Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dintre românii buni de muncă, doar 6 din 10 au un job. Bărbații, cu aproape 40% mai mulți decât femeile

Ziarul de Vrancea
20 iun 2021 760 vizualizări

Date INS: în primul trimestru al anului, populația activă a României era de 8,132 de milioane de persoane, din care, 7,636 de milioane de persoane erau ocupate și 496.000 de persoane erau șomeri

Populația activă a României era, în primul trimestru al anului, de 8,132 de milioane de persoane, din care 7,636 de milioane de persoane erau ocupate și 496.000 persoane erau șomeri, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică (INS).

„În trimestrul I 2021, rata de ocupare a populației în vârstă de 20-64 ani a fost de 65,9%. În primul trimestru al anului 2021, populația activă a României era de 8.132.000 persoane, din care 7.636.000 persoane erau ocupate și 496.000 persoane erau șomeri”, arată datele INS. Începând cu anul 2021 metodologia Anchetei forței de muncă în gospodării (sursa datelor din acest comunicat) a fost revizuită pentru a răspunde cerințelor noilor regulamente europene intrate în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, precizează INS. Cea mai importantă modificare vizează excluderea din sfera ocupării a persoanelor care produc bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului șigenerează un impact sesizabil asupra estimațiilor anchetei, în special în sensul: reducerii numărului populației ocupate și a celei active (precum și a ratelor de ocupare și activitate), creșterii ratei șomajului (mai alespe seama scăderii populației active care este numitorul indicatorului). Din acest motiv, datele publicate pentru trimestrul I2021 nu sunt comparabile cu cele publicate pentru trimestrele anterioare.

Rata de ocupare a populației în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în trimestrul I al anului 2021, de 60,8%. Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbați (70,3% față de 51% la femei) și la persoanele din mediul urban (66,5% față de 54% în mediul rural).

Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 21,4%. Rata șomajului în trimestrul I 2021 a fost de 6,1%. Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale șomajului a fost de 0,9 puncte procentuale (6,5% la bărbați față de 5,6% la femei), iar pe medii rezidențiale, de 5,9 puncte procentuale (9,5% în mediul rural, față de 3,6% în mediul urban).

Pe grupe de vârstă, rata șomajului a atins nivelul cel mai ridicat (21,5%) în rândul tinerilor (15-24 ani). Distinct de cele 7.636.000 persoane ocupate, alte 720.000 persoane au lucrat în gospodăria agricolă proprie, pentru a produce bunuri agricole destinate exclusiv sau majoritar auto-consumului, acestea fiind într-una dintre următoarele situații: fie doar o mică parte a producției agricole obținute este destinată vânzării, fie producția agricolă obținută este destinată exclusiv consumului propriu și reprezintă o parte substanțială a consumului total al gospodăriei.

Aceste persoane, incluse în populația ocupată conform metodologiei anchetei utilizată până în anul 2020 (inclusiv) sunt, începând cu trimestrul I 2021, considerate persoane inactive sau în șomaj (în funcție de îndeplinirea sau nu a celor 3 criterii utilizate în definiția șomajului BIM). Împreună cu persoanele ocupate, acestea alcătuiesc „populația productivă” al cărui număr a fost de 8.356.000 persoane în trimestrul I 2021. Acest indicator este definit doar în context național și corespunde populației ocupate calculată conform definiției utilizată anterior anului 2021.

Rata populației productive, calculată pentru grupa de vârstă15-64 ani, a fost în trimestrul I 2021 de 64,7%, iar cea pentru grupa de vârstă 20-64 ani, de 70%. Rata de ocupare reprezintă ponderea populației ocupate din grupa de vârstă x în populația totală din aceeași grupă de vârstă x. Rata șomajului reprezintă ponderea șomerilor în populația activă. Rata populației productivere prezintă ponderea populației productive din grupa de vârstă x în populația totală din aceeași grupă de vârstă x. Acest indicator corespunde ratei de ocupare calculată conform definiției utilizate anterior anului 2021.

