica externă a lui Donald Trump. Și aceasta va fi și a lui Joe Biden, mai ales pentru că nu prea are alte opțiuni”, a mai afirmat Friedman.

Marcel Vela, mesaj bizar pentru interlopi: „Rămâne cum am stabilit”

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a transmis, joi, un nou mesaj pentru interlopi, el precizând nu mai spune “suntem cu ochii pe ei”, ci mesajul este “rămâne cum am stabilit”. Vela a prezentat rezultatele acțiunii de miercuri, în urma căreia 465 de persoane au fost duse la audieri, 98 au fost reținute și au fost confiscate droguri, autoturisme, arme, bijuterii.

“În urma activității de ieri, au fost conduse la audieri 465 de persoane, au fost reținute în arest pentru 24 de ore 98 de persoane și plasate sub control judiciar 27 de persoane. Au fost prinse și introduse în penitenciar sau în arest 19 persoane care aveau mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, mandat de arestare preventivă sau aveau mandate europene de arest. Au fost confiscate 33,5 kilograme de droguri sub diferite forme, au fost ridicate opt autoturisme de lux, 4,5 kilograme de aur și 3 tone de alcool. Au fost confiscate, în vederea percheziționării informatice, 317 telefoane. Au fost confiscate 14 arme deținute ilegal și câteva sute de cartușe. Au mai fost ridicate și sume de bani: 870.000 de lei, 211.000 de euro, 1.000 de dolari și 8.500 de lire sterline. Au fost sechestrate bunuri în valoare de 15 milioane de lei, însemnând 40 de autoturisme și 12 imobile”, a mai afirmat Marcel Vela. El a anunțat că aceste acțiuni continuă în perioada următoare. “Am un mesaj și pentru interlopi, ca să nu mai spun că suntem cu ochii pe ei, o să le spun doar atât: rămâne cum am stabilit”, a mai afirmat Marcel Vela.

Polițist din Arad, donator de plasmă pentru a cincea oară

Un polițist din cadrul Poliției Municipiului Arad - Secția 2 Rurală a donat, joi, plasmă, pentru a cincea oară, pentru cei infectați cu virusul SARS-CoV-2.

“Un polițist din cadrul Poliției Municipiului Arad - Secția 2 Rurală Arad a donat astăzi plasmă, pentru a 5-a oară. Colegul nostru crede că este datoria lui și a fiecăruia dintre noi să-i ajutăm pe cei care au atâta nevoie de lichidul salvator”, a transmis Poliția Județeană Arad. Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Arad au transmis: “Cinci ore petrecute în ultimele 4 luni la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad, câteva programări telefonice și o bună disciplină a donatorului au făcut posibilă recoltarea și validarea a 15 unități de plasmă salvatoare pentru cei internați în Secțiile de Terapie Intensivă. Bolnavii și familiile acestora aduc mulțumiri pe această cale eroului necunoscut”. Conform IPJ Arad, nevoia de plasmă și sânge este din ce în ce mai mare în această perioadă, astfel că polițiști arădeni vor continua să doneze.

Niciun caz nou de gripă săptămâna trecută în România

Numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute - gripă clinică, infecții acute de căi respiratorii superioare (IACRS) și pneumonii - înregistrate la nivel național săptămâna trecută a fost de 45.068, cu 5,7% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară. “Săptămâna 2 - 8 noiembrie (S45/2020) - la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripa clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 45.068, cu 41,5% mai mic comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (77.033) și cu 5,7% mai mic comparativ cu cel din săptămâna anterioară (47.773)”, precizează, joi, Institutul Național de Sănătate Publică. În săptămâna 2 - 8 noiembrie au fost raportate la nivel național 10 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 17 cazuri înregistrate în S 45/2019. Nu au fost înregistrate cazuri noi confirmate de gripă. Până la data de 8 noiembrie au fost vaccinate antigripal 599.362 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Sloganul USR „O Românie fără hoție”, considerat defăimător de o autoritate publică

Biroul Electoral de Circumscripție Dâmbovița a admis ieri sesizarea PSD care a cerut interzicerea promovării sloganului „O Românie fără hoție„ al Alianței USR-PLUS pe motiv de „defăimare”. Alianța a precizat că sloganul „nu vizează persoane sau un grup de persoane ci expune o valoare, un principiu, care își are ecou atât în Constituție cât și în legislația penală”. Aceștia vor contesta la BEC decizia BEJ Dâmbovița. „Așteptăm motivarea deciziei pentru a înțelege ce anume este deranjant pentru vechile partide politice din mesajul USR-PLUS. Alianța USR-PLUS consideră în continuare că mesajul «O Românie fără hoție» nu vizează persoane sau un grup de persoane ci expune o valoare, un principiu, care își are ecou atât în Constituție cât și în legislația penală”, arată un comunicat de presă al Alianței.  „Este cel puțin bizar ca un partid politic, în acest caz PSD, să susțină că se simte discriminat prin faptul că ne dorim o Românie fără hoție, așa cum a formulat în plângerea către BEC Dâmbovița”, conchide sursa menționată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.