Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: “Era trist. A trăit cu senzația că va fi achitat, liber...”

Corneliu Condurache
5 iun 2019 1348 vizualizări

Surse din partid spun că, în seara zilei alegerilor, Liviu Dragnea ar fi vorbit cu Viorica Dăncilă s-o lase șefă pe Olguța Vasilescu n un sondaj profesionist i-a stricat zilele dinaintea alegerilor

„Eu nu vreau să plec din viața și din funcția asta ca prostul”, le spunea Liviu Dragnea jurnaliștilor, în urmă cu aproape un an. Social-democrații recunosc, după condamnarea liderului PSD, că acesta a sacrificat partidul în încercarea de a scăpa de condamnare și mai spun că votul dat de electorat a fost unul al urii împotriva acestuia. Surse social-democrate povestesc pentru HotNews.ro cum au fost ultimele zile de libertate ale lui Liviu Dragnea la partid.

Intimii îi vorbeau numai de achitare

Până în ultimul moment, Liviu Dragnea nu a crezut că va fi condamnat, au spus surse social-democrate. Liderul PSD ar fi primit asigurări de la cercul său de intimi că judecătorii îl vor achita și că nu va face nicio zi de pușcărie. În seara dupa încheierea alegerilor, deși i s-a cerut demisia, Dragnea a refuzat să o facă. Le-a spus liderilor prezenți în sediul din Băneasa că nu demisionează și că duce până la capăt lupta cu „statul paralel”. Dragnea era convins și atunci că va fi achitat. Întrebat în ultima declarație publică înainte de a fi arestat dacă își dă demisia, Liviu Dragnea declara: „Eu în viață mi-am asumat și ce am făcut și ce nu am făcut și la fel o să o fac și acum, împreună cu colegii mei, dar eu nu îmi ausm astfel de lucruri nici pe Facebook, nici ascuns printr-o țară apropiată, ci într-o discuție serioasă în CEX”. Tot în seara alegerilor, Dragnea i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să nu candideze la șefia PSD și să o lase pe Lia Olguța Vasilescu să preia conducerea.

“Nu s-a putut vorbi cu el”

„Nu s-a putut vorbi cu el. Era foarte tăcut. De altfel, în ultimele trei săptămâni de campanie Dragnea era parcă rupt de realitate. A fost o perioadă de maximă tensiune pentru el. Se apropia decizia Înaltei Curți și știa că partidul stă prost în sondaje, dar a ținut toate cercetările sub cheie. Doar Darius Vâlcov, Codrin Ștefănescu și Ionel Arsene știau de un sondaj efectuat de profesioniști pe luna aprilie, care cota partidul cu 24,6%. Nimeni dintre liderii PSD nu a văzut acel sondaj. Pe ultima sută de metri a făcut campania furibundă cu Daea, când a aruncat în stânga și dreapta cu promisiuni și proiecte de lege. Nu a vrut să demisioneze nici în noiembrie anul trecut, nici în ultima clipă și a sacrificat partidul știind, trăind cu senzația că va fi achitat, liber”, au explicat sursele citate.

Lider PSD: Vineri stabilim congresul. Trebuie să-i lăsăm pe tineri în fruntea partidului

 “PSD va câștiga alegerile prezidențiale”, mai anunță actualul nr. 2 în partid, Paul Stănescu

Președintele executiv al PSD, Paul Stănescu, a declarat într-o emisiune la Antena 3 că în ședința Comitetului Executiv de astăzi se va stabili când se organizează congresul și a spus că trebuie lăsați tinerii la conducerea partidului. Stănescu a susținut că PSD va câștiga alegerile prezidențiale. „Pentru candidatul la Președinție, să facem cu personalități din partid și cu personalități din afara partidului care vor, își doresc lucrul ăsta, o să începem să facem studii sociologice cu toată lumea și să vedem cine se clasează cel mai bine. Dar congresul va hotărî candidatul, nu sondajele, congres care va fi decis ca dată vineri, în CEx”, a spus Stănescu.

