Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Două “iubiri”, după 122 de refuzuri

Ziarul de Vrancea
22 iun 2019 1559 vizualizări

Sorina a fost dată spre adopție când avea 3 ani. 122 de familii din România au refuzat să o adopte pe motiv că este de etnie romă. Anul trecut, un cuplu de români stabiliți în SUA și-a exprimat intenția să o adopte. După un lung proces, instanța a decis ca Sorina să meargă în familia Săcărin. Mariana Șărămăt, asistentă maternală în grija căreia a stat Sorina, nu a mai vrut să o dea, acuzându-i pe părinții adoptivi că vor să facă trafic de organe. Vineri, Sorina a ajuns la soții Săcărin, după ce a fost luată în mod brutal, cu “mascații”, din casa familiei din Baia de Aramă. Ce spun cele două părți.

Ce spune bărbatul care a crescut-o

Soțul asistentei maternale care a crescut-o pe fetița de nouă ani a lansat acuzații grave împotriva managerului de caz. El susține că acesta a obligat-o pe soția sa să semneze refuzul adopției. În contextul procedurii adopției internaționale, asistentul maternal a făcut o cerere de intervenție, iar Tribunalul Mehedinți a admis că femeia a cerut să o adopte pe fetiță în termenul legal, însă Curtea de Apel Craiova a dat dreptate familiei adoptive. „Am vrut să adoptăm două fetițe din centrul maternal. Am apucat să înfiem una, iar pentru cea de-a doua ni s-a spus că nu avem condițiile necesare. Ne-au spus că nu aveam veniturile salariale. Au zis că trebuie să mai așteptăm”, a susținut el. Vasile Șărămăt a lansat acuzații grave. „Este o mafie la Protecția Copilului Drobeta Turnu Severin. Au fost complici cu această familie din America. Din primele momente când au venit la noi în casă, ne-au scos afară ca să stea de vorbă cu familia”, a povestit el. „În fiecare lună am dat câte 100 de lei managerului de caz care răspundea de zona noastră. Am făcut plângere la DIICOT acum un an de zile. Dacă nu dădeam bani, mi se lua copilul”, a spus bărbatul, fără a prezenta dovezi în acest sens. El a spus că plângerea a fost făcută după începerea procedurii de adopție în cazul fetiței.

Cel care a crescut-o pe Sorina până la nouă ani a spus că niciodată nu i-a indus micuței ideea că familia care o va adopta o să-i facă rău.

„Nu e compatibilă această fetiță cu această familie. Toate organele de la Protecția Copilului, de la managerul de caz, inspectorul de caz, șefa adopției, au complotat cu această familie, ne-au terorizat”, a spus bărbatul. El a susținut că părinții adoptivi ai fetiței, familia Săcărin, au intervenit direct la București, la șefa Autorității Naționale pentru Protecția Copilului, Gabriela Coman, “ca să li se dea un copil clinic sănătos”.

Ce spune tatăl adoptiv

Gabriel Săcărin, tatăl adoptiv al Sorinei, respinge categoric acuzațiile că el și soția sa ar fi înfiat copila pentru a-i face transplant de rinichi fiicei sale de 11 ani. „La început, între noi și familia care a crescut-o pe Sorina a existat o comunicare. Noi chiar le-am propus să ținem legătura, le-am spus cât de frumos ar fi să ne întâlnim când noi venim în România și, de ce nu, să îi invităm pe ei în America. Lucrurile au scăpat însă de sub control anul trecut, în momentul în care am fost informat că împotriva mea și a soției a fost depusă o plângere la DIICOT Mehedinți, în care am fost acuzați de trafic de minori și organe și de dare de mită”, a declarat pentru Adevărul Gabriel Săcărin. El a explicat că a mers la DIICOT Mehedinți, iar procurorii i-au spus că dosarul a fost repartizat Serviciului Economic de la IPJ Mehedinți. „Am mers și acolo și am înțeles exact ce se întâmplă. Mi s-a spus că suntem acuzați că intenția noastră ar fi de a preleva un rinichi de la Sorina, care să ajute la un transplant care ar fi urmat să îi fie făcut fiicei mele celei mari. Atunci, am hotărît să-mi duc copilul la doctor, le-am dus anchetatorilor documentele medicale care atestau că fetița mea cea mare nu are nicio problemă de sănătate și că nu necesită niciun fel de transplant, astfel că acest caz a fost închis”, a explicat tatăl adoptiv. Acesta exclude cu certitudine ipoteza că ar fi dat bani ca să obțină adopția copilei și spune că nu înțelege de ce s-au creat atâtea probleme.

“Ne mai întâlnisem de 16 ori cu ea”

În acest context, Gabriel Săcărin crede că familia care a crescut-o pe Sorina este prost sfătuită în primul rând de avocatul din dosarul lor.

Gabriel Săcărin mai povestește că tot drumul de întoarcere spre Craiova Sorina a stat în brațele Ramonei Săcărin și că s-a liniștit. El spune că, în opinia sa, Sorina a țipat și s-a târât pe jos când a luat-o procuroarea pentru că nu o cunoștea pe femeie și era foarte speriată.

