MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Dragnea îi amenință pe miniștrii care se împotrivesc descentralizării
Liderul PSD Liviu Dragnea spune despre miniștri că cine nu acceptă descentralizarea, nu acceptă nici programul de guvernare, deci nu poate sta în Guvern
„Discuția nu va fi complicată. Eu nu sunt un om dur, dar sunt riguros și exigent. Și nu mă pot uita în ochii dumneavoastră când o să îmi spuneți peste doi ani de zile dacă mai vin aici să înot puțin, că frate, ai zis ceva în 2016 și pentru aia te-am votat, printre altele descentralizarea. Și eu să spun că nu am putut pentru că nu au vrut miniștrii. Acești ministri, membri ai Cabintetului României, când au acceptat să fie miniștri și-au asumat tot programul de guvernare, unde la loc de cinste este descentralizarea”, a declarat Liviu Dragnea ieri, la Focșani, unde a participat la inaugurarea unui bazin de înot.Liderul PSD a spus, referindu-se la discuția pe care urmează să o aibă cu membrii Executivului, că miniștrii fie susțin în continuare programul de guvernare și fac descentralizarea, fie pleacă din Guvern. Dragnea a subliniat că în Executiv nu pot rămâne „unii care trag în altă direcție”. “Și atunci ei au două variante foarte simple: ori susțin în continuare programul de guvernare și dau drumul la descentralizarea sectorială pe fiecare minister pe care îl conduc, ori dacă nu își asumă programul, nu mai pot sta în Guvern. Ăsta nu este guvern alandala. Dar eu sunt sigur că toți vor accepta”, a mai spus Dragnea. Președintele PSD declara luni că miniștrii nu susțin descentralizarea. Potrivit liderului PSD, ”aproape toți” miniștrii au această atitudine.
PNL și USR au contestat din nou la Curtea Constituțională legile justiției
Parlamentarii PNL și USR au anunțat ieri că au contestat din nou la Curtea Constituțională (CCR) cele trei legi ale justiției. „Am depus la Secretariatul general al Camerei Deputaților sezizările pe reglementările reexaminate cu privire la legile justiției. Am sesizat din nou CCR, pentru că, în mod evident, ceea ce au făcut colegii din majoritatea parlamentară, respectiv cei de la PSD-ALDE-UDMR, în procedura de reexaminare, nu are nicio legătură cu ceea ce a scris CCR în cele trei decizii”, a spus deputatul PNL Gabriel Andonache. Acesta susține că au găsit 37 de motive de neconstituționalitate, dintre care 22 la legea privind statutul magistraților. "În ziua în care au fost adoptate, vă reamintesc că în plenul Senatului a fost introdus în legea 303/2004 un amendament care a fost denumit de majoritatea parlamentară de corelare tehnico-legislativă, când el, practic, a modificat definiția erorii judiciare. Inadmisibil, din punctul nostru de vedere, ca așa ceva să se întâmple în procedura parlamentară. (...) Ca atare, avem speranțe mari că reglementările vor fi din noi declarate neconstituționale și vor reveni în procedură legislativă”, a continuat deputatul. Legile au fost adoptate luni pentru a doua oară de către Parlament după ce, inițial, PNL le-a contestat, iar CCR a decis că unele articole sunt neconstituționale. Printre cele mai importante modificări la legile Justiției se află eliminarea președintelui României din numirea conducerii ICCJ. Cele trei legi vor merge pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis, care a anunțat miercuri că, prin adoptarea legilor justiției, Parlamentul a creat cel mai mare scandal public pe care l-a creat vreodată Parlamentul României și că este păcat ca după atâtea discuții și scandal să avem niște legi proaste.
Președintele Parlamentului European îl susține pe Cristian Preda
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis un mesaj de susținere a eurodeputatului Cristian Preda, chemat la Consiliul de Onoare al Ordinului Național ”Steaua României”, fiind acuzat de neglijarea interesului național și defăimare, în urma criticilor aduse în PE guvernelor Grindeanu și Tudose. Tajani spune că încercările de a-l intimida și/sau de a-i compromite reputația lui Cristian Preda sunt inacceptabile. ”Parlamentul European este alături de Cristian Preda: un coleg foarte respectat, un european dedicat și un român patriot. Statul de drept trebuie menținut în România: încercările de a-l intimida și/sau de a-i compromite reputația sunt inacceptabile”, este mesajul transmis de către președintele PE pe Twitter. "Prigoana a început. Întrucât am criticat în PE guvernele Grindeanu și Tudose, sunt chemat în fața Consiliului de Onoare al ordinului Steaua României, pentru a răspunde unui denunț care reia acuzațiile PSD-ALDE de defăimare a țării. Mă vor judeca: Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, doctorul Șerban Brădișteanu (da, acela condamnat!), Mircea Geoană, fostul director SRI Costin Georgescu și generalul Degeratu. Consiliul e prezidat de fostul președinte al Academiei, Ionel Haiduc", a scris Cristian Preda pe Facebook. Deși a cerut ca audierea sa să fie publică, solicitarea sa nu a fost acceptată. După audiere, el a scris pe Facebook că Firea, Andronescu, Brădișteanu și Geoană ”au chiulit”. ”Cei 4 pesediști din Consiliul de onoare - Firea, Andronescu, Brâdișteanu și Geoană - au chiulit. Vor vota mai târziu. Nu se știe când. Le-am lăsat Întâmpinarea în care explic că acuzațiile sunt nefondate și disprețuiesc principii elementare ale unei societăți libere”, a precizat eurodeputatul.
