Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Două tururile la alegerile locale?

Ziarul de Vrancea
16 mar 2019 677 vizualizări

Liderul ALDE a anunțat că ar susține schimbarea legii, fără să intre în detalii n alianța USR-PLUS îl laudă pe Tăriceanu și îl îndeamnă să se alăture modificării legii în Parlament

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, sâmbătă, la Constanța, că alegerea primarilor trebuie să se facă în două tururi de scrutin, considerând că situația actuală, cu alegerea într-un tur, pentru candidații formațiunii sale este un handicap, în timp ce pentru partidele mari este un avantaj nemeritat.

Ieri, tot la Constanța, liderii Alianței USR-PLUS, Dacian Cioloș și Dan Barna, au afirmat că este lăudabil faptul că ALDE dă semne că susține alegerea primarilor în două tururi de scrutin și l-au invitat pe Tăriceanu să susțină o astfel de lege în Parlament, alături de PNL, USR, PMP, UDMR.  „Inițiativa «Oameni noi» despre asta este. Primul punct ca importanță și ca impact la nivel național este exact revenirea la alegerea primarilor în două tururi pentru că în prezent reprezentativitate unor primari din țară se bazează pe votul a 8 sau 12 la sută din electorat, ceea ce era de-a dreptul ridicol. Am folosit și folosim toate instrumentele legale la nivel parlamentar și la nivel de inițiativă cetățenească pentru modificarea legii”, a declarat Barna.

El a spus că a văzut că și ALDE a dat mesajul că este de acord cu acest lucru. “E surprinzător, dar e lăudabil”, a spus liderul USR. Dan Barna a menționat că la București este nevoie de un candidat comun al opoziției pentru a o învinge pe Gabriela Firea la alegerile locale de anul viitor.

Cioloș explică de ce nu a dat ordonanță când era premier

La rândul său, Dacian Cioloș, prezent la conferința de presă, a răspuns acuzațiilor aduse de reprezentanții ALDE, care au afirmat tot la Constanța, că pe când era prim-ministru nu a dorit să dea o ordonanță de urgență pentru ca alegerile locale să aibă loc în două tururi de scrutin. Cioloș a explicat că susține ca alegerile să fie în două tururi, dar crede că aceasta este o decizie care trebuie asumată politic în Parlament. “Susțin alegerile pentru primari în două tururi, e cel mai democratic. Această decizie, care este una politică trebuie asumată politic în Parlament pentru că dacă nu e asumată politic în Parlament oricând Parlamentul poate să schimbe această decizie. Și am pus acolo un exercițiu de logică și am spus așa: vor partidele din Parlamentul României în majoritate alegeri în două tururi? PNL, ALDE, PSD, UDMR și așa mai departe, atunci nu era încă USR în Parlament, vor alegeri în două tururi? Păi dacă vor, de ce au nevoie de ordonanță de urgență? De ce nu pot vota o lege în Parlament?”, a spus Cioloș. El a explicat că, dacă Guvernul ar fi dat o asemenea ordonanță de urgență, atunci exista riscul ca o majoritate din Parlament să întoarcă această decizie după organizarea alegerilor și astfel acestea să fie anulate și în acel caz vinovat ar fi fost socotit Executivul care a dat ordonanță pe o lege eminamente politică. “Și acum eu îl invit pe domnul Tăriceanu să susțină alături de PNL, alături de USR, alături de PMP, alături de UDMR și ce partide mai avem în Parlament, că cred că numai PSD nu e de acord cu două tururi, așa cum stau lucrurile acuma. Păi atunci ce discuție mai avem? Hai să votăm legea. Săptămâna viitoare poate să fie gata votată legea și avem alegeri în două tururi și o susțin, mă duc și îl felicit pe domnul Tăriceanu dacă face lucrul ăsta. Dar să îl facă”, a precizat Dacian Cioloș.

PSD: Lucrurile rămân așa cum sunt

Vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării Regionale, a declarat ieri, la Brăila, că PSD susține în continuare alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. Întrebat, într-o conferință de presă, cum comentează declarația președintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu,, Daniel Suciu a spus că PSD își menține punctul de vedere - și anume că aceste alegeri trebuie să se desfășoare într-un singur tur, relatează Agerpres. "Este opinia președintelui ALDE, noi susținem în continuare alegerea primarilor dintr-un singur tur. A fost o dezbatere și în Parlament, acest lucru nu a fost adoptat, lucrurile rămân, din punctul nostru de vedere, așa cum sunt acum. Pe orice partid, indiferent cum îl cheamă, îl votează oamenii și mărimea unui partid este dată de susținerea oamenilor. Din fericire pentru PSD, acest partid este unul mare, pentru că oamenii îl votează", a arătat Suciu.

