Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dispar toate tablele cu cretă din școli

Ziarul de Vrancea
21 mai 2022 764 vizualizări

Cel puțin așa promite ministrul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că se dorește schimbarea tablelor școlare clasice, cu cretă, cu table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. Cu ajutorul acestor table, elevii vor putea, în timp real, să preia informațiile pe laptop, tabletă sau telefonul mobil. “Ne propunem înlocuirea tablei clasice cu cretă și butere de către table interactive, în toate cele peste 80.000 de săli de clasă din România. De ce profesorul va trebui și va înțelege că rolul s-a schimbat, că trebuie să aibă o componentă mai puternică de facilitator de învățare, de îndrumare a elevilor între acele surse de informare care sunt atât de multe și atât de la îndemână, dar nu sunt toate bune. Rolul profesorului este acela de a-i îndruma pe elevi”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educației a explicat care sunt beneficiile unei table interactive.

“Având o tablă interactivă, chiar și profesorii care nu au competențe digitale atât de dezvoltate vor putea să scrie cu markerul pe tablă exact așa cum scriau cu creta pe tablă. Elevii vor avea avantajul, dincolo de dispariția burtelui, pentru că e clar că se pot șterge mai ușor și într-o manieră protectoare pentru mediu, ele vor putea să fie preluate pe orice dispozitiv al elevilor. Cum spuneam, laptop, tabletă, chiar și pe telefon, ceea ce se predă. Vor putea avea acces chiar și în acele situații speciale când nu vor putea să vină la școală, își vor putea descărca în timp real, lecția. Acesta este avantajul unei simple table interactive”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu a precizat că profesorii vor avea la îndemână și motoare de căutare pentru a le exemplifica elevilor cu imagini video, mai ușor de reținut.

“Mai apoi, sunt convins că fiecare profesor, având la îndemână acel motor de căutare, atunci când va avea nevoie, va dori să explice la fizică, la chimie, biologie, o singură căutare îl vor duce către experimente disponibile în format video care vor fi mai atrăgătoare pentru elevi, pe de altă parte mult mai eficiente din perspectiva competențelor pe care elevul trebuie să și le însuțească în urma acelor lecții. Asta însemană o transformare a abordării profesorilor”, a declarat Cîmpeanu.

“Eu nici nu știu la ce a folosit media pe semestrul întâi”

De asemenea, ministrul Educației a declarat că în continuare elevii vor primi note, la școală, dar că mediile pe fiecare semestru nu sunt relevante, astfel că la finalul anului școlar fiecare elev va avea o medie generală.

“Eu nici nu știu la ce a folosit media pe semestrul întâi. Nu m-a întrebat nimeni ce medie am avut pe semestrul întâi în clasa a IX-a, a X-a sau a XI-a, doar m-au întrebat de mediile generale, le vremea respectivă sau și după. Deci micșorăm ponderea acestor note în sistem numeric, dar nu o eliminăm. E nevoie de medii generale la finalul fiecărui an școlar, doar că ele vor rezulta în urma unui proces de evaluare gestionat de fiecare cadru didactic care își cunoaște cel mai bine modul de construcție a curicumului, care își cunoaște și elevii, este ajutat să își cunoască și prin aceste evaluări standardizate și s-ar putea să aibă o evaluare ritmică în așa fel încât șa finalul anului școlar vom avea și note”, a declarat Cîmpeanu

Întrebat, de asemenea, dacă media va conta la evaluarea națională, ministrul a explicat că va exista o concluzie în urma unei dezbateri publice pe această temă.  “Este un aspect pe care mi-aș dori să îl clarificăm. Atunci când pachetul legislativ va fi în consultare publică, vom urmări cu interes acest aspect, dacă e cazul să mai conteze mediile din gimnaziu pentru repartiția în liceu. Poziția mea e că mai degrabă nu”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Șeful Fiscului le cere profesorilor care dau meditații elevilor să-și facă PFA

Președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a declarat că nu vor fi controale în curând la profesorii care dau meditații elevilor, dar i-a îndemnat pe aceștia să își înființeze PFA pentru a intra în legalitate. “Nu cred că o să pornim în curând controale în această direcție, dar toți știm că este un fenomen care se practică de mulți ani cu aceste meditații și care nu sunt sub nicio formă fiscalizată, dar ele sunt, de fapt, niște venituri de natură salarială. Noi am făcut o campanie intensă prin care am explicat profesorilor care practică acest lucru, ca să intre în legalitate să își înființeze un PFA”, a arătat Heiuș.

