Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: DNA se delimitează de presupusele înregistrări de la Oradea

Ziarul de Vrancea
5 ian 2019 695 vizualizări

Conducerea Direcției anticorupție amintește că la secția respectivă au fost efectuate două controale în 2018 și s-a propus neprelungirea delegării pentru procurorul șef

Conducerea Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a transmis, sâmbătă, în contextul deschiderii unui dosar de către Parchetul ICCJ după apariția unor presupuse înregistrări făcute în sediul de la Oradea, că se delimitează de ”orice act care încalcă normele legale sau codul deontologic al magistraților”. ”Procurorii DNA trebuie să își desfășoare activitatea de urmărire penală cu imparțialitate și stricta respectare a legii și a drepturilor fundamentale ale cetățenilor”, a transmis conducerea instituției. DNA a mai precizat că la Oradea au fost făcute două controale în 2018 și s-a propus neprelungirea delegării pentru procurorul șef. Deficiențe manageriale a constatat și Inspecția Judiciară în controlul făcut acolo, tot în 2018, a mai transmis conducerea DNA.DNA a transmis, sâmbătă, precizări după înregistrările apărute în spațiul public privind o presupusă discuție purtată între procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Oradea, în luna ianuarie 2018. ”În ceea ce privește aspectele legate de realitatea înregistrării apărute în spațiul public și de eventualele nelegalități în declanșarea de către Serviciul Teritorial Oradea a urmăririi penale în unele dosare cu magistrați, au fost solicitate note explicative din partea colectivului acestei subunități de Parchet”, a transmis DNA.

Conducerea instituției a precizat că, în cursul anului 2018, procurorul șef adjunct, care coordonează subunitatea de la Oradea, a efectuat două controale (în martie și decembrie 2018), iar în urma primului control s-a propus, printre altele, neprelungirea delegării pentru procurorul-șef al acestui Serviciu, fiind delegat un alt magistrat în această funcție de conducere, începând cu data de 01 aprilie 2018. ”De asemenea, din dispoziția conducerii DNA au fost preluate la Structura Centrală două cauze care vizau magistrați și în care ulterior s-a dispus soluția clasării. În cursul aceluiași an, Inspecția Judiciară din cadrul CSM a efectuat un control la Serviciul teritorial Oradea reținând deficiențe manageriale în sarcina celor doi procurori șefi care au îndeplinit funcții de șefi în ultimii ani. În același raport s-a consemnat că nu au existat stări conflictuale între procurorii din această structură și instanțele de judecată”, se mai arată în documentul transmis de DNA.

"Posibil să fie autentică, posibil să nu fie autentică”

Parchetul ICCJ a anunțat, vineri, că a deschis un dosar penal după ce în spațiul public au apărut înregistrări ale unor discuții de la DNA Oradea, în care se vorbește despre "liniștirea" unor judecători. "Pe rolul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, urmare a unui denunț formulat de o organizație non-guvernamentală, s-a constituit un dosar penal având ca obiect conținutul unor convorbiri dintr-o înregistrare audio apărută în spațiul public și care ar fi fost purtată între procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea.", anunță PArchetul ICCJ, precizând că procurorii au dispus începerea urmăririi penale in rem.

Avocatul Răzvan Doseanu a făcut publică o înregistrare de la o ședință DNA Oradea din ianuarie 2018 primită de la o sursă anonimă.

"Posibil să fie autentică, posibil să nu fie autentică, deși personal recunosc vocile tuturor procurorilor posibili participanți. Participanți posibili: procurori Man Ciprian, Muntean Adrian, Ardelean Ciprian, Pantea Cosmin si Rus Lucian. Cer public DNA Oradea sa dezminta autenticitatea înregistrării. Dacă e reală, apar detalii incredibile despre completele favorabile DNA Oradea și cele nefavorabile, despre acțiuni de intimidare a judecătorilor prin trimiterea a 2 judecatori în judecată. Nume importante ce apar in discuție: judecători Denisa Vidican, Cioflan Adina, Soane Laura, Udroiu Mihail Filimon Florin, Musta Ovidiu, Berindei Olimpiu Daniel, Mihaela Patraus, Roman Florica (Curtea de Apel Oradea), Bic Denisa, Vlad Marian ( Tribunalul Bihor la un moment dat ), judecători Haiduc Simona, Miclo Laura, Remus Nemes (Tribunalul Satu Mare) Dacă nu e autentică, trebuie să vedem ce specialist a putut folosi vocile a 5 procurori. Vocea cea mai puternică din înregistrare pare a fi a procurorului Man Ciprian. Cine e autorul înregistrării și care e scopul acesteia rămâne de stabilit", scrie avocatul pe Facebook.