„Când a luat-o în brațe soția mea s-a liniștit pentru că noi eram persoane pe care le cunoștea. Ne mai întâlnisem de 16 ori cu ea până atunci. Soția mea a alintat-o și a mângâiat-o tot drumul, iar când am ajuns la Medicina Legală în Craiova Sorina era bine, a comunicat și cu medicii de acolo și nu a mai fost nicio problemă”, a spus Gabriel Săcărin, adăugând că medicii legiști nu au descoperit niciun fel de leziune pe corpul fetiței. De asemenea, bărbatul spune că nu are de ce să o acuze de ceva pe procurorarea de caz, precizând că, din punctul său de vedere, e „singurul om care a înțeles că dacă nu era luată în acel moment de acolo, iar ei plecau fără ea în SUA, copila ar fi rămas, din punct de vedere legal, a nimănui”. „Din punctul meu de vedere, domnișoara procuror a avut o misiune extrem de dificilă pentru că legea îi permitea să îi încătușeze pe cei doi care țineau fără niciun drept legal copilul, dar a fost suficient de rațională încât să ia exclusiv decizia de a lua copilul de acolo. Dacă îi încătușa pe părinți, trauma ar fi fost pentru ambii copii prezenți, atât pentru Sorina, cât pentru copilul adoptat de familia Șărămăt”, a mai spus Gabriel Săcărin. Familia Săcărin mai are doi copii, o fetiță de 11 ani și un băiețel de patru ani, ambii fiind împreună cu ei în România.

Presa a publicat în weekend mai multe fotografii care o înfățișează pe Sorina alături de mama adoptivă, fratele și bunica și citează apropiați ai familiei conform cărora, după ce a intrat în custodia familiei care a înfiat-o, Sorina a mâncat și s-a simțit bine.

Cazul, exploatat politic?

Avocatul Toni Neacșu (apropiat de PSD) a anunțat ieri că a revizuit o plângere penală pe care un ONG o va depune la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (instituție creată de PSD) împotriva procurorului Maria Pițurcă, de la Parchetul Curții de Apel Craiova, care a preluat-o pe fetiță de la asistentul maternal. El spune că există indicii că procurorul a folosit un mandat de percheziție în mod abuziv și, sub pretextul acestuia, a luat cu forța și ilegal fetița.

Mandatul de percheziție la locuința asistentului maternal care o avea în plasament pe Sorina viza strângerea de probe privind mai multe infracțiuni, printre care lipsirea de libertate, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului, înșelăciune, conform documentului făcut public pe un grup de susținere. Procurorul general a dispus verificări la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova privind acțiunea procurorului Maria Pițurcă în acest caz. Și Inspecția Judiciară a fost sesizată ca urmare a deciziei președintelui CSM Lia Savonea (apropiată de PSD) în legătură cu procurorul Maria Pițurcă. Avocatul Poporului (numit de PSD) s-a sesizat din oficiu în cazul fetiței, sesizarea vizând posibila încălcare a prevederilor din Constituție referitoare la dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor. De altfel, mai mulți politicieni din coaliția aflată la guvernare (PSD-ALDE) au transmis mesaje împotriva procurorului, cunoscută fiind “antipatia” acestora față de organele de anchetă.

Doar două universități din România în top 1.000

Trei dintre universitățile românești, care au fost prezente anii trecuți în clasamentul internațional al universităților Quacqarelli-Symonds, nu s-au mai clasat în top 1000. Conform clasamentului World University Rankings QS, publicat săptămâna trecută, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea din București sunt singurele universități din țara noastră care au fost incluse în top. Au dispărut însă din primele 1000, față de anul trecut, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest din Timișoara. În urmă cu doi ani, Universitatea din București era cel mai bine clasată instituție românească în acest ranking, ocupând un loc în pozițiile 701-750. Clasamentul internațional este condus de MIT, urmat de Stanford și Harvard. QS World University Rankings 2020 este condus de universitățile americane, iar primele instituții de învățământ superior din Europa sunt Oxford pe locul 4, ETH Zurich pe locul 6, Cambridge pe 7, UCL pe 8 și Imperial College London pe 9. Rankingul internațional arată și efectele incertitudinii Brexit asupra studenților: 56 din 84 de universități din Marea Britanie au pierdut poziții. Daniel David, prorectorul Universității Babeș-Bolyai responsabil cu cercetarea, a declarat că toate cele 5 universități românești au intrat și anul acesta în evaluare, însă doar primele două au prins top 1000. „Acesta trebuie să fie un avertisment pentru Guvern și Ministerul Educației, care dacă nu înțeleg că marile universități românești nu sunt susținute printr-o finanțare adecvată care să le ajute în competiția internațională cu alte universități de tip world-class, în scurt timp România nu va mai avea nicio universitate în topurile internaționale și asta va avea consecințe negative asupra competitivității țării, până la urmă”, a susținut David, conform edupedu.ro. Prorectorul UBB a explicat că realizatorii clasamentului internațional „se uită la performanța universității la nivel internațional și au un anumit prag de la care contactează universitățile. Deci trebuie să treci un anumit prag de performanță, după care ești contactat și întrebat dacă vrei să trimiți datele necesare pentru evaluare”.