Președintele USR, Dan Barna, consideră că referendumul pe justiție, care în opinia sa ar trebui să aibă loc în ziua alegerilor europarlamentare, este unul pentru rămânerea în Europa.  El a declarat ieri că acest referendum este mai necesar ca niciodată și legimitatea demersului este dată de cei un milion de români care au semnat pentru inițiativa “Fără penali”. “În momentul de față referendumul pe justiție este de fapt un referendum pentru rămânerea în Europa și lucrul ăsta e foarte clar. Oportunitatea lui este una fără îndoială, USR, PLUS și acum Alianța vor susține acest referendum cu toate resursele, pentru că avem în spate un milion de cetățeni români care au semnat pentru «Fără penali». Nu este o chestiune de dezbatere principial academică, este o chestiune de supraviețuire a noastră ca stat de drept și acest referendum este mai necesar ca niciodată exact acum, când vorbim și de alegeri europarlamentare, pentru că România nu-și mai permite să mai stea doi ani în retorica otrăvită a lui Liviu Dragnea, conform căruia românii își doresc să fie conduși de «Penalulul Vâlcov, hai fă-ne bugetul». Nu mai putem continua așa ca țară și momentul este unul foarte bun”, a precizat Dan Barna. Liderul USR crede că referendumul va transmite mesajul că România nu vrea să devină o republică a infractorilor, fie că românii vor să fie conduși de Liviu Dragnea spre Rusia.

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a afirmat, în aceeași conferință de presă, că nu se pot realiza bunăstare și prosperitate atâta timp cât nu se dorește a fi ascultat răspunsul românilor în legătură cu această chestiune legată de justiție.

Președintele Klaus Iohannis a început să lucreze la strategia pentru declanșarea unui referendum pe justiție în ziua alegerilor europarlamentare, au declarat pentru G4Media.ro surse apropiate Cotroceniului.

Biserica Ortodoxă critică selfie-urile și rețelele de socializare

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române atrage atenția că, în "era videocrației", prin intermediul rețelelor de socializare, se nasc ''tendințe idolatre, narcisiste, sărăcește comuniunea dintre oameni'', iar persoana umană nu este prețuită la adevărata valoare, ca fiind icoana sau chipul lui Dumnezeu. "Cu cât suntem invadați de mai multe imagini trecătoare, fugitive, cu atât sărăcește conținutul comunicării, al comuniunii dintre oameni", se arată în Pastorala transmisă pentru Duminica Ortodoxiei (17 martie), potrivit basilica.ro.

"O imagine proprie, o fotografie a sinelui devine pentru mine un idol: o postez pe toate rețelele de socializare, aștept cu nerăbdare să fie cât mai distribuită și mai apreciată, ceea ce coincide cu faptul de a mă afirma între ceilalți. Postez cât mai multe fotografii, deci exist. Important este să fiu văzut de către alții, nu să fiu privit în mod personal de ochii celorlalți. De aici începe să se nască idolatria: îmi place să fiu adulat, apreciat în funcție de imaginile pe care vreau eu să le selectez și să le livrez în spațiul public și care s-ar putea să nu exprime de fapt cine sunt eu cu adevărat dincolo de imaginea exterioară", se arată în Pastorala Sfântului Sinod.

Proiect: Șoferii aleg când să le fie suspendat permisul, într-un an de la săvârșirea contravenției

Deputatul ALDE Ștefan-Alexandru Băișanu a depus la Senat o inițiativă legislativă prin care șoferii pot alege perioada de suspendare a permisului auto, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o, într-un interval de un an de la data contravenției. „În cazul suspendării provizoriu permisul auto, conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o. Conducătorul auto poate să-și aleagă perioada suspendării, potrivit faptei contravenționale pe care a săvârșit-o într-o perioadă de 365 de zile de la data săvârșirii faptei contravenționale”, arată deputatul ALDE în proiectul de lege depus, în procedură de urgență, la Senat. Excepțiile de la prevederile menționate o fac faptele deosebit de grave, „care prezintă un pericol social, fiind săvârșite cu vinovăție și care sunt prezentate de legea penală și sunt pedepsite de aceasta – infracțiuni”, potrivit sursei citate.

În expunerea de motive, deputatul ALDE notează că de această lege ar beneficia șoferii care „pentru o încălcare minoră a unei reguli de circulație nu mai pot lucra și rămân «fără pâine»".

Potrivit Codului Rutier, șoferii pot fi sanctionați prin suspendarea permisului pentru o perioadă de 30, 60 sau 90 de zile.

Cioloș: Dacă va fi nevoie, voi merge în Parlamentul European

Președintele PLUS Dacian Cioloș spune că, dacă va fi nevoie, va merge și în Parlamentul European, dar că este disponibil și pentru Parlamentul României la alegerile de anul viitor, spunând că proiectul său este în România. Cioloș a afirmat că nu candidează la Parlamentul European pentru a pleca la Bruxelles, unde a stat cinci ani și ar fi putut rămâne, iar această candidatură la alegerile europarlamentare face parte tot din proiectul cu care vrea să contribuie în România. Liderul PLUS a fost întrebat și în ce relații este cu președintele Klaus Iohannis, răspunzând: “În relații bune. Nu există motive să nu fim în relații bune”. Întrebat dacă va fi contracandidatul lui Iohannis la alegerile prezidențiale, Cioloș a spus că strategia pentru acestea va fi stabilită după alegerile europarlamentare.