Inaugurarea pârtiei din Retezat, marcată de nemulțumiri

Inaugurarea celei mai lungi pârtii de schi din nordul țării, situată în Masivul Rarău, a fost marcată de nemulțumiri. Instalația de telegondolă de pe pârtie, inaugurată sâmbătă, nu a funcționat timp de aproape două ore, autoritățile dând vina pe temperaturile foarte scăzute și pe faptul că instalația nu a fost folosită mai bine de cinci ani. Multe persoane și-au manifestat nemulțumirea pe Facebook. „Organizarea lasă de dorit....păcat să vii din Iași și să nu poți să ajungi decât pe jos și când ajungi nu mai merge telegondola.....păcat”, scrie un utilizator. Altul a comentat: „O bătaie de joc organizarea dumneavoastră!”.

„Bătaie de joc. Gondola nu merge în ziua inaugurării. Parcare egală cu 0. De unde poți parca până la pârtie ai bus, dar nu te lasă să urci cu schiurile în bus. Felicitări pt inaugurare. După 2 ore de stat în frig au anunțat că s-a stricat un senzor la gondolă!”, a scris un alt utilizator al rețelei de socializare. „La 20 mil. euro vreți să și meargă (telegondola - n.r.)”, a comentat ironic o altă persoană.

Alții au fost mai împăciuitori în comentarii, criticându-i pe nemulțumiți și atrăgându-le atenția că până una alta contează investiția, pentru că probleme care țin de senzorii telegondolei pot fi des întâlnite: ”Pentru aglomerație e normal, e ziua inaugurării, nu cred că va mai fi vreodată atâta lume și apoi ce ține de circulație ne implică și pe noi. (...) În loc să vorbiți puneți mâna și faceți ceva că doar așa mergem înainte”.

Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a declarat, sâmbătă seara, pentru Mediafax, că a ținut să verifice dacă telegondola funcționează bine și a revenit pe pârtia de la Câmpulung Moldovenesc. ”M-am bucurat să văd ca turiștii nu au plecat de pe pârtie și au continuat să schieze chiar și după lăsarea întunericului, profitând de instalația de nocturnă. Chiar am urcat până la punctul de plecare și am observat că turiștii erau încântați și schiau fără probleme. Pârtia de la Câmpulung Moldovenesc este una dintre cele mai mari din România și sunt sigur că va fi noul punct de atracție pentru amatorii de sporturi de iarnă atât din România, cât și din străinătate”, a spus Trif.

Pârtia din Masivul Rarău, de dificultate medie, are o lungime de 2.850 de metri, 9 tunuri de zăpadă, iar pentru a fi funcțională s-au investit 15 milioane de euro, cei mai mulți de la Ministerul Turismului.

Lucrările la pârtia de schi din Câmpulung Moldovenesc au început în urmă cu zece ani și ar fi trebuit finalizate în 2012, însă proiectul a fost oprit din lipsa resurselor financiare. În septembrie 2016 lucrările au fost reluate.

Oamenii de cultură îi aduc un omagiu poetului Emil Brumaru

Emil Brumaru "a tradus Paradisul în limba română", "a fost un poet superb pe măsura spiritului și caracterului său", "a întruchipat, cu grație, libertatea insurgentă a poeziei", "printre muritori el a trăit ca un înger" sunt câteva dintre gândurile împărtășite de scriitori la moartea sa. "Scria foarte mult în ultima vreme, era în formă, inclusiv poetică, foarte bună", a spus Liviu Antonesei pe blogul său.  "Emil Brumaru, poet pe care l-am iubit și l-am admirat nespus, nu mai este printre noi. Să se odihnească în pace!", a scris Mircea Cărtărescu.

"Emil Brumaru a întruchipat, cu grație, libertatea insurgentă a poeziei. Dumnezeu să îl odihnească în pace!", a scris Ioan Stanomir.

