Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Eliminarea pensiilor speciale, un gest de ochii lumii?

Ziarul de Vrancea
26 ian 2020 1361 vizualizări

Deputații au adoptat ieri cu largă majoritate un proiect de desființare a “privilegiilor” pentru câteva categorii de angajați n chiar și în condițiile în care se referă la un segment redus de persoane – polițiștii și militarii își păstrează pensiile fără contributivitate -, legea are șanse infime să treacă de controlul Curții Constituționale

Camera Deputaților a adoptat ieri cu 247 de voturi pentru și 21 de abțineri proiectul de lege care elimină pensiile speciale. Voturile favorabile au aparținut deputaților PSD, PNL USR, PMP, dar și unora dintre cei de la Pro Europa, minorități și ALDE. Toți deputații UDMR prezenți s-au abținut de la vot.

Măsura îi vizează pe deputați și senatori, judecători și procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, funcționarii publici cu statut special, funcționarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic și consular, membrii Curții Constituționale, precum și personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Actul normativ nu-i vizează pe militari și polițiști. De asemenea, la propunerea PSD, deputații au eliminat amendamentul care tăia pensiile speciale ale artiștilor, jurnaliștilor și sportivilor. Legea urmează să meargă la promulgare la președintele Klaus Iohannis dar are un termen în care poate fi contestată la Curtea Constituțională.

Cristi Danileț: Campania electorală continuă

Instanța supremă va ataca la Curtea Constituțională actul normativ adoptat marți de către deputați care vizează eliminarea pensiilor de serviciu ale judecătorilor și procurorilor, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. De altfel, magistrații au deja de partea lor o decizie a CCR din 2010 care le-a “sigilat” pensiile și pe care au invocat-o frecvent în ultimele două luni, de când s-a pus problema unui act normativ de abrogare a pensiilor de serviciu. Conform surselor citate, sesizarea către CCR ar fi fost deja pregătită, fiind invocate mai multe obiecții de neconstituționalitate. Sesizarea ar viza strict eliminarea pensiilor judecătorilor și procurorilor, nu și pe cele ale personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, au mai declarat surse oficiale.

Un astfel de demers este anticipat și de către judecătorul Cristi Danileț. “Nu îmi exprim acum nici susținerea, nici dezacordul față de aceste pensii, fiind un domeniu unde trebuie făcute ajustări, fără îndoială. Fac însă următoarea remarcă: cine știe puțin drept anticipează cu ușurință ce se va întâmpla. Și anume: ICCJ va sesiza CCR: CCR va decide că legea este neconstituțională; proiectul de lege votat astăzi va pica; politicienii vor da vina pe justiție, ei știind dintr-un bun început cele trei puncte expuse de mine mai sus. Așadar, campania electorală continuă, numai că de data aceasta pe spatele magistraților și grefierilor. Adică într-un mod profund nedrept”, a scris pe Facebook Cristi Danileț.

Roman: Plafonarea nu stă în picioare

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, spune că PNL a livrat cea mai importantă promisiune din campania electorală și anume eliminarea pensiilor speciale, fiind nevoie de 60 de zile ca acest proiect să ajungă la votul final. Întrebat dacă legea va fi declarată neconstituțională, PNL va decide o plafonare a acestor pensii, Florin Roman a spus: “Din punctul nostru de vedere plafonarea nu stă în picioare. Plafonarea este neconstituțională atâta timp cât plafonez doar pentru anumite categorii. În cazul în care se vor constata că sunt lucruri care sunt neconstituționale, sunt convins că guvernul liberal își va asuma răspunderea și vom avea o asumare a răspunderii și prin urmare aceste pensii speciale vor dispărea oricum oricât s-ar supăra unii și alții”, a mai transmis Florin Roman. El nu a explicat ce se va întâmpla dacă și legea rezultată în urma asumării răspunderii ar fi atacată la CCR.

Două miliarde de euro

USR afirmă că este singurul partid parlamentar care își dorește realmente eliminarea pensiilor speciale și propune plafonarea pensiilor militarilor și magistraților, care nu pot fi eliminate.  “Toate celelalte partide au votat pentru introducerea pensiilor speciale în trecut”, a transmis, ieri, USR.

În viziunea USR, pensiile speciale ar trebui desființate, și plafonate cele pentru militari și magistrați, deoarece “reprezintă privilegii nejustificate care adâncesc inechitatea socială din România”.

“În plus, acestea ne costă anual peste 2 miliarde de euro din bugetul de stat. Dovada consecvenței USR privind eliminare a pensiilor speciale este dată de cele două proiectele de lege depuse în septembrie 2017, respectiv octombrie 2017. Primul vizează pensiile speciale ale parlamentarilor, al doilea prevede eliminarea a șapte categorii de pensii speciale și plafonarea pensiilor magistraților și militarilor”, a mai transmis USR.

