Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Familia Luizei, sunată de mai mulți indivizi?

Ziarul de Vrancea
5 aug 2019 1150 vizualizări

Această pistă ar fi luată în calcul de anchetatori, susține avocatul familiei tinerei dispărute n resturile umane descoperite în pădurea de lângă Caracal, care ar aparține Luizei, sunt de natură umană

Avocatul familiei Luizei Melencu, Tonel Pop, spune că, din declarațiile date în cadrul anchetei, a reieșit că familia fetei a fost sunată de mai multe persoane, pentru a fi “amăgită”, “în sensul în care să stea liniștită, să nu reclame la Poliție sau la Parchet, eventual să nu o caute”. “Ce este esențial este că mai multe persoane ar reieși că au sunat de pe numere diferite, și nu o singură persoană, iar noi avem un singur inculpat, pe domnul Dincă”, afirmă avocatul. “Din declarațiile date, se întrevede ideea că mai multe persoane au sunat pe familia Luizei, și nu acel individ și o singură dată. Deci familia a încercat să fie avertizată în sensul în care: fiți liniștiți, fata dumneavoastră pleacă, o prietenă o influențează, nu-i nicio problemă. După care s-a revenit și s-a spus: dom'le, stați liniștiți că ei deja sunt undeva, într-o țară, în străinătate, nu pot să vă dau amănunte. Ce este esențial este că mai multe persoane ar reieși că au sunat de pe numere diferite, și nu o singură persoană, iar noi avem un singur inculpat, pe domnul Dincă. Ei, pare-se că au fost două. De asemenea, acest lucru se coroborează și cu declarația lui Dincă, care pare-se că ar confirma această idee, că nu a sunat de mai multe ori. Se coroborează declarația lui Dincă cu a părinților în sensul în care mai multe persoane au sunat pentru a amăgi familia în sensul în care să stea liniștită, să nu reclame la Poliție sau la Parchet, eventual să nu o caute”, a declarat Tonel Pop.

“Și din pământ iese mirosul”

Avocatul familiei Luizei Melencu, Tonel Pop, care a asistat ieri la ancheta desfășurată la locuința lui Gheorghe Dincă, spune că acea casă este “un dezastru total” și că peste tot miroase a cadavru. “Această casă, în integralitatea ei, mai ales parterul, inclusiv curtea, inclusiv acea încăpere unde a ținut fetele, cu patul acela de fier, înfiorător, pute totul a cadavru. Credeți-mă, și din pământ iese mirosul, și din jur, și din încăperile acelea”, susține avocatul.Avocatul Tonel Pop a spus că percheziția informatică are două etape: una a clonării datelor stocate în acele medii, iar apoi analiza propriu-zisă, adăugând că în prezent se clonează datele dintr-un laptop, trei telefoane și un aparat foto. El a spus că Dincă a asistat la aceste percheziții, procedura fiind “mai mult decât riguros respectată” în ce îl privește, “tocmai pentru a nu putea invoca mâine-poimâine un viciu de procedură”. “Este tratat bine, i se dă apă, stă pe bancă, chiar polițiștii stau în picioare, dacă e un loc liber, al lui este locul acela. Pare resemnat. Din punctul meu de vedere foarte bine, că nu trebuie să-l scoată din minți, să îl țină în picioare, să nu-i dea apă sau nu știu ce să-i facă...”, a afirmat Pop.El a spus că familia Luizei trebuie protejată, excluzând posibilitatea ca rudele tinerei dispărute în aprilie să fie audiate fără ca el să fie prezent. Avocatul a spus că în locuință este un “dezastru total”. “Este cum ar fi o explozie într-un atelier auto, după care cineva a venit să și fure de pe acolo și a răscolit, în încăperea aceea este numai un pat de fier foarte gros, ancorat în perete, este absolut înfiorător. Un dezastru organizat, aș putea spune. Miroase peste tot, adică nu miroase o încăpere anume, iese din pământ, din subsol, din camera aceea, din pereți, deci miroase a cadavru peste tot”, a mai spus avocatul.Tot ieri, DIICOT a precizat că în cenușa găsită la liziera de pe traseul Călărași-București, loc indicat de inculpatul Gheorghe Dincă, au fost identificate fragmente osoase și dinți care, potrivit medicilor legiști, ar fi de natură umană.