Șeful DNA: Avem dosare cu prejudicii totale de 1,7 miliarde de euro

 el a anunțat că sunt persoane importante în stat care vor da cu subsemnatul la DNA în perioada următoare

Procurorul șef al DNA, Crin Bologa, a declarat că sunt în lucru la procurorii anticorupție mai multe dosare, in rem, care vizează persoane importante „la nivel local și central” și care sunt bănuite de săvârșirea unor acte de corupție.

Crin Bologa a declarat, ieri, la emisiunea Insider Politci de la Prima TV, că procurorii au în lucru dosare care deocamdată nu au fost făcute publice și care vizează „persoane importante”. „Ceea ce vă pot spune - și nu pot detalia - este că avem în lucru, cu începerea urmăririi penale in rem și investigare, dosare cu persoane foarte importante, atât la nivel local, cât și central, din statul român pe care le bănuim că s-ar putea face vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de corupție. Avem, de asemenea, dosare cu prejudicii foarte mari. Avem dosare în lucru cu prejudicii estimate la 1,7 miliarde euro. Sunt dosare în care nu am făcut publice anchetele că nu am ajuns la acel moment, dar și acolo unde am făcut publice anchetele se poate constata că percepția publică, dacă există așa ceva, că lupta împotriva corupției la nivel înalt a stagnat, nu este o percepție reală”, a declarat Bologa.

Procurorul șef al DNA a precizat că numai în 2021 au fost trimiși în judecată 18 demnitari români. „Asta înseamnă miniștri, parlamentari europeni, parlamentari de-ai noștri, secretari de stat. Nu știu dacă în toată Europa s-au trimis în judecată atâția demnitari”, a precizat Bologa.

El a răspuns afirmativ, după ce a fost întrebat dacă să ne așteptăm să vedem persoane importante la DNA în perioada următoare. „Așa cum arată și cum colegii noștri își construiesc dosarele, da. Sunt persoane importante, în permanență, chemate la DNA, în diferite calități. Sau de supspecți, sau de martori. În permanență sunt persoane importante”, a mai afirmat Crin Bologa.

Procurorul-șef al DNA a mai spus că, în ultimii doi ani, de când conduce această instituție, procurorii anticorupție au pus sub sechestru bunuri de peste 400 milioane de euro și numai anul trecut au fost recuperate 40 milioane de euro în cursul urmăririlor penale. “Mulți dintre inculpații noștri, care doresc, de exemplu, acord de recunoaștere a vinovăției, plătesc prejudiciile stabilite sau sumele constatate ca obiect al infracțiunii, până să se ajungă la o sentință”, a precizat Bologa. El spune că cele 40 milioane de euro recuperate înseamnă bugetul instituției pe un an.

Drulă și-a lansat oficial candidatura la șefia USR

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunțat, sâmbătă, că și-a lansat oficial candidatura la președinția formațiunii. “Astăzi mi-am lansat oficial candidatura pentru președinția USR. Am demonstrat că sunt omul faptelor. Livrez rezultate concrete, nu bla-bla steril. Vorbesc deschis, critic des și laud la fel. Și mereu o fac sincer și fără ocolișuri. Cred că USR are nevoie de organizare, energie și o mână hotărâtă pe volan. Și că sunt persoana potrivită pentru asta”, a scris Drulă, sâmbătă, pe Facebook.

El a susținut că USR este acum cel mai mare partid de opoziție. “Singurul partid liberal din România. Dar lupta pentru destinul României va fi una grea. Suntem noi și colosul PSD-PNL. Și în joc este modernizarea țării noastre. În acești ani am învățat că politica este un joc de echipă. Vedetismul și politica pe persoană fizică nu produc rezultate durabile. Puterea unui partid de a schimba societatea vine din organizare. Iar democrația nu poate funcționa fără încredere, respect și delegare. Le-am cerut colegilor mei să-mi acorde încrederea de fi liderul acestei construcții frumoase, ce poartă numele USR”, a adăugat Cătălin Drulă.

Liderul interimar al USR a afirmat că leadershipul “înseamnă să-ți pese”.

“Și vreau să explic ce înseamnă pentru mine leadership: înseamnă să-ți pese. Să crezi în ce faci. Să fii sincer cu tine și cu cei care ți-au dat încrederea. Să nu te ferești de responsabilitate și să nu abdici. Să conduci. Volanul e acolo, trebuie doar să vrei să pui mâna pe el și să-ți pese de pasageri”, a arătat Drulă.

Președintele interimar al USR, Cătălin Drulă, afirma, în aprilie, că în luna octombrie fomațiunea politică va avea Congres.

Doi morți și doi răniți, pe „șoseaua morții”

Două persoane au decedat în urma unui accident rutier produs, sâmbătă dimineață, pe E 85, cunoscută și ca „șoseaua morții”.

