Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dosarul 10 august: Dragnea primea totul prin „cască”

Ziarul de Vrancea
13 nov 2019 1694 vizualizări

Prin intermediul unui șofer, promovat secretar de stat, fostul lider PSD era informat direct din Piața Victoriei despre evoluția protestului n “Nu este exclus ca peste 4-5 ani să mai apară vreo filmare, așa cum s-a întâmplat în cazul Colectiv”, arată surse judiciare, care susțin că unele filmări din Piața au dispărut

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat, ieri, că raportul referitor la evenimentele din 10 august, din Piața Victoriei a fost desecretizat și transmis DIICOT, care îl poate folosi în ancheta penală.

Informațiile despre ceea ce se întâmpla în timpul manifestației din 10 august 2018 din Piața Victoriei și despre intervenția jandarmilor ajungeau la Liviu Dragnea prin subsecretarul de stat Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motocicletă între Piața Victoriei și Ministerul de Interne, au declarat pentru site-ul HotNews.ro surse apropiate dosarului.  Acestea spun că Mihai Valeriu îl ținea la curent cu tot ce se întâmpla pe fostul secretar de stat în Secretariatul Geral al Guvernului (SGG) Adrian Mlădinoiu, fost șofer al lui Dragnea. La rândul lui, acesta îi transmitea informațiile lui Dragnea, aflat la o petrecere la Scroviștea, mai spun sursele citate.

Carmen Dan a coordonat totul

Raportul desecretizat joi și predat DIICOT arată că intervenția din Piața Victoriei a fost coordonată de către fostul ministru de Interne Carmen Dan, care era atunci în concediu, și nu de secretarul de stat Gheorghe-Nucu Marin, aflat în acea perioadă la comanda ministerului.Ea a venit la biroul de la ministerul de Interne și a preluat comanda operațiunilor în jurul orei 12.00, arată Raportul, au declarat surse apropiate dosarului. “Pentru anchetă este esențial acest raport, pentru că era foarte important să se stabilească cine a avut comanda operațiunii și ultimul cuvânt și să se demonstreze că fostul ministru Dan a fost coordonatorul operațiunii, și nu o secretarul de stat Gheorghe-Nucu Marin”, afirmă sursele citate. De asemenea, surse oficiale spun că raportul conține date de la codurile persoanelor responsabile pentru intervenție, care vorbeau pe anumite stații, până la anumite mișcări de personal. Surse judiciare spun că există suspiciuni că o parte dintre filmările cu intervenția jandarmilor nu ar fi ajuns la anchetatori, fiind “stopate pe traseu”. “Nu este exclus ca peste 4-5 ani să mai apară vreo filmare, așa cum s-a întâmplat în cazul Colectiv. Dar nimic nu se pierde”, au adăugat sursele citate.

Aproape 800 de protestatari au depus plângeri penale împotriva jandarmilor, după violențele de la mitingul diasporei din 10 august anul trecut. Șefii din Jandarmerie au fost puși sub acuzare în acest dosar pe 21 septembrie 2018, fiind acuzați de abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, participație improprie la uz de fals. Alături de șefii din Jandarmerie a fost pus sub acuzare, la acel moment, și secretarul de stat în MAI Dan Mihai Chirică.

Până acum au fost audiați peste 1.100 de martori și sute de victime ale violențelor. Doar o parte dintre documentele emise de structurile Ministerului de Interne au fost declasificate însă și au ajuns la procurori.

Câți bani au pierdut unii candidați la alegerile prezidențiale

Cei 14 candidați înscriși în turul întâi al alegerilor prezidențiale au cheltuit în total 70,2 milioane de lei, urmând ca cei care au obținut minimum 3% din voturi să își primească banii înapoi, a anunțat Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) într-un comunicat de presă.

Din această sumă, 69.679.729,11 lei reprezintă totalul contribuțiilor electorale ale partidelor politice, alianțelor politice și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, iar 579.174,91 lei reprezintă valoarea totală a contribuțiilor electorale ale candidaților independenți. Astfel, urmează să le fie rambursate cheltuielor candidaților Klaus Iohannis (18 milioane lei), Viorica Dăncilă (18,2 milioane lei), Dan Barna (7,4 milioane lei), Mircea Diaconu (16,29 milioane lei), Theodor Paleologu (7 milioane lei) și Hunor Kelemen (445.000 lei). Nu își vor primi banii înapoi candidații: Ramona Ioana Brynseels, promovată intens de Dan Voiculescu (803.398 lei), Alexandru Cumpănașu (559.174 lei), Viorel Cataramă (1,3 milioane lei), Bogdan Stanoevici (20.000 lei), Cătălin Ivan (14.400 lei), Ninel Peia (8.000 lei), Sebastian Popescu (0 lei) și John Ion Banu (85.000 lei).