Criminolog italian: Un sociopat sadic cu un IQ redus

Medicul și criminologul italian Ursula Franco a acordat site-ului HotNews.ro un interviu în care analizează profilul psihologic al lui Gheorghe Dincă. Expertul a spus că tehnica folosită de acesta a fost folosită de unii criminali în serie și că ucigașul din Caracal este un “monstru” lipsit de conștiință morală, incapabil să simtă vinovăție și remușcări. Ursula Franco a spus că, atunci când un criminal în serie este descoperit la o vârstă înaintată, se constată că numărul victimelor e mult mai mare. “Cu cea mai mare probabilitate, este un sociopat sadic, din punctul meu de vedere cu un IQ redus”, a declarat criminologul italian. “Afirmațiile făcute de victimă, în timpul apelurilor la 112 confirmă teoria unui singur agresor. Într-un caz judiciar, pentru a ajunge la adevăr, trebuie să ținem cont de fapte. Alexandra a spus că a fost răpită, violată și bătută de un singur subiect, acest subiect fiind Dincă. Cele descrise de Alexandra corespund unui comportament clasic al unui serial killer, prădător sexual violent care acționează cu o tehnică precisă”, a precizat expertul. “Subiecți precum Dincă, încă din adolescență devin obsedați de exercitarea controlului asupra altor ființe umane, prin violență, fantezii care îl obligă să treacă la acțiune. Odată comisă crima, ucigașii în serie trec printr-o fază depresivă pe care încearcă să o atenueze, rememorând diferite faze ale crimei prin manipularea părților corpurilor, așa numite trofee, ale victimelor sau obiectelor care au aparținut victimelor (suveniruri). Din acest motiv, este necesară o percheziție amănunțită la locuința unui presupus criminal în serie, fiind vitală identificarea oricăror obiecte care ar putea aparține persoanelor date dispărute în acea zonă. Obiectele descoperite ajută anchetatorii să determine numărul și identitatea victimelor”, a mai spus Ursula Franco.

Petiția pentru “Legea Alexandra”, 48.000 de semnături

Aproape 48.000 de persoane au semnat o petiție pentru adoptarea “Legii Alexandra” propusă de PNL, care prevede “introducerea detenției pe viață pentru criminali feroce”, care ucid minori sau femei însărcinate. Liberalii cer președintelui Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, și liderului PSD, Viorica Dăncilă, să cheme Parlamentul în sesiune extraordinară pentru adoptarea “Legii Alexandra”.De asemenea, deputatul Florin Roman cere adoptarea unei alte legi propuse de PNL și care prevede ca persoanele care comit crime, tâlhării, violuri și cei condamnați pentru pedofilie să nu mai beneficieze de eliberare condiționată. PNL propune și dublarea amenzilor pentru cei care dau apeluri false la 112 și restricționarea comercializării cartelelor prepay neidentificabile.”Fără aceste minime intervenții legislative imediate, nimic nu se schimbă. Și azi, și mâine, noi criminali, violatori și tâlhari ies din pușcăriile românești și pot genera noi drame. Am cerut același lucru în ianuarie, după crima de la Mediaș și s-au făcut că plouă. Acum a apărut Caracal...mâine cine știe? Intervenția legislativă este urgentă și necesară!”, afirmă deputatul liberal.Un caz similar celui de la Caracal - uciderea unei fete de 15 ani - petrecut în Serbia în urmă cu 5 ani a dus la schimbarea legilor în această țară. Legea, care poartă numele adolescentei, Tijana, prevede închisoarea pe viață fără drept de eliberare condiționată pentru criminali și violatori. Parlamentul din Serbia a adoptat, în luna mai, mai multe amendamente la Codul Penal, printre care și Legea Tijana, care prevede închisoare pe viață pentru violarea și uciderea minorilor. Inițial, o persoană care comitea astfel de infracțiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani.Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită și ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, tragedie care a generat un val de revoltă în rândul cetățenilor sârbi.