Potrivit Cătălinei Păduraru, purtător de cuvânt al IPJ Bacău, în accident au fost rănite alte două persoane, un minor în vârstă de 15 ani și un tânăr de 23 ani. “În jurul orei 05:00, pe DN 2 - E85, în afara localității Răcăciuni, un conducător auto de 21 de ani, din județul Tulcea, în timp ce se deplasa cu o autoutilitară pe direcția București - Bacău a intrat în coliziune cu un ansamblu format din cap tractor și semiremorcă, parcat în afara părții carosabile. În urma evenimentului rutier a rezultat decesul ambilor conducători auto, rănirea gravă a unui pasager de 15 ani și rănirea ușoară a unui tânăr de 23 de ani”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău.

Polițiștii rutieri au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Podul suspendat peste Dunăre va fi dat în circulație în decembrie

Podul suspendat peste Dunăre va fi dat în circulație în decembrie anul acesta, la aproape cinci ani de la demararea proiectului și după patru ani de lucrări, a anunțat vineri, la Brăila, ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu. “Sperăm ca în decembrie să putem să dăm în circulație acest pod. Eu sunt optimist. Așa cum ne-au anunțat și constructorii, acea mică întârziere în montarea tablierelor va fi recuperată. Lucrările sunt plătite la zi, așa cum știți, de către noi, de către CNAIR. Drumul spre Măcin va fi dat și de asemenea, din Brăila, drumul spre Tulcea va fi pe parcursul anului 2022. Bineînțeles că asfaltat!”, a spus ministrul.

Stadiul lucrărilor este acum la 63,10%. Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila va avea o lungime de 2 kilometri, o înălțime de 200 de metri și o lățime de 31 de metri. Va cuprinde patru benzi de circulație.

Podul fi cel mai mare pod din România și al treilea din Europa din punctul de vedere al deschiderii centrale și al lungimii. Este cea mai scumpă construcție de acest gen din istoria României de după Revoluția din 1989, cu o valoare estimată de 500 de milioane de euro și al doilea proiect de infrastructură, ca valoare, de pe tot cursul Dunării, după Porțile de Fier.

Un preot român și un preot ucrainean au băut până a venit Ambulanța

Caz ciudat la Vaslui, acolo unde medicii de pe ambulanță au fost chemați în ajutor după ce unui preot din județul Neamț i s-a făcut rău pe stradă de la alcool. Acesta ar fi băut împreună cu un preot ucrainean din Cernăuți.

„Ambulanța a fost solicitată să intervină pentru a prelua un bărbat leșinat pe stradă, din cauza alcoolului. În urma cercetărilor s-a stabilit că bărbatul leșinat este preot în județul Neamț și venise la Gara Vaslui pentru a prelua un alt preot venit din Cernăuți, Ucraina. Se pare că ucraineanul a venit încă de dimineață la Vaslui și l-a așteptat, preț de câteva ore, pe celălalt preot”, scrie publicația locală Vremea Nouă.

Potrivit jurnaliștilor locali „cele două fețe bisericești s-au apucat de băut alcool, în interiorul autoturismului. La un moment dat, preotului român i s-a făcut rău. A coborât din mașină să vomite dar a leșinat, se pare, din cauza alcoolului și a căldurii de afară. Martorii au chemat o ambulanță și, în scurt timp, la fața locului a sosit un echipaj de prim-ajutor. „După îngrijirile de la fața locului, preotul din Neamț a fost transportat la spital și medicii îi aplică tratamentul necesar pentru eliminarea alcoolului din organism. Celălalt preot, un ucrainean din Cernăuți, încearcă să dea explicații celor prezenți la fața locului dar nu reușește să o facă. Mai mult, conform unor martori, acesta nu mai vrea la Vaslui și vrea să ajungă înapoi, la Cernăuți”, notează Vremea Nouă.

Doi tineri, morți după ce au căzut în apele unei bălți excavate

Doi tineri de 17 și 21 de ani au fost căutați, sâmbătă după-amiază, în apele unei bălți excavate, cu adâncimea de patru metri, în localitatea Ionești, județul Vâlcea. Acolo au fost solicitați și scafandrii de la ISU Olt, cei de la ISU Vâlcea fiind plecați în misiune în Argeș. Cei doi au fost găsiți, dar nu au răspuns manevrelor de resuscitare, fiind declarat decesul.

“Din păcate, după efectuarea manevrelor de resuscitare, la ora 15.59, a fost declarat decesul lui S. A., 17 ani”, a transmis ISU Vâlcea. De asemenea, sursa citată a precizat că, la ora 16.15, a fost declarat și decesul tânărului de 21 de ani. “Cei doi erau frați și se aflau în zonă la scăldat”, au mai prcizat pompierii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.