Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Discursul lui Zelenski: Translatorul, folosit și de Ambasada Ucrainei

Ziarul de Vrancea
4 apr 2022 703 vizualizări

O modificare a parametrului transmisiei, făcută probabil de partea ucraineană, ar fi cauzat problemele tehnice, se scuză specialiștii de la Parlament

Șeful Departamentului Centrul Dezvoltare Tehnologică din Camera Deputaților, Alexandru Tănase a declarat, ieri, la Parlament, despre sincopele de la transmiterea discursului live al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, în plenul reunit, că începând cu ora 14.00 s-au făcut teste continuu, până la ora 18.50 și că ulterior, în timpul ședinței, la momentul în care a fost necesară preluarea speech-ului președintelui Volodimir Zelenski, s-a descoperit faptul că exista o modificare de parametru, făcută cu foarte scurt timp înainte. Tănase a mai spus că se efectuează o analiză a ceea ce s-a întâmplat cu transmisiunea. “S-au efectuat în 20 de secunde toate modificările ca discursul să fie transmis în plen și traducerea să fie conformă, lucrând cu partea de emisie, în situația în care eram în acel moment”, a explicat reprezentatul Camerei Deputaților, el precizând că crede că această modificare s-a făcut din partea ucraineană.

Tănase s-a referit și la traducătorul folosit pentru discursul președintelui Ucrainei, arătând că acesta este folosit și de Ambasada Ucrainei. “A avut discursul președintelui, cu două ore înainte, în momentul în care acea modificare de parametru s-a făcut, în cadrul sistemului de transmisie, practic vocea președintelui s-a suprapus peste canalul de traducere”, a spus Alexandru Tănase, arătând că “problema tehnică nu a fost din partea traducătorului, pentru că aceasta a fost configurația sistemului în momentul în care a început ședința”. “Nu s-a intervenit la niciun canal din momentul pornirii emisiei” a mai spus Tănase, adăugând că “începând de azi noapte, împreună cu colegii lui, analizează produsul acesta, nefiind nici ei mulțumiți de el”. “În cazul în care punctual pentru problema aceasta o să avem un răspuns, sigur vi-l transmitem” a mai arătat Tănase.

Reprezentantul Camerei Deputaților a mai spus că, spre deosebire de alte Parlamente unde a vobit președintele ucrainean, la această transmisiune s-au folosit două canale de traducere, în timp ce în alte parlamente a vorbit în limba engleza. Despre comunicarea cu partea ucraineană, în momentul discursului, Alexandru Tănase a spus că “au încercat să îi contacteze, dar, ținând cont de situația de acolo, e explicabil faptul că nu au putut răspunde”.

23.000 lei pe lună pentru administratorul Parlamentului

Secretarul general al Camerei Deputaților, ca și cel al Senatului, sunt plătiți regește.

Secretarul general al Camerei Deputaților este Silvia-Claudia Mihalcea, care asigură conducerea administrativă a Camerei. Ea a a fost numită în decembrie 2021, dar a mai fost în această funcție și în anul 2019. Mihalcea câștigă suma de 20.200 de lei pe lună, la care se adaugă un spor de condiții vătămătoare în valoare de peste 3.000 de lei. Un șef de departament din structura administrativă a Camerei Deputaților câștigă suma de 18.000 de lei/lună, iar un șef serviciu suma de 13.000 de lei.

Potrivit legii, Secretarul general al Camerei Deputaților „răspunde de buna funcționare a activității serviciilor Camerei, asigurând conducerea acestora sub autoritatea și controlul Biroului permanent al Camerei Deputaților”.

Suceava: Autopsieri, prinși că cereau bani pentru pregătirea persoanelor decedate

Patru autopsieri, trei femei și un bărbat, de la Spitalul Județean de Urgență Suceava și o îngrijitoare de la aceeași unitate medicală au fost trimiși în judecată de procurori pentru luare de mită, furt și înșelăciune, deoarece au cerut bani pentru pregătirea persoanelor decedate de la rudele acestora.

O femeie autospier este acuzată de comiterea a 36 de infracțiuni de luare de mită.  “În sarcina acesteia s-a reținut că în calitate de autopsier în cadrul Spitalului Județean de Urgență Sf. Ioan cel Nou Suceava, în perioada februarie - aprilie 2020, a pretins și/sau primit de la un număr de 36 aparținători ai persoanelor decedate, sume de bani cuprinse între 20 și 350 lei sau alte bunuri, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu legate de manipularea, pregătirea, îmbălsămarea, spălarea, îmbrăcarea, cosmetizarea, pulverizarea de produse biocide (formolizarea) trupurilor persoanelor decedate, efectuarea procedurii de identificare și predarea către aceștia”, se arată în comunicat.  Ea mai este acuzată că la data de 4 aprilie 2020 și-a însușit suma de 600 de lei de la o persoană decedată, bani pe care ar fi trebuit să îi dea rudei care urma să ridice bunurile acesteia.