Rezultatea finale oficiale

Președintele Klaus Iohannis a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 37,82%, fiind urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cu 22,26%, și candidatul Alianței USR PLUS, Dan Barna, cu 15,02%, după centralizarea rezultatelor din toate secțiile de votare, a informat, ieri, purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central (BEC), Mircea Preoțescu. Potrivit acestuia, Iohannis a obținut 3.485.292 voturi (37,82%), Dăncilă - 2.051.725 (22,26%), iar Barna - 1.384.450 (15,02%). Următorii clasați sunt: Mircea Diaconu (Alianța UN OM) - 8,85% (815.201 voturi), Theodor Paleologu (PMP) - 5,72% (527.098 voturi),  Kelemen Hunor (UDMR) - 3,87% (357.014 voturi), Ramona-Ioana Bruynseels (Partidul Puterii Umaniste) - 2,65% (244.275 voturi), Alexandru Cumpănașu (independent) - 1,53% (141.316 voturi), Viorel Cataramă (Dreapta Liberală) - 0,53% (48.622 voturi), Bogdan Stanoevici (independent) - 0,43% (39.192 voturi), Cătălin Ivan (Alternativa pentru Demnitate Națională) - 0,36% (32.787 voturi), Ninel Peia (Partidul Neamul Românesc) - 0,34% (30.884 voturi), Sebastian Popescu (Partidul Noua Românie) - 0,33% (30.850 voturi) și John-Ion Banu (Partidul Națiunea Română) - 0,30% (25.769 voturi).

Numărul celor care s-au prezentat la urne este de 9.359.673, reprezentând 51,19% din numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente.

Numărul de voturi valabil exprimate este de 9.216.515, reprezentând 98,47% din numărul total al alegătorilor care s-au prezentat la urne. Numărul total de voturi nule este de 142.961, reprezentând 1,53%.

Românii trăiesc cu peste opt luni mai puțin din cauza poluării

n țara noastră se află în topul statelor în care cetățenii pierd cele mai multe luni din viață

România se află în topul țărilor în care oamenii pierd luni din viață din cauza poluării, potrivit unei preconizări a raportului internațional Lancet Countdown care monitorizează evoluția sănătății și schimbărilor climatice.  Astfel, românii, alături de maghiari și polonezi, pierd peste 8 luni de viață din cauza particulelor în suspensie din aer, în contextul în care media pierderii de viață pe persoană în UE este de 5,7 luni. Raportul Lancet Countdown 2019 pe sănătate și arată că schimbarea climatică afectează deja sănătatea copiilor lumii și configurează starea de bine a unei întregi generații dacă lumea nu atinge țintele din Acordul de la Paris pentru a limita încălzirea globală sub 2 grade Celsius. Poluarea aerului, deja periculos de mare în 90 la sută din orașe, va distruge inimile și plămânii din momentul în care copiii care se nasc acum trag prima gură de aer, arată raportul Lancet Countdown. În timp ce copiii cresc, va crește și nesiguranța privind alimentația, iar copiii vor fi afectați de malnutriție. În acest raport, cercetătorii scriu că în 2016 particulele în suspensie din aer cu diametrul de 2,5 microni au provocat la nivel mondial moartea a 2,9 milioane de persoane. Poluarea cu particule în suspensie PM2,5 a scăzut între 2015 și 2016 în Europa , în mare parte datorită reducerii de emisii din sectorul energetic.

Galați: Pește de 200 de kg, cu icre în valoare de 20.000 de euro, prins de braconieri

Descoperire revoltătoare,  ieri dimineață, la Galați. Trecătorii au observat, aproape de malul Dunării, cadavrul unei pește (un sturion) de mari dimensiuni: circa doi metri lungime și circa 200 de kilograme. Peștele era spintecat în zona burții, semn că suferise o agresiune. Deși inițial s-a crezut că peștele - o femelă de morun în vârstă de peste 30 de ani - ar fi fost lovit de elicea unei ambarcațiuni, la o examinare atentă că a fost spintecat cu bună intenție, probabil după ce a fost prins de braconieri. Morunul este pe cale de dispariție în Dunăre, deoarece aproape un secol a fost pescuit intensiv pentru prețioasele icre negre. Spre exemplu, peștele găsit mort putea avea în burtă între 12 și 15 kilograme de icre, cu o valoare de circa 20.000 de euro

Mircea Negulescu de la DNA Ploiești, urmărit penal într-un nou dosar

Procurorii Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) au început urmărirea penală într-un nou dosar deschis pe numele fostului procuror Mircea Negulescu, sub acuzațiile de cercetare abuzivă, influențarea declarațiilor martorilor și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare.  De asemenea, procurorii au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru șase infracțiuni într-un alt dosar. Negulescu este urmărit penal pentru cercetare abuzivă, patru infracțiuni de influențarea declarațiilor martorilor, precum și participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare sub modalitatea instigării în formă continuată.