Sondaj IMAS: USR-PLUS pe primul loc, în fața PNL

n liberalii conduc în topul intențiilor de vot, cu 25,5%, dar cele două formațiuni - evaluate separat – obțin un procent cumulat mai mare

Președintele Klaus Iohannis rămâne favorit la prezidențiale, cu 41.7% din intențiile de vot ale celor deciși să meargă la urne, urmat la mare distanță de Călin Popescu Tăriceanu, conform unui Barometru IMAS pentru Europa FM. Astfel, dacă duminică ar fi alegeri prezidențiale, dintre românii care au spus că se vor prezenta la urne, 41,7% au spus că vor vota pentru Klaus Iohannis. Se constată o ușoară scădere față de iunie, când Klaus Iohannis era cotat cu 42,4%. Următorul clasat este Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, cu 13,8%, în scădere față de iunie, când era cotat cu 15,5%. Al treilea clasat, potrivit Barometrului Europa FM, este Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12, 9%, față de 14 procente în iunie. Pe locul 4 – Dacian Cioloș, cu 10,4% intenții de vot, față de peste 12 procente în urmă cu o lună. Al cincilea clasat ar fi liderul USR, Dan Barna, cu 9,4%, în ascensiune – față de 5,3% cât avea în urmă cu o lună în același sondaj. Urmează, clasată pe locul 6, Viorica Dăncilă, cu 7,5%, care avea în iunie 6,7%. Cu 2,8% este cotat liderul PMP, Eugen Tomac și cu 1,5% liderul UDMR, Kelemen Hunor.

PSD, sub USR

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum, un sfert dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar vota cu PNL, arată Barometrul Europa FM. Liberalii adună 25,5% din intențiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opțiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 – ar fi votat azi de 19.4% dintre deciși să meargă la urne. Pe locul 4, dar la distanță considerabilă, se află Pro Romania – partidul fostului premier social-democrat Victor Ponta, cu 9% – în scădere cu aproape un procent față de luna trecută. Locul 5 este ocupat de ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Partenerul de guvernare al PSD scade până la 7,3% din intențiile de vot. Clasamentul este continuat de PLUS al lui Dacian Cioloș – 6%, de asemenea în scădere față de luna iunie.Pentru acest studiu, realizat prin telefon în perioada 15 iulie – 2 august, au fost intervievate 1010 persoane cu vârsta peste 18 ani. Eroarea de eșantionare – plus minus 3,1%.

Execuție în stil mafiot, provocată de gelozie

Un bărbat a fost găsit împușcat marți noaptea, pe o stradă din comuna 1 Decembrie, din județul Ilfov. Suspectul în acest caz a fost identificat și reținut ieri la prânz. Intervenția a fost dificilă pentru că exista riscul ca bărbatul să aibă încă arma crimei asupra sa, dar și pentru că în imobil se afla și un copil, afirmă surse din anchetă.Surse citate au precizat că bărbatul ucis ar fi fost împușcat de patru ori și că mobilul crimei este gelozia. Victima ar fi fost sunată și chemată să iasă din curte, moment în care a fost folosită arma, cel mai probabil un revolver. De asemenea, sursele citate spun că femeia aflată la originea conflictului ar fi solicitat protecția poliției și că aceasta ar fi fost sunată de presupusul atacator inclusiv în timp ce era audiată de polițiști.

Demisie “consimțită” la Protecția Copilului Galați

Directorul adjunct al DGASPC Galați, Ciprian Groza, și-a dat demisia, ieri, la solicitarea președintelui Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, după declarațiile la adresa fetei de 14 ani găsită pe stradă plină de sânge, care ar fi plecat din centru de plasament cu bilet de voie și ar fi întreținut voit relații sexuale cu un băiat de 15 ani.