Conflictul Orban - Cîțu: se scot săbiile din teacă

liderul PNL, după ce Cîțu a afirmat că a reușit să convingă o României să fie premier: Candidatul oficial la funcția de prim-ministru al PNL în campania electorală am fost eu

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, a comentat la finele săptămânii afirmația lui Florin Cîțu potrivit căreia ar fi convins o României să fie prim-ministru. “Candidatul oficial la funcția de prim-ministru al PNL în campania electorală am fost eu”, a transmis Orban, prcizând, de asemenea, că negocierile pentru formarea coaliției au fost conduse tot de el. Orban a fost întrebat, vineri, într-o conferință de presă la Brăila, ce părere are despre afirmația premierului Florin Cîțu care a declarat că a reușit să convingă o României să fie prim-ministru și crede că nu îi va fi greu cu membrii PNL pentru a ales președinte al partidului. ”Candidatul oficial la funcția de prim-ministru al PNL în campania electorală am fost eu. La negocieri, după prima formă a mandatului, că prima formă a mandatului a fost Florin Cîțu premier și Ludovic Orban președintele Camerei Deputaților, am flexibilizat mandatul după un blocaj de șase zile, cu a doua variantă Ludovic Orban premier și Florin Cîțu președintele Senatului și asta a deblocat negocierile, dar până la urmă decizia, preferința pentru Florin Cîțu, între mine și Florin Cîțu pentru poziția de premier, preferința a fost manifestată de partenerii de coaliție de la USR-PLUS la momentul respectiv. Iar până una alta, negocierile au fost conduse de mine. Negocierile de formare a acestei coaliții au fost conduse de președintele PNL, adică de mine”, a afirmat Ludovic Orban.

Premierul Florin Cîțu a afirmat, joi, la Alba Iulia, că a convins întreaga Românie să fie premier și pe partenerii de coaliție să îl susțină pentru această funcție și consideră că este mai simplu să își convingă colegii de partid să îl sprijine pentru funcția de președinte al PNL.

Amendă de 10.000 lei pentru șobolanul din Mega Image

Magazinul Mega Image din București în care, potrivit iimaginilor difuzate pe Facebook, șobolanii stăteau printre produse alimentare, a fost amendat de inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu suma de 10.000 de lei, acesta fiind închis temporar pentru deratizare și igienizare. Potrivit unui comunicat al ANSVSA, situația a fost semnalată recent în Sectorul 1 al Capitalei, unde au fost surprinse imagini cu șobolani printre produsele alimentare ale unui supermarket. ”Existând un risc major pentru sănătatea populației, conducerea Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) s-a autosesizat și a dispus de urgență un control la punctul de lucru al operatorului economic. În urma verificărilor, inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) București au hotărât amendarea operatorului economic cu suma de 10.000 de lei. Magazinul și-a suspendat temporar activitatea și are obligația să efectueze temeinic operațiunile de dezinfecție, deratizare și dezinsecție (DDD) și să asigure igienizarea tuturor spațiilor de recepție, depozitare, expunere și comercializare a produselor alimentare”, a transmis ANSVSA. Sursa citată menționează că activitatea magazinului va fi reluată numai după ce reprezentanții unității vor prezenta inspectorilor DSVSA dovada realizării tuturor acestor acțiuni obligatorii. De asemenea, conducerea ANSVSA a dispus intensificarea controalelor care au ca tematică realizarea acțiunilor DDD de către operatorii din industria alimentară care depozitează și comercializează produse alimentare.

Imaginea cu doi șobolani mâncând dintr-un covrig în raionul de patiserie al unui magazin Mega Image din Sectorul 1 al Capitalei a fost distribuită intens pe Facebook, provocând indignare, dar și ironii. „Ne dorim să acordăm scuze tuturor clienților noștri în urma incidentului neplăcut petrecut în magazinul nostru din Ion Mincu și să asigurăm pe această cale că intervenim frecvent în magazinele noastre cu soluții de deratizare la un interval mult mai des decât prevederile legale, mai ales că în anumite zone sunt foarte multe surse externe pe care nu le putem controla. În magazinul menționat, care se află la parterul unei clădiri vechi, ultima deratizare a avut loc în cursul zilei de ieri. Pentru că ne dorim să luăm măsuri suplimentare, am închis astăzi magazinul și vom acționa cu un tratament de eradicare mai puternic. De asemenea, spațiul din magazin este și va fi în continuare igienizat după fiecare tratament pentru a asigura toate condițiile de siguranță alimentară. În prezent, analizăm soluții de izolare completă a magazinelor de sursele externe pentru a rămâne în siguranță. Vom lua toate măsurile care țin de noi și vom monitoriza în continuare magazinele noastre pentru a preveni incidente de acest fel”, au scris joi pe Facebook reprezentanții lanțului de supermarketuri.

