Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Efectele pandemiei: Au crescut consumul de alcool și violența domestică

Ziarul de Vrancea
30 iun 2020 903 vizualizări

Românii au consumat mai mult alcool ca să poată să doarmă, să își calmeze anxietatea sau pur și simplu de plictiseală, susțin medicii psihiatri

În perioada stării de urgență, la liniile telefonice gratuite puse la dispoziție de către Departamentul pentru Situații de Urgență, în parteneriat cu Asociația Proacta EDU, au fost înregistrate 1.600 de apeluri, cu 11.000 de minute de convorbire. “Top trei pentru care am fost sunați: în primul rând atacurile de panică, apoi situații de depresie și situații în care anxietatea era mai crescută. Teama de boală, teama că ar putea să nu mai existe locuri în spitale, teama de a nu-și pierde locul de muncă, teama de a nu-și pierde calitatea vieții, teama că nu va mai fi viața la fel ca înainte, au fost foarte multe temeri”, a declarat Nicoleta Larisa Albert, psiholog și președinte al Asociației Proacta EDU.

Gânduri suicidare la copii

Și Asociația Telefonul Copilului a înregistrat mai multe apeluri, în cadrul cărora a fost acordată consiliere psihologică. “Au fost foarte multe situații în care copiii s-au simțit triști, i-a cuprins pe mulți dintre ei depresia, de asemenea gândurile suicidare. Adaptarea la învățământul online nu a fost una ușoară pentru ei, mulți dintre ei au avut dificultăți în ceea ce privește asimilarea cunoștințelor și foarte multe temeri în ceea ce privește examenele pe care aveau să le susțină”, a declarat Cătălina Surcel, directorul executiv al Asociației Telefonul Copilului. Potrivit Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, sesizările privind violența domestică au fost mai multe în perioada stării de urgență, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019. “Dacă ar fi să comparăm perioada aceasta cu cea de anul trecut, putem observa că există o scădere înregistrată la infracțiunile sesizate, dar dacă ne uităm la cele care sunt majoritare în statistica violenței domestice, la amenințări avem o creștere de 2 la sută și la loviri și alte violențe o creștere de circa 1 la sută”, susține comisar șef de poliție Angela Chirvăsuță din cadrul Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității - IGPR. Specialiștii din cadrul Clinicii Aliat care lucrează cu persoanele care dezvoltă dependențe de anumite substanțe susțin că în perioada de izolare românii au consumat mai mult alcool, față de obicei. “Foarte mulți oameni au consumat ca să poată să doarmă sau ca să poată să își calmeze anxietatea sau pur și simplu de plictiseală și să compenseze faptul că nu mai aveau aceleași ocazii pe care le aveau înainte de pandemie și, în general, consumul de alcool crește în orice criză socială”, a declarat Eugen Hriscu, psihiatru și coordonator medical Clinica Aliat.

Sondaj: PNL, USR și Plus, în creștere, PSD, în scădere

PNL crește ușor în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare, de la 32,6% în mai la 33% în iunie, în timp ce PSD scade cu 1,1%, comparativ cu luna precedentă, când avea o cotă de 33%, relevă sondajul realizat de IMAS la comanda Europa FM. Este prima lună din acest an în care liberalii înregistrează un procentaj mai bun de la o lună la alta, după ce au scăzut constant, din ianuarie până în mai, de la 47%. PSD, în schimb, scade, ajungând la 21,9% față de 23% în luna mai și un maxim de 25,8% pe care îl aveau în februarie, indică sondajul. USR crește în această lună, ajungând la 12,3%, după 11,6% luna trecută și un minim de 10% înregistrat în februarie. Plus e creditat cu 5,8% din intențiile de vot, mai mult decât luna trecută.

Pro România staționează în această lună, după mai multe creșteri la rând care au adus formațiunea la 11,2%, al patrulea în ierarhia politică. UDMR scade și mai mult, la 3,4%, fiind ultima formațiune din clasamenul partidelor parlamentare. ALDE e pe penultimul loc, cu 3,7%, tot în scădere, după ce în luna mai înregistra 4,2% din intențiile de vot, iar PMP e creditat cu 4,7%.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM, în perioada 5 – 27 iunie, pe un eșantion de 1010 persoane. Marja de eroare este de 3,1 la sută.

