Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Director în ANM: Decembrie, o lună mai caldă decât de obicei

Ziarul de Vrancea
19 oct 2022 575 vizualizări

Totuși, “să fim conștienți ce înseamnă o iarnă normală în România”, avertizează meteorologul

Gabriela Băncilă, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a afirmat, ieri, la videoconferința cu prefecții, că estimările făcute la acest moment indică, pentru luna decembrie, temperaturi medii care se pot situa peste limitele climatologice, în timp ce ianuarie ar urma să fie o lună “normală sau cu o tendință de temperatură medie ușor mai ridicată”. “Ar trebui să fim cu toții conștienți ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România, în niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani, și nu mă refer neapărat la ultimii trei ani, ci cel puțin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru țara noastră”, a arătat ea.

Gabriela Băncilă a precizat că estimările sezoniere au un grad de realizare de 60 la sută, în baza modelului Centrului European pentru Prognoză de Medie Durată, și prezintă valorile medii estimate în ceea ce privește temperatura aerului și precipitațiile. “Lucrul acesta înseamnă că fenomenele cu o durată scurtă de manifestare, incluzând fenomenele meteorologie extreme, nu pot fi surprinse, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări, cum ar fi, pentru sezonul rece, episoadele cu valuri de frig, episoadele cu viscol sau cu furtuni de zăpadă”, a explicat Băncilă.

Ea a arătat că, pentru luna decembrie, estimările bazate pe datele de la începutul lunii octombrie indică, la nivel național, că temperaturile medii se pot situa peste limitele climatologice ale lunii, în toate regiunile, iar precipitațiile se vor putea situa, în general, în limite normale, cu o tendință ușor excedentară în partea de sud-est a țării și una deficitară în nord-vest.

Reprezentantul ANM a explicat că, având în vedere estimările, în decembrie este posibil să se înregistreze precipitații sub formă lichidă. “Pentru luna ianuarie, atât temperatura medie a aerului, cât și cantitățile medii de precipitații se pot situa în limite normale. Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicității pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală sau cu o tendință de temperatură medie ușor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitații semnalul sau estimările sunt destul de împrăștiate: există și tendințe pentru cantități de precipitații normale, dar și tendințe pentrui cantități de precipitații excendentare”, a arătat Gabriela Băncilă.

Pentru luna februarie, sunt estimate temperaturi în medie normale pentru această lună și posibilitatea de a se semnala în anumite regiuni, în special în sud și sud-est, valori peste limitele climatologice ale lunii. Precipitațiile ar putea fi în limite normale.

Cine sunt oficialii români care au plecat o săptămână cu Rafila în Cuba

​Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află timp de o săptămână într-o vizită oficială în Cuba, unde participă la o conferință pe teme de sănătate la care nu mai este prezent niciun alt ministru al Sănătății din Uniunea Europeană. Ministerul Sănătății a anunțat că din delegația lui Rafila mai face parte o singură persoană - un consilier personal al ministrului, jurist, fără a preciza numele acestuia. Alături de Alexandru Rafila în Cuba mai sunt însă prezenți încă 3 oficiali români, reiese dintr-un comunicat al Ambasadei României la Havana.

Astfel, alături de Alexandru Rafila în Cuba mai sunt prezenți: Leonard Azamfirei - medic, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș și senator PSD, Marilen Pirtea - deputat PNL, rectorul Universității de Vest din Timișoara și Ioan Abrudan - rectorul Universității Transilvania din Brașov.

Ambasada României la Havana a anunțat, într-un comunicat de presă, că „ministrul român al sănătății, Alexandru Rafila, și omologul său cubanez, José Angel Portal Miranda, au semnat marți un document cadru care stabilește cooperarea în domeniul sănătății între România și Cuba, un pas important in dezvoltarea relației bilaterale dintre cele două țări, informează Ambasada României la Havana”. “Prezența la eveniment a rectorilor români din Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, Timișoara, Marilen Pirtea, și Brașov, Ioan Abrudan, este o garanție a dezvoltării acestei colaborări, inclusiv în afara domeniului medical”, se mai arată în comunicat.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, se află, timp de o săptămână (în perioada 15 - 22 octombrie) într-o vizită oficială în Cuba, unde participă la cea de-a IV-a Conferință internațională „Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”.