El a susținut că PSD va câștiga alegerile prezidențiale. Stănescu a declarat că PSD „a pierdut dezastruos” alegerile europarlamentare din cauza demonizării lui Liviu Dragnea. „Mulți l-au încurajat. Eu le-am spus că e total greșit, că singura șansă a României e în Uniunea Europeană. Discursul ăsta antieuropean... ne-am făcut singuri cel mai mare rău”, a spus Stănescu. „Noi am pierdut alegerile din cauza noastră. Opoziția nu a venit cu nimic”, a mai afirmat el.

Paul Stănescu a susținut că realizările guvernării au fost umbrite de „tema asta nenorocită a justiției”, despre care PSD a vorbit, dar „nu a făcut nimic”. Stănescu a precizat că probabil se va face „o remaniere mai amplă”, după moțiunea de cenzură. „Nu voi merge în Executiv. Cred că partidul are mare nevoie de unitate, solidaritate, trebuie reorganizat și e mare nevoie de mine la partid. Sunt colegi mai tineri care pot face acest lucru”, a menționat Paul Stănescu. În opinia acestuia, moțiunea de cenzură nu are șanse să treacă. El a mai spus că trebuie lăsați tinerii în fruntea partidului. 

Paul Stănescu, un fost vicepremier remaniat de Liviu Dragnea, cu care era amic, dar numit în funcția de președinte executiv al PSD după încarcerarea fostului lider de către Viorica Dăncilă. Este văzut ca un om din umbră al acesteia

Arhiepiscopul Tomisului, achitat

Acesta era judecat într-un dosar în care era acuzat că a obținut ilegal fonduri europene n decizia nu e definitivă n

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, acuzat că a obținut ilegal fonduri europene, a fost achitat, ieri, de Curtea de Apel Constanța, decizia nefiind definitivă. Alături de el au fost achitate și celelalte persoane trimise în judecată. Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat joi în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat pentru că ar fi obținut ilegal fonduri europene și a decis achitarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie. Au fost achitate și celelalte persoane judecate în acest dosar, este vorba de Stere Beca, Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Aurelian Ștefan. Instanța a mai hotărât să lase nesoluționată acțiunea civilă formulată de APIA și a dispus ridicarea sechestrului pe conturile deținute de Înalt Prea Sfințitul Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. Ultimul temen în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului a fost judecat că ar fi obținut ilegal fonduri europene a avut loc în 22 mai la Curtea de Apel Constanța.

Procurorul DNA de ședință a solicitat instanței condamnarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie la închisoare cu executare, iar pedeapsa să fie orientată către maximul prevăzut de lege. De asemenea, procurorul a solicitat ca pentru Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrișor Malaxa pedepsele să fie orientate către jumătatea prevăzută de lege, pentru Gheorghe Nadoleanu și Stere Beca să fie mai reduse, dar tot condamnare la închisoare, în timp ce Aurelian Ștefan să primească o condamnare cu suspendare pentru fapta sa.

De asemenea, DNA a mai cerut ca Arhiepiscopul Tomisului să achite și prejudiciul din acest dosar, care se ridică la aproximativ 1,3 milioane de lei. Apărătoarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Maria Vasii, a solicitat instanței achitarea clientului său. Avocatul a menționat că Arhiepiscopia Tomisului nu a fost notificată de către APIA că ar fi fost vreo neregulă cu acele suprafețe pentru care au fost cerute fonduri europene. Vasii a menționat că aducerea acestor acuzații clientului său este forțată. Ea a mai cerut și respingerea pretențiilor civile din acest dosar.

De asemenea, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a spus în cuvântul său final în fața instanței că faptele din rechizitoriu nu există și că solicită judecătorului cauzei să procedeze în consecință. “Nu mă simt incriminat de nicio acuzație din rechizitoriu”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

Totodată, avocații celorlalți inculpați au cerut instanței achitarea clienților lor. Hotărârea Curții de Apel Constanța poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, pentru folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Șase bărbați, reținuți pentru furt de motorină din locomotive

Șase bărbați, cu vârste cuprinse între 45 și 56 de ani, au fost reținuți în urma perchezițiilor făcute în județele Argeș, Dâmbovița, Galați și Teleorman, într-un dosar de furt de carburant din locomotive ale unui operator feroviar privat. Totodată, în urma percheziților au fost confiscați 700 litri de carburant susceptibil a proveni din infracțiuni și 140 de recipiente care ar fi fost folosite la săvârșirea faptelor.

