Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Etapa a treia de vaccinare ar putea începe mai repede

Ziarul de Vrancea
19 ian 2021 986 vizualizări

Această etapă, în care este inclusă toată populația adultă, era programată să înceapă în aprilie, dar ar putea fi devansată dacă furnizorii de vaccin se „țin de plan”

Premierul Florin Cîțu a anunțat ieri, după ședința de Guvern în care a fost modificată strategia națională de vaccinare, că a fost introdusă etapa a treia A în care vor fi vaccinați cu prioritate angajații esențiali din mediul privat. Până acum în această etapă era inclusă toată populația adultă. De asemenea, guvernul a introdus noi categorii de persoane în etapa a doua, în principal persoanele cu handicap, însoțitorii, persoanele fără locuință, cei care lucrează în administrația publică locală sau personalul navigant. Hotărârea de Guvern urmează să se publice în Monitorul Oficial. „A fost introdusă etapa a treia A. Este o etapă intermediară, persoanele din sectorul privat care inițial ar fi trebuit să fie în etapa a doua vor fi acum în etapa a treia A. Sunt acele persoane care intră în legătură directă cu mai mulți cetățeni dar din privat, de exemplu personalul din bănci, supermarketuri, etc.”, a declarat Cîțu. Premierul a precizat că în etapa a doua vor intra noi categorii de persoane, însă i-a avertizat pe conducătorii instituțiilor să trimită la vaccinare doar personalul cheie. „În etapa a doua intră personalul cheie și aici să fie clar. Vorbim de personal cheie din instituțiile publice. Atunci când se vor face aceste liste le recomand, le spun conducătorilor acestor instituții să aibă în vedere acel personal esențial, nu vorbim de toată instituția în aceste etape. În etapa a doua încercăm să menținem acea distribuție pe care am văzut-o la înregistrare 75% vârstânici și persoane cu boli cronici, 25% angajați esențiali”, a mai spus premierul.

Florin Cîțu a mai spus se așteaptă ca etapa a treia de vaccinare să fie demarată mai repede, dacă producătorii de vaccin vor respecta planul de livrare. „Suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia, care era programată să înceapă în luna aprilie, dacă vor veni aceste vaccinuri. Dacă Moderna se ține de plan, putem să demarăm mai repede etapa a treia. Și dacă AstraZeneca se ține de plan atunci cu siguranță vom accelera toate etapele.”, a mai declarat Florin Cîțu.

Nu vor fi plătite în plus cadrele medicale detașate în centrele de vaccinare

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat ieri că nu vor fi plătite în plus cadrele medicale detașate în centrele de vaccinare, ci doar cele care vin de acasă sau sunt în afara timpului de lucru. Voiculesu a afirmat că fondurile pentru centrele de vaccinare din țară vor fi recuperate din bani europeni.

 “Fondurile vor veni de la Ministerul Sănătății prin unitățile sanitare care vor organiza centre de vaccinare, respectiv de la autoritățile publice locale pentru centrele din afara unităților sanitare și fondurile vor fi recuperate, sigur, cu măsură de la Ministerul Sănătății și da, avem în vedere folosirea fondurilor europene pentru asta și da, avem discuții în fiecare zi despre cum trebuie să procedăm așa încât ca aceste cheltuieli să fie eligibile pentru rambursarea lor din fonduri europene”, a detaliat Vlad Voiculescu.

Întrebat dacă vor fi plătite în plus cadrele medicale din centrele de vaccinare, ministrul Sănătății a răspuns: “Nu vorbim despre o plată în plus, vorbim despre persoanele care nu sunt detașate. Dacă ai un salariu și lucrezi undeva și ești detașat în centrul de vaccinare, atunci nu se pune problema unei plăți în plus. Dacă însă vii de acasă sau ești în afara timpului de lucru, atunci da, vor fi separat plătite aceste cadre medicale”. Vlad Voiculescu a fost întrebat când ar putea ajunge banii în centrele de vaccinare și dacă există sume minime și maxime care vor putea fi decontate. “Este ușor ironic că vorbim despre banii pentru centrele de vaccinare. Centrele de vaccinare nu sunt palate, nu sunt clădiri cu totul noi. Sunt niște scaune, niște mese, trebuie să fie o temperatură de interior, un pic mai cald decât afară, nu e nimic foarte special. Și da, trebuie să existe un frigider. Centrele de vaccinare nu sunt aceste investiții pentru care trebuie să accesăm fonduri europene sau să aștepte cineva o cantitate mare de fonduri de la Guvern. Vom avea standarde de cost tocmai pentru că din estimările inițiale am văzut că sunt primari sau consilii județene care probabil judecând după sume ar fi vrut să construiască un stadion pentru 2020, profitând de rambursarea cheltuielilor de la Guvern pentru vaccinare”, a explicat ministrul Sănătății.