Potrivit președintelui CJ Galați, Groza și-a dat demisia marți dimineață, după circa 8-9 ani cât s-a aflat în această funcție. “Am cerut demisia directorului general adjunct de la DGASPC pentru acele declarații, nu e posibil ca un director de Protecția Copilului să facă asemenea declarații. E inacceptabil. Totodată, am trimis încă de ieri, am semnat un ordin pentru o comisie de anchetă la DGASPC să vedem ce s-a întâmplat acolo. În urma solicitării, dimineață și-a dat demisia”, a declarat Fotea. Președintele CJ Galați a spus că declarațiile lui Groza sunt “inacceptabile, mai ales că a fost vorba despre un minor”. “Ancheta nu vizează anumite persoane, ci dacă s-a respectat modul și procedura, cum a plecat, dacă a plecat cu bilet de voie, dacă putea lua acest bilet de voie și celelalte chestiuni de funcționare. Vizează modul cum a funcționat, iar dacă nu a funcționat bine care sunt persoanele responsabile de aceste disfuncționalități”, a mai spus Fotea. Doi polițiști de la IPJ Galați sunt vizați de o anchetă internă după apariția unor imagini în care asistă pasiv la momentul apariției unei fete de 14 ani, plină de sânge, pe o stradă din oraș. Reprezentanții Poliției Județene Galați anunțau că măsurile împotriva celor doi polițiști pot fi de la mustrare până la destituirea din Poliție. Totodată, polițiștii au întocmit dosar penal pentru întreținere de relații sexuale cu un minor, fără a avea deocamdată certă informația că fata, care provine dintr-un centru de plasament, a fost violată.Directorul adjunct al DGASPC Galați, Ciprian Groza, spunea că fata de 14 ani nu ar fi fost victima unui viol și că ea a afirmat că ar fi întreținut de bună voie relații sexuale cu un băiat de 15 ani, pe care l-a numit prietenul său. O anchetă internă a început la DGASPC Galați. Adolescentul bănuit că a avut relații sexuale cu fata de 14 ani a fost găsit de polițiști, el fiind dus la Parchet pentru audieri. Marți, Poliția Județeană Galați a transmis că ancheta continuă cu băiatul în stare de libertate și că nu s-au primit încă rezultatele oficiale ale raportului de expertiză medico-legală.

Undă verde pentru protestul din 10 august, din Piața Victoriei

Reprezentanții Primăriei Capitalei au precizat, ieri, pentru Mediafax, că municipalitatea a aprobat organizarea mitingului din 10 august, din Piața Victoriei. Organizator al manifestației este Tommy Tomescu Joul, reprezentant al Grupului de Acțiune Civică Diaspora.Ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor, a declarat ieri că face un apel la cetățenii care vor participa la mitingul de sâmbătă, 10 august, să protesteze în mod pașnic deoarece nu își dorește să revadă violențele de la evenimentul de anul trecut. „Nu aș vrea să fac analiza acum a ceea ce s-a întâmplat pe 10 august anul trecut. Este o investigație, nu pot ca ministru interimar al Afacerilor Interne, să mă pronunț. În ce privește 10 august, ziua de sâmbătă, vreau vă spun de pe acum nu fac decât un singur lucru, un apel către toți cei care doresc să protesteze, cei care se vor afla în diferite puncte din Capitală, să protesteze în mod pașnic și să nu uite niciun moment că suntem stat european în care cetățeanul are dreptul să se exprime în mod liber”, a declarat ministrul interimar de Interne, Mihai Fifor.Potrivit acestuia, cetățenii nu vor fi împiedicați să protesteze „pentru că este un lucru firesc”. „Dacă cetățenii vor să protesteze, să o facă. Le solicit celor care vor participa la proteste să protesteze în mod pașnic, respectând legea și tot ce înseamnă un astfel de protest. Nu ne dorim să mai vedem ce am văzut anul trecut de 10 august”, a mai spus Fifor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.