Rafila este singurul ministru al Sănătății din Uniunea Europeană aflat pe lista participanților, alături de el fiind prezenți miniștrii Sănătății din Mozambic, Venezuela, Jamaica, Belize, Egipt, Trinidad Tobago sau Zimbabwe.

Definitiv: Primarul Iașului este rasist

Primarul Iașului, Mihai Chirica, rămâne cu amenda primită la începutul anului 2020 de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), după ce a susținut că „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac”. Decizia de menținere a amenzii pentru declarații cu „conținut rasist expres și accentuat” a fost luată de instanța supremă și este definitivă.

Mihai Chirica a contestat la Curtea de Apel Iași amenda primită de la CNCD, susținând că nu a făcut trimitere niciun moment la culoarea pielii, nu a declarat că „albii vor fi înlocuiți cu negri”, nu a pronunțat cuvântul „maimuță” în mod comparativ, iar declarațiile nu au vizat niciun moment o discriminare „pe considerentul culorii pielii” sau a „statutului de inferioritate umană”, așa cum argumenta CNCD. Un complet condus de judecătorul Andrei Florin Alexandru a anulat sancțiunea pe motiv că afirmațiile lui Chirica „relevă lipsa oricărui scop sau intenții de a aduce atingere demnității umane, ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptat împotriva unei persoane, unui grup de persoane sau unei comunități și legat de apartenența acestora la o anumită rasă, naționalitate sau la o categorie defavorizată” și că CNCD a utilizat „un raționament greșit, în mod intenționat și abuziv, introducând elemente ce se nu se regăsesc în afirmațiile incriminate”. După această sentință, site-ul reporteris.ro a scris că judecătorul era parte, în aceeași perioadă, a unor dosare în care reclama drepturi salariale, iar pârât era chiar CNCD.

CNCD a făcut recurs, cerând menținerea amenzii, iar miercuri această cerere a fost admisă de judecătorii de la Înalta Curte, care au casat sentința de la Curtea de Apel Iași și au respins acțiunea lui Chirica prin care acesta solicita anularea amenzii de 10.000 de lei. Decizia este definitivă.

În septembrie 2019, ​​primarul din Iași s-a lansat, într-un interviu într-o serie de teorii. Precizând că vine de la o discuție cu mai mulți academicieni, Chirica a declarat că un copil ar trebui să fie dus la școală cu forța, comentând că, dacă nu se investește în educație, „o să vină peste noi congolezii, somalezii, sirienii și alte națiuni care sunt coborâte din copac și o să ne cucerească și o să ne devină și șefi”.

Kovesi: Iohannis mi-a cerut în vara lui 2018 demisia de la șefia DNA

​Laura Codruța Koveși susține că președintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia de la șefia DNA înainte să semneze decretul de revocare, ca urmare a unei decizii a CCR. „Da, este un lucru pe care nu l-am făcut public. A fost o discuție între noi. N-am considerat că trebuie să fac public acest lucru. Mi-a cerut demisia. Am refuzat”, a declarat Kovesi, într-un interviu pentru G4Media. Șefa Parchetului European spune că nu avea „niciun motiv” să demisioneze. „Rolul meu nu este să ajut președinții să treacă peste momente delicate când trebuie să explice propriile lor decizii. Nu mă consideram vinovată cu nimic. Așteptam să ….la finalul mandatului, dacă am fost revocată, cineva măcar să mulțumească pentru ce am făcut, nu să-mi ceară demisia”, a sus ea.

În 2019, întrebat dacă înainte de a semna decretul de revocare a șefei DNA a avut o discuție cu Kovesi în care i-a cerut demisia, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Pot să vă confirm că am avut mai multe discuții, ultima acum câteva săptămâni, când am felicitat-o pentru postul de procuror-șef european. În rest, sunt discuții care nu se fac publice. Dar a fost un moment greu când am semnat decretul, am executat o decizie luată, din păcate, de Curtea Constituțională și a fost un moment de care România nu a avut nevoie”. Întrebat dacă acesta a fost motivul pentru care nu a anunțat personal destituirea, Klaus Iohannis a replicat: „Așa cum am procedat a fost rezonabil”. Laura Codruța Kovesi a fost revocată de la șefia DNA pe 9 iulie 2018. Decizia a fost anunțată, la vremea respectivă de purtătorul de cuvânt al președintelui.