Ungureanu: Mii de litri de sânge contaminat sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a afirmat, ieri, că mii de litri de sânge contaminat și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare. El a publicat și imagini de la din Spitalului Universitar de Urgență București. “În imaginile pe care le vedeți aici, sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase din Spitalului Universitar de Urgență București dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare! Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș!”, a scris, ieri, Emanuel Ungureanu, într-o postare pe Facebook intitulată “Bombă ecologică”.  Acesta a adresat un apel către direcțiile de sănătate publică să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului “pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicații catastrofale pentru sănătatea publică”.

Acesta susține, de asemenea, că multe din deșeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale orașelor și de acolo contaminează aerul, pânza freatică și solul.

Doi români, condamnați în Franța pentru că au cules prea multe ciuperci

Două persoane originare din România au fost condamnate ieri în Franța la 500 de euro amendă cu suspendare fiecare pentru o infracțiune inedită: au cules ilegal 266 de kilograme de ciuperci într-o pădure din estul acestei țări. Parchetul a anunțat că va înainta apel la această decizie. În departamentul vizat, Haute-Saône, codul forestier autorizează culesul a maxim 5 kilograme de ciuperci de persoană, iar la peste 10 kilograme recoltatul devine un delict. Acuzații, în vârstă de 22 și 60 de ani, nu au fost prezenți la proces. Ei și-au recunoscut vinovăția de a fi condus culesul a 266 de kilograme de hribi în octombrie anul trecut în pădurea Corbenay, cu participarea a circa 40 de culegători români, plătiți cu circa 3 euro pe kilogram. “Au fost scoase cantități astronomice”, a subliniat Ministerul Public, reprezentat de Stephane Clement. Acesta a cerut trei luni de închisoare cu suspendare pentru fiecare dintre cei doi cetățeni români. Cei doi bărbați judecați marți au fost arestați în octombrie de jandarmerie, la fel ca alte peste zece persoane, și un total de 400 de kilograme de ciuperci culese ilegal au fost confiscate într-o săptămână.

Ciupercile confiscate au fost distribuite unor asociații de caritate.

Dintre ceilalți culegători arestați, șase vor trebui să plătească amenzi de 300 de euro în cadrul unei ordonanțe penale. De asemenea, un proces judiciar pentru “trafic de ființe umane” este în continuare în curs pentru a-i condamna pe responsabilii acestei rețele ce “exploatează sărăcia tuturor acestor oameni”, a declarat pentru AFP procurorul Republicii la Vesoul, Emmanuel Dupic.

Brăila: Bărbat, cercetat pentru că și-ar fi ucis vecina cu toporul

Un bărbat din Brăila este suspectat că și-ar fi ucis cu toporul o vecină de 72 de ani, care deseori îi dădea să mănânce, după care a pornit pe străzi, extrem de agresiv, înjurând și amenințând trecătorii. Potrivit Poliției Județene Brăila, polițiștii au intrat în alertă după ce un bărbat a sunat la 112 și a reclamat că pe o stradă din Brăila un bărbat cu probleme psihice se comport agresiv. Polițiștii veniți la fața locului au identificat bărbatul care se manifesta agresiv pe stradă și au descoperit că, înainte de a porni pe străzăi, a intrat în locuința vecinei sale de 72 de ani, pe care ar fi ucis-o cu un topor. Surse din rândul anchetatorilor susțin că după ce a comis crima, individual a lăsat toporul acasă. Se pare de asemenea că bătrâna pe care a ucis o îi oferea uneori de mâncare.

Gripa în România: Opt persoane au murit

Numărul persoanelor care au murit din cauza gripei a ajuns la opt, a anunțat, ieri, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Ultimele două persoane care au murit de gripă sunt o femeie în vârstă de 65 ani, cu condiții medicale preexistente, dar nevaccinată antigripal, confirmată cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09, și un bărbat de 46 de ani, de asemenea având condiții medicale preexistente, fiind nevaccinat antigripal și confirmat cu virus gripal tip A, subtip (H1)pdm09. Cele două persoane erau din județul Prahova.

Orban: Nu va exista coplată pentru programele naționale de sănătate

Premierul Ludovic Orban a afirmat că pentru programele naționale de sănătate nu va fi prevăzută coplată, indiferent dacă serviciile medicale vor fi furnizate într-un spital public sau privat. “Nu guvernul nostru este cel care a emis Ordonanța 24/2019, în care se prevede coplata în spitalele private. Beneficiarii programelor naționale nu sunt spitalele, ci sunt cetățenii care au nevoie de tratamente, de medicație, de proceduri care sunt finanțate pe programele naționale. Cetățenii normal că au dreptul să își aleagă cine este furnizorul acestor categorii de servicii medicale. Cetățenii se pot duce fie la un spital public, fie la un spital privat. În niciun caz pe programele naționale de sănătate, în cazul în care se va adopta propunerea formulată de Ministerul Sănătății, să fie derulate și prin intermediul unităților spitalicești care nu sunt publice, nu va fi prevăzută coplată pe toate tratamentele, serviciile medicale pe care le vor furniza spitalele private și spitalele publice. Se face o legătură între proiectul de act normativ inițiat de ministrul Sănătății și Ordonanța 24, dată de Guvernul Dăncilă”, a spus Orban, marți, la Parlament.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.