De asemenea, un bărbat autospier a fost trimis în judecată pentru șapte infracțiuni de luare de mită. El este acuzat că în perioada martie –aprilie 2020 a pretins și primit de la aparținători ai persoanelor decedate sume cuprinse între 50 și 200 de lei.

Procurorii au mai trimit în judecată o femeie autospier în cadrul unității medicale pentru luare de mită pentru că la data de 14 martie 2020 a primit, împreună cu bărbatul respectiv, suma de 150 de lei de la fiul unei persoane decedate. O altă angajată a Spitalului Județean de Urgență Suceava ca autospier a fost trimisă, de asemenea, în judecată de procurori pentru o faptă similară.

Un deputat care s-a „târât” la Ambasada Rusiei, exclus din comisia de apărare

Plenul Camerei Deputaților a votat, marți, excluderea deputatului Francisc Tobă (ex-AUR) din comisia de apărare, după participarea la acțiunea de la Ambasada Rusiei, alături de alți parlamentari printre care Dumitru Coarnă și Diana Șoșoacă. Deputatul PNL Sorin Moldovan a scris pe Facebook că i-a cerut demisia lui Tobă din cadrul comisiei, însă cum aceasta nu s-a materializat, a fost inițiat un proiect de hotărâre supus votului plenului. Luni, un alt participant la întâlnirea de la Ambasada Rusiei, deputatul Dumitru Coarnă, a fost exclus din PSD.

Moldovan menționează că, într-o perioadă atât de complexă din punct de vedere al securității regionale, nu pot permite ca „persoane care ar putea avea acces la cele mai sensibile informații să facă jocurile celor care agresează și comit crime de război în Ucraina”.

Trei parlamentari ex-AUR și unul de la PSD au cerut să fie primiți de ambasadorul rus la București. Ei i-au transmis ambasadorului rus dorința de neutralitate a României și disponibilitatea de a media negocieri de pace la București.

Bogdan Aurescu, minstrul de Externe, a afirmat că demersul celor patru parlamentari primiți în audiență de ambasadorul rus nu implică poziția statului român.

Aurescu: Republica Moldova, cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei

Republica Moldova este “cel mai vulnerabil” vecin al Ucrainei, primind cel mai mare număr de refugiați per capita, a declarat, ieri, la Berlin, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, înaintea Conferinței internaționale privind crearea Platformei de sprijin pentru Republica Moldova. “Războiul din Ucraina, pornit în mod ilegal de Rusia, a creat multe probleme în vecinătate, legate nu doar de provocările de securitate din regiune, pentru securitatea europeană și euroatlantică, ci și pentru țările vecine Ucrainei, iar Republica Moldova a trebuit să facă față unui număr mare de refugiați”, a afirmat șeful diplomației române.

Totodată, a explicat el, conflictul a creat o “povară economică” și a pus în dificultate economia și finanțele Republicii Moldova. Aurescu a menționat și probleme legate de securitatea energetică a acestei țări.

Potrivit ministrului, platforma lansată marți are ca scop “furnizarea și stimularea de ajutor, asistență foarte robuste, coordonate pentru Republica Moldova” și anume asistență financiară, preluarea de refugiați și căutarea de soluții la vulnerabilitățile precum securitatea energetică.

El a vorbit despre culoarele prin care persoane care se refugiază din Ucraina pot trece din Republica Moldova direct în România și a amintit că țara noastră a furnizat carburant și păcură în valoare de 3,4 milioane de euro.

Bogdan Aurescu a precizat că, în urma conferinței, va fi anunțat un ajutor suplimentar, care se adaugă celor 100 de milioane de euro parte din pachetul de asistență anunțat de Guvernul român în februarie.

El co-prezidează, alături de Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei - țară care deține Președinția G7, și de Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franței - stat care asigură Președinția Consiliului Uniunii Europene, Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference), care se desfășoară la Berlin.

Profesor din Buzău, condamnat la închisoare după ce a sărutat o elevă

Un profesor din Buzău, trimis în judecată pentru că a sărutat o elevă pe gură la Școala din comuna Merei, în vara anului trecut, a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare.

În luna iunie a anului 2021, profesorul de 54 de ani, care preda biologia la școala din comuna Merei a fost plasat în arest la domiciliu, fiind acuzat de agresiune sexuală, după ce ar fi sărutat o fetiță de 12 ani, în timp ce se afla în clasă, gestul acestuia fiind surprins de camerele de supraveghere. Ulterior, cadrul didactic a fost trimis în judecată, iar în decembrie Judecătoria Buzău a dat o primă sentință prin care acesta era condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Bărbat, reținut după ce a și-a stropit concubina cu benzină și i-a dat foc

Un bărbat a fost reținut de procurorii vâlceni, după ce și-a stropit concubina cu benzină și i-a dat foc, victima suferind arsuri pe un sfert din suprafața corpului. Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a anunțat, marți, că a început acțiunea penală față de un bărbat, aflat în stare de reținere, pentru comiterea infracțiunii de tentativa de omor calificat asupra unui membru de familie. “La data de 1 aprilie, în jurul orelor 21:30, în timp ce inculpatul se afla în locuința concubinei sale, din comuna Nicolae Bălcescu, pe fondul consumului de alcool și al unui conflict verbal generat de gelozia acestuia, inculpatul a stropit-o cu benzină pe concubina sa, după care i-a dat foc cu o brichetă. Urmare acțiunii inculpatului, persoana vătămată a suferit leziuni traumatice constând în arsuri de gradul I, II și III pe circa 25% din suprafața corpului, care au necesitat circa 35-40 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare și care au pus în primejdie viața victimei”, se arată în comunicat.