Peste 550 de polițiști infectați cu coronavirus

sindicaliștii acuză Guvernul că trimite polițiști de frontieră din alte județe la granița de vest, sporind astfel riscul de infectare

Sindicatul Europol denunță o “urgie la frontiera de sud-vest a țării”, unde 150 de polițiști din mai multe județe au fost delegați pentru a face față afluxului de migranți. Sindicaliștii consideră că măsura este “stângace și lipsită de logică”, având în vedere că afluxul de migranți este la cote scăzute, iar riscul infectării cu coronavirus este foarte mare prin mișcările de personal. Sindicaliștii anunță că peste 550 de polițiști s-au infectat până acum și cer intervenția ministrului Marcel Vela. Sindicatul Europol a transmis un comunicat de presă intitulat “Urgie la frontiera de sud-vest a țării. Ministrul Vela trebuie să intervină”. “Deși este decretată stare de alertă, iar situația infectărilor cu noul Coronavirus se menține la un nivel destul de ridicat, fiind înregistrate un număr de 300-400 cazuri zilnic, iar în rândul personalului MAI, rata infectărilor este în creștere, depășind 550 cazuri, majoritatea cazurilor de infectare au avut loc acolo unde au existat misiuni comune sau în alte locuri decât cele în cadrul locului permanent de muncă”, au transmis sindicaliștii. Aceștia precizează că pericolul răspândirii “e iminent prin dislocarea de polițiști de frontieră din cadrul sectoarelor din județul Mehedinți și delegarea acestora la alte sectoare din cadrul județelor Caraș-Severin și Timiș, iar măsura delegării polițiștilor de frontieră în această perioadă nu poate fi decât catalogată ca fiind una stângace și lipsită de orice explicație logică”. Polițiștii consideră că “aceste măsuri luate pe repede înainte nu sunt doar în detrimentul polițiștilor de frontieră delegați, ci a creat o stare de neliniște și pentru polițiștii din cele două județe Caraș-Severin și Timiș, care nu doresc să efectueze misiuni comune cu cei delegați de frica transmiterii virusului”. “Nu vrem să ne imaginăm situația în care un polițist ar fi infectat și s-ar crea un blocaj pentru ambele părți. Solicităm ministrului Marcel Vela să intervină de îndată în această situație încordată creată în rândul polițiștilor de la frontiera de sud-vest a României, iar delegările în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să înceteze”, au mai transmis sindicaliștii. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri alte 388 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, numărul total ajungând la 26.970. De asemenea, 17 persoane au murit în ultimele 24 de ore, bilanțul deceselor ridicându-se la 1.651. La ATI, erau internați 205 pacienți.Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 890 de persoane. Alte 61.840 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 710.112 de teste.

Proiectul USR de desființare a Secției speciale, respins de Camera Deputaților

Camera Deputaților a respins, ieri, proiectul de lege referitor la desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) depus în luna mai de către USR. “Această Secție Specială ar fi trebuit de mult desființată. Ea a fost concepută în laboratoarele lui Liviu Dragnea și ale PSD-ului într-o vreme în care aceast partid a încercat să submineze justiția, prin crearea unor mecanisme de control, lucru care a atras critici vehemente din partea organismelor europene care au criticat SIIJ în termeni foarte duri. Și magistrații susțin că secția este un instrument de subminare a puterii judecătorești. Această secție nu mai are viață lungă. Pretextele care au fost invocate, cum că nu există o fundamentare suficientă pentru o astfel de propunere, sunt derizorii. Ce fundamentare mai bună putem avea decât aceea de a observa că primul lucru pe care l-a făcut a fost să încerce obstrucționarea candidaturii procurorului șef DNA la funcția de procuror șef european. Este clar că marea majoritate a dosarelor de care s-a ocupat această secție au fost cele care să-i apere pe unii dintre politicieni implicați în dosare penale”, transmite deputatul USR Stelian Ion, inițiatorul proiectului legislativ. USR amintește că din 417 dosare soluționate anul trecut de SIIJ, 415 au fost cu soluție de clasare și doar în două cauze s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpați. Potrivit USR, proiectul de desființare a instituției ține cont de cerințele organismelor europene, precum GRECO, Comisia Europeană și Comisia de la Veneția, care cer desființarea structurii deoarece reprezintă “o anomalie”. Senatul este Camera decizională în cazul acestui proiect de lege.

