Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Fără facilități, momentan, pentru cei care se vaccinează

Ziarul de Vrancea
1 apr 2021 854 vizualizări

 „Cu siguranță, la un moment dat, ar putea să existe o discuție” despre anumite avantaje, a precizat ministrul Sănătății n 359.680 de români au fost imunizați cu serul AstraZeneca

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat, ieri, că în acest moment nu se pune problema acordării unor facilități pentru cei care se vaccinează.

“Vaccinarea este voluntară. Nu se pune problema acordării unor facilități în acest moment. Cine vrea să se vaccineze este binevenit și sunt vaccinuri și vor fi în perioada următoare pentru toată lumea. Primim peste 7 milioane de vaccinuri doar în următoarele două luni”, a spus Voiculescu, după ce a participat la ceremonia prilejuită de aniversarea a 100 de ani de la înființarea Institutului “Cantacuzino”. El a precizat că la nivel internațional există o discuție privind posibilitatea participării persoanelor care se vaccinează și se testează la anumite activități. “E o discuție la nivel internațional. Cu siguranță, la un moment dat, ar putea să existe o discuție despre vaccinare, testare și alte modalități de a participa la anumite activități în siguranță, fie că vorbim despre restaurante, fie că vorbim despre diverse evenimente, dar nu avem în acest moment o discuție în sensul acesta în România”, a afirmat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu a făcut referire și la protestele din ultimele zile.

“Secțiile ATI sunt pline. Sunt, de asemenea, oameni care sunt consultați în ambulanță pentru că nu este loc în spital. Situația este critică. Protestele sunt în regulă, în principiu, dar nu fără purtarea măștii, nu cu punerea în pericol a altor persoane și cu toții suntem de acord cu sloganul “Jos pandemia!”, numai că singura posibilitate de a ajunge acolo, de a da jos pandemia este vaccinarea și protejarea, protejarea inclusiv a oamenilor care ies la proteste și a rudelor și a apropiaților lor. Este vorba despre sănătatea fiecăruia dintre ei. Eu nu înțeleg exact ce solicită cei care participă la aceste proteste. Pot înțelege că există o îngrijorare sau o nemulțumire apropo de o măsură sau alta, dar nu există nicio măsură care să fie luată pentru un alt scop, altul decât protejarea populației, protejarea noastră a tuturor”, a spus el.

Aproape jumătate de milion de doze de AstraZeneca ajung azi în România

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) anunță că o nouă tranșă de vaccin AstraZeneca, mai exact 432.000 de doze, va ajunge, vineri, în România. Până în prezent, țara noastră a primit 888.400 de doze de vaccin produs de AstraZeneca. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național. Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman. “Până în prezent, în țara noastră au fost recepționate 888.400 de doze produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 359.680 de persoane au fost imunizate cu acest tip de vaccin. Cantitatea livrată României este cea mai mare de până acum, iar alocarea viitoarelor doze de vaccin se va realiza conform calendarului pus la dispoziție de firma producătoare”, a precizat sursa citată.

Record de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 6.115 cazuri de infectare cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore. 136 de pacienți au decedat, numărul total fiind de 23.674.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.252. Dintre acestea, 1.434 erau internate la ATI, un număr record de la începutul pandemiei.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 6.744.605 teste RT-PCR și 615.745 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 29.901 teste RT-PCR (18.430 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.471 la cerere) și 12.081 de teste rapide antigenice.

Secretarul general al Primăriei Deva, reținut pentru trafic de influență

O femeie - secretar general al Primăriei municipiului Deva -, soțul acesteia, și el angajat al primăriei, și o altă persoană au fost reținuți de DNA Alba Iulia pentru trafic de influență, respectiv complicitate la această infracțiune. Laura Sârbu ar fi primit 40.000 de lei de la un om de afaceri pentru a-i determina pe funcționari să atribuie firmei acestuia contracte derulate de Primărie și a-i asigura obținerea unor documente pentru construirea unei hale. Omul de afaceri a încheiat, anul trecut, un contract pentru reparații la adăpostul de urgență pe timp de noapte.

