Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Desemnare surpriză a președintelui: Cioloș, noul premier?

Ziarul de Vrancea
10 oct 2021 806 vizualizări

După ce a lăsat de înțeles că USR nu mai are ce căuta într-o coaliție de guvernare, șeful statului l-a nominalizat la Palatul Victoria pe chiar șeful Uniunii n Cioloș anunță negocieri cu PNL și UDMR

Președintele Klaus Iohannis a declarat aseară, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare pentru soluționarea crizei politice, că a decis ca Dacian Cioloș să fie desemnat pentru postul de prim-ministru. “Partidele au venit cu diferite abordări, propuneri, așa cum reprezentanții le-au prezentat și opiniei ipublice. Din aceste propuneri am reținut una, pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de premier pe Dacian Cioloș“, a declarat președintele.

Iohannis a precizat că în toate discuțiile cu reprezentanții partidelor a reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează, să se gestioneze situația pandemică, creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească, să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate,.

Cioloș: Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării

Liderul USR Dacian Cioloș a transmis, ulterior, că este onorat și pregătit să își asume responsabilitate guvernării și să înceapă negocierile cu celelalte partide. “Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern. Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice”, a anunțat Cioloș. El a precizat că va avea loc o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern. Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR, mai spune Cioloș.

Și USR a transmis, printr-un comunicat oficial, că este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză.

Ciolacu: „Mi-e suficient funcția de șef la ciuma roșie”

Partidul Social Democrat a transmis un mesaj scurt, prin intermediul Facebook-ului, după anunțul președintelui. “Rocadă în alianța pierzătorilor”, scrie în mesajul Partidului Social Democrat, făcând referire la faptul că Florin Cîțu a fost înlocuit cu alt lider al coaliției de dreapta, Dacian Cioloș.

Anterior, la consultări, social-democrații i-au transmis președintelui Klaus Iohannis că fără o majoritate consistentă în Parlament, nu se poate vorbi de un guvern minoritar, indiferent de formațiunea politică. “Din punctul nostru de vedere, se va crea o majoritate pentru anticipate”, a afirmat liderul PSD, Marcel Ciolacu. “Tot ce nu poate face un guvern demis va fi preluat de Parlament”, a mai spus liderul social-democrat.

Pe de altă parte, întrebat despre demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al Camerei Deputaților, el a spus că PSD poate prelua funcția, dacă se creionează o majoritate în Parlament, în acest sens. “Le-am spus și colegilor, mi-e suficient funcția de șef la ciuma roșie”, a comentat ironic președintele PSD.

Cîțu: PNL nu are majoritate

Premierul Florin Cîțu a declarat, după consultări, că PNL a spus foarte clar că în acest moment nu are o majoritate și nu poate avansa o propunere pentru postul de premier. “I-am spus domnului președinte că, săptămâna trecută, s-a conturat o majoritate, votată, USR- AUR- PSD și aceasta este majoritatea la care ne uităm în acest moment”, a spus Cîțu. “Când vom avea majoritate, vom avansa un nume. Binențeles că vom negocia. Toate opțiunile sunt pe masă, am spus dinainte de moțiune”, a mai declarat premierul.

Medic: Familiile celor de la ATI, nevaccinați, caută disperați tot felul de “pile”. Acum cred în noi?

Lara Zarafin a precizat că terapiile intensive din țările cu rată de vaccinare peste 75% sunt aproape goale, în timp ce în România „se stă în ambulanțe la coadă”

Un medic de la Spitalul Colentina din Capitală spune că situația din secțiile ATI ar fi fost mult mai simplă acum, dacă pacienții ajunși în stare gravă în unitățile medicale nu s-ar fi gândit că devin “cobai” și s-ar fi vaccinat împotriva COVID-19. “Mă gândesc la toți cei ce sunt acum în ATI la noi. Nevaccinați. Care nu cred în vaccin, mulți nu cred nici în medici. Familiile lor caută tot felul de <pile>, ne sună disperați să ne întrebe dacă să facă rost de tocilizumab! Mă întreb - oare acum cred în medici ? Nu era mai simplu să se vaccineze?”, este mesajul transmis de medicul primar ATI, Lara Zarafin, de la Spitalul Colentina.

Medicul s-a adresat