Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Episcopul Hușilor, diagnosticat cu Covid-19

Ziarul de Vrancea
9 sep 2020 899 vizualizări

În primăvară, prelatul critica “instalarea unui despotism sanitar”

Episcopul Hușilor, Ignatie, care în luna mai a acestui an critica ceea ce a numit instalarea unui despotism sanitar, care se traduce printr-o “imixtiune hilară și ineptă în ceea ce privește practica liturgică a Bisericii”, a fost diagnosticat cu Covid-19, iar acum se află internat la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad și starea lui este bună.

În urma efectuării unui test pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, a fost declarat pozitiv. El s-a izolat încă de la primele simptome, înainte de primirea rezultatelor testului, iar după confirmare a mers pentru a se interna la Spitalul „Elena Beldiman” din Bârlad. „Profesionalismul managerului, a personalului medical și condițiile de spitalizare din unitatea medicală de la Bârlad sunt la un standard înalt, iar starea de sănătate a Ierarhului Hușilor este una bună”, a anunțat ieri, într-un comunicat, Episcopia Hușilor.

Episcopul Ignatie a îndemnat, în cuvântul pastoral din 22 martie 2020, să fie respectate cu strictețe recomandările autorităților abilitate cu gestionarea acestei crize pentru că „virusul nu umblă de unul singur, ci este «transportat» de oamenii contaminați”, amintește Episcopia.

„Cred că și în această recomandare Dumnezeu ne dă un semnal că este benefic să ne smulgem din zgomotul lumii, din alergătura epuizantă a sărmanei ființe omenești, care nu mai are resursele necesare de a se interioriza, pentru că este împrăștiată în cele trecătoare și în cele fără de niciun sens pentru lumina sufletului nostru. În mod paradoxal, distanțarea socială și fizică dintre oameni coincide cu o apropiere mai profundă de Hristos și, implicit, o apropiere sufletească mai intensă între noi (...) Țineți cont doar de ceea ce vă este comunicat oficial de către autoritățile abilitate în gestionarea crizei, în care ne aflăm, și de ceea ce spun specialiștii în domeniu. Restul este doar materie toxică, care întreține inutil angoasa și dezordinea gândurilor, pentru a ne arunca în deruta manipulărilor grosolane și a șocurilor existențiale”, spunea el, potrivit comunicatului transmis de Episcopia Hușilor.

Totuși, pe 13 mai, ierarhul scria pe site-ul Episcopiei un articol cu titlul „Mințile drill lockdown din epoca de aur a despotismului sanitar”, făcând referire la un posibil „exercițiu de carantină”. „Pentru mințile drill lockdown lingurița este aprioric virusoforă, deși nimeni nu a putut demonstra, obiectiv vorbind, cel puțin până acum, cu argumente științifice, – oricum este la modă să ne închinăm zeiței «Știința» – , că acest obiect de cult este un pericol epidemiologic de neînvins. Nu idolatrizăm lingurița, dar nici nu este nevoie să ni se spună care ar trebui sau nu să fie rolul ei în cultul Bisericii. Sau că oricând poate fi extirpată din Liturghie, doar pentru că unora li se năzărește că ar fi agent patogen al virusului buclucaș. A ni se sugera introducerea lingurițelor de unică folosință și perfect aseptizate în modul de împărtășire al credincioșilor îmi pare că este ca și cum i-aș recomanda stomatologului să îmi extragă măseaua cu un patent de scos cuie, care mai întîi a fost îmbălsămat în substanțe virucide”, scria el la acel moment.

În același articol, Ignatie trăgea un semnal de alarmă cu privire la o posibilă dictatură.

„Atunci când sunt impuse doar responsabilități și obligații fără respectarea drepturilor fundamentale ale demnității umane, plonjăm cu grație în dictatură. Este cam ceea ce trăim în aceste vremuri. Instalarea unui despotism sanitar, care se traduce printr-o imixtiune hilară și ineptă în ceea ce privește practica liturgică a Bisericii. Este ca și cum eu ca episcop, care nu dețin competențe științifice medicale, am pretenția ca epidemiologii, pe vreme de molimă, să țină cont de recomandările mele în materie de variabilitate genetică a virusului nanometric Covid-19”.

În comunicatul de joi, Episcopia Hușilor a precizat: „În spiritul tuturor acțiunilor de sprijin acordat unităților medicale și persoanelor din categoriile vulnerabile, precum și a recomandărilor de prevenție, făcute până în prezent de Centrul Eparhial Huși, îndemnăm, în continuare, pe toți credincioșii, să trateze cu maximă responsabilitate, fără a lăsa loc la panică, măsurile de protecție împotriva infectării cu noul coronavirus și să nu cadă victime ale niciunui tip de manipulare în acest domeniu”.

Ministerul Sănătății propune prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile

Nelu Tătaru a anunțat, ieri la Pitești, că propunerea Ministerului Sănătății este ca starea de alertă să fie prelungită cu încă o lună. „După cum vedem și evoluția, suntem pe un platou. Propunerea Ministerului Sănătății este de prelungire a stării de alertă”, a spus Nelu Tătaru într-o conferință de presă.

