Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Explozie a numărului de cazuri COVID

Ziarul de Vrancea
21 mar 2022 955 vizualizări

Peste 5000 de noi cazuri au fost raportate ieri, iar rata de pozitivare se apropie din nou de 1

Ministerul Sănătății a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 5.000 de cazuri noi de COVID-19, cu 2.904 de cazuri mai multe decât în urmă cu o zi.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Adriana Pistol a precizat că această creștere poate fi observată și la internările în unitățile medicale. Ea a menționat că numărul de decese la pacienții cu COVID este în scădere.

“Observăm o descreștere a numărului de decese ceea ce este îmbucurător, dar este într-un fel normal, totdeauna prima dată crește numărul de cazuri, urmat după aceea de încărcarea spitalelor, atât în paturi normale pe secții, cât și ATI”, a declarat Adriana Pistol. Ea a precizat că rata de reproducere a cazurilor a început să crească.

“Rata de pozitivitate față de săptămâna anterioară, când a fost aproape 9%, mai exact 8,9%, a ajuns în această săptămână la 9,5%, iar rata de reproducere a cazurilor începe să crească, a ajuns în săptămâna de referință la 0,95%, o creștere față de săptămâna anterioară cu aproape 27%. Încet, încet se apropie de cifra 1 ceea ce susține acea creșterea a numărului de cazuri, acest lucru ne arată și faptul că există posibilitatea să se ducă, o să vedem cum va evolua săptămâna viitoare, dar există probabilitatea să se ducă undeva peste cifra 1”, a explicat secretarul de stat. Adriana Pistol a recomandat purtarea măștii de protecție și evitarea aglomerațiilor. “Indicăm cu foarte mare tărie tuturor să trateze cu seriozitate portul măștii în aceste mijloace de transport în comun, atât la metrou, cât și în transportul în comun suprateran și cu atât mai mult în spațiile închise, unde există mai multe persoane, deci aglomerării umane”, a transmis Adriana Pistol.

OMS: Mai multe țări europene și-au ridicat prea “brutal” restricțiile

Mai multe țări europene și-au ridicat prea “brutal” măsurile împotriva COVID-19 și se confurntă cu o creștere puternică a numărului cazurilor, a atras atenția ieri directorul OMS Europa Hans Kluge, într-o conferință de presă în Republica Moldova.

Europa înfruntă subvarianta SARS-CoV-2 BA2, după valul variantei omicron, în timp ce numeroase țări ridică restricțiile impuse împotriva COVID-19, mai ales privind vaccinarea și purtarea măștii de protecție.

Directorul OMS Europa se declară “atent” la situația epidemiologică actuală pe continent, însă subliniază că rămâne “optimist”.

Numărul cazurilor de COVID-19 se află în creștere, în prezent, în 18 dintre cele 53 de țări din zona Europa a OMS, potrivit organizației ONU. “Țările în care observăm o creștere deosebită sunt Regatul Unit, Irlanda, Grecia, Cipru, Franța, Italia și Germania”, a enumerat Kluge.

În ultimele șapte zile, în zona OMS Europa s-au înregistrat peste 5,1 milioane de cazuri noi și 12.496 de morți din cauza COVID-19.

Bilanțul cazurilor, de la începutul epidemiei a crescut, astfel, în această zonă, la 194,4 milioane, iar al morților la peste 1,92 milioane.

Guvern: Nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre România

 “Punctele roșii înregistrate de către sateliții NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de miriști”, atrage atenția Octavian Berceanu

Ministerul Mediului a transmis, ieri, că Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, iar în acest context, în Municipiul București și în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, determinând creșteri ale valorilor înregistrate de stațiile de monitorizare a calității aerului. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României, mai spune ministerul. Potrivit instituției, “niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creșteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României”.

“De asemenea, respingem ferm orice speculație care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus și poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potențială creștere a emisiilor ar fi detectată imediat de stațiileRNMCA, în special de cele din nordul și estul țării și ar fi comunicată public de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului”, se precizează în comunicat.