Trei femei, reținute într-un dosar de delapidare și înșelăciune cu un prejudiciu de 49 de milioane de lei

Trei femei au fost reținute, în urma unor percheziții făcute de polițiști în București, Slobozia și Amara, fiind suspectate de delapidare, înșelăciune, abuz în serviciu și fals în înscrisuri oficiale, infracțiuni în urma cărora s-ar fi creat un prejudiciu de 49 de milioane de lei.

Conform IPJ Ialomița, în decursul mai multor ani, persoanele bănuite ar fi înregistrat în contabilitatea unei asociații de ajutor reciproc un circuit fictiv de încasări și plăți, menit să inducă în eroare membrii acesteia despre faptul că are suport economic să acorde dobânzi la fonduri sociale, mult peste mediul bancar.

Din verificările făcute, polițiștii au stabilit că dobânzile la fond încasate de o parte din membrii asociației de ajutor reciproc ar fi fost plătite din depunerile celorlalți membrii și nu din profitul înregistrat la finalul fiecărui an.

Prejudiciul total estimat la acest moment este de aproximativ 49.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, polițiștii au descoperit și ridicat aproximativ 565.000 de lei, bijuterii din aur și argint, în valoare de aproximativ 210.000 de lei, sisteme de calcul, telefoane mobile, precum și înscrisuri utile cauzei. De asemenea, polițiștii au instituit sechestre asiguratorii pe bunuri imobile, autoturisme, bijuterii și sume de bani în valoare de aproximativ 4.000.000 de lei.

Maramureș: Peste 1.500 de carduri de sănătate, refuzate din motive religioase și de conștiință

Un număr de 1.748 de cereri în vederea eliberării adeverinței de asigurat au fost înregistrate pentru persoane care au refuzat cardul de sănătate din motive religioase sau de conștiință, a anunțat, joi, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Maramureș. “De la implementarea cardului național de asigurări sociale de sănătate și pană la data de 30 iunie 2022, la nivelul CAS Maramureș au fost depuse un număr de 27.830 de cereri în vederea eliberării cardului duplicat ca urmare a pierderii/ deteriorării/modificării datelor personale sau defecțiuni date tehnice și un număr de 1.748 de cereri în vederea eliberării adeverinței de asigurat pentru persoanele care au refuzat cardul din motive religioase sau de conștiință”, a precizat CAS Maramureș.

Tot în perioada amintită la CAS Maramureș au fost depuse 90 de cereri de eliberare a adeverinței de asigurat cu valabilitate de 3 luni pentru persoanele care refuză în mod expres, din motive religioase sau de conștiință, primirea cardului național de asigurări sociale de sănătate.

Camion cu lemn fără acte, depistat de activiștii de mediu în curtea unui post de poliție

Activiștii de mediu Daniel Bodnar și Mihai Prutean au depistat, miercuri, un camion care transporta lemne fără a figura ca transport de proveniență legală, acesta intrând chiar în curtea Postului de Poliție Arbore, relatează Monitorul de Suceava. Mai mult, lemnul a fost descărcat, iar un bărbat a început să taie lemnul de fag pentru foc în curtea poliției. La postul de poliție nu era nici un polițist, astfel că activiștii de mediu au sunat la 112.

Un echipaj al Poliției Solca a venit la fața locului și a început să facă verificări. Într-adevăr, lemnul nu figura ca fiind de proveniență legală. Șeful de post de la Arbore are locuința de serviciu în aceeași clădire cu postul de poliție.

Inspectoratul de Poliție Județean Suceava a transmis un punct de vedere în care nu neagă sesizarea activiștilor. Se precizează că au fost alocate toate cantitățile de material lemnos necesare încălzirii sediilor care utilizează lemnul pentru încălzirea cu sobe, fără a fi înregistrate probleme sau lipsuri în acest sens.

Mihai Prutean, cel care a sesizat transportul în neregulă se declară dezamăgit de atitudinea polițiștilor. “Eram pe drumul principal, spre Iaslovăț, și am văzut acel camion ieșind de pe un drum secundar. Am mers în spatele lui, am făcut verificări și văzut că nu deține aviz. Apoi, ce să văd, porțile erau deschise la Poliția Arbore pentru acel camion, care, după cum se vede, a intrat în curtea poliției. Lemnul a fost descărcat foarte repede și tot repede lemnul a fost tăiat. E lemn fără aviz, e josnic ce se întâmplă, noi cerem sprijinul autorităților când semnalăm un transport ilegal și chiar ei, polițiștii, să primească lemnul ilegal în curtea instituției?”, a povestit activistul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.