Norma de hrană în spitale va crește la 20 de lei pe zi

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat, ieri, că norma de hrană pentru pacienții internați în spitale va crește la 20 de lei pe zi, de la 11 lei pe zi, precizând că majorarea înseamnă un efort suplimentar de 100 de milioane de lei până la sfârșitul acestui an.

El a precizat că Parlamentul poate găsi și o altă sursă de finanțare pentru norma pacienților, nu neapărat din bugetul spitalului. “Parlamentul poate să mai facă și altceva, poate să găsească o finanțare a acestor norme de hrană nu neapărat din bugetul spitalului, ci poate să identifice și o altă formă de finanțare. Până acum finanțarea era făcută din bugetele spitalelor.  Puteau face asta și până acum, puteau să depășească cei 11 lei, dar odată cu creșterea costurilor generale o astfel de suplimentare din partea spitalelor, s-a diminuat foarte mult posibilitatea unei astfel de suplimetări și atunci căutăm o formulă. Eu am căutat o formulă împreună cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate o formulă prin care să se poată reglementa prin hotărârea Guvernului României, se lucrează și în Parlament. Evident, întotdeauna Parlamentul are întâietate și dacă lucrurile se întâmplă rapid în Parlament, atunci cu atât mai bine”, a mai transmis ministrul Sănătății.

Ioan-Aurel Pop, un nou mandat de președinte al Academiei Române

Acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales, ieri, pentru un nou mandat de președinte al Academiei Române, cu durata de 4 ani. Alegerile au avut loc, prin vot secret, în cadrul Adunării Generale întrunite în Aula Academiei Române începând cu ora 10.00.

Adunarea Generală a Academiei Române, alcătuită din membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare, și-a exprimat opțiunea cu o majoritate de 142 din 157 voturi exprimate.

Membru corespondent al Academiei Române din anul 2001, în cadrul Secției de științe istorice și arheologie, și membru titular din anul 2010, Ioan-Aurel Pop a deținut primul mandat de președinte al cel mai înalt for de consacrare științifică și culturală al țării în perioada 2018-2022, în urma alegerilor desfășurate pe data de 5 aprilie 2018.

Ioan-Aurel Pop este doctor în istorie și profesor al Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, specialist în istorie medievală și în evoluția instituțiilor medievale, paleografie latină și istoria Transilvaniei.

Cazul Șercan: Procurorul general a încercat să dinamizeze administrarea probelor

Parchetul General a transmis, ieri, precizări, cu privire la cazul jurnalistei Emilia Șercan, explicând că procurorul general a formulat îndrumări scrise care au urmărit să dinamizeze administrarea probelor, fără a afecta independența procurorului de caz. De asemenea, instituția precizează că s-a impus verificarea competenței și declinarea dosarului către Parchetul Curții de Apel.

Potrivit documentului, a fost semnalată procurorului necesitatea verificării competenței, aspect care a determinat declinarea la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și, ulterior, preluarea cercetărilor, la 31.03.2022, la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

“Pentru clarificarea criticilor exprimate public de partea vătămată, parchetul care efectuează urmărirea penală va stabili, în raport de drepturile conferite de Codul de procedură penală, informațiile care îi vor fi transmise, ținând cont de caracterul nepublic al urmăririi penale. Totodată, constatările privind pluralismul și libertatea mass-mediei din Rapoartele din 2020-2021 privind statul de drept, emise de Comisia Europeană, au fost aduse în atenție organelor judiciare implicate în investigațiile privind faptele comise împotriva jurnaliștilor”, se mai arată în comunicat.

Adolescent de 16 ani, arestat. În urmă cu doi ani, el a ucis un bărbat de 67 de ani

Un adolescent de 16 ani, din județul Arad, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind principalul suspect în cazul unei crime care a avut loc în urmă cu doi ani. Un bărbat de 67 de ani a fost găsit atunci de sora sa decedat, cu multiple răni la nivelul capului.

La momentul comiterii crimei, adolescentul avea 14 ani. Trupul neînsuflețit al bărbatului, care locuia singur, a fost descoperit de către sora sa care locuia într-un alt sat. Femeia a venit să vadă ce face fratele ei, însă a găsit casa închisă. După ce a intrat în imobil, femeia și-a găsit fratele căzut pe jos, în camera lui, lângă pat, cu răni la nivelul capului.

Imediat au fost alertate autoritățile, iar la fața locului s-au deplasat polițiștii și procurorii care au început cercetările în acest caz. S-a stabilit că moartea bărbatului a fost violentă, rănile din zona capului fiind produse de un corp contondent.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.