Ministerul precizează că acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiții de vânt puternic și pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile și drumurile, al felului în care sunt protejate șantierele de construcții, precum și al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetație, în special în apropierea aglomerărilor urbane. Deși astfel de fenomene sunt rare, autoritățile publice locale trebuie să acorde o atenție sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce privește salubrizarea eficientă și gestionarea suprafețelor verzi. “Facem apel la toți cetățenii României să se informeze numai din surse oficiale și să evite să distribuie conținut alarmist, care poate genera dezinformare”, mai transmite Ministerul Mediului.

Octavian Berceanu: Romania și Ucraina ard de mama focului

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a afirmat ieri că Romania și Ucraina ard de mama focului, iar punctele roșii înregistrate de către sateliții NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de miriști. Berceanu afirmă că poluarea cu particule mici este normală, când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenușă. Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului, zilnic s-au produs 83 de incendii de vegetație uscată.

“Punctele roșii înregistrate de către sateliții NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de miriști, așa cum fac tracii de 2000 de ani. Un asemenea peisaj apocaliptic îl regăsim doar in Africa Centrala și în unele țări cu vegetație luxuriantă în care oamenii ard jungla pentru a obține terenuri agricole. Dăm vina pe bombardamentele din Ucraina, însă nu vedem că incendierile de miriști și deșeuri au devenit sport național, iar în primele trei luni din 2022 au ars mai multe miriști decât în primii ani de după Revoluție, la un loc”, a scris,pe Facebook, Octavian Berceanu.

Potrivit acestuia, “e firesc să avem poluare cu CO monoxid de carbon, cu PM10 când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenușă”.  “Cenușa aceasta așteaptă o adiere de vânt ca cea de azi și este toată în aer, gata să colinde pe sute de km. Incendierile și arderile de deșeuri trebuie să devină infracțiuni așa cum sunt considerate în toată Europa. Proiectul legislativ zace în Parlament pentru că Ministerul Mediului - România nu înțelege încă termenul de incendiere și e mai rezonabil să te faci că nu înțelegi decât să strici apele a câtorva sute de primării care ard ilegal deșeuri sau pur și simplu ignora fenomenul arderilor de miriști”, a mai transmis fostul comisar general al Gărzii de Mediu.

Ruptură în PNL: miniștrii contestă evaluările lui Cîțu

Evaluările miniștrilor PNL anunțate de Florin Cîțu sunt contestate deschis. Lucian Bode, ministru de Interne și dat pe surse la remaniabil, spune că șeful său de partid nu are ce să-i reproșeze. Mai mult, el susține că „astfel de discuții nu fac decât să slăbească anumite instituții în acest moment.

„Trebuie să ne lămurim cine a declanșat această procedură. Acest lucru nu face decât să genereze anumite discuții în MAI și în relațiile pe care le avem cu mai multe structuri”, a declarat Bode. Mai mulți lideri PNL în frunte cu premierul Nicolae Ciucă sunt nemulțumiți de faptul că Florin Cîțu a lansat public posibilitatea remanierii unor miniștri fără a se consulta înainte cu aceștia. Surse liberale au declarat pentru site-ul HotNews.ro că mai mulți lideri liberali sunt nemulțumiți de faptul că Florin Cîțu a lansat informația potrivit căreia se impune o remaniere a miniștrilor PNL. Neoficial, Cîțu ar fi transmis că miniștrii Lucian Bode și Virgil Popescu sunt vizați de remaniere, fapt care a creat nemulțumirea premierului Nicolae Ciucă dar și tensiuni în interiorul PNL.

Florin Cîțu a declarat marți că miniștrii liberali sunt evaluați zilnic și că ei nu se cramponează de funcții. „Nimeni nu a vorbit de remaniere, eu vorbesc de evaluare, iar cei care trebuie să facă mai bine vor face mai bine. Toți miniștrii PNL sunt evaluați și acolo unde am ceva de spus le voi spune miniștrilor respectivi”, a afirmat liderul PNL.

Întrebat dacă evaluarea miniștrilor trebuie făcută de premier sau de președintele partidului, el a explicat că prim-ministrul își face propria evaluare, așa cum la partid se face o evaluare separată a miniștrilor. Întrebat dacă în ședința coaliției s-a discutat și despre modul de împărțire a funcțiilor în județe, președintele PNL a replicat: “România este într-o situație dificilă, complicată, cu provocări în față. Nu stăm să pierdem o zi întreagă să discutăm de deconcentrate și CA-uri”.