Ministrul Sănătății a adăugat că propunerea este ca prelungirea stări de alertă să fie cu alte 30 de zile.  Guvernul a prelungit, printr-o hotârâre în ședința din 16 august, starea de alertă pentru încă o lună.

Pe 30 august, premierul Ludovic Orban anunța că Guvernul va adopta, în 15 septembrie, Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă, act normativ care va reglementa și măsurile de protecție împotriva COVID-19 care trebuie respectate în 27 septembrie, ziua alegerilor locale.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.380 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, iar bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 99.684. 47 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore, numărul total al deceselor fiind 4.065.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.133. Dintre acestea, 459 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 2.015.772 de teste. Dintre acestea 25.185 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.940 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.245 la cerere.

O cântăreață de 24 de ani va monitoriza Spitalele Regionale de Urgență

n ea a fost angajată fără concurs

Ministerul Sănătății a angajat o cântăreață fotomodel pentru a se ocupa de gestionarea Spitalelor Regionale. La doar 24 de ani, Codruța Elena Filip a fost angajată fără concurs pe funcția de consilier debutant la Direcția Monitorizare, Implementare Spitale Regionale din minister.

Codruța Elena Filip a devenit cunoscută publicului larg în urma afișării relației pe care o are cu Valentin Sanfira, cântărețul de muzică populară și prezentatorul unei emisiuni TV. Cei doi se vor căsători pe 10 octombrie 2020. Coperta legitimației de serviciu a Codruței Filip a fost fotografiată și postată de viitorul soț pe contul lui de Facebook.

Cântăreața fotomodel Codruța Elena Filip a fost angajată în Ministerul Sănătății în urma unui interviu la care a obținut un punctaj de 89,33.

Ocuparea funcției de consilier debutant fără concurs a avut la bază Ordinul de Ministru nr.905/26.05.2020, semnat de ministrul Nelu Tătaru, prin care s-a aprobat „metodologia de ocupare, fără concurs, a posturilor vacante din cadrul Ministerului Sănătății, pe perioadă determinată, în contextul instituirii stării de alertă pe teritoriul României, conform art.11 din Legea nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19 din 26.05.2020”.

Presa mondenă a relatat în primăvara acestui an că tânăra Codruța Filip s-a născut în localitatea Tătăruși, dar locuiește în Iași. După absolvirea liceului Pedagogic „Vasile Lupu” și-a continuat studiile la Facultatea de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Apoi a urmat cursurile unui master în Drept European.

Medicii din Timișoara propun “plămânul artificial” pentru tratarea leziunilor grave ale aparatului respirator

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara propun “plămânul artificial” pentru tratarea leziunilor grave ale aparatului respirator. Dispozitivul, cu o structură asemănătoare cu a alveolelor pulmonare, este folosit și în cazul pacienților cu COVID-19.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara, ECMO(Extracorporeal Membrane Oxygenation) sau “Plămân artificial”, este dispozitivul care asigură eliminarea bioxidului de carbon din organism și oxigenarea sângelui.

“Structura acestuia este asemănătoare cu a alveolelor pulmonare și suplinește funcția plămânului atunci când aceasta este afectată. Leziunile grave ale plămânului nu permit funcționarea normală a acestuia. Astfel, activitatea organului respirator este preluată de acest aparat special”, se arată în comunicat.

Medicii Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara au decis folosirea oxigenării extracorporale cu membrană, a “plămânului artificial” și în cazul pacienților cu forme severe de Covid 19.

“Plămânul artificial este o soluție disperată. Plămânii sunt afectați într-o poportie mai mare de 70-80 la suta, iar organismul nu reușește să facă față. Noi încercăm să punem plămânul în repaus, astfel încât el să își revină, urmând ca treptat să facem switch-ul între “plămânul artificial” și plămânul pacientului”, a declarat Ciprian Gîndac, medic primar ATI Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ Timișoara.

Dispozitivul ECMO, ce se folosește, de regulă, în cazul pacienților intubați, preia sângele neoxigenat din organism prin vena femurală, îl trece printr-o turbină prevăzută cu membrane oxigenatorii, iar apoi este transportat înapoi în organismul pacientului prin vena jugulară. Perioada de conectare la “plămânul artificial” poate să ajungă si la 30 de zile.

Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara dispune de două asemenea aparate care sunt folosite în prezent în cazul pacienților internați în Secția de Terapie Intensivă cu forme severe de infecție cu noul coronavirus.

Grindeanu: PSD nu exclude o alianță la parlamentare cu Pro România și ALDE

Prim-vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a anunțat că PSD nu a luat o decizie privind posibile alianțe la alegerile parlamentare în Comitetul Politic Național de ieri, hotărârea fiind amânată pentru luni. Fostul premier a adăugat că nu este exclusă alianță cu ALDE, Pro România sau Partidul Puterii Umaniste social-liberal (PPUsl). „Al treilea subiect dezbătut astăzi a fost cel legat de posibile alianțe. Decizia politică a fost amânată pe luni când vom relua ședința Consiliului Politic Național”, a declarat Sorin Grindeanu, la finalul ședinței Comitetului Politic Național al PSD.