Potrivit Poliției Județene Argeș, perchezițiile au fost făcute, miercuri, într-un dosar penal instrumentat de Serviciul Județean de Poliție Transporturi Argeș, privind săvârșirea de infracțiuni de furt calificat, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secțiilor Regionale de Poliție Transporturi Craiova și Galați, precum și din cadrul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Dâmbovița. Din cercetări a reieșit că, în anul în curs, 19 bărbați cu vârste cuprinse între 28 și 61 de ani ar fi sustras motorină din locomotivele aparținând unui operator privat de transporturi feroviare. La percheziții au fost descoperite și ridicate cantitea de 700 de litri de carburant susceptibil a proveni din furt, 140 de recipiente susceptibile a fi fost folosite la săvârșirea faptelor, precum și documente și înscrisuri. 19 persoane au fost duse la sediul Serviciului Județean de Poliție Transporturi Argeș, pentru audieri și dispunerea de măsuri legale, iar șase bărbați, cu vârste cuprinse între 45 și 56 de ani, au fost reținuți pe bază de ordonanță pentru 24 de ore, urmând să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor, iar la acțiune au participat și jandarmi din cadrul I.J.J. Argeș.

Protestul anti-Toader la Universitatea „Cuza”: ce spune conducerea?

Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași acuză Liga Studenților că „proiectează o imagine falsă” asupra activității instituției și are o activitate „șicanatorie”, ca reacție la protestul de miercuri al studenților care cer demisia rectorului Tudorel Toader. Biroul Executiv al Consiliului de Administrație al Universității susține, într-un comunicat, că „se delimitează de acțiunile recent promovate de Liga Studenților Iași, care, prin intermediul presiunilor exprimate în spațiul public, proiectează o imagine falsă asupra activității UAIC”. „Liga Studenților Iași a implicat Universitatea în 19 litigii, printre care și unul ce vizează neacordarea bursei de performanță științifică unui membru al acestei asociații, în pofida situației academice precare a acestuia. Soluțiile instanțelor au fost, în majoritate covârșitoare, de respingere a cererilor formulate de către respectiva asociație studențească. Este de notorietate activitatea sa șicanatorie, inclusiv la adresa altor instituții de învățământ superior din Iași sau din țară, fiind înregistrate în acest sens 150 de dosare la organele judiciare”, se arată în comunicatul Biroului Executiv al Consiliului de Administrație al Universității ieșene. Câteva zeci de studenți au protestat, miercuri, în fața Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, cerând demisia rectorului Tudorel Toader, fost ministru al Justiției, pe care îl acuză că a pătat imaginea instituției.

La protest s-au alăturat și absolvenți ai universității ieșene, aceștia considerând că „Toader face universitatea de rușine, după toate relele pe care le-a făcut ca ministru al Justiției”.

Acțiunea a fost inițiată de Liga Studenților, liderii acestei organizații susținând că au existat presiuni în universitate pentru ca studenții să nu participe la eveniment. Protestatarii au scandat, printre altele, „Demisia”, „Toader Tudorel, nu ne ești model”, „Cuza-i casa mea, nu moșia ta” și „Rectorul hoților și al mafioților”. Pe balconul situat deasupra intrării în universitate a apărut la un moment dat un banner de câțiva metri pe care scria „Toader Tudorel, studenții îți cer demisia”, însă după câteva minute acesta a fost înlăturat de cei care asigură paza instituției. Protestul s-a desfășurat chiar în timp ce în instituția de învățământ avea loc ședința Senatului universității. Unul dintre liderii studenților a declarat că la intrarea în sala unde a avut loc ședința de Senat participanții au fost legitimați și că reprezentanții Ligii Studenților nu au fost lăsați să asiste la întrunire. „Inclusiv profesorii au fost legitimați, este inadmisibil. A fost chemată Poliția, la ordinul lui Tudorel Toader. Este o practică totalitară, așa ceva nu este posibil într-o universitate”, a declarat Silvian Man, liderul Ligii Studenților din universitatea ieșeană. Protestul a durat o oră și s-a încheiat fără incidente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.