Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Evoluția coronavirusului în Europa, raportat la 100.000 de locuitori: România, cele mai multe decese în ultimele 14 zile

Ziarul de Vrancea
16 aug 2020 813 vizualizări

România a devenit țara europeană care a înregistrat cele mai multe decese cauzate de COVID-19 la fiecare 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit datelor actualizate marți de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), în timp ce Spania a înregistrat cele mai multe infecții, relatează agenția EFE.

Rata deceselor provocate de COVID-19 la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni este condusă de România cu 3,1, urmată de Bulgaria (1,8), Luxemburg (1), Belgia (0,8) și de Spania, Italia, Suedia, Polonia și Portugalia (0,4). Rata de infectare este în Spania de 132,2 cazuri față de 98,6 în Luxemburg, 98,3 în Malta, 88,5 în România și 60,8 în Belgia, acestea fiind țările care ocupă primele cinci locuri. Datele privind contagierile și decesele actualizate în fiecare zi de ECDC sunt supuse unor corectări ulterioare, deoarece cifrele naționale sunt publicate la ore diferite și pot fi schimbate mai târziu. Până marți s-au detectat 1.946.748 cazuri de coronavirus în regiunea europeană, care cuprinde Spațiul Economic European și Marea Britanie, cu Spania în fruntea listei, cu 359.082 contagieri, urmată de Marea Britanie (319.197), Italia (254.235) și Germania (224.014). Ca număr al deceselor, Marea Britanie ocupă primul loc cu 41.369 de morți, urmată de Italia (35.400), Franța (30.429) și Spania (28.646), potrivit datelor comunicate de această agenție a UE cu sediul la Stockholm. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.014 cazuri noi de COVID-19, bilanțul îmbolnăvirilor fiind de 72.208 de persoane infectate. De asemenea, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 45 de decese, totalul fiind 3.074. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.118. Dintre acestea, 479 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.542.094 de teste. Dintre acestea 21.289 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 13.290 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 7.999 la cerere.Pe teritoriul României, 9.603 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 5.648 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 26.956 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 10 persoane.

Tătaru: Avem spre 1034 de paturi complet utilate la Terapie Intensivă

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, ieri, că România a trecut prin a doua cocoașă mai agresivă decât primul val al epidemiei de coronavirus și că, dacă regulile stabilite în momentul relaxării ar fi fost respectate, nu am fi ajuns în această situație. „Am văzut a doua cocoașă mai agresivă decât primul val. Avem și încărcare pe ATI. Secțiile de Terapie intensivă sunt segmentul care trepidează la un moment dat”, a spus Tătaru, aflat într-o vizită în județul Bihor. „Avem spre 1034 de paturi ATI complet utilate. E un moment pe care îl putem gestiona, dar nu lăsăm doar pe corpul medical. (…) În măsura în care se respectau regulile, nu trebuia să trăim acest al doilea val”, a mai declarat ministrul. Nelu Tătaru a precizat, de asemenea, că atitudinea celor infectați s-a mai schimbat, astfel că acum sunt pacienți asimptomatici care refuză să plece acasă din spitale.

Coronavirusul din Europa, mai infecțios, dar mai puțin mortal?

