Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dîncu: Românii sunt mai reticenți față de vaccinare din cauza Rusiei

Ziarul de Vrancea
23 ian 2022 620 vizualizări

Neîncrederea populației în vaccinare a scăzut puternic în ultimul an și jumătate, constată ministrul Apărării, care dă vina pe războiul hibrid declanșat de Moscova n „Au murit milioane de oameni din cauza unui număr mic de criminali”, susține și șeful Pfizer, referindu-se la activiștii anti-vaccinare

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, afirmă că studii sociologice realizate la nivel național indică faptul că procentul românilor care se arată reticenți față de vaccinarea anti-COVID s-a dublat, în doar un an și jumătate. Sociologul consideră că această creștere este și efectul unui război hibrid care are rolul de a crește neîncrederea populației în autorități și în Uniunea Europeană. „Din ceea ce am studiat eu, în ultima vreme, nu numai în calitatea mea de ministru al Apărării, dar și ca profesor universitar, ca și conducător de doctoranzi în zona comunicării și a informării de masă, se poate observa că în ultima vreme s-au produs modificări importante, chiar în opinia publică din România, ca parte a unui război hibrid din partea Rusiei și a altor agenți de influență de genul acesta, statali, non-statali, civili și v-aș da un exemplu, pentru ca să nu vorbesc despre teorii. Dacă, să spunem, în ceea ce privește reticența la vaccinare aveam la începutul perioadei, într-un studiu sociologic, pe eșantion național serios, avea în jur de 20% dintre oameni care contestau cumva vaccinarea, unii erau nehotărâți, alții voiau dovezi în plus, într-un an și jumătate, de când am făcut studiul, studiile făcute recent arătau o reticență aproape de 50%. Era o parte din acest efect, nu totul, dar o parte din această dinamică a neîncrederii în vaccin și în statul român care articulează o asemenea strategie provine și dn social media, provine din organizări ale războiului hibrid, după părerea mea. Neîncrederea în autorități, apoi neîncrederea în Uniunea Europeană sunt indicatori pe care, dacă îi privim cu atenție, fac parte din războiul hibrid”, a declarat Vasile Dîncu, sâmbătă, într-o emisiune la Digi 24. El susține că un astfel de fenomen s-a observat și în alte țări europene și că un astfel de fenomen s-a observat și din alte studii.

Ministrul Sănătății: Nu am „niciun fel de reținere” în a-mi vaccina fiul de 11 ani

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declară că nu are „niciun fel de reținere” în a-și vaccina anti-COVID fiul în vârstă de 11 ani, subliniind că acesta a fost vaccinat și împotriva gripei sezoniere atât sezonul acesta, cât și în cel trecut. „Nu e vorba de curaj, e vorba de o manoperă medicală care previne o boală sau posibilele complicații și nu am niciun fel de reținere în a face acest lucru. Chiar mă întreabă când îl vaccinez. Eu nu pot să-l vaccinez înainte să existe vaccin, el va fi disponibil începând cu ziua de 26 ianuarie. Discuțiile legate de utilitatea vaccinării le știe, l-am vaccinat și împotriva gripei, am făcut-o și anul trecut. Deci deja aici am o componentă pro-activă, e pregătit și chiar mă întreabă când urmează să facem acest lucru. Nu e nimic fenomenal, spectaculos, cred că nouă ne lipsește foarte mult partea asta de educație pentru sănătate, mai ales în domeniul prevenției, care nu înseamnă neapărat vaccinare, sunt multe alte lucruri care se leagă prevenție”, a afirmat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila susține că ar fi „un mare câștig” pe termen mediu și lung introducerea în școli a unor cursuri de prevenție în domeniul medical, considerând că acestea duc la formarea unei societăți mai sănătoase.