Aurescu: În decembrie, am pierdut-o pe mama. Am suferit tot anul pentru că nu am putut să o îmbrățișez

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a relatat, ieri, că în luna decembrie a murit mama sa, care a lucrat în cercetare medicală și de la care a învățat importanța vaccinurilor pentru sănătate. El a făcut aceste declarații după ce s-a vaccinat împotriva coronavirusului. “Am să dau astăzi un mesaj personal. Luna trecută, în decembrie, am pierdut-o pe mama mea. Nu a murit din cauza COVID-19, ci din cauza unei alte afecțiuni. În toată viața sa profesională mama a lucrat în cercetare medicală. De multe ori s-a confruntat cu bacterii și virusuri periculoase și am învățat de la ea și de la cărțile pe care le-am avut acasă cât de benefice sunt vaccinurile pentru sănătatea populației. Am suferit foate mult din cauza pierderii mamei mele, dar și mai mult am suferit în tot anul care a trecut și înainte ca mama mea să moară pentru că nu am putut să o îmbrățișez și să o sărut. De aceeea, vă rog pe toți să decideți să vă vaccinați pentru că în felul acesta vă veți putea îmbrățișa și săruta fără grijă părinții și bunicii”, a declarat Aurescu. El a menționat și implicațiile pe care vaccinarea le are asupra călătoriilor. “În felul acesta vom fi cu toții sănătoși, vom putea să circulăm fără grijă peste graniță și vă asigur că din perspectiva Ministerului Afacerilor Externe vom face tot ceea ce stă în competențele noastre pentru a asigura călătoria fără probleme a cetățenilor români în afara țării”, a conchis Aurescu.

Alpinistul Alex Găvan renunță pentru moment la ascensiunea pe K2

Alpinistul Alex Găvan, care împreună cu italianca Tamara Lunger se pregătea să urce fără oxigen suplimentar pe vârful K2, de 8.611 metri, anunță într-o postare pe pagina sa de Facebook că pentru moment renunță la ascensiune. El afirmă că ascultarea cu smerenie a semnelor și perceperea mesajului atunci când el este scris cu majuscule peste tot în preajmă l-au ținut în siguranță și pe calea cea bună în viață. “Din acest motiv, pentru moment, timpul meu aici s-a încheiat”, scrie Găvan. Alpinistul afirmă că a prețuit și că este recunoscător pentru fiecare secundă în care s-a aflat pe versanții abrupți ai puternicului K2 iarna.  El spune că se întoarce cu daruri neprețuite - perspective personale și lecții - ceea ce înseamnă cu adevărat o binecuvântare și un privilegiu. În 12 ianuarie, Alex Găvan anunța o nouă etapă de aclimatizare și pregătire a ascensiunii finale alături de Tamara Lunger și de alți doi alpiniști, Sergi Mingote (Spania) și Juan Pablo Mohr (Chile). Sergi Mingote a murit duminică, după o cădere de aproape 600 de metri.  K2 este unul dintre cei mai dificili și periculoși munți pentru ascensiuni din lume, având a doua cea mai ridicată rată de mortalitate dintre cele 13 vârfuri de peste 8.000 de metri. Aproximativ unul din patru alpiniști care încearcă să urce pe vârful K2 nu se mai întoarce de pe acest munte. Supranumit “Muntele sălbatic”, prima escaladare a K2 pe timp de iarnă este considerată ca fiind una dintre ultimele provocări rămase pentru actuala generație de alpiniști la altitudini mari. Cel mai înalt punct atins pe K2 în timpul iernii a fost de 7.650 de metri. La peste 7.500 de metri, aclimatizarea devine imposibilă, iar corpul uman moare încet. Pe vârf, fiecare respirație înseamnă o treime din oxigenul primit la nivelul mării. Tamara Lunger este una dintre cele doar 11 femei care au urcat pe K2 fără oxigen. S-a întâmplat în 2014, când a devenit și a doua femeie din Italia care a reușit acest lucru. În 2016, ea a făcut parte dintr-o echipă care a realizat o ascensiune istorică pe Nanga Parbat, pe timp de iarnă, un munte pe care au existat nu mai puțin de 30 de tentative anterioare în sezonul rece. Ea s-a oprit cu 70 de metri mai jos de vârf. Alex Găvan a urcat pe șapte vârfuri de peste 8.000 de metri fără oxigen suplimentar: Makalu - 8481m, Gashebrum 1 - 8080m, Shishapangma - 8027m, cucerite pentru prima oară de către un român, Manaslu - 8153m, Broad Peak - 8047m, Cho Oyu - 8201m, cucerite pentru a doua oară de către un român, și Gasherbrum 2 - 8035m, a treia reușită a unui român.