“Eu, personal, nu pot să iau o decizie, pentru că noi vom lua o decizie despre cum vom aborda campania pentru prezidențiale după ce trec alegerile parlamentare și vă asigur că Alianța 2020 USR-PLUS în această direcție va acționa, pentru a susține un proiect pentru România, vă sigur de lucrul acesta. Modul în care vom face lucrul acesta îl vom decide împreună după ce vor trece alegerile europarlamentare. Și asta nu are nimic de-a face nici cu relația bună sau nu cu domnul președinte Iohannis sau cu PNL sau cu alte partide”, a explicat fostul premier.

Scandal la PSD Brăila: „Jos PSD!” și „Trădătorilor!”

Un protestatar a intrat în sala în care a avut loc, ieri, Conferința județeană a PSD Brăila, strigând „Jos PSD!” și ”Trădătorilor!”. El a fost evacuat. La eveniment au fost prezenți secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, miniștrii Rovana Plumb, Sorina Pintea și Dan Suciu, precum și Mihai Fifor, președintele Consiliului Național al PSD.

Liviu Dragnea urma să participe la Conferința Județeană a PSD Brăila, însă nu a mai ajuns la eveniment, fiind internat în spital.

Singurul candidat pentru funcția de președinte al PSD Brăila, vacantă după plecarea la Pro România a lui Mihai Tudose, a fost senatorul Ion Rotaru.

 Potrivit Ziarului de Brăila, liderii PSD nu au intrat în clădirea unde se desfășoara alegerile pe intrarea principală, unde aproximativ 50-60 de persoane scandau lozinci anti-PSD. Unul dintre protestatari a intrat în sala în care se desfășoară reuniunea PSD și a strigat „Jos PSD!” și „Trădătorilor!”. La microfon era Ion Rotaru, care a cerut ca bărbatul să fie evacuat, ceea ce s-a și întâmplat.

Dragnea se internează înainte de audierea în instanță

Liviu Dragnea are dublă hernie de disc și va rămâne internat pentru câteva zile, a declarat ieri secretarul general al PSD, Coridn Ștefănescu, la Antena 3. Dragnea trebuia să se prezinte azi la ICCJ în procesul privind angajările la Protecția Copilului Teleorman.

„Aseară (n.r. – sâmbătă) ne-a anunțat că medicii au stabilit că trebuie să rămână internat pentru câteva zile. În cursul zilei de astăzi (duminică - n.red.) vor face analize suplimentare pentru a stabili dacă este nevoie de analize suplimentare sau nu. Medicii nu exclud varianta unei intervenții chirurgicale. I-au reproșat că în ultimele săptămâni a mers cu această problemă, rezistând la durere”, a spus Codrin Ștefănescu. Potrivit acestuia, diagnosticul medicilor este dublă hernie de disc.

Liviu Dragnea a fost prezent, sâmbătă, la PSD Ilfov unde au avut loc alegeri pentru organizația locală. Șeful PSD a vorbit celor prezenți o bună bucată de timp. La puțin timp după declarații, Liviu Dragnea a avut nevoie de îngrijiri medicale și a ajuns la spital.

Azi, Dragnea urma să fie reaudiat la instanța supremă în procesul privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman. La termenul din 19 februarie, instanța a dispus reaudierea inculpaților Dragnea și Șefu Olguța și le-a pus în vedere să se prezinte la termenul din 18 martie.

Weber: Respect pentru cei care ies în stradă

Candidatul PPE la președinția Comisiei Europene, Manfred Weber, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la București, că vrea să transmită un mesaj de respect pentru cei care ies în stradă ca să-și exprime opiniile și a spus că până și judecătorii din România arată că ceva nu merge bine. Weber a spus că la nivelul UE trebuie implementat un mecanism care să garanteze respectarea statului de drept. „Primul meu mesaj este un mesaj de respect față de cei care își exprimă opiniile și ies în stradă pentru a și le exprima. Pentru nivelul european, avem foarte multe posibilități de a garanta că atunci când o țară vrea să se alăture UE există o serie de criterii înalte care trebuie întrunite înainte ca cineva să adere. Dar când cineva este deja membru al UE și nu dorește să respecte aceste principii care se doresc a fi garantate în UE, atunci nu avem prea multe instrumente de a garanta acest lucru. Chiar și judecătorii de aici ne arată că ceva nu merge bine și cred că pentru viitor UE trebuie să implementeze un fel de mecanism obligatoriu pentru statul de drept, pentru ca aceste principii fundamentale să fie garantate în UE. Nu există încă un astfel de mecanism și cred că toată lumea din Europa se așteaptă la acest lucru. Nu e o împărțire între est-vest, nord-sud”, a afirmat Manfred Weber.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.