MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: După 5 ani, Iohannis e la un pas de “guvernul lui”
Președintele l-a nominalizat pe liderul PNL să preia frâiele executivului n e neclar dacă Orban va strânge în jurul lui majoritatea parlamentară necesară pentru numirea noului guvern
Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri nominalizarea liderului PNL Ludovic Orban pentru postul de premier. Orban trebuie să prezinte în 10 zile lista Guvernului pentru a obține votul de învestitură al Parlamentului. “Am decis să desemnez următorul prim-ministru în persoana domnului Ludivic Orban, președinte PNL, cel mai mare partid din Opoziție, promotorul principal al moțiunii. Așa este democratic corect, așa se va întâmpla”, a declarat președintele.
Ludovic Orban, prezent lângă Klaus Iohannis în timpul declarației de presă, a afirmat: “Vă mulțumesc pentru încrederea acordată pentru a forma un guvern într-o perioadă dificilă pentru România”.
Iohannis a precizat că Guvernul care va fi instalat va avea un mandat scurt, până la alegerile parlamentare. “Repet: personal, cred că alegerile anticipate sunt o soluție bună, dar nu acum, cu Guvernul Dăncilă interimar. Fiecare zi cu acest guvern eșuat este pierdută pentru România”, a subliniat Iohannis.
Proiectele anunțate ieri de Orban sunt: refacerea echilibrelor economice, restructurarea amplă a aparatului guvernamental, readucerea competenței și profesionalismului în funcționarea instituțiilor și digitalizarea administrației, acordarea unei atenții serioase a obiectivelor de investiții, în transport, sănătate, educație și celelalte domenii, consolidarea parcursului european al României și respectarea tuturor rigorilor statului de drept.
PSD rămâne în opoziție
Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că PSD va participa la ședința de învestitură a noului guvern doar dacă partidele din opoziție vor asigura cvorumul, în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla social-democrații considerând că “nu are rost” să participe. Ciolacu spune că PSD menține decizia de a nu vota Guvernul propus de Ludovic Orban, dar și că nu se va ajunge la alegeri anticipate. “Este și o decizie discutată în Comitetul Executiv, sub nicio formă PSD-ul nu votează un guvern al actualei puteri, mai mult, în orice democrație, oriunde în lumea asta unde există democrație, majoritatea asigură cvorum. În cazul în care majoritatea actuală formată din cele cinci partide vor asigura cvorumul, vom participa și noi la ședință. Nu asigură cvorumul, nu are rost să participăm. Dacă va exista cvorum, vor participa și parlamentarii PSD. Nu va exista cvorum, înseamnă că nu există o majoritate, cvorumul este dat de același număr de 233 de parlamentari care au trecut și moțiunea de cenzură, minimum”, a spus Marcel Ciolacu.
Președintele Camerei Deputaților a adăugat că, în cazul în care nu trece Guvernul, se va ajunge la o perioadă de “incertitudine politică”. Ciolacu a spus că, în opinia sa, Opoziția nu va reuși să asigure cvorumul la învestitură. “Cu certitudine nu se va ajunge la alegeri anticipate. Nu vor fi alegeri anticipate, cunoaștem toți Constituția, știm când se ajunge la alegeri anticipate, nu este nicio problemă în cazul în care nu există cvorum la învestitură”, a adăugat Ciolacu.
Cum votează principalele partide
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, ieri, după consultările de la Cotroceni, că formațiunea nu respinge nicio propunere de premier, dar nici nu va promite sprijin până când nu va vedea prevederile programului de guvernare. “I-am spus lui Klaus Iohannis că nu vom da un cec în alb niciunui guvern”, a transmis Kelemen Hunor.
În schimb, liderul USR, Dan Barna, i-a cerut din nou președintelui un calendar privind declanșarea alegerilor anticipate, “cât PSD este slab”. “Vă garantez că dacă facem alegeri acum, PSD nu va mai reveni la guvernare pentru 10 ani de-acum înainte”, a spus Dan Barna. “Care e alternativa la anticipate? Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ. Un astfel de guvern nu va putea să facă reformele de care România are nevoie și ne trezim, la fel ca în 2016, că după un an de zile se întoarce PSD pe cai mari la guvernare. Ați uitat anul 2016”, a mai spus Barna.
Liderul Pro România, Victor Ponta, a afirmat, ieri, că formațiunea sa va vota și va susține doar ceea ce consideră “că este bine pentru România”, afirmând că este nevoie de “competență și eficiență”. Ponta a precizat că Guvernul PNL nu poate răspunde așteptărilor societății, de aceea Pro România nu va vota Guvernul PNL.
Cine este Ludovic Orban
Ludovic Orban, al optulea președinte post-decembrist al Partidului Național Liberal, membru PNL de mai bine de 25 de ani, este pe cale să devină premier după ce a deținut o serie de funcții atât alese, cât și numite din partea partidului. Ludovic Orban, în vârstă de 56 de ani, a absolvit Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din cadrul Universității Brașov (1988), este membru PNL din 1992 și are o experiență de 15 ani în administrația locală, fiind, pe rând, consilier local la sectoarele 1 și 3, dar și viceprimar al Capitalei. În 2007, el a fost numit ministru al Transporturilor în Guvernul Tăriceanu, după eliminarea PDL de la guvernare.