Tinerii defavorizați pot obține gratuit permisul de conducere

Tinerii din medii defavorizate, cu vârsta între 17 și 25 de ani, pot face gratuit școala de șoferi pentru obținerea unui permis de conducere de categorie B, C sau D, în cadrul unui program finanțat de Fundația pentru Comunitate, ce include decontarea tuturor cheltuielilor aferente dobândirii unui permis de conducere. “Prin intermediul acestui program sunt acoperite costurile necesare pentru obținerea permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate, pentru care permisul de conducere este o condiție sau poate fi un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau în menținerea și extinderea atribuțiilor de serviciu existente. Persoanele eligibile pentru finanțare sunt tinerii din medii defavorizate, cu vârsta între 17 și 25 de ani care doresc să obțină permis de conducere de categorie B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie. Solicitările de finanțare pot fi transmise online sau prin poștă până la data de 23 ianuarie 2021”, se arată într-un comunicat de presă dat publicității miercuri, de Fundația pentru Comunitate. Pe lângă formularul de înscriere completat sunt necesare cinci documente obligatorii: scrisoare de motivare personală; anchetă socială; în cazul minorilor o declarație din partea părintelui sau a reprezentantului legal; în cazul celor peste 18 ani o declarație de susținere din partea unui mentor; ofertă de preț de la școala de șoferi; document despre nivelul studiilor absolvite. Pentru a-și spori șansele de a face gratuit școala de șoferi, cei interesați pot trimite, opțional, o adeverință din partea unui angajator din care să reiasă că permisul de conducere este important în obținerea unui loc de muncă, respectiv o recomandare din partea unui ONG sau a unei instituții de stat.

Sibiul, nominalizat pe lista celor mai bune 20 de destinații turistice europene

Municipiul Sibiu a fost nominalizat, pentru al doilea an consecutiv, pe lista celor mai bune 20 de destinații turistice europene de către Asociația European Best Destinations, competiția pentru stabilirea topului desfășurându-se în perioada 20 ianuarie - 10 februarie. Topul va fi stabilit în funcție de voturile primite de fiecare oraș participant, Sibiul putând fi votat pe site-ul www.vote.ebdest.in. Primăria Sibiu a înscris orașul în această competiție pentru a-l promova și menține în atenția turiștilor. Primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a punctat că în prezentarea orașului pe site-ul European Best Destinations au fost evidențiate centrul istoric, modalitățile de petrecere a timpului în aer liber, gastronomia regiunii și drumețiile în zonă. “Anul acesta, în prezentarea orașului pe site-ul European Best Destinations, am pus accent pe activități prin care turiștii pot respecta distanțarea și se pot simți în siguranță. Am scos în evidență centrul istoric, modalitățile de petrecere a timpului în aer liber, gastronomia regiunii și drumețiile în zonă, Sibiul urmând să fie anul acesta capitala europeană a drumeției și gazdă a celui mai mare forum pe această temă - Eurorando”, a declarat Astrid Fodor, citată în comunicat. Printre orașele și regiunile selectate alături de Sibiu în această competiție se numără Viena, Paris, Roma, Florența, Lofoten (Norvegia), Ghent (Belgia), Cornwall (Marea Britanie), Dordogne (Franța), Cappadocia (Turcia), Kotor (Muntenegru), Soca (Slovenia), Braga (Portugalia), Tubingen (Germania), Insulele Canare (Spania, Capri (Italia) și Kefalonia (Grecia). În anul 2020, Sibiul s-a clasat pe locul 6 cu 30.178 de voturi exprimate, devansând în clasament destinații turistice precum Paris, Roma sau Cork. Pe primele cinci locuri s-au situat orașele Colmar (Franța), Atena (Grecia), Tbilisi (Georgia), Viena (Austria) și Cascais (Portugalia).

Giurgiu: Doi bărbați, arestați după ce au ucis doi struți

Doi bărbați de 35, respectiv 52 de ani, ambii din județul Giurgiu, au fost arestați preventiv după ce au sustras și au ucis doi struți dintr-o gospodărie din satul Puieni. „Poliția Municipiului Giurgiu a fost sesizată prin 112 de către un bărbat din comuna Prundu, județul Giurgiu, cu privire la faptul că i-au fost sustrași doi struți din satul Puieni, județul Giurgiu. În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat la fața locului, ocazie cu care s-a stabilit faptul că un bărbat de 67 de ani, împreună cu fiul său dețineau doi struți pe care îi creșteau într-o anexă gospodărească a unui vecin. În urma verificărilor efectuate, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu, au fost identificate persoanele în cauză, ca fiind doi bărbați de 35 și 52 de ani, din localitățile Prundu și Gostinari, care în noaptea de 12 spre 13 ianuarie s-au deplasat cu un atelaj hipo pe raza satului Puieni, comuna Prundu, iar de la locuința persoanei vătămate au sustras doi struți pe care i-au ucis și i-au dus la domiciliul bărbatului din comuna Gostinari”, se arată miercuri într-un comunicat de presă al IPJ Giurgiu. Astfel, față de cei doi bărbați a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore, ulterior, Judecătoria Giurgiu a dispus față de aceștia măsura arestului preventiv pe o perioadă de 30 de zile. În cauză, autoritățile efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și uciderea animalelor cu intenție fără drept.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.