“În urma probatoriului administrat, s-a reținut că inculpatul, în calitate de procuror de caz într-un dosar al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, ar fi realizat acțiuni de determinare prin constrângere morală asupra a patru persoane, trei dintre acestea fiind audiate atât cu identitate protejată cât și cu identitate reală, ar fi produs și ticluit probe nereale în scopul de a dovedi existența unor fapte de evaziune fiscală și coruperea alegătorilor și ar fi procedat la ticluirea de probe nereale, constând în atribuirea de identități protejate unor persoane cu scopul ca acestea să formuleze declarații mincinoase de natură a atrage răspunderea penală a unei persoane nevinovate pentru fapte imaginare”, se arată într-un comunicat de joi al Parchetului de pe lângă ÎCCJ. De asemenea, într-un alt dosar, magistrații SIIJ fac în continuare cercetări pe numele lui Negulescu, pentru comiterea infracțiunilor de favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor, cercetare abuzivă, participație improprie la inducerea în eroare a organelor judiciare, represiune nedreaptă și lipsire de libertate în mod ilegal. Negulescu este de asemenea cercetat pentru șase infracțiuni de influențarea declarațiilor.

Viceprimar, unei consiliere USR însărcinate: Mi-e scârbă să te aud vorbind

Viceprimarul Capitalei, Aurelian Bădulescu, i-a spus, ieri, în ședința Consiliului General, unei consiliere din partea USR că-i este “scârbă” să o audă vorbind și că este “femeie cu burta la gură” care ar trebui să stea acasă și să se pregătească de naștere. “Eu nu am de gând să răspund aberațiilor doamnei Ciceală, care mai este și prietenă cu doamna Roxana Wring, turnătoarea. Îi răspund doar domnului Țugui (Matei Țugui, consilier USR), care mai are o șansă dacă nu se ia după gâștele astea. Doamna Ciceală, mi-e scârbă să te aud vorbind. Te rog eu frumos, lasă-mă în pace. Vezi-ți de treaba dumitale, că ești femeie cu burta la gură. Du-te și pregătește-te de nașterea copilului, nu mai vorbi tâmpenii”, a spus, ieri, Aurelian Bădulescu, în ședința Consiliului General al Municipiului București. La rândul său, consilierul Ana Ciceală a spus: “Eu, în calitate de consilier general, am dreptul la cuvânt, conform legii. Referitor la aceste comentarii, nu mă cobor la nivelul dumneavoastră”. Aurelian Bădulescu nu este la prima ieșire de acest fel. De exemplu, în iunie 2018, la finalul unei ședințe, viceprimarul Bădulescu s-a ridicat și a început să strige la consilierii USR care au votat împotriva proiectului, numindu-i de mai multe ori “javre”, “fraieri”, “bulangii” și “animale”. “Bulangii, javre ce sunteți! Niște animale!”, le-a spus Bădulescu consilierilor USR. De asemenea, Bădulescu l-a numit “măscărici” pe consilierul PNL Ciprian Ciucu.

Birchall, către Dăncilă: Am vorbit despre nenorocirile lăsate în justiție, că doar nu despre broșe

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall a precizat, ieri, ca răspuns la unele afirmații făcute de liderul PSD, Viorica Dăncilă, că era în fișa postului să vorbească despre justiție, “despre nenorocirile” găsite în legile făcute în timpul mandatului fostului premier. “În «prea marea sa înțelepciune», ca să nu spun altfel, pentru a justifica execuția mea din partid, d-na Dăncilă afirma: «După alegerile europarlamentare, am hotărât cu toții că nu mai discutăm despre justiție, guvernul nu va interveni în niciun subiect legat de justiție. Ne-am învățat lecția și nu vrem să mai repetăm greșelile făcute. Doamna Birchall a ieșit în spațiul public cu teme legate de justiție și acest lucru i-a deranjat pe colegi». Păi, doamna Dăncilă, era în fișa postului de ministru al justiției să vorbesc despre justiție, despre nenorocirile pe care le-am găsit în legile făcute și în timpul mandatul dumneavoastră de Comisia specială Iordache, de exemplu, despre asaltul asupra justiției, că doar nu era să vorbesc despre vreme sau despre broșe....”, a scris Birchall într-o postare pe pagina sa de Facebook. Ea afirmă și că, în calitate de ministru, a respectat votul românilor de la referendumul pentru justiție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.