Percheziții într-un dosar cu vaccinări fictive împotriva COVID-19

Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Neamț au efectuat, ieri, 24 de percheziții domiciliare în județele Neamț, Iași și Bacău, în cadrul unui dosar penal în care se fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de corupție și fals. “Din cercetări a reieșit că, în perioada iunie 2021 - martie 2022, mai multe persoane din județele Neamț, Iași și Bacău ar fi eliberat, în mod ilegal, certificate de vaccinare, care să ateste vaccinarea anti-COVID-19. În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate mai multe mijloace de probă care privesc posibila activitate infracțională a persoanelor vizate de anchetă, obiecte, înscrisuri și date informatice, precum și aproximativ 57.000 de euro și 22.000 de lei”, se precizează într-un comunicat remis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Neamț. Potrivit sursei citate, 14 persoane au fost conduse la sediul poliției, în vederea audierii.

PNL „înghite” partidul lui Tăriceanu

Conducerea PNL a aprobat, ieri, cu unanimitate de voturi, protocolul de fuziune al partidului cu ALDE, formațiune fondată de Călin Popescu Tăriceanu. “În unanimitate a fost aprobat protocolul de fuziune cu ALDE”, a spus liderul PNL, Florin Cîțu.

În luna ianuarie, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe anunța că a avut loc o primă întâlnire între echipele de negociere PNL și ALDE, în vederea fuziunii celor două partide.

Stroe afirma, atunci, că discuțiile au avansat în așa fel încât este posibil ca în scurt timp să se anunțe data Congresului în care se va valida această fuziune.

Camionul frigorific cu emigranți: Un român, condamnat la închisoare

Românul Dragoș Ștefan Damian a fost condamnat luni de un tribunal din Londra la 3 ani și 10 luni de închisoare în legătură cu cazul celor 39 de migranți vietnamezi găsiți fără viață într-un camion frigorific într-un parc industrial la est de Londra, în octombrie 2019. Damian, în vârstă de 28 ani, a fost extrădat din Italia pentru a răspunde în fața justiției britanice în urma anchetei referitoare la moartea celor 39 de vietnamezi.

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane - 31 de bărbați, printre care doi adolescenți de 15 ani, și opt femei, cu vârste între 15 și 44 de ani - au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise cu feribotul de la Zeebrugge, Belgia. Fiecare dintre victime plătise peste 10.000 de lire sterline (13.000 de dolari) pentru a ajunge din Vietnam în Marea Britanie. Însă, după ce au stat închise cel puțin 12 ore în camion, au murit sufocate când temperatura a ajuns la 38,5 grade Celsius, a reieșit la proces.

Autopsiile au stabilit drept cauză a deceselor hipoxia și hipertermia într-un spațiu închis. La proces, Damian a recunoscut că, în timp ce avea loc tragedia, el aștepta într-un loc de unde urma să culeagă alți migranți pentru a-i transporta spre Londra. Imediat ce a aflat că șoferul camionului, Maurice Robinson, descoperise vietnamezii decedați, el a părăsit locul, îndreptându-se spre continent.

Românul a mai recunoscut că a permis ca vehiculul său să fie folosit pentru transport ilegal în ocazii anterioare.

Damian a justificat că nu l-a putut refuza pe liderul rețelei, Gheorghe Nica, care îl “avea la mână”, și a povestit că, după descoperirea cadavrelor, a fugit “parțial de panică, parțial de frică”. Potrivit procurorului Jonathan Polnay, Damian a făcut parte dintr-o “conspirație sofisticată, cu vechime și profitabilă”, prin care migranți, mai ales vietnamezi, erau aduși ilegal în Marea Britanie în camioane.

În ianuarie, patru bărbați au fost condamnați la pedepse între 27 de ani și 13 ani și 4 luni de închisoare pentru omor din culpă și complicitate la trafic de persoane. Aceștia sunt Gheorghe Nica, în vârstă de 45 de ani, cu dublă cetățenie română și britanică, considerat organizatorul principal, și șoferii de camion Maurice Robinson, 27 de ani, și Eamonn Harrison, 25 de ani.

Alți trei membri ai grupării au fost de asemenea trimiși în închisoare pentru rolul lor în operațiune.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.