Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Doar două treimi dintre medicii români s-au vaccinat anti-COVID

Ziarul de Vrancea
8 aug 2021 703 vizualizări

Numai 0,22% dintre medici spun că au contraindicații la vaccinare

Un procent de 68,22% dintre medici s-au vaccinat cu schema completă împotriva coronavirusului, în timp ce alți 0,30% s-au vaccinat cu prima doză, potrivit informațiilor publicate ieri de Federația SANITAS din România.

Pe de altă parte, 28,42% dintre medici nu s-au vaccinat, iar alți 2,84% au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni, aceștia din urmă dezvoltând anticorpi, astfel că ei pot amâna decizia vaccinării, se menționează în comunicatul postat de Federația SANITAS pe Facebook. “Medicii sunt vaccinați în proporție de peste 70%! Doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinați; 68,52% sunt vaccinați (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză); la aceștia se adaugă aproape 3 procente medici care au trecut prin boală în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea mai poate fi amânată”, se precizează în documentul citat. Numai 0,22% dintre medici declară că au contraindicații la vaccinare, conform organizației sindicale.

Evaluarea a fost realizată de Federația SANITAS pe baza datelor statistice colectate la nivelul lunii iulie din spitalele publice din România, eșantionul cuprinzând atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale. La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară, potrivit Federației SANITAS.

În ceea ce privește numărul asistenților medicali vaccinați cu schema completă, acesta indică 54,61% din total, în timp ce alți 0,67% au fost vaccinați cu prima doză. Pe de altă parte, 40,36% dintre asistenții medicali nu au fost vaccinați.

De asemenea, 4,07% dintre asistenții medicali au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni și “au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea, în cazul lor, mai poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol”, apreciază Federația SANITAS. “Aproape 60% dintre asistenții medicali care lucrează în spitale sunt fie vaccinați, fie au dezvoltat anticorpi în urma infectării cu SARS-CoV-2. Statistic, 55,28% dintre asistenții medicali sunt vaccinați (fie cu schemă completă, fie cu prima doză). La acestea se adaugă peste 4 procente (4,07%) asistenți medicali care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea, în cazul lor, mai poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. 40,36% din această categorie profesională nu s-au vaccinat, iar 0,29% declară că au contraindicații medicale la vaccinare”, se menționează în comunicatul Federației SANITAS.

Un ziar elen laudă pompierii români din insula Evia

„Parcă sunt extratereștri. Au o viteză și o organizare uimitoare. Au cartografiat drumurile cu drone și au folosit tehnologie de ultimă generație”, scrie publicația n „Practica pompierilor români este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată”, se mai arată în articol

Un ziar online din Grecia scrie că elenii au fost uimiți de modul de operare al pompierilor români care au venit pentru a ajuta la stingerea incendiilor de pe insula Evia, remarcă pagina de Facebook Pompierii Români. “Ce au făcut pompierii români când au ajuns în Evia de grecii s-au uitat la ei ca la... extratereștri?”, scrie Fimes.gr. “Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un sediu independent față de cele oferite de Grecia, cu servicii de catering și logistică proprii. Au cartografiat drumurile forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație pentru localizarea incendiilor. În același timp, au profitat de zecile de pâraie din zonă și, cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat pe drumuri izolate pentru a nu împiedica circulația. Așadar, practica pompierilor români nu este doar admirabilă, ci este cu siguranță o oglindă a unei țări dezvoltate și nu una subdezvoltată, așa cum mulți o văd”, se arată în articolul menționat.

Pompierii români continuă să lupte contra incendiilor din Evia

Acțiunea pompierilor români continua și ieri, în zona Spathari din insula Evia, a precizat Departamentul pentru Situații de Urgență. Începând cu ora 08.00, 45 de pompieri acționau pentru lichidarea incendiilor care au cuprins vegetația uscată și fondul forestier din zona Spathari.

Intervenția era asigurată cu 6 mașini de stingere și 2 cisterne. Totodată, 6 salvatori din cadrul Unității Speciale de Intervenție în Situații de Urgență aveau misiunea de a asigura alimentarea autospecialelor cu apă, precum și crearea de culoare pentru limitarea propagării incendiilor, cu ajutorul drujbelor.

Viceprimarul din Suceava va plăti 5.000 lei pe motocicleta câștigată la un festival rock

Viceprimarul USR PLUS al orașului Suceava, Teodora Munteanu, a anunțat, ieri, că a hotărât să achite 5.000 de lei contravaloarea motocicletei second-hand pe care a câștigat-o la Festivalul Bucovina Rockfest, aflat la a treia ediție și care a fost organizat de Primărie în parteneriat cu Asociația Legio Phonix MC Suceava. Primăria a finanțat cu 40.000 de lei manifestarea.

„În seara zilei de 7 august 2021 am participat, ca în fiecare an, la festivalul Bucovina Rockfest, organizat de către Asociația Legio Phoenix MC Suceava, în condiții impecabile. Cu această ocazie a fost organizată tombola, la care am participat și eu ca urmare a cumpărării tricoului festivalului. Numele meu a fost extras din urna cu sute de bilete de către băiatul solistului trupei «Urma» . Nu e un secret că particip la festivalurile rock, prietenii mei știu acest lucru. Dacă sorții s-au rostogolit către mine, am decis să achit contravaloarea acelui premiu, în sumă de 5.000 RON, iar banii sa fie direcționați către Asociația “Salvați Copiii Suceava” . Este o motocicletă second-hand și voi avea mare grijă de ea”, a scris Teodora Munteanu, luni, pe Facebook.

