Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Europarlamentar austriac: “Dacă Schweighofer ar lucra la noi ca în România, ar avea dosare grele”

Ziarul de Vrancea
29 mai 2018 772 vizualizări

Dacă Holzindustrie Schweighofer și-ar desfășura activitatea în Austria așa cum o face în România, ar avea mari probleme legale.

O spune europarlamentarul austriac Thomas Waitz, după ce zilele trecute a vizitat una dintre fabricile companiei. El spune că Holzindustrie Schweighofer nu poate garanta 100% că lemnul cumpărat nu provine din defrișări ilegale. și asta pentru că o parte din lemnul achiziționat provine din locuri care nu pot fi verificate. „Numai la fabrica din Sebeș se taie zilnic 4.000 de metri cubi. Am atacat Holzindustrie Schweighofer și în Austria pentru că modul în care operează în România nu respectă legea austriacă. Dacă ar lucra așa și în Austria ar fi cercetați, ar avea dosare grele. Am văzut acolo că sunt sub presiuni mari, am văzut că presiunea publică schimbă lucrurile un pic. Trebuie să spun că pe partea de monitorizare a buștenilor care vin direct din pădure s-au înregistrat progrese. Sistemul lor de monitorizare este cu un pas înainte, dacă toată industria lemnului din România și fiecare bucată de lemn ar fi monitorizată, ar fi un pas înainte. Dar, în realitate, doar o mică parte din lemnul pe care îl cumpără este acoperit de sistemul de monitorizare. Cumpără foarte mult lemn de la așa-numitele depouri forestiere, iar asta e în continuare o mare lacună a sistemului, pentru că lemnul obținut în mod legal poate fi amestecat cu cel obținut ilegal, iar ei nu pot certifica faptul că lemnul nu provine din tăierile ilegale de păduri”, a spus Thomas Waitz, europarlamentar și reprezentant al Partidului Verde Austria, citat de digi24.ro.Europarlamentarul s-a aflat zilele trecute la Domogled, unde este o arie protejată de interes național, dar în realitate 123 de metri cubi de pădure au fost rași de pe fața pământului în mod ilegal. „Ceea ce am văzut la fața locului este exploatare intensivă a pădurilor, făcută în mod profesional, într-un mod sustenabil pentru comerț, dar asta nu are nimic de-a face cu apărarea mediului într-un parc național”, a spus Thomas Waitz.

Desant DIICOT

Polițiștii și procurorii DIICOT au făcut percheziții, ieri dimineață, pentru destructurarea unei grupări care ar fi cauzat un prejudiciu de 25 de milioane de euro prin achiziționarea de lemn fără proveniență legală sau a cărui proveniență ilegală era disimulată prin unele documente justificative cu caracter nereal.Procurorii spun că începând cu anul 2011 și până în prezent, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat, membrii grupului acționând în vederea deturnării licitațiilor publice organizate la nivelul unor direcții silvice pentru a-și asigura volume suplimentare considerabile de masă lemnoasă în vederea procesării în fabrici specializate în tăierea și rindeluirea lemnului. În același scop, unii agenți economici au fost înlăturați de la licitațiile de masă lemnoasă și, după caz, impuși alții. Vizată compania este austriacă Holzindustrie Schweighofer, fiind făcute percheziții la sediul central al acesteia și la fabrici ale acesteia, dar și la direcții silvice și gărzi forestiere. Holzindustrie Schweighofer a anuțat miercuri că societatea cooperează cu autoritățile și „oferă tot sprijinul” în ancheta DIICOT.

Galați: Un bărbat care a incendiat doi oameni ai străzii, condamnat la 22 de ani de închisoare

Instanța Curții de Apel Galați l-a condamnat la 22 de ani de închisoare pe Ștefan Alexandru, bărbatul din Galați, care, în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2016, a incendiat doi oameni ai străzii care au murit ulterior la spital. Astfel, Curtea de Apel a admis apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galați, desființând în parte sentința penală pronunțată de Tribunalul Galați. "Majorează de la 18 ani închisoare la 22 de ani închisoare pedeapsa principală aplicată inculpatului Alexandru Ștefan", se arată în soluția pe scurt a instanței Curții de Apel Galați. Totodată, instanța a decis să mențină măsura stării de arest a lui Alexandru Ștefan, deducând din pedeapsa aplicată acestuia, durata arestării preventive de la 25.10.2016 la zi, respectiv 29.05.2018. Totodată, bărbatul este obligat să platească suma de 150 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat ocazionate de soluționarea cauzei în apel. Pe de altă parte, suma de 260 lei reprezentând onorariul apărătorului din oficiu va fi avansată către Baroul Galați din fondurile Ministerului Justiției. Decizia instanței Curții de Apel Galați este defintivă.Bărbatul și-a recunoscut fapta și a precizat că a avut un conflict anterior cu una dintre cele două victime, fiind acuzat de aceasta că i-ar fi sustras niște haine pe care și le păstra în adăpostul respectiv.Totodată, bărbatul le-a spus atunci anchetatorilor că în noaptea de 20 spre 21 octombrie nu era sub influența alcoolului și că a aprins intenționat hârtii de ziar pe care le-a pus pe adăpostul celor doi oameni ai străzii.

Mitul mâncării sănătoase de la țară, spulberat: Slănina cu ceapă, extrem de nocive pentru organism

Tradiționala slănină cu ceapă, stropită cu țuică, este o mâncare sănătoasă „de la țară”, naturală, fără E-uri și prin urmare mai bună decât meniul celor care locuiesc la oraș. Acesta este un mit extrem de greșit, spune Președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Nicolae Hâncu. El susține că slănina este extrem de nesănătoasă, chiar dacă se consumă cu ceapă și palincă.  “Mitul alimentației de la țară nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puteric aceste lucru spunând că alimentația sau sfaturile ce ne trimit la alimentația bunicilor nu sunt deloc demne de urmat. Eu știu ce mâncau bunicii și cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliță cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înțeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentație ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat, pentru “Adevărul”, profesorul Nicolae Hâncu, medic primar diabet nutriție și boli metabolice, specialist în nutriție și Președintele de Onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Hâncu a explicat ce înseamnă așa-zisa masă „sănătoasă” slănina cu ceapă și palincă din punct de vedere nutrițional. „Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru orgaism, chiar dacă e cu ceapă și țuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. țăranul român ce se ducea și lucra de dimineața de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-și pună ceva de mâncare? Își punea ce avea și el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica și apă. Să nu credeți că bea țuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea”.

Poliția, despre copilul care și-a înjunghiat bunica: Nu va fi expertizat psihiatric

Poliția Capitalei a anunțat că nu este necesară expertizarea psihiatrică a copilului de 9 ani care și-a înjunghiat bunica, întrucât la această vârstă minorul nu are discernământ. Potrivit acestora, în ceea ce privește consilierea minorului sau alte aspecte ce se înscriu în aceasă sferă, competenta revine DGASPC.Copilul de 9 ani și-a înjunghiat, marți, bunica în timp ce se aflau amândoi în locuință, ulterior el sunând la 112. Ulterior, copilul le-a relatat anchetatorilor că motivul reacției sale a fost o dispută legată de faptul că bunica sa nu l-a lăsat la calculator. În urma plăgii din zona gâtului, femeia a murit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.