Ludovic Orban s-a remarcat ca un fervent critic al conducerilor PNL, atât în perioada în care partidul era condus de Călin Popescu Tăriceanu, cât și atunci când la președinția formațiunii s-a aflat Crin Antonescu. Orban s-a pronunțat public și a votat împotriva înființării USL în 2011, spunând că amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democrație. În 2007, când era ministru al Transporturilor, a fost implicat într-un controversat accident rutier în urma căruia i-a fost suspendat permisul de conducere pentru că s-a prezentat la poliție la mai mult de 24 de ore de la producerea acestuia.
Ludovic Orban a candidat de mai multe ori la Primăria Generală a Capitalei, dar fără succes. În mai 2016, la numai o săptămână după ce partidul l-a desemnat pentru a treia oară candidat la Primăria Bucureștiului, Orban a fost pus sub acuzare de DNA pentru că, în calitate de candidat la primărie, și-ar fi folosit funcția politică și ar fi cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu ca să își susțină campania electorală. El s-a retras atunci din cursa electorală și a fost achitat definitiv în imartie 2018. Ulterior, a fost achitat.
Ultima declarație de avere depusă de Orban datează din ianuarie 2017. Documentul relevă că acesta deținea la acel moment, împreună cu soția, o casă de 200 de metri pătrați în Dobroești și un autoturism Volkswagen din 2007. De asemenea, avea un cont de 3000 de euro și un altul de 2000 de dolari.
Rise Project: Barna, bani, pe spatele oamenilor sărmani
Antreprenorul de succes Dan Barna duce în spate o serie lungă de eșecuri care au costat aproape șase milioane de euro, scrie Rise Project într-un material în care se afirmă că “șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”.
Jurnaliștii de la Rise Project au publicat ieri o anchetă amplă despre președintele USR, Dan Barna. În material sunt prezentate afacerile cu fonduri europene pe care candidatul USR la alegerile prezidențiale le-a făcut înainte să intre în politică. „Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece. Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală. La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilități sau provenite din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine”, se arată în ancheta Rise Project. Jurnaliștii Romana Puiuleț și Ana Poenariu prezinte date și documente care arată cum proiecte sociale finanțate din fonduri europene gestionate de firma lui Dan Barna au avut același model autohton prin care banii europeni s-au scurs către firme de casă. „Trei proiecte europene generoase arată ca după război. Banii s-au evaporat între amici cu facturi la comandă, în nepotisme, deturnări, plăți fictive, furturi de echipamente și discursuri despre frumusețea spiritului antreprenorial. Din partea beneficiarilor, multă dezamăgire”, scrie Rise Project. “Compania lui Barna a fost verificată în teren de OIR POSDRU ALBA, dar totul a fost ok, ni s-a transmis. Ultimul control de la minister a plecat și el cum a venit”, remarcă jurnaliștii de la Rise Project.
„E ca și cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată”
Dan Barna a reacționat după articolul Rise Project. Liderul USR a spus că „este cumva firesc într-o campanie electorală să existe genul ăsta”. “Am văzut că este un articol foarte lung. Sunt onorat că Rise și-a alocat resurse în ultimele două luni pentru această documentare. Este cumva firesc într-o campanie electorală să existe genul ăsta de demersuri. Am văzut că au ales doar câteva dintre proiectele în care structurile de economie socială n-au rezistat după perioada de sustenabilitate. Perspectiva aparține jurnaliștilor. Pot doar să spun că am fost transparent. În cele două luni de verificare minuțioasă am avut ocazia să stau o oră de vorbă cu cei de la Rise. Nu e prima dată când se vorbește de activitatea mea anterioară intrării în politică”, a declarat pentru Mediafax Dan Barna. El a reamintit că toate proiectele realizate de compania în care a activat au fost monitorizate, verificate și rambursate integral de către autoritățile de management române și europene. “Ceea ce se sugerează în acel articol este ca și cum i s-ar reproșa unui fotbalist că nu au ieșit toate fazele perfecte. Dincolo de asta, e ca și cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată. Lucrurile sunt foarte clare, am fost deschis, nu am nimic de ascuns. (...) Perspectiva din care e abordat articolul este semnificativ extrasă din context, cumva și selecția atentă doar a celor câțiva nemulțumiți, fiind ignorați zecile de beneficiari”, a conchis Barna.