O mutație din ce în ce mai comună a noului coronavirus, identificată în Europa, America de Nord și în părți din Asia, face virusul să se transmită mai ușor, dar să fie mai puțin mortal, conform lui Paul Tambyah, președintele ales al Societății Internaționale pentru Boli Infecțioase. Paul Tambyah susține că dovezile științifice sugerează că proliferarea mutației D614G a noului coronavirus în anumite părți ale lumii coincide cu o scădere a ratei mortalității, virusul devenind și mai puțin letal decât era. “Poate că este un lucru bun să avem un virus care este mai infecțios, dar mai puțin mortal”, a declarat Tambyah pentru Reuters, adăugând că majoritatea virusurilor au tendința să devină mai puțin virulente pe măsură ce suferă mutații. “Este în interesul virusului să infecteze cât mai mulți oameni fără să-i ucidă pentru că virusul depinde de gazdă pentru hrană și adăpost”, susține el. Oamenii de știință au descoperit această mutație încă din luna februarie și a circulat în Europa și Americi, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a precizat că nu există dovezi că această mutație a condus la îmbolnăviri mai severe.Duminică, directorul general pentru sănătate din Malaezia, Noor Hisham Abdullah, a îndemnat la creșterea vigilenței publice după ce autoritățile au detectat ceea ce ele cred că ar fi mutația D614G a noului coronavirus în două focare recente. Sebastian Maurer-Stroh, de la Agenția pentru știință, tehnologie și cercetare din Singapore, a declarat că această variantă a virusului a fost identificată în orașul-stat, dar că măsurile de izolare au prevenit răspândirea ei la scară largă. Potrivit lui Noor Hisham, tulpina D614G detectată în Malaezia este de 10 ori mai infecțioasă, iar vaccinurile aflate în prezent în diferite etape de dezvoltare ar putea să nu fie eficiente în fața acestei mutații. Însă Tambyah și Maurer-Stroh sunt de părere că astfel de mutații nu pot modifica virusul suficient de mult pentru a face potențialele vaccinuri mai puțin eficiente.

Instanță: O clujeancă nu mai are voie să posteze poze cu fiicele ei fără acordul fostului soț

O femeie din Cluj nu mai are voie să posteze pe Instagram sau pe Facebook fotografii cu cele două fiice ale sale fără acordul fostului soț. Instanța i-a dat câștig de cauză tatălui, supărat că fosta soție și actualul ei iubit postează fotografii și filmulețe cu fetele. Cei doi au divorțat în 2013 și au custodie comună, însă fetițele de 7, respectiv 8 ani locuiesc cu mama și cu iubitul ei.“În cauză, reclamantul a depus la dosar planșe fotografice care atestă expunerea pe contul de Facebook al pârâtei a minorelor în costum de baie, dar și filme cu minorele în timp ce acestea își desfășurau programul de somn. Din declarațiile testimoniale administrate în cauză a rezultat aspectul că aceste fotografii nu au fost postate cu acordul reclamantului, dar acestea au fost șterse de pe conturile de socializare, aspect necontestat de către reclamant”, se arată în motivarea Judecătoriei Cluj-Napoca, potrivit Mediafax.Tatăl fetelor a mai susținut că minorele au apărut anul trecut în story-uri pe Instagram când au fost la mare, “în diferite ipostaze, care aduc atingere atât vieții private, cât și interesului superior al minorelor”. Deși bărbatul i-a cerut fostei soții și iubitului ei să nu mai posteze imagini cu fetițele, el spune că au refuzat.Fosta soție este acuzată că își folosește fiicele în scop comercial: “Un alt aspect pe care îl apreciază de gravitate deosebită este utilizarea imaginilor minorelor de către mama lor în scopul obținerii de profit. (...) Folosind platforme de socializare aceasta își promovează produsele folosind fotografii cu minorele fără să aibă un accept prealabil din partea reclamantului, prin organizare de sesiuni foto profesionale”.În replică, mama fetelor spune că, de fapt, reclamantul nu vrea să accepte relația cu noul iubit: “Știe că pârâtul (iubitul, n.r.) petrece mult timp cu minorele, că le acordă o atenție deosebită, inclusiv le pregătește micul dejun, petrec timp împreună cu familia mea și minorele, vizitează diverse rude din partea sa și au activități, fapt foarte deranjant pentru reclamant”.“Se încearcă doar șicanarea, pe fondul geloziei și nicidecum pentru protejarea interesului superior al copilului”, mai spune mama.

Ministrul Sporturilor: Elevii vor face o oră în plus de educație fizică

​Ministrul Tineretului și Sporturilor, Ionuț Stroe, a anunțat ieri, la Galați, că elevii vor face o oră în plus de educație fizică. Stroe a spus că unele ore de sport se vor desfășura online din cauza epidemiei. „Deja am gândit acest lucru împreună cu Ministerul Educației. Vom avea o oră în plus, această oră va fi adaptată condițiilor în care ne desfășurăm viața până vom avea o soluție medicală. Am realizat un parteneriat cu Comitetul Olimpic Român și cu Ministerul Educației prin care toți profesorii de sport din România vor avea soluții digitale, apropos de ore de sport on-line, exerciții care evită contactul, aglomerarea terenurilor de sport”, a declarat Ionuț Stroe.