Dosar penal pe numele unui profesor: a agresat un elev

Politistii au intocmit dosar penal pe numele unui profesor de la o școală din municipiul Hunedoara, după ce un elev de 16 ani i-a sesizat chiar în timpul unei activități de prevenire a violenței în școli. Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din județul Hunedoara au participat la activități de prevenire a violenței în școli în șapre unități de învățământ din municipiul Hunedoara. În cadrul acestor acțiuni, un elev de 16 ani le-a povestit polițiștilor că a fost agresat fizic de un profesor. „În cursul activităților preventive, polițiștii Biroului pentru Siguranța Școlară au fost sesizați verbal de către un minor în vârstă de 16 ani, elev al unei unități de învățământ din municipiul Hunedoara, cu privire la faptul că ar fi fost agresat fizic de către un profesor al școlii respective. Oamenii legii au aplanat starea conflictuală și au discutat despre incident cu cei implicați și cu reprezentanții școlii, în vederea identificării unor modalități de a preveni astfel de situații”, transmite IPJ Hunedoara, într-un comunicat de presă. Totodată, în acest caz, Poliția Municipiului Hunedoara s-a sesizat din oficiu și a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracțiunilor de loviri sau alte violențe.

Mai multe cartiere din Galați, inundate

Cel puțin 10 străzi din municipiul Galați sunt inundate, în urma ploilor torențiale înregistrate vineri dimineață. De asemenea este apă mare la adăpostul de animale abandonate din Galați, unde sunt circa 500 de patrupede. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galați, Eugen Chiriță, circa 10 străzi din Galați au fost inundate, în unele zone apa ajungând să măsoare până la jumătate de metru. În zona spitalului CFR din oraș, apa măsoară circa 35 de centimetri. Pompierii interveneau ieri pentru evacuarea apei cu o motopompă de mare capacitate. „În urma ploilor abundente, au fost inundate circa 10 străzi. Pe unele dintre ele apa a măsurat și 50 de centimetri, dar nu au fost inundate case, ci doar curți. Acționăm cu o motopompa de mare capacitate în zona cea mai joasă a orașului, aproape de stația de pompare. Sperăm ca în maxim o oră să revenim la normalitate. Apa a intrat în curți, dar nu în case. Tragem apa cu această motopompă de mare capacitate pentru a o evacua total. Traficul a fost blocat o vreme pentru a nu provoca valuri, dar acum a fost reluat pentru că apa a început să scadă. Măsoară în unele zone 10-15 cm”, a declarat Eugen Chiriță.

Iohannis a semnat decretele pentru înființarea Consulatelor României la Chișinău, Londra și Madrid

Președintele Klaus Iohannis a semnat, ieri, decretele referitoar la înființarea Consulatelor României la Chișinău, Londra și Madrid, cu un total de peste 30 de posture. Administrația Prezidențială a anunțat, vineri, că președintele Klaus Iohannis a semnat mai multe decrete refritoare la înființarea unor Consulate. Astfel, a fost emis Decretul privind înființarea Consulatului General al României la Chișinău, Republica Moldova, cu un număr de 13 posturi. De asemenea, a fost semnat Decretul privind înființarea Consulatului General al României la Londra, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord - cu un număr de 10 posturi. Șeful statului a semnat și Decretul pentru înființarea Consulatului General al României la Madrid, Regatul Spaniei - cu un număr de 9 posturi.

Patriarhul Daniel, înaintea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului: În formarea fiecăruia dintre noi, examenele sunt cele mai potrivite prilejuri de maturizare intelectuală

Patriarhul Daniel a transmis luni un mesaj destinat elevilor care încep marți examenele de Evaluare Națională, iar de săptămâna viitoare, cele de Bacalaureat, în care a spus că acestea reprezintă „cele mai potrivite prilejuri de evaluare și de maturizare intelectuală”.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat, pentru început, că, alături de familie, „Școala și Biserica sunt lumini ale formării voastre spirituale ca oameni în familie și în societate, pentru a trăi viața personal și în același timp comunitar”. El este de părere că „în formarea fiecăruia dintre noi, examenele sunt cele mai potrivite prilejuri de evaluare și de maturizare intelectuală, experiențe care contribuie major la progresul nostru pshihic-afectiv și intelectual”. „Pregătirea pentru examene și susținerea lor sporesc încrederea în sine, cresc capacitatea de dialog de comunicare, dar și comuniunea cu ceilalți elevi și cu adulții”.

Mesajul patriarhului continuă: „În contextul dificil al unui an școlar, desfășurat sub semnul îngrijorător al pandemiei care a modificat și complicat major modalitatea de predare și învățare, îi îndemnăm pe părinții elevilor, pe profesori lor și pe preoții din parohii să vă susțină acum în mod mai intens, unind rugăciunea cu sfatul bun și cu ajutorul concret”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.