Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Divorțat și cu o iubită cu 30 de ani mai tânără, Dragnea cere urgentarea referendumului pentru familie

Ziarul de Vrancea
25 mar 2018 1082 vizualizări

Liderul PSD vrea însă și o dezbatere privind parteneriatul civil

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, după ședința BPN al partidului, că inițiativa de revizuirea a Constituției pe tema definirii familiei, care a fost adoptată de Camera Deputaților în urmă cu aproape un an, va trece și de Senat în regim de urgență, iar după promulgare va fi organizat referendumul.

”În procedură de urgență să o adoptăm, după care să o trimitem la promulgare. După ce președintele o promulgă, după ce va fi publicată în Monitorul Oficial, vom decide imediat să se continue procedura în Senat, respectiv votul efectiv pentru revizuirea Constiuției și stabilirea datei referendumului”, a afirmat Dragnea. El susține că, în același timp, va fi inițiată o dezbatere privind oportunitatea reglementării parteneriarului civil în România. ”În același timp, nu putem să nu analizăm și situația unei minorități din România, și anume să discutăm serios despre oportunitatea legiferării unui tip de parteneriat civil și i-am rugat pe colegii mei, și aici l-am rugat pe domnul Victor Negrescu să poarte discuții cu ONG-urile din domeniu pentru a merge, nu neapărat în paralel, dar către o formă legislativă prin care să se reglementeze și această situație”, a afirmat Liviu Dragnea.

Întrebat dacă are această inițiativă pentru că se teme de protestele comunității LGBTI, liderul PSD a răspuns: ”Motivul meu nu este teama de eventuale proteste, nici nu am auzit că se intenționează să se întâmple asta. Motivul l-am explicat destul de clar și simplu. Este vorba despre o minoritate pe care nu ne putem face că nu o vedem sau nu putem spune că nu există. Ca orice minoritate dintr-o societate trebuie să fie tratată așa cum trebuie și atunci trebuie să încercăm măcar să găsim o modalitate prin care măcar o parte din solicitările dumnealor să fie rezolvate. Dacă vom reuși”. Întrebat dacă referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție ar putea fi organizat în luna mai, Liviu Dragnea a răspuns: ”Nu vreau să înaintez niciun termen până când nu vedem publicată în Monitorul Oficial legea, pentru că avem promulgarea de la domnul președinte și așteptăm”.

Camera Deputaților a adoptat, în 9 mai 2017, cu 232 voturi „pentru”, 22 de voturi ”împotrivă” și 13 abțineri, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pe tema definiției familiei, astfel că, potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constituție urmează să aibă următoarea formă: ”Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Inițiativa a fost trimisă Senatului pentru dezbatere și vot.

Doi bărbați au traversat Prutul spre România cu o cameră de tractor

Doi bărbați, unul din R. Moldova și celălalt cu dublă cetățenie, care au încercat, la sfârșitul săptămânii trecute, să treacă ilegal granița în România, traversând râul Prut cu ajutorul unei camere de tractor, au fost prinși de polițiștii de frontieră din județul Galați. Cei doi bărbați, care se deplasau pe un traseu sinuos și păreau dezorientați, au fost reperați în zona localității gălățene Măstăcani, cu autospeciala de supraveghere care funcționează pe principiul termoviziunii, de către polițiștii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Foltești.

Imediat, un echipaj mobil s-a deplasat către cei doi, constatând că nu-și justificau prezența în zonă, iar unul dintre bărbați nu avea documente de identitate asupra sa. "Bărbații au fost conduși la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Foltești în vederea stabilirii identității, iar în urma cercetărilor efectuate și din declarațiile lor s-a stabilt că aceștia sunt Vasile T., un cetățean român și din Republica Moldova, în vârstă de 40 de ani, și Ilie B., cetățean Republica Moldova, în vârstă de 28 ani, care au trecut râul Prut cu ajutorul unei camere de tractor, intenționând să ajungă într-un stat din Spațiul Schengen", precizează Poliția de Frontieră.

Pe timpul cercetărilor, polițiștii de frontieră au stabilit faptul că pe numele bărbatului de 40 de ani există un mandat european de arestare emis în anul 2016 de autoritățile din Germania pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri. De asemenea, s-a mai constatat că celălalt bărbat a mai fost depistat de polițiștii de frontieră din cadrul SPF Foltești în anul 2012, încercând să treacă ilegal frontiera dintre Republica Moldova și România, fiind apoi predat autorităților din țara vecină în vederea continuării cercetărilor.

PNL și USR vor contesta din nou la Curtea Constituțională legile justiției

PNL a anunțat ieri, după raportul final dat de comisia specială care a modificat legile justiției, că le va ataca din nou la Curtea Constituțională, acuzând că ședința comisiei a fost „sub imperiul grabei și al superficialității”. „Am fost convocați undeva încursul după-amiezii de ieri, nu ni s-a comunicat până azi dimineață la orele 10.00 niciunul dintre amendamentele care urmau dezbătute", a declarat Ioan Cupșa. El spune că PNL va ataca la CCR legile, deoarece au fost create ”suficiente motive pentru ca textele care vor fi adoptate ca urmare a reexaminării să fie declarate în bună măsură neconstituționale". "O vom face pentru că au fost modificate în această procedură de reexaminare texte care n-au fost declarate neconstituționale de către CCR. De asemenea, n-au aplicat cu corectitudine decizia CCR pentru acele texte care au fost declarate neconstituționale. Au adăugat texte noi la textele care au fost adoptate ulterior. Ne vedem la CCR și ne vom vedea după aceea, din nou, în această procedură de reexaminare", a continuat acesta. De asemenea, deputatul USR Stelian Ion a acuzat din nou că în raportul comisiei au fost votate unele amendamente, iar la votul din plenul Camerei Deputaților au ajuns într-o altă variantă. “Iarăși o chestiune foarte gravă, solicitarea USR de a fi prezenți la aceste discuții și magistrații, reprezentanții CSM, reprezentanții asociațiilor profesionale ale magistraților, nu a fost primită de către PSD. Au considerat dumnealor că le știu pe toate, că pot face aceste texte pe genunchi și lucrul acesta va afecta”, a spus Stelian Ion. El a afirmat că, după votul final din Senat, USR va ataca alături de PNL cele trei legi ale justiției la CCR.

