Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Experți: Avioanele F-35 destinate Turciei ar trebui date aliaților din Europa de Est

Ziarul de Vrancea
13 iul 2019 1323 vizualizări

Propunerea vine în contextul în care, în ultimele două zile, Rusia a livrat Turciei primele componente ale sistemului de rachete sol-aer S-400, achiziționate de Ankara nTurcia devine astfel primul stat membru al NATO care ar urmă să opereze sistemul rusesc, în ciuda amenințărilor cu sancțiuni formulate de SUA și aliații occidentali

Într-o analiză publicată de site-ul Defense One, specializat în chestiuni de apărare și securitate, Peter Apps afirmă că, după ce Rusia a efectuat primele două livrări de componente ale sistemului de rachete S-400 către Turcia, trimiterea de avioane F-35 regimului de la Ankara „pare acum imposibilă.” Expertul susține că livrarea aparatului „invizibil” către Turcia „ar fi o greșeală gravă”, în condițiile în care sistemele de apărare rusești (în special în Siria) „încearcă aproape cu siguranță să-i testeze și să-i înțeleagă secretele”. Statele Unite consideră că rachetele rusești nu sunt compatibile cu echipamentele NATO și că există riscul ca operatorii ruși care îi vor instrui pe militarii turci pentru folosirea sistemelor S-400 să afle secrete tehnologice privind avioanele F-35. Turcia este parteneră a SUA atât în cadrul alianței nord-atlantice, cât și în programul de producție a aeronavelor de ultimă generație.

În opinia analistului de la Defense One, care este rezervist în armata britanică și comentator pentru agenția Reuters, decizia președintelui rus Vladimir Putin de a vinde sistemul omologului său turc Recep Tayyip Erdogan a fost o mișcare deliberată pentru a submina alianța NATO și face parte dintr-o strategie mai largă care include încurajarea partidelor de extremă dreapta din diferite tari, promovarea teoriilor conspirației, recurgerea la intervenții militare în străinătate (Siria) și acțiuni agresive împotriva statelor vecine (cazul Ucrainei).

În cazul Turciei, acțiunile lui Putin au fost încununate de succes, iar Occidentul nu pare să aibă soluții adecvate ca să răspundă. „Turcia va pierde bani, influență și acces la aeronave pe care și le-a dorit cu adevărat”, crede analistul, care susține însă că, pe de altă parte, Occidentul trebuie să răspundă actiunilor Rusiei, dar fără a provoca o escaladare a tensiunilor deja existente.

Soluția

Expertul afirmă că există o soluție relativ simplă la situatia actuala: avioanele F-35 destinate Turciei ar trebui trimise în țări apropiate geografic de Rusia, atât cu scopul de a provoca îngrijorare la Moscova, cât și de a liniști aliații europeni ai Americii. Iar acest lucru ar înseama trimiterea lor în Europa de Est, la un preț avantajos.

Printre țările care ar putea beneficia de această decizie, analistul enumeră Ucraina (miscare care însă nu doar că l-ar înfuria pe Putin, dar ar putea și să crească șansele ca Rusia să pună mâna pe secretele avionului „invizibil”), Estonia sau Lituania (acest lucru va intensifica misiunile de patrulare aeriene efectuate de NATO, precum și pregătirea piloților locali, sporind în mod dramatic capacitatea membrilor estici ai NATO de a se apăra în fața unei eventuale agresiuni rusești) și Polonia (este considerată varianta ideală, căci Varșovia și-a manifestat deja intenția de a cumpara 32 de aparate F-35, iar Administrația Donald Trump este apropiată de guvernul de dreapta din Polonia. În plus, dotarea Poloniei cu avioane „invizibile” ar „trimite Moscovei un mesaj clar că prețul întelegerilor cu Turcia este întărirea apărării statelor NATO pe care Rusia le-a dominat la un moment dat”).

“Întrebări serioase cu privire la capacitatea sa de aliat”

Aceasta nu este prima dată când analiști sau politicieni de peste ocean cer nu doar ca Statele Unite să anuleze livrarea avioanelor F-35 către Ankara, dar și ca NATO să îndepărteze Turcia din rândurile sale. Într-un material publicat în vara anului trecut, Defense One afirma că trimiterea celui mai performant aparat american de luptă în Turcia „va face mai mult rău decât bine intereselor Statelor Unite” în condițiile în care regimul președintelui Erdogan a devenit din ce în ce mai autocratic, trimițând la închisoare opozanți politici, cenzurând presă și extinzând enorm puterile sale. „Alunecarea dramatică a Turciei spre autoritarism și politicile sale externe recente ridică întrebări serioase cu privire la încrederea și la capacitatea sa ca aliat”, scriau autorii materialului, afirmând că „întărirea regimului Erdogan prin vânzarea de avioane de luptă este răspunsul greșit la încălcarea de către Turcia a normelor democratice și, de asemenea, riscă să încurajeze politica externă deja naționalistă a Turciei”.