Șeful Pfizer: Un vaccin pe an e soluția ideală

Directorul general al Pfizer, Albert Bourla, a declarat într-un interviu pentru o televiziune din Israel că lumea va reveni la o viață aproape normală în câteva luni și că este preferabil în lupta cu COVID-19 un vaccin care să se administreze anual. “O dată pe an este mai ușor de convins oamenii să o facă. Este soluția ideală din punct de vedere al sănătății publice. Cercetăm pentru a vedea dacă putem crea un vaccin eficient și împotriva Omicron și care acoperă și celelalte variante. Și aceasta ar putea fi o soluție, dacă nu apare ceva total diferit”, a spus Bourla, potrivit The Times of Israel.

El a precizat că virusul cu care luptă acum planeta nu va fi eradicat. “Virusul va rămâne cu noi ani de zile”, a afirmat Bourla. “Ar trebui să putem reveni la o viață normală în câteva luni”, a adăugat șeful Pfizer. Totuși, Bourla a subliniat că vor continua să existe “anomalii, cum este Omicron”, “care vor putea să fie controlate”.

Bourla a mai declarat că este în mod regulat țința activiștilor antivaccinare care postează online informații false despre el și îi trimit scrisori de amenințare. El a explicat că antivacciniștii au afirmat în mod fals că soția sa a murit pentru că el a forțat-o să se vaccineze. După apariția acestei informații false, Bourla și-a sunat urgent copiii și i-a sunat pe părinții soției sale pentru a-i liniști și a le spune că nu este adevărat ce a apărut.

“Însă cel mai important este că oamenii cred în aceste lucruri, oamenii care mor – cei mai mulți nu sunt vaccinați. Au murit milioane de oameni din cauza lor, a unui număr mic de criminali”, a adăugat șeful Pfizer.

Jurma: Omicron este pentru tineri o variantă mai periculoasă decât Delta

Medicul Octavian Jurma afirmă că trebuie foarte multă precauție în relația cu varianta Omicron a coronavirusului, pentru că este mult mai contagioasă. “O versiune cu 50% mai infecțioasă produce de 11 ori mai multe decese decât una cu 50% mai letală”, afirmă medicul.

Potrivit medicului, fiecare val care teoretic a terminat pandemia a fost urmat practic de un val și mai periculos. “De ce trebuie să fim extrem de prudenți în a consideră o versiune cu 50% mai puțin letală o veste bună chiar dacă aflăm în același timp că este cu 500% mai infecțioasă? Pentru că o versiunea cu 50% mai infecțioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală. Așadar, o versiune mult mai contagioasă dar mai puțin letală poate înseamnă o veste bună individual, însă este o veste proastă pentru populație și pentru sistemul public de sănătate”, a scris Octavian Jurma, pe Facebook.

Potrivit acestuia, colapsul sistemului de sănătate este o veste proastă pentru oricine are individual nevoie de spital.

“Datele din Europa confirmă că valul Omicron poate produce mai puține decese și internări la AȚI, însă internările au crescut vertiginos chiar și în țările mult mai bine vaccinate că România și pun o presiune uriașă pe sisteme de sănătate mult mai performanțe. Un alt aspect este numărul mare de infectări și internări în rândul copiilor. Școlile nu sunt simple focare, sunt noduri de rețea care conectează grupuri sociale care nu au alte conexiuni între ele. Chiar și familii care lucrează în izolare de acasă și nu au nici contact social direct cu lumea exterioară, se pot infecta prin intermediul copiilor obligați să meargă fizic în școli infestate de COVID-19”, a mai scris medicul. Din punct de vedere al spitalizărilor, “Omicron este pentru copii și tineri o varianta mai periculoasă decât Delta, chiar dacă din fericire nu este și mai letală”, mai spune Jurma.

Încă un primar liberal a semnat listele AUR pentru demiterea lui Iohannis

Primarul liberal al comunei sucevene Bosanci, Neculai Miron, a semnat, în acest weekend, pe listele de susținere a demiterii președintelui Klaus Iohannis, demers inițiat de Alianța pentru Unirea Românilor. Gestul edilului este însoțit de critici la adresa șefului statului și a liderului PNL Suceava, Gheorghe Flutur. Vicepreședintele PNL Bogdan Gheorghiu cere excluderea din partid a edilului.