“În perioada 2020 - 2021, inculpata Sârbu Laura, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul soțului ei, Sârbu Hadrian, ar fi primit de la un om de afaceri suma de 40.000 lei și ar fi pretins de la același om de afaceri suma de 7.000 euro pentru a-și trafica influența pe care a pretins că o are asupra funcționarilor din cadrul Primăriei municipiului Deva. Concret, banii respectivi ar fi fost primiți și pretinși pentru traficarea influenței în scopul atribuirii către societatea omului de afaceri a unor contracte de lucrări în cadrul proiectelor derulate de Primăria municipiului Deva și pentru a asigura obținerea de către acesta a documentației necesare construirii unei hale de producție”, arată DNA.

Conform sursei citate, influența s-a dovedit a fi una reală, deoarece, în 5 august 2020, omul de afaceri a încheiat cu Primăria municipiului Deva un contract care avea ca obiect efectuarea unor reparații curente la “Adăpostul de urgență pe timp de noapte” (aflat în subordinea Direcției de asistență socială Deva).

Rafila: Închiderea magazinelor la ora 18.00 duce la răspândirea infecției

Deputatul PSD Alexandru Rafila a declarat ieri că măsura închiderii magazinelor de primă necesitate la ora 18.00 este o restricție stupidă pentru că duce la creșterea riscului răspândirii pandemiei, în contextul apariției unei aglomerări de oameni. Social-democratul a adăugat că unele restricții trebuie ridicate treptat, în timp, pe baza unor simulări anterioare care să arate efectele pe care astfel de acțiuni le-ar avea. „Restricțiile stupide la magazinele de primă necesitate trebuie ridicate imediat. Mă întreb de ce au fost introduse din capătul locului, însă măsuri precum folosirea măștii și altele trebuie să existe în continuare. Restricțiile trebuie ridicate treptat, dar și după anumite simulări care se fac pentru o anumită activitate. Vezi dacă există consecințe și dacă rezultatele sunt favorabile o extinzi la întregul sector”, a afirmat Alexandru Rafila. Referitor la limitarea programului magazinelor până la ora 18.00, Rafila a precizat că „este total absurd”. „Asta duce la creșterea riscului de răspândirea a infecției. Puteți să experimentați. Apropo, puteți să faceți un pilot și vedea că organizarea magazinelor la ora 17.00 și 18.00 duce la dezvoltarea răspândirii pandemiei, nicidecum la scăderea riscului”, a completat deputatul PSD.

Accident cu patru morți la Vaslui

Patru persoane și-au pierdut viața, ieri, într-un accident rutier produs între localitățile Tutova și Priponești, la ieșirea din județul Vaslui spre Galați, au informat reprezentanții Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui.

Potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Daniel Ungureanu, autoturismul înmatriculat în Vaslui ar fi lovit un TIR din Republica Moldova, care era oprit pe marginea drumului pentru că avea pană, patru persoane fiind încarcerate. “La fața locului s-au alocat două ambulanțe B2 și C2 de de la Serviciul de Ambulanță Județean și un echipaj SMURD de prim-ajutor de la Bârlad. De asemenea, s-au trimis de la Tecuci o mașină de descarcerare și un echipaj SMURD. Din păcate, cele patru persoane au decedat”, a declarat Ungureanu.