În luna iulie, la ședința Consiliului Local Suceava, întrunire condusă de Teodora Munteanu a fost luată decizia alocării sumei de 40.000 lei și asocierea Consiliului Local Suceava cu Asociația Legio Phoenix MC Suceava pentru finanțarea și realizarea acțiunilor de interes local cuprinse în proiectul „Festivalul Bucovina Rockfest”.

Mai multe asociații de elevi solicită premierului Florin Cîțu

Mai multe asociații ale elevilor solicită premierului Florin Cîțu să propună revocarea din funcție a lui Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, deoarece acesta nu a cerut fonduri pentru transportul gratuit elevilor la rectificarea bugetară.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Bacău (AEBC) au transmis, ieri, printr-un comunicat de presă că de când transportul elevilor a devenit gratuit nu au fost acordate sume de la bugetul de stat. “Încă de când transportul elevilor a devenit gratuit, nu au fost acordate sume de la bugetul de stat, împlinindu-se, în teritoriu, 9 luni de ilegalitate. Astfel, drepturile elevilor au fost încălcate”, se arată în comunicat.

“Transportul elevilor nu mai poate fi tratat ca un joc politic al autorităților! Solicităm acordarea de fonduri pentru transportul elevilor la rectificarea bugetară și propunerea spre revocare a Ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu!”, se mai arată în comunicat.

Dragoș Săvulescu a fost reținut în Grecia

Poliția Română a anunțat ieri că Dragoș Săvulescu a fost reținut în Grecia. “În urma cooperării polițienești internaționale, Dragoș Săvulescu a fost reținut, de autoritățile elene, noaptea trecută, în Grecia (Mykonos)”, a transmis Poliția Română. Sursa citată a precizat că acesta urmează a fi prezentat instanței, pentru confirmarea mandatului european de arestare. Fostul acționar de la Dinamo Dragoș Săvulescu a fost condamnat la cinci ani și șase luni de închisoare în dosarul retrocedării plajelor din Mamaia, în același dosar cu fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu și fostul acționar al clubului Dinamo, Cristian Borcea. Săvulescu nu s-a predat după ce a primit această condamnare și a fost dat în urmărire internațională de autoritățile din România.

La începutul anului trecut, Dragoș Săvulescu s-a predat la Napoli, dar instanțele din Italia au refuzat să-l extrădeze. Mai mult, magistrații din țara respectivă au decis să schimbe modalitatea de executare a pedepsei, aceasta fiind suspendată.

 Mandatul european de arestare emis de autoritățile din România a rămas însă în vigoare, Săvulescu fiind reținut în Grecia în baza acestuia. Săvulescu a fost dat de gol de iubita lui, care a postat pe pagina de socializare mai multe fotografii cu acesta pe plajele din Grecia.

România donează 180.000 de doze de vaccin Tunisiei

România sprijină autoritățile tunisiene în combaterea efectelor generate de virusul SARS-CoV-2 și a trimis ieri 180.000 de doze de vaccin produs de compania Astra Zeneca, teste antigen și materiale sanitaretrimise cu o aeronavă. De asemenea, medici și asistenți vor avea o misiune de 21 de zile pentru sprijinirea autorităților din Tunisia.

DSU a primit solicitarea autorităților din Tunisia pentru acordarea de asistență internațională. “Prin grija Departamentului pentru Situații de Urgență, o echipă formată din 13 cadre medicale (5 medici și 8 asistenți) vor sprijini personalul sanitar tunisian pentru 21 de zile, în lupta cu situația generată de creșterea exponențială a numărului de noi cazuri pozitive SARS-CoV-2”, a mai transmis DSU.

Totodată, 22.240 măști FFP2 și FFP3, 203.000 măști chirurgicale, 50.400 teste antigen vor fi donate, cu titlul gratuit, cadrelor medicale tunisiene.

Bărbatul care a rupt barierele lăsate, la o trecere la nivel cu calea ferată, reținut

Polițiștii din Ilfov au anunțat, ieri, reținerea pentru 24 de ore a bărbatului filmat în timp ce rupe barierele lăsate, la o trecere la nivel cu calea ferată. Cercetările au arătat că era băut. Ulterior, el s-a răsturnat cu mașina. “În urma activităților desfășurate și a probatoriului administrat, polițiștii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov, l-au reținut pe bărbatul, în vârstă de 46 de ani, care la data de 3 august a.c., în jurul orei 19:38, conducând un autovehicul, a forțat trecerea printre barierele de semnalizare a trecerii la nivel cu calea ferată, iar în jurul orei 20:50, s-a răsturnat cu autovehiculul, pe DN3, la kilometrul 15Â400, din accident rezultând rănirea pasagerului din dreapta, iar din cercetări stabilindu-se că cel în cauză ar fi condus sub influența alcoolului”, a transmis IPJ Ilfov.

Șoferul unui autoturism a rupt barierele coborâte înainte de trecerea trenului la o trecere la nivel cu calea ferată și a trecut în viteză peste șine, imaginile fiind surprinse de o cameră de supraveghere. Conform CFR, totul s-a petrecut cu puțin timp înainte de trecerea unui tren care circulă cu 160 de kilometri pe oră, oficialii companiei naționale de căi ferate atrăgând atenția asupra faptului că “o astfel de inconștiență pune în pericol nu doar viețile conducătorilor auto, ci și viețile a mii de oameni care călătoresc cu trenul”. În aceeași seară, autoturismul a fost implicat într-un accident rutier, în urma căruia pasagerul a ajuns la spital, iar cel care conducea avea o concentrație de 1,03 mg alcool pur în aerul expirat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.