Întrebat cu cine ar putea face PSD alianță la parlamentare, Grindeanu a răspuns: „Există partide cu care PSD a mai avut alianțe în trecut, fie că e vorba ALDE sau PPUsl. Sunt discuții. Decizia se va lua luni. Nu este exclusă cu niciunul cu Pro România, cu ALDE cu PPUsl”.

Marcel Vela, apel către tineri să vină cu propuneri pentru Poliția Siguranță Școlară

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, face un apel către tineri să vină cu propuneri pentru funcționarea Poliției Siguranță Școlară, structură nou înființată, în care vor lucra 270 de polițiști. “Vă fac această provocare pentru că voi sunteți beneficiarii ei”, le-a transmis Vela tinerilor, într-un mesaj postat pe Facebook. “Lumea se schimbă, este într-o perpetuă mișcare, actualele generații care sunt pe băncile școlii au tot felul de provocări și cred că noi cei maturi avem obligații mai mari și mai importante față de voi. (...) Trebuie să vă asigurăm o șansă pentru a avea un drum sigur în viață, să vă dăm aripi pentru un destin protejat și să nu fie afectat de fapte antisociale”, afirmă Vela, în mesajul video de pe pagina sa de Facebook.

Ministrul anunță că a ordonat înființarea unei noi structuri – Poliția pentru Siguranță Școlară. “Evident că această structură la început de drum, o provocare pentru toi profesioniștii din MAIm are nevoie și de voi. Vă fac această provocare: Veniți cu propuneri, păreri, pentru a îmbunătăți funcționarea unei astfel de structuri, pentru că voi sunteți beneficiarii ei”, a mai afirmat Vela. În mesajul care însoțește filmarea, Vela mai scrie: “Îmi doresc foarte mult să primesc în filmările sau în postările voastre păreri sincere și sugestii pentru noua structură a MAI, unde vor lucra, strict pentru voi, 270 de polițiști”.

Avocat: Dragnea are mai multe hernii la coloană, afecțiune care s-a agravat

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, afirmă că acesta are mai multe hernii la coloană, afecțune care s-a agravat și era programat la consult medical în 30 iunie. După ce în 25 iunie, discuția cu Anca Alexandrescu a fost făcută publică, Liviu Dragnea nu a mai fost dus la spital nici până în acest moment. În plus, fostul lider PSD a fost sancționat administrativ și disciplinar, deciziile comisiei din cadrul Penitenciarului Rahova fiind atacate de către avocata sa. “Înaintea convorbirii private pe care a avut-o în mediul online, domnul Dragnea a făcut o cerere către Departamentul Medical în care solicita să fie programat la un consult la Spitalul de Ortopedie Foișor, deoarece durerile din zona lombară se agravaseră, coborau pe picior, simptom care semnala agravarea acestui diagnostic”, a afirmat avocata fostului lider al PSD. “După ce convorbirea online pe care a avut-o a fost făcută publică, i s-a comunicat că nu va mai fi scos la muncă, fără însă a i se da vreo explicație în acest sens, situație care se menține, din păcate, și astăzi”, a mai afirmat Flavia Teodosiu.

În iunie, Anca Alexandrescu a făcut publică o discuție online pe care a avut-o cu Liviu Dragnea. ANP a comunicat atunci că Alexandrescu a avut aprobare pentru o discuție privată, nu prentru realizarea unui interviu.

INS: În iulie au decedat 22.417 de persoane, cu 1.344 mai multe decât în luna iunie

În luna iulie s-au înregistrat 22.417 de decese, cu 1.344 decese mai multe decât în luna iunie, iar din total aproape două treimi s-au înregistrat pentru persoanele cu vârstă de peste 70 ani, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS). Față de aceeași lună a anului trecut, creșterea este de 2.112 decese. De asemenea, sunt cu 5.625 mai puține căsătorii decât în iulie 2019 și cu 290 mai puține divorțuri față de aceeași perioadă.

În luna iulie 2020 numărul nașterilor înregistrate a scăzut față de luna iulie 2019, dar a crescut față de cel înregistrat în luna precedentă (iunie 2020).

În luna iulie 2020 s-a înregistrat nașterea a 17.415 copii, cu 2.629 mai mulți copii decât în luna iunie 2020.

Sporul natural s-a menținut negativ în luna iulie 2020, decedații având un excedent față de născuții-vii de 5.002 persoane. Sporul natural reprezintă diferența dintre numărul născuților-vii și numărul persoanelor decedate, în perioada de referință.

În luna iulie 2020, la oficiile de stare civilă s-au înregistrat 11.168 căsătorii, cu 5.779 mai multe decât în luna iunie 2020. Numărul divorțurilor a fost de 1.863 în luna iulie 2020, cu 492 mai puține decât în luna iunie 2020.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.