Român de naționalitate palestiniană, cercetat pentru propagandă teroristă
Un bărbat în vârstă de 30 de ani, cetățean român de naționalitate palestiniană, este cercetat de procurorii DIICOT pentru implicare în promovarea unor mesaje specifice organizațiilor teroriste, el fiind suspectat că se afla într-o etapă „avansată” de radicalizare și că se instruia cu privire la folosirea unor dispozitive explozive. Conform Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, dosarul privindu-l pe bărbatul de 30 de ani a fost deschis la sesizarea Serviciului Român de Informații. Suspectul prezintă indicii conform cărora se află într-o etapă avansată a procesului de (auto)radicalizare pe linia ideologiei unor organizații teroriste din Orientul Mijlociu. ”Persoana a promovat sistematic în mediul online idei, concepții și atitudini specifice unor entități teroriste. Concret, suspectul a manifestat interes pentru acțiunile derulate de organizații teroriste din Orientul Mijlociu, accesând în mod constant materiale cu caracter jihadist, care promovau inclusiv modalități de a ajunge în Siria și de a comite atentate teroriste” se arată în comunciatul DIICOT.
Ieri, procurorii împreună cu ofițeri de la Direcția de Combatere a Criminalității Organizate au făcut o percheziție la domiciliul suspectului situat pe raza județului Ilfov, ocazie cu care au fost găsite și ridicate documente, materiale de propagandă, medii de stocare și sisteme informatice. Suspectul urmează să fie audiat.
O grupare de români care au furat componente din autoturisme de lux în Franța, destructurată
O grupare de români care au furat sisteme de navigație și volane din autoturisme de lux expuse în reprezentanțe din Franța, provocând pagube de 1,3 milioane de euro, a fost destructurată, ultimul membru al grupării fiind arestat în urmă cu două zile. În perioada noiembrie 2017 - martie 2018, polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Române, în colaborare cu cei ai Direcției Generale a Jandarmeriei Naționale Franceze, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au desfășurat în comun activități de urmărire penală, într-un dosar de criminalitate transfrontalieră, înregistrat la Tribunalul de Mare Instanță Dijon, din Franța. Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie – mai 2017, membrii unei grupări itinerante de criminalitate organizată formată din cetățeni români ar fi comis 19 furturi din autoturisme, care erau expuse în incinta unor reprezentanțe de pe teritoriul Franței. Membrii grupării ar fi sustras din autoturisme 400 de sisteme de navigație și 140 de volane, cauzând un prejudiciu total de aproximativ 1.300.000 de euro. Astfel, în baza unor ordine europene de anchetă, au fost organizate două acțiuni, fiind efectuate 16 percheziții domiciliare, dintre care 14 în județul Călărași, una în județul Giurgiu și una în București.
Peste 70% dintre români consideră că au o stare a sănătății foarte bună și bună
Peste două treimi (67,5%) dintre persoanele cu vârsta de peste 16 ani care trăiesc în Uniunea Europeană au apreciat în 2016 că au o stare a sănătății foarte bună și bună, românii fiind peste media din UE din acest punct de vedere în condițiile în care 70,5% au apreciat că au o stare a sănătății foarte bună și bună, arată datele publicate de Eurostat. În rândul statelor membre, cea mai mare pondere a populației cu vârsta de peste 16 ani care apreciază că are o stare a sănătății foarte bună și bună s-a înregistrat în Irlanda (82,8%), Cipru (78,7%), Olanda (75,9%), Suedia (75,1%), Grecia (74%), Belgia (73,7%), Malta (72,9%) și Spania (72,5%). În urma României se situează țări precum Franța, Germania, Slovenia și Cehia unde ponderea populației cu vârsta de peste 16 ani care apreciază că are o stare a sănătății foarte bună și bună este mai mică decât media din UE. Pe de altă parte, în 2016, mai puțin de o zecime (8,8%) dintre persoanele cu vârsta de peste 16 ani care trăiesc în UE au apreciat că au o stare a sănătății proastă sau foarte proastă, România fiind sub media din UE, doar 7,2% dintre românii cu vârsta de peste 16 ani apreciind că au o stare a sănătății proastă sau foarte proastă. Țările membre cu cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de peste 16 ani care au apreciat că au o stare a sănătății proastă sau foarte proastă sunt Croația (18,7%), Lituania (16,9%), Portugalia (15,9%), Letonia (15,6%), Estonia (14,4%), Polonia (13,6%) și Ungaria (13,2%).
Alexander Adamescu, arestat la Londra
Alexander Adamescu, fiul omului de afaceri Dan Adamescu, a fost arestat preventiv în cursul lunii martie în Marea Britanie după ce o instanță londoneză a constatat că acesta ar fi folosit acte false în timpul judecării procesului de extrădare, anunță Libertatea.ro, citând surse judiciare. Conform sursei citate, actele ar fi fost prezentate ca fiind de la Administrația Națională a Penitenciarelor, dar de fapt ar fi fost falsificate de către omul de afaceri. La solicitarea procurorilor, instanța britanică a decis ca Adamescu să nu beneficieze de posibilitatea eliberării pe cauțiune, el fiind arestat preventiv. Potrivit Libertatea.ro aprocedurile de extrădare în cazul acestuia s-au accelerat, iar Adamescu jr. ar putea fi adus curând în România.