 „Mulțumesc mult domnului George Simion și domnului Călin Georgescu pentru vizita pe care ne-au făcut-o astăzi, la Bosanci. Am vrut să dovedesc prin aceasta că Bosanci-ul nu este un fief al domnului Flutur, care a instaurat dictatura în întreg județul Suceava și orice post, orice funcție la deconcentrate este ocupată cu șpagă în județul Suceava, aproape orice funcție, deci nimic nu mișcă dacă nu este coordonat de dumnealui și am vrut să arăt că la Bosanci este democrație și orice forță politică este bine venită. Deci de aceea am făcut o primire călduroasă domnului Simion și domnului Georgescu ca să dăm un suflu nou de libertate, să fie respectate principiile fundamentale ale democrației, să putem intra la muncă liberi, să putem călători liberi, să putem cumpăra liberi. Știți foarte bine sunt încă membru PNL. Domnul Iohannis dintr-un apărător al democrației s-a transformat într-un apărător al penalilor”, a declarat primarul Neculai Miron.

Acesta este al doilea primar PNL care semnează pentru demiterea din funcție a lui Klas Iohannis. Recent, același gest l-a făcut și Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, unul din cei mai longevivi edili din județul Alba.

Omul de afaceri Ioan Neculaie, dat în urmărire

Omul de afaceri brașovean Ioan Neculaie a fost dat în urmărire de către Poliția Română după ce Curtea de Apel Brașov l-a condamnat la 2 ani și 2 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a regimului armelor și munițiilor, iar condamnatul nu a fost găsit pentru punerea în executare a sentinței. Poliția Română a publicat semnalmentele lui Ioan Neculaie pe pagina de web a instituției la secțiunea „persoane urmărite”, acesta fiind dat în urmărire pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a doi ani și două luni de închisoare.

Curtea de Apel Brașov l-a condamnat, în 21 ianuarie, pe Neculaie pentru infracțiunea de nerespectarea regimului armelor și munițiilor după ce a folosit arma pentru a trage în cauciucurile autoturismului său.

Neculaie a mai fost condamnat pentru aceeași infracțiune, dar și pentru omor din culpă, fiind eliberat condiționat în vara anului 2018.

Lider PSD: Nu văd în AUR un mare pericol

Președintele Consiliului Național al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) poate ajunge să depășească scorul electoral al PNL, Dîncu fiind însă sceptic în ceea ce privește varianta ca formațiunea să se poată menține în timp în sondaje. „Eu nu văd în AUR un mare pericol, chiar dacă va crește și la următoarele alegeri poate că vor avea un scor semnificativ. Dar mizez pe transformarea partidului AUR dintr-un partid anti-sistem într-un partid care încet-încet va intra în regulile generale ale politicii”, susține Dîncu.

Întrebat sâmbătă, într-o emisiune televizată, dacă AUR poate deveni a doua forță politică din România, Vasile Dîncu afirmă că această formațiune este aproape de a atinge scorul electoral al PNL, dar nu crede că se va menține în preferințele electoratului. „După părerea mea, un asemenea traseu, o asemenea dinamică care se bazează mai mult pe spectacol, nu este un factor de rezistență. Una este să crești într-un salt emoțional la un moment dat în sondaje și alta este să te poți menține acolo. Deocamdată, principala problemă pe care o recunosc și liderii AUR este aceea că de la gesturi spectaculoase ar trebui să treacă la idei de reformă importante, la proiecte de legi care să dea consistență acestei mișcări”, a declarat Vasile Dîncu.

El spune că, după trecerea pandemiei, partidele politice vor începe să fie privite de către populație „nu numai din perspectiva fricilor legate de pandemie”, ci și prin prisma a ceea ce fac pentru populație în afara crizei sanitare.