Criticul literar Luminița Corneanu a scris: "În anii trecuți m-a invitat să-i vorbesc la toate lansările cărților lui de la București și am fost de fiecare dată atât onorată să vorbesc despre un așa de mare poet. Da, știam că nu întinerește, îl văzusem recent într-o poză slăbit, dar vestea morții lui m-a lovit teribil. El era dintre cei pe care îi credeam, pe care îi credem nemuritori. Generozitatea și umorul lui unic ne rămân celor care l-am cunoscut. Volumele de poezie rămân literaturii române pe raftul ei întâi. Drum lin spre rezervația de îngeri, domnule Brumaru!".

"S-a stins poetul Emil Brumaru. A ajuns în ceruri, la îngeri. Și printre muritori el a trăit ca un înger. Fie-ți țărîna ușoară, om bun!", a scris Stelian Tănase pe blogul său.

"Emil Brumaru a murit azi-noapte. Nu îmi vine să cred că a murit - după cum nu îmi vine să cred că a putut exista. Unul dintre foarte puținii poeți care au scris Paradisul. A tradus Paradisul în limba română. Și, deși știu cât a iubit lumina în care e acum, sunt extraordinar de trist pentru el. Și pentru noi. Să-ți fie Paradisul pe măsură, Emil Brumaru!", a scris Radu Vancu.

Scriitorul Șerban Foarță: "La revedere, dragul meu Emil... "And flights of angels sing thee to thy rest!" ("Odihnește în cântul cetelor de heruvimi" - "Hamlet").

"Caut, năuc, prin documente și, deocamdată, nu găsesc decât un mic dialog al nostru (greu, azi, databil) pe FB, - după ce pusesem la păstrare un proaspăt text al tău, anume: "Să intru-n măruntaiele cuvintelor...".

Călin Vlasie, director editura Cartea Românescă: "Nu m-am numărat printre prietenii lui cei mai apropiați, dar de fiecare dată când ne întâlneam îmi dădea de înțeles că știe tot ce fac, urmărea atent aparițiile editoriale de la Paralela 45 și Cartea Românească...Uneori îmi făcea onoarea de a posta câte o poezie pe pagina de facebook a Clubului Qpoem. S-a bucurat foarte mult când am venit cu Cartea Românească la Iași. Vizita librăria din Iași și uneori stăteam la o cafea în biroul meu. Prietenos și plin de umor din cale afară! Cred că Emil nu a avut dușmani. Un poet superb pe măsura spiritului și caracterului său. Dumnezeu să-l odihnească și să-l ocrotească cu aripa de înger a poeziei lui!".

Regizorul Radu Afrim: "Obișnuiam să citesc în fiecare zi câte o poezie de pe pagina lui. În dimineața asta (când îmi fac bagajul pentru Iași) toata lumea din bula mea are un gând bun pentru poetul sublim Emil Brumaru. Drum lin!".

Scriitorul Dan Lungu: "Anul 2019 pășește cu stângul. S-a stins unul dintre cei mai mari și mai îndrăgiți poeți români din toate timpurile".

Poetul Emil Brumaru a murit, sâmbătă seară, la vârsta de 80 de ani.

Ponta recunoaște că a făcut o “mare prostie” când era premier

n fostul prim-ministru spune că taxa pe stâlp a fost o măsură eronată și le reproșează liderilor PSD că nu învață din greșeli

Liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, admite că în timpul guvernării sale a făcut o ”mare prostie” cu celebra ”taxă pe stâlp” și arată că Liviu Dragnea și Eugen Teodorovici erau alături de el la acel moment, tocmai de aceea nu își explică de ce aceștia iau măsuri care deja s-au dovedit falimentare. „S-au făcut greșeli uriașe, s-au distrus echilibre, s-a stricat o imagine în zona de guvernare și asta ne va costa pe termen lung, indiferent cine va fi președinte. Dincolo de faptul că nu se consultă cu președintele, în momentul în care adopți în ultimele zile ale anului o OUG care prevede taxe fără să te consulți cu cei asupra cărora pui taxele, fără să ai un studiu de impact, o analiză, dacă ai ajuns după doi ani de guvernare să nu poți să închizi bugetul pe un an, nu există nicio consultare a Guvernului cu contribuabilul. Trebuie să-l întrebi, să-i explici celui care plătește taxe. De ce te-ai trezit peste noapte să pui taxe, dacă totul e extraordinar? Publicul român nu e un inamic”, a spus fondatorul Pro România. El a criticat și afirmațiile unor social democrați, inclusiv președintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit cărora unele companii multinaționale profită de cetățeni. „Ăsta e un discurs fascisto-idiot. Am spus patru ani că orice companie care face locuri de muncă și plătește taxe e un prieten al României. Noi suntem o țară normală în care sectorul privat produce, plătește taxe, iar sectorul public cu taxele plătește salariile militarilor, medicilor, etc. Cum nu te consulți cu cei cărora le iei taxe?”, a spus Victor Ponta. Întrebat dacă s-au făcut consultări atunci când guvernul pe care îl conducea a pus taxa pe stâlp, Victor Ponta a răspuns: „Asta mă miră, că Dragnea și Teodorovici erau cu mine când am făcut prostia aia cu taxa pe stâlp. Am zis: uite ce bani o să luăm, după aia ne-am dat seama că nici nu am luat niște bani și am și stricat niște lucruri care merg bine și am luat-o înapoi. Nu poți să nu înveți din greșeli. Când am pus supraacciza și s-a dus la prețul de la carburant... Ei nu pot avea scuza că nu au știut. Ei știu foarte clar că toate taxele pe care le pun, de mâine se vor duce în creditele către populație sau companii, în factura la telefon, la energie”. „De ce au dat OUG? Nu se pot închide pe cifre. Poți să minți ce vrei la TV, dar nu poți să minți când semnezi documentele bugetului și îți vin datele în față. Era în legea responsabilității fiscale o prevedere de mulți ani, eu am semnat de fiecare dată o declarație pe proprie răspundere că ce trimit în Parlament e real și dacă falsificam răspundeam penal. Acum au scos acel articol, ceea ce înseamnă premeditare. Dăncilă și Teodorovici știu că datele pe care le transmit nu sunt adevărate și nu vor să raspundă penal”, a mai spus fostul premier.

Româncă înjunghiată de 25 de ori în Marea Britanie. 20 de ani de închisoare pentru fostul iubit

O româncă de 26 de ani a fost ucisă de iubit în Marea Britanie cu 25 de lovituri de cuțit. Incidentul s-a întâmplat anul trecut, iar acum vinovatul și-a primit pedeapsa.  Cristina Magda-Calancea a fost ucisă de Gediminas Jasinskas (29 de ani) în luna septembrie a anului trecut. Acesta și-a amenințat iubita cu moartea în repetate rânduri, potrivit BBC. Pentru fapta sa, bărbatul va sta după gratii timp de 20 de ani. În ziua crimei, ucigașul a așteptat-o în garajul casei ei, în Norfolk. Tânăra s-a întors de la serviciu seara, iar atunci bărbatul s-a dus la ea și a înjunghiat-o de 25 de ori în gât, torace și abdomen cu un cuțit de 20 cm. Motivul a fost faptul că aceasta l-a părăsit, după o relație de doi ani. Tânăra a murit a doua zi la spital.

Primul deces provocat de virusul gripal din acest sezon

Un bărbat de 53 de ani din județul Galați a murit din cauza gripei, fiind primul deces din acest sezon, în condițiile în care au fost confirmate 67 de cazuri de gripă. De asemenea, aproape 1,2 milioane de persoane au fost deja vaccinate antigripal cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății, conform celor mai recente date. Bărbatul din Galați, decedat din cauza virusului gripal de tip A, subtip H3, era internat la Institutul Oncologic din Iași, suferind de leucemie în fază terminală, au anunțat, sâmbătă, autoritățile sanitare gălățene.

De la începutul sezonului au fost confirmate 67 cazuri de gripă: 11 cazuri gripă cu virus AH1, 19 cazuri gripă cu virus AH3, 36 cazuri gripă cu virus A nesubtipat, 1 caz gripă cu virus B. Până la data de 30.12.2018 au fost vaccinate antigripal 1.187.159 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Conform unui studiiu făcut public la jumătatea lui decembrie 2018, 52 la sută dintre români se declară pro vaccinare, însă aproape 60% nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei. 45% dintre dintre participanții la studiu consideră că ar fi necesare mai multe campanii de informare, iar aproape 5% dintre respondenți au spus că nu știau că există vaccinuri împotriva gripei. În România, în sezonul rece 2017 – 2018, s-au înregistrat 129 de decese din cauza gripei și peste 1.700 de îmbolnăviri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.