Bărbat reținut după ce și-ar fi ucis în bătaie mama

Un bărbat de 53 de ani din municipiul Arad a fost reținut pentru 24 de ore după ce și-ar fi ucis mama în vârstă de 74 de ani, el fiind cel care a sunat la 112 pentru a solicita o ambulanță după ce ar fi bătut-o. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Ramona Lungu, a declarat ieri că victima avea pe corp numeroase leziuni provocate de un corp contondent, inclusiv o fractură de membru superior. După ce și-ar fi bătut mama, bărbatul a sunat la 112 pentru a solicita o ambulanță, însă echipajul medical sosit a constatat că victima era decedată. “Loviturile primite de către victimă i-au provocat acesteia un șoc traumatic și hemoragic, care au condus la deces”, a declarat Ramona Lungu. Bărbatul este cercetat pentru omor și violență în familie, urmând să fie prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Clujul a ajuns la o incidență de 7,65 la mia de locuitori

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Cluj lucrează la proiectul de hotărâre privind impunerea restricțiilor privind circulația persoanelor și orarul de funcționare pentru agenții economici în municipiul Cluj-Napoca și în alte șapte localități unde rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a depășit 7,5 la mia de locuitori. Hotărârea ar urma să intre în vigoare de luni, având în vedere că în aceste localități sunt restricții în week-end pentru că depășiseră pragul de 4 la mie de locuitori. La Cluj-Napoca, incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 a ajuns la 7,65.

Un maghiar, profesor de limba română, membru PLUS, noul prefect al Harghitei

Szabo Zsolt, un profesor de limba și literatura română din municipiul Gheorgheni, membru al PLUS, a fost învestit ieri în funcția de prefect al județului Harghita, el declarând că își dorește să fie un factor de echilibru, de stabilitate și de uniune. Acesta a subliniat că este un om de echipă, precizând că dorește o colaborare în interesul județului Harghita, în spiritul prevederilor legale, între prefect, primari și consilii locale, Consiliul Județean și președintele Consiliului Județean, dar că își dorește o colaborare și cu presa, “un partener absolut necesar”.

Szabo Zsolt are 38 ani, este din 2004 profesor titular de Limba și literatura română și limba engleză la Colegiul Tehnic “Batthyány Ignác” din Gheorgheni, iar din noiembrie 2020 este și profesor asociat la Universitatea “Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca. Timp de aproape trei ani, între 2017-2020, noul prefect a fost lector de limba română la Universitatea de Științe din Szeged, Ungaria, având ca responsabilități predarea și promovarea Limbii, Literaturii și Civilizației române, dar și metodica predării limbii române ca limbă străină. Szabo Zsolt este doctor în filologie și este autor și coautor al mai multor cărți și publicații. Noul prefect este membru PLUS din 2020 și a candidat la postul de primar al municipiului Gheorgheni la alegerile locale de anul trecut.

DNA cere o pedeapsă mai mare pentru Sorin Oprescu

Un procuror de la DNA a cerut, ieri, la Curtea de Apel București, mărirea pedepsei aplicate fostului primar al Capitalei Sorin Oprescu în dosarul în care acesta a fost condamnat în primă instanță la 5 ani și 4 luni închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, constituirea unui grup infracțional organizat și abuz în serviciu.

Reprezentantul DNA consideră că Tribunalul București i-a aplicat lui Oprescu o pedeapsă prea blândă în raport cu faptele comise și funcția deținută de fostul edil și a cerut o pedeapsă orientată spre maximul special prevăzut de lege. “Prin prisma funcției deținute a înțeles să pervertească actul administrativ. A înțeles să comită cele mai grave fapte prevăzute de Codul penal”, a spus procurorul cu referire la Oprescu. De asemenea, procurorul a cerut pedepse mai mari și pentru ceilalți inculpați din acest dosar.

Potrivit DNA, în perioada 2013 - 2015, un grup bine organizat, la care a aderat și Sorin Oprescu, a înființat în administrația locală din municipiul București un sistem prin care operatorii economici care doreau să primească anumite contracte din partea instituțiilor publice aflate în subordinea primarului trebuiau să remită o parte din profitul brut realizat.

Pe 5 septembrie 2015, Sorin Oprescu a primit la locuința sa din Ciolpani suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, director al Centrului Cultural Palatele Brâncovenești, bani care ar proveni, conform DNA, din acte de corupție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.