Medic, acuzat că a luat 25.000 de lei și 5.000 de euro mită, trimis în judecată

Un medic din Iași a fost trimis în judecată după ce a primit 25.000 de lei și 5.000 de euro mită de la mai mulți pacienți pentru a-i opera. În același dosar, procurorii au dispus trimiterea în judecată a altor cinci persoane, pentru dare de mită. Potrivit procurorilor Direcției Generale Anticorupție (DGA), au fost descoperite 11 cazuri în care medicul a cerut în total peste 25.000 de lei și aproape 5.000 de euro de la pacienți și rude ale acestora pentru a-i opera.

În septembrie 2016 a cerut unui pacient 7.000 de lei pentru operație, dar pentru că acesta nu avea banii, medicul a primit printr-un intermediar 4.000 de lei. De asemenea, în aprilie 2017, a cerut unui pacient și fratelui acestuia 1.500 de euro, dar pentru că cei doi nu aveau această sumă de bani, medicul a acceptat și primit în mai 2017 suma de 4.500 de lei, după ce a făcut operația, de la fratele pacientului. Totodată, în iunie 2017, medicul a pretins suma de 8.000 lei de la două persoane pentru a o opera pe una dintre acestea, iar câteva zile mai târziu a primit 6.000 lei de la o pacientă pentru o operație, după ce în luna ianuarie 2017 îi pretinsese 8.000 lei. Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași a dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a medicului chirurg pentru luare de mită în formă continuată. De asemenea, au mai fost trimise în judecată cinci persoane pentru dare de mită. În dosar s-a luat măsuri asigurătorii și s-a făcut propunerea luării măsurii de siguranță a confiscării, inclusiv a confiscării extinse.

Încălzire accentuată a vremii în următoarele două săptămâni

Temperaturile urcă până la peste 18 grade Celsius în următoarele două săptămâni, în cea mai mare parte țării, însă precipitațiile vor continua să fie prezente pe arii extinse în majoritatea regiunilor, relevă prognoza pentru perioada 26 martie - 8 aprilie, publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, pe parcursul primei săptămâni de prognoză, valorile termice diurne vor marca o creștere treptată, de la 5 grade, în prima zi, până la 19 grade, pe 31 martie, când vremea va deveni caldă, apoi vor scădea până la 16 grade, în intervalul 1 - 2 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, temperaturile maxime vor crește din nou până la valoarea de 19 grade, pe data de 4 aprilie. Ulterior, regimul termic va marca o noua scădere, ajungându-se, în ultimele două zile de prognoză, la o medie regională de 14 grade. Temperaturile minime se vor situa sub norma climatologică în primele zile de prognoză, când vor fi cuprinse între -4 și zero grade, apoi vor crește până la 7 grade, în jurul datei de 1 aprilie. Prima săptămână din aprilie va fi caracterizată de un regim termic ușor fluctuant, concretizat prin maxime diurne situate, în general, între 4 și 6 grade. Vor fi precipitații, în general slabe cantitativ, pe tot parcursul perioadei de prognoză, dar probabilitatea ca acestea să se semnaleze pe arii mai extinse va fi ridicată pe 26 și 27 martie și, din nou, în jurul datei de 1 aprilie.

Peste 300.000 de epileptici, în România

În România sunt peste 300.000 de pacienți cu epilepsie, însă numai 200.000 primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurări de Sănătate, în timp ce restul își cumpără singuri medicamente pentru a-și ascunde boala. Anunțul a fost făcut ieri de medicul Ioana Mîndruță, coordonatorul Subprogramului național pentru tratamentul epilepsiei farmaco-rezistente. "Avem în România peste 300.000 de pacienți cu epilepsie, știm sigur că 200.000 primesc tratament rambursat prin Casa de Asigurări și știm că sunt poate 100.000 de pacienți care își cumpără tratamentul pentru că își ascund boala, în principal din cauza intoleranței față de această categorie de bolnavi", a afirmat medicul.

Ea a explicat că epilepsia are multiple cauze, care de cele mai multe ori încep foarte devreme în timpul vieții și pot dura întreaga viață. Majoritatea pacienților își controlează boala cu medicație și despre aceștia de cele mai multe ori se știu foarte puține lucruri, pentru că nu au niciodată crize în public, pentru că sunt, în general, integrați social. Potrivit acesteia, în jur de 30% dintre pacienții cu această afecțiune nu pot controla boala prin tratament. "Cei care nu o pot controla pentru că boala este rezistentă la tratament au o problemă uriașă în a-și desfășura viața, în a fi tratați la fel ca noi, toți ceilalți", a adăugat Mîndruță.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.