În acest context, ținând cont de faptul că Ankara este un aliat din ce în ce mai autoritar și mai fragil din punct de vedere politic, care se apropie tot mai mult de Rusia, acționează împotriva războiului dus de americani împotriva terorismului (în Siria, unde a atacat constant milițiile kurde, aliatele Statelor Unite) și răspândește formele extreme ale Islamului (susținând, de exemplu, fundamentaliștii islamici din Boko Haram în Nigeria), autorii au cerut excluderea Turciei din NATO.

Va pierde Turcia avionul „invizibil”?

F-35 este cel mai scump sistem de armament produs vreodată în lume, programul fiind evaluat la 406 miliarde de dolari. Valoarea uriașă a aparatului pentru armata americană și pentru puterea aeriană a Statelor Unite este dată nu doar de performanțele, materialele compozite folosite la producerea motoarelor sale și tehnologia sa „invizibilă,” dar și de milioanele de linii de coduri software, fuziunea senzorilor și comunicațiile securizate de care dispune. Intrarea în serviciu a aparatelor F-35 a avut loc în 2015, iar fabricantul Lockheed Martin a anunțat că, până în luna august a anului 2018, mai mult de 310 de aparate F-35 au fost livrate forțelor aeriene din diferite țări de pe glob.

Regimul de la Ankara a anunțat inițial că intenționează să achiziționeze 100 de avioane construite de către Lockhead Martin (împreună cu subcontractori precum Northrop Grumman, Pratt & Whitney, BAE Systems), cu opt aparate livrate anual. Decizia Turciei de a achiziționa sistemul S-400 de la Rusia a modificat însa dramatic datele problemei. În acest moment, este aproape sigur că americanii nu vor mai livra aparatele de luptă aliatului lor, împotriva căruia ar putea chiar să impună sancțiuni.

La sfârșitul lunii mai, directorul executiv al companiei Lockheed Martin, Marillyn Hewson, a declarat de altfel că alte țări ar putea să primească avioanele F-35 destinate inițial Turciei, dacă Administrația de la Washington va interzice livrarea lor regimului de la Ankara. Hewson a vorbit de Japonia și Polonia, cu 150 de avioane pentru forțele aeriene japoneze și circa 32 de aparate „invizibile” solicitate de Varșovia.

Dan Barna, desemnat candidatul USR la prezidențiale

El va concura, într-o competiție internă, cu candidatul stabilit de partenerii de la PLUS

Liderul USR Dan Barna a fost desemnat sâmbătă, la Congres, candidatul partidului la alegerile prezidențiale. După anunțarea rezultatelor, Dan Barna a declarat că obiectivul USR este guvernarea din 2020. ”Pe de altă parte, cel mai interesant obiectiv pentru România la aceste alegeri prezidențiale va fi posibilitatea de a alege, în turul al doilea, între candidatul PNL și cel al Alianței USR-PLUS”, a mai spus el. Barna a obținut 324 de voturi. Ceilallți aspiranți la acest statut au fost Mihai Goțiu (134 de voturi), Dumitru Stanca (5 voturi) și Dragoș Dinulescu (3 voturi).

Președintele PLUS, Dacian Cioloș a anunțat, tot sâmbătă, că formațiunea pe care o conduce își va desemna în două săptămâni, prin votul tuturor membrilor, atât candidatul la alegerile prezidențiale, cât și la Primăria Generală a Capitalei. Apoi, împreună cu USR, vor fi deciși candidații pentru funcțiile de președinte și de prim-ministru, el declarându-se pregătit să își asume oricare dintre funcții.

"Opțiunea pentru România e menținerea axei Washington-Londra”

Președintele USR, Dan Barna, a afirmat sâmbătă, la Congresul Uniunii, că opțiunea pentru România este menținerea axei Washington-Londra. "Opțiunea pentru România e menținerea axei Washington-Londra (...) Brexitul generează distorsiune în forță și va trebui să dezvoltăm relații mai bune și pe partea asta cu ceea ce se prefigurează a fi politica europeană de apărare Berlin-Paris, în principal", a spus Barna.

La rândul lor, ceilalți competitori în cursa internă a USR pentru desemnarea candidatului partidului la prezidențiale și-au expus punctul de vedere privind viziunea lor despre politica de securitate.