Indicele egalității de gen 2019: România, pe locul 25 în UE
România se situează pe locul 25 în UE în ceea ce privește indicele egalității de gen, cu 54.5 din 100 de puncte, și a înregistrat progrese în direcția egalității de gen într-un ritm mai lent decât în alte state membre. “Scorul său este cu 12,9 puncte mai mic decât scorul UE. Între 2005 și 2017, scorul României a crescut cu 4,6 puncte. România avansează în ceea ce privește egalitatea de gen într-un ritm mai lent decât alte state membre ale UE. România a scăzut un loc în clasament din 2005. Scorurile României sunt mai mici decât scorurile UE în toate domeniile. Inegalitățile de gen sunt cele mai accentuate în domeniul puterii (38,8 puncte), al timpului (50,3 puncte) și al cunoștințelor (51,5). Cel mai mare scor al României este în domeniul sănătății (71,1 puncte), dar acesta este cel mai mic scor din întreaga UE”, relevă Indexul privind egalitatea de gen pe 2019 dat publicității marți.
UE continuă să progreseze în ritm lent în domeniul egalității de gen. Cel mai recent indice al egalității de gen al Institutului European pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (EIGE) arată că scorul UE pentru egalitatea de gen a crescut cu doar un punct, până la 67,4 puncte, de la ediția din 2017. Suedia continuă să se afle în topul tabloului de bord al UE, cu 83,6 puncte, urmată de Danemarca cu 77,5 puncte. Grecia și Ungaria au cel mai mult teren de recuperat, ambele având sub 52 de puncte. Țara care a făcut cele mai mari progrese este Portugalia, cu o creștere de 3,9 puncte, urmată îndeaproape de Estonia, cu 3,1 puncte.
O nouă “păruială” între ministrul Justiției și șefa CSM
Ministrul Justiției și președintele CSM au avut un nou schimb dur de replici în ședința de ieri a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind Secției de anchetare a magistraților. Lia Savonea a susținut că există “procurori trimiși în judecată devoalați cu privire la metode și tehnici demne de alte timpuri” și i-a spus Anei Birchall că aceasta ar trebui să fie preocuparea sa, ci nu să “citeze un text aproximativ”. “Vă rog să nu dați lecții ministrului justiției”, a fost replica Anei Birchall pentru Lia Savonea.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii a invocat în ședința CSM presupusele abuzuri comise de procurori cercetați pentru represiune nedreaptă, în timp ce ministrul Justiției a acuzat că articolul care prevede ca Secția de anchetă să preia un întreg dosar în cazul în care cauza este bazată pe o plângere la adresa unui magistrat a fost introdus pe “șestache” în comisia parlamentară, potrivit Mediafax. Ana Birchall a exemplificat cu cazul unui traficant de droguri sau violator în serie care ar face plângere împotriva unui magistrat, iar dosarul ar urma să
Afiș la biserică: “Lumânările de altă proveniență nu vă aduc niciun folos duhovnicesc”
Reprezentanții unui lăcaș de cult din Năvodari, județul Constanța, le-au transmis credincioșilor, printr-un afiș lipit pe ușă, că aprinderea unor lumânări care nu provin de la biserică nu aduce niciun „folos duhovnicesc”, transmite Mediafax. Fotografia cu afișul de pe ușa bisericii din Năvodari a fost postată pe Facebook de utilizatorii rețelei de socializare. „Aprinderea lumânărilor de altă proveniență decât cele bisericești nu vă aduce niciun folos duhovnicesc”, scrie pe hârtia, care este ștampilată și semnată de Consiliul Parohial. Potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu, afișul a fost pus la Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Năvodari. „E un gest firesc, absolut firesc, pentru că lumânarea este simbolul lui Hristos și nu poate fi procurată decât de la biserica unde are loc cultul, pentru că lumânarea e obiect de cult. Și așa ne plângem că s-au comercializat sărbătorile, acum îl luăm pe Hristos și de la magazin? Și dincolo de asta avem și o lege, 103/92, care spune foarte clar care este regimul lumânărilor în biserică. Deci, nu este nimic imoral, nimic anormal, nimic ilegal. Iar paguba sufletească la care face referire anunțul, chiar asta este, că credincioșii au datoria morală și legală să își sprijine biserica lor și prin acea mică lumânare ei fac o mică donație la biserică”, a declarat Eugen Tănăsescu.
Actrița Tamara Buciuceanu Botez a încetat din viață
Actrița Tamara Buciuceanu Botez a încetat din viață, a anunțat ieri Spitalul Elias, unde actrița era internată. “Spitalul Elias anunță cu regret dispariția unei mari doamne a teatrului românesc, Tamara Buciuceanu Botez. Sincere condoleanțe familiei îndoliate!”, a transmis purtătorul de cuvânt al spitalului, Silvius Negoiță. Actrița Tamara Buciuceanu-Botez, în vârstă de 90 de ani, a fost internată în 2 octombrie la Spitalul Elias din Capitală. Marți, spitalul a anunțat că starea actriței s-a agravat și că era ventilată mecanic. Actrița Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929, în Tighina, Republica Moldova. În 2014, a primit din partea Casei Regale a României decorația Ordinul Coroana României în grad de Ofițer.