Mare Nostrum: 21 de delfini au eșuate pe plajele din România în luna august

Biologii marini ai organizației ecologiste Mare Nostrum din Constanța atrag atenția asupra creșterii “îngrijorătoare” a numărului de delfini eșuați pe plajele românești comparativ cu anii precedenți. “La mai puțin de două săptămâni de la Ziua Delfinului, Mare Nostrum vine cu o veste îngrijorătoare: numărul cazurilor de eșuări a crescut în această perioadă. De la începutul lunii august și până acum, au fost înregistrate 21 cazuri și 74 de la începutul acestui an, în vreme ce anul trecut, în această perioadă, au fost raportate la numărul de urgență doar patru cazuri. Cele mai multe cazuri de delfini și marsuini eșuați, 177, au fost înregistrate în 2012 și apoi în 2017 - 130 de exemplare”, se arată într-un comunicat transmis, marți, de această organizație. Potrivit ecologiștilor, de mare importanță în acțiunea de monitorizare a delfinilor este implicarea locuitorilor din zona costieră și a turiștilor, care raportează incidentele la numărul de urgență DELFINI-0763255731. “Fără ajutorul și implicarea voluntarilor din rândul populației, nu am fi putut fi atât de prompți și nu am fi putut contoriza eficient numărul de eșuări. Facem un apel, pe această cale, către toți constănțenii și turiștii, pentru a semnala în continuare, atunci când văd, delfini eșuați, pentru a ne ajuta atât pe noi, cât și mamiferele marine din Marea Neagră”, precizează sursa citată

Când va deține Timișoara titlul de Capitală Europeană a Culturii?

Comisia Europeană a propus ieri amânarea anului în care Timișoara și Elefsina (Grecia) vor deține titlul de Capitale Europene ale Culturii, din 2021 în 2023, din cauza efectelor crizei provocate de coronavirus. Totodată, Comisia a propus amânarea din 2021 în 2022 a anului în care Novi Sad (Serbia) va deveni Capitală Europeană a Culturii, conform site-ului Executivului Uniunii Europene. “Sunt convins că o perioadă de timp suplimentară va permite orașelor Novi Sad, Timișoara și Elefsina să depășească criza actuală din sectorul culturii și din cel al turismului și să mobilizeze investiții relevante, inclusiv grație solidarității la nivel european”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședintele pentru promovarea modului nostru de viață european.O altă propunere a Comisiei Europene este să se ofere orașelor Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) posibilitatea de a-și prelungi titlul de “Capitală Europeană a Culturii 2020” până la 30 aprilie 2021.

Constănțean, surprins când transporta, cu un căruț, cadavrul tatălui său la cimitir

Un bărbat din județul Constanța care transporta, cu ajutorul unui căruț metalic, cadavrul tatălui său la cimitir, pentru a-l îngropa, a fost oprit de polițiști și internat ulterior la psihiatrie. Bărbatul este cercetat pentru profanare de cadavre sau morminte. Incidentul a avut loc ieri. Reprezentanții Poliției Județene Constanța au anunțat că polițiști din cadrul Poliției orașului Murfatlar au fost sesizați, printr-un apel la 112, cu privire la faptul că un bărbat de 44 de ani ar transporta la cimitir, cu ajutorul unui căruț metalic, cadavrul tatălui său, cu intenția de a-l înhuma. Polițiștii au mers în zona indicată și l-au identificat pe bărbatul respectiv. El a fost transportat la Secția de Psihiatrie de la Palazu Mare, unde a rămas internat. În cauză, polițiștii din cadrul Poliției orașului Murfatlar au deschis un dosar de cercetare penală pentru profanare de cadavre sau morminte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.