Barna, despre Cotroceni: Trebuie să câștigăm toate alegerile

Liderul USR Dan Barna a declarat că alianța USR-PLUS își propune să câștige alegerile prezidențiale din toamnă, în condițiile în care candidatul ar urma să fie desemnat în săptămânile viitoare. Întrebat, la Digi24, dacă își dorește cu-adevărat schimbarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni, Dan Barna a precizat: “Scopul meu și al alianței este de a câștiga toate alegerile la care participăm. Nu-mi propun să participăm de amorul artei”. În ceea ce privește desemnarea sa sau a lui Dacian Cioloș, el a insistat că o decizie va fi luată de comun acord în cadrul alianței, în săptămânile viitoare. Despre o posibilă finală între el sau alt candidat al alianței și Klaus Iohannis, Barna spune că ar fi pentru prima oară în istoria României când am avea o campanie pozitivă, axată pe dezbaterea de proiecte. “Până acum am avut de ales între rău și răul cel mai mic”, a comentat Barna. De asemenea, întrebat de ce vrea să îl schimbe pe Klaus Iohannis și ce are să îi reproșeze președintelui, liderul USR a afirmat că în “toată Europa se schimbă energia politică”, iar el consideră că USR-PLUS răspunde acestor noi dinamici în politica europeană. “Mandatul președintelui a fost unul care a contat foarte mult în a păstra România pe o direcție europeană în lupta asta de trei ani. Președintele a fost unul dintre actorii importanți. Poate aș fi avut o prezență mai dinamică în spațiul politic la unele momente”, a declarat el.

Câteva zeci de oameni s-au strâns și ieri dimineața, în fața Primăriei din localitatea Baia de Aramă. Ei sunt nemuțumiți de modul în care au acționat autoritățile în cazul fetiței. Oamenii purtau pancarte pe care scria „Nu distrugeți fericirea unui copil” și au scandat în fața primăriei „Sorina noi vom lupta, traficanții nu te ia”. Proteste au avut loc și vineri și sâmbătă, în fața casei din care a fost luată fetița.

Un român a murit într-un incendiu premeditat la Londra

Un român a decedat, iar un altul a fost grav rănit, în urma unui incendiu premeditat în zona Ilford din estul Londrei, a anunțat Poliția britanică, precizând că două persoane au fost inculpate în acest caz. Incidentul s-a produs în cursul nopții de marți spre miercuri într-o zonă frecventată de persoane fără adăpost. Cei doi români, cu vârste de aproximativ 40 de ani, locuiau într-un cort amenajat pe un teren viran. Una dintre victime a suferit arsuri aproape pe întreaga suprafață a corpului și a decedat câteva ore mai târziu la spital. Cel de-al doilea a suferit răni grave și este în comă indusă.

Iohannis a câștigat mai puțini bani din salariu, soția, mai mulți

​Veniturile salariale ale președintelui Klaus Iohannis au scăzut, în timp ce ale soției sale au crescut, la fel ca și încasările din chirii ale celor doi, potrivit declarației de avere a șefului statului, publicată pe site-ul Administrației Prezidențiale. Astfel, șeful statului a încasat ca venituri salariale 165.100 de lei, față de 169.646 de lei în 2017 și 196.155 de lei în 2016. În schimb, Carmen Iohannis a câștigat mai mulți bani din salarii, respectiv 33.276 de lei ca profesor la Colegiul “Gheorghe Lazăr” din Sibiu, față de 25.075 de lei în 2017 și 28.122 de lei, cât a obținut în 2016. De asemenea, veniturile obținute din chirii au crescut. Dacă în declarația de avere precedentă șeful statului a scris că încasează 29.529 lei, în ultima declarație apar venituri de 35.829 de lei. În 2016, el menționa venituri din chirii de 19.017 lei.

Președintele mai deține un cont în valoare de 210.000 de lei, înregistrându-se o creștere față de 2017, când avea suma de 170.000 de lei. Șeful statului deține împreună cu soția sa două apartamente și trei case de locuit în Sibiu.

Teodorovici vrea să fie candidatul PSD la prezidențiale

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunțat ieri că “și-a exprimat deschiderea”, de a participa la competiția din partid pentru desemnarea celui mai bun candidat la alegerile prezidențiale, pentru a arăta că un președinte poate să facă, nu doar să vorbească sau să tacă. “Da, mi-am exprimat deschiderea pentru a participa la competiția internă în PSD pentru desemnarea celui mai potrivit candidat la alegerile prezidențiale”, a scris Teodorovici pe Facebook.

Președintele interimar al social-democraților Viorica Dăncilă a anunțat sâmbătă că se vor face sondaje pentru toți social-democrații care și-au anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale, adăugând că în final va fie aleasă cea mai bună opțiune. Potrivit unor surse din partid, alți doi social-democrați – Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu – și-ar dori să candideze la prezidențiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.