Doi tineri care făceau curse ilegale pe autostradă au murit într-un accident

Doi bărbați au murit, sâmbătă, într-un BMW, iar altul este în comă. Aceștia sunt o parte din cei care, cu două zile în urmă, făceau o întrecere ilegală de mașini pe autostradă, pe bani. Ei aveau deja permisele de conducere suspendate și erau cercetați penal.

Informația a fost confirmată de fratele uneia dintre victime. Se pare că și sâmbătă făceau tot o întrecere.

Din primele cercetări, un autoturism, în care se aflau 3 persoane, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, a părăsit partea carosabilă, răsturnându-se. În urma accidentului rutier, a rezultat decesul a două persoane, precum și vătămarea corporală gravă a celei de-a treia. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Incendiu puternic în Covasna: Cinci case au ars complet

Cinci case au ars complet, iar alte trei au rămas fără acoperiș, 19 persoane, inclusiv copii, fiind evacuate, în urma unui incendiu izbucnit duminică în localitatea Comandău, din județul Covasna.

Casele erau lipite, astfel că incendiul s-a extins foarte repede. În casele afectate de incendiu locuiau 19 persoane, inclusiv doi copii de 1 an și 6 ani.

Două dintre cele 19 persoane vor fi cazate la Parohia Reformată, iar 17 la rude.

Brașov: Trei bărbați, arestați după ce au jefuit două prostituate

Trei bărbați din județul Dâmbovița au fost arestați preventiv duminică, ei fiind suspectați că în urmă cu o săptămână au intrat în casa unor femei, pentru a face cu acestea sex contra cost, însă, amenințându-le pe cele două, le-au tâlhărit, luând de la ele 4200 de lei și alte bunuri. Cei trei au fost prinși vineri seară, în timp ce tâlhăreau două prostituate din Vâlcea. „Astfel, la data de 21 ianuarie 2022, în jurul orei 23.59, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Brașov – Biroul de Investigații Criminale, cu sprijinul Biroului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vâlcea, au surprins în flagrant delict persoanele anterior menționate, imediat după ce, sub pretextul că ar fi interesați de servicii sexuale contracost, ar fi pătruns într-o locuință situată pe raza județului Vâlcea, unde ar fi amenințat cu acte de violență și cu obiecte ascuțit înțepătoare două persoane de sex feminin și le-ar fi sustras acestora suma de 2.800 lei. De asemenea, transportul la și de la locul săvârșirii faptei a persoanelor bănuit, fiind realizat de către o a treia persoană”, a transmis Poliția Brașov.

Arhiepiscopul Teodosie, amendat pentru că nu a respectat carantina

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost amendat, ieri, de către polițiști cu 1.000 de lei pentru că, deși era în carantină după ce a intrat în contact cu o persoană care avea COVID-19, acesta a oficiat o slujbă în Catedrala arhiepiscopală din Constanța. “Astăzi, în jurul orei 8,00, polițiști din cadrul Secției 3 au identificat, în interiorul unei biserici din municipiul Constanța, un bărbat, de 66 de ani, care nu a respectat prevederile legale în ceea ce privește măsurile de carantină, conform Legii 55/2020. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean Constanța.

Luni dimineață, IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, slujbă transmisă online.

Dosar penal pe numele unui tânăr care a aruncat cu cerneală în George Simion

Polițiștii din Iași au deschis,  ieri, dosar penal pentru tulburarea ordinii și liniștii publice pe numele tânărului care a aruncat cu cerneală în liderul AUR George Simion. “Bărbatul bănuit că ar fi aruncat cu substanță lichidă de culoare albastră asupra altei persoane a fost condus la sediul Poliției pentru verificări, în cauză fiind întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice”, a transmis, luni, IPJ Iași.

Sursa citată a precizat că cercetările sunt continuate în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale ce se impun.  Bărbatul este suspectat că a aruncat cu cerneală în George Simion, în timp ce acesta se afla în Piața Unirii din Iași.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.