"Din punct vedere al securității, suntem un stat membru NATO și consider că avem un avantaj competitiv pe care până acum l-am văzut ca pe un dezavantaj, faptul că suntem la granița cu fostul imperiu sovietic. Acest fapt ar trebui să ne aducă mai multe beneficii, pentru că partenerii noștri trebuie convinși că, pentru a avea o graniță solidă, trebuie să avem o Românie dezvoltată, modernă, stabilă, care să nu creeze probleme", a spus Mihai Goțiu.

Dragoș Dinulescu a fost de părere că trebuie ca România să țină cont de relațiile pe care le are și să încerce să realizeze și alte relații bilaterale externe, în primul rând cu vecinii.

Dumitru Stanca a spus că prima măsură pe care ar lua-o în acest domeniu, dacă ar fi președintele țării, ar fi punerea în dezbatere a strategiei naționale de apărare. "Strategia de apărare a României trebuie regândită pornind de la amenințările prezentului și gândindu-ne la viitor", a adăugat Stanca.

Avertizare MAE pentru românii care călătoresc în Grecia

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că Serviciul local de Meteorologie a transmis situația actualizată a zonelor afectate de vreme nefavorabilă, respectiv ploi torențiale, furtuni, vânt în rafale.

Zonele afectate de vremea nefavorabilă sunt: Salonic; Halkidiki; Golful Thermaikos; Insulele Sporade; Estul Macedoniei; Thraki; Insulele din Nordul Mării Egee; Insulele Ionice de Nord; Epir.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro și reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie.

Constanța: Accident cu trei morți și patru răniți

Trei persoane au murit, iar alte patru au fost rănite, două dintre acestea fiind în comă, în urma unui accident care a avut loc ieri dimineața în județul Constanța, între un autoturism și o dubiță. Toate cele șapte victime erau încarcerate, fiind necesară intervenția pompierilor pentru a le scoate din autovehicule. Poliția a transmis că la volanul autoturismului  se afla un bărbat în vârstă de 33 de ani care a pierdut controlul asupra direcției de mers, pe DN22, între localitățile Lumina și Oituz, și a pătruns pe sensul opus, unde a intrat în coliziune frontală cu duba condusă de un bărbat, de 31 de ani. ”În urma impactului a rezultat decesul la fața locului a conducătorului autoturismului, a pasagerului stânga spate din autoturism, precum și a pasagerului dreapta față din autoutilitară, dar și vătămarea corporală gravă a conducătorului autoutilitarei, a pasagerilor dreapta față și dreapta spate din autoturism, dar și vătămarea corporală ușoară a pasagerului mijloc din autoturism”, a precizat Poliția.

Conform reprezentanților Serviciului Județean de Ambulanță, trei persoane au murit, iar alte două au ajuns în comă la spital. Au mai fost răniți un adult și un copil de 14 ani, ambii fiind conștienți și având mai multe traumatisme.

Baron PSD, despre magistrați: “Bestiilor cu chip uman!”

Fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, condamnat recent la o pedeapsă de 10 ani de închisoare, după ce ispășea una de șapte ani și patru luni, a lansat pe pagina sa de Facebook, un atac dur la adresa magistraților, numindu-i “bestii cu chip uman”.  El a mai transmis magistraților că primesc salarii de sute de milioane pentru mizeriile pe care le fac oamenilor, afirmând că se uită cu “milă și compasiune la viața de viermi” ce le-a fost hărăzită. “Ticăloșilor! Bestiilor cu chip uman! Rugați-vă să fiți pedepsiți aici, pe Pământ, căci dacă veți ajunge la judecata lui Dumnezeu, care vede de ce sunteți capabili, pușcăriile nu vă vor fi suficiente să vă salveze de propria voastră nemernicie! Primiți salarii de sute de milioane? Veți ieși la pensii cu sute de milioane? Pentru mizeriile pe care le faceți oamenilor? Nu vă vor fi suficiente sumele astea să le cheltuiți pentru ce va urma, căci Dumnezeu nu doarme! Mă uit cu milă și compasiune la viața de viermi ce v-a fost hărăzită! Mă uit cu demnitate la zbaterile voastre de sclave, la rușinea pe care trebuie să o simțiți zi de zi privindu-vă în oglindă și vă compătimesc. Eu sunt liber, aici, în pușcărie, iar voi doar niște biete prizoniere ale unui Sistem aberant, care v-a transformat în viermi”, a afirmat Nicușor Constantinescu în finalul postării.

Nicușor Constantinescu execută o pedeapsă de șapte ani și patru luni de închisoare după contopirea celor două condamnări definitive primite, cea de cinci ani de închisoare în dosarul Centrului Militar Zonal și cea de cinci ani din dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri. El a fost condamnat de ICCJ la zece ani de închisoare în dosarul perdelelor, dar mai are pe rol mai mult de dosare de corupție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.