Bărbatul care a incendiat o fată de 17 ani a murit în spital

Bărbatul care a incendiat o fată de 17 ani din Mehedinți a murit luni seară în Spitalul din Drobeta Turnu Severin, unde fusese adus joi, după ce a încercat să se spânzure în arestul IPJ Mehedinți, folosind lenjeria intimă și tricoul. “El a venit de la început foarte grav, a făcut acolo stop cardio-respirator, în penitenciar, în momentul tentativei de sinucidere, a fost resuscitat de colegii de la Ambulanță și adus în stare gravă, în comă de gradul 4 la noi, fără șanse practice de a supraviețui. Starea s-a agravat permanent, a apărut febra mare de tip central care nu mai scădea cu nimic, iar ieri era foarte grav, nici nu ne-am așteptat să prindă dimineața. A decedat aseară, pe la 11.30”, a declarat la Antena 3 Radu Iman, managerul Spitalului Județean Mehedinți. Ion Turnagiu a ucis cinci persoane și a fost condamnat la închisoare pe viață, fiind eliberat după 25 de ani. După ce a incendiat adolescenta, Ion Turnagiu a fost arestat pentru 30 de zile.

Lista țărilor din zona verde

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a publicat lista țărilor din zona verde de coronavirus. Ea a intrat în vigoare în noaptea de luni spre marți, la ora 0,00. Persoanele asimptomatice care vin în România din statele din zona verde sunt exceptate de la măsura carantinării. Lista intrată în vigoare în această săptămână cuprinde următoarele state: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Estonia, Finlanda, Franța metropolitană (teritoriul european al Franței), Germania (cu excepția districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia și Ungaria. Toate persoanele asimptomatice care sosesc în România dintr-o țară care nu face parte din lista țărilor exceptate trebuie să intre în izolare la domiciliu 14 zile/ carantină; izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

Se majorează pedepsele pentru prădătorii sexuali

Camera Deputaților a adoptat, ieri, decizional proiectul de lege al deputatei independente Oana Bîzgan, care mărește pragurile minime de pedeapsă pentru infracțiunile de natură sexuală, astfel încât persoanele condamnate să nu mai primească pedepse cu suspendare. De asemenea, concubinul mamei, care agresează copilul, nu va mai primi pedeapsă cu suspendare, ci detenție, transmite Digi24.ro. Inițiativa aduce modificări Codului Penal și celui de Procedură Penală, menite să crească limitele inferioare ale unor fapte precum viol, act sexual cu un minor, trafic de persoane, proxenetism, pornografie infantilă, astfel încât prădătorii sexuali să primească pedepse cu închisoarea, potrivit inițiatoarei, Oana Bîzgan.Concret, pentru exemplul unui caz de viol, persoanele condamnate pot primi pedepse de la 5 la 10 ani (3-10 ani în prezent), de la 7 la 12 ani dacă victima este un minor (5-12 ani în prezent), de la 7 la 15 ani dacă victima este un minor și există circumstanțe agravante, și de la 9 la 18 ani (7-18 ani în prezent) în cazul în care fapta a avut ca urmare moartea victimei.Raportul sexual cu un copil de până la 14 ani se pedeseste cu închisoarea de la 2 la 9 ani (față 7-13 ani în prezent), iar cu un minor între 14 și 18 ani pedeapsa va fi cu închisoare între 1 și 5 ani. Dacă victima e membru de familie sau în grijă, sau folosită pentru materiale pornografice, sau s-a pus în pericol viața victimei, delictul se pedepsește cu închisoare de la 3 la 10 ani, dacă victima are 14 – 16 ani, respectiv de la 5 la 12 ani pentru minorii mai mici de 14 ani. Sexul în fața unui minor care nu a împlinit 14 ani se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani (față de 6 luni la 2 ani, în prezent).Obligarea minorului mai mic de 14 ani să vizioneze materiale pornografice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. Propunerea unui minor de a se întâlni, inclusiv pe net, pentru viol, pornografie etc se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. În prezent, termenul maxim este de un an. În cazurile de act sexual cu minori, pedepsele sunt mărite, astfel încât infractorii să nu mai poată primi pedepse cu suspendare, în special când agresorii sunt majori sau când fapta a fost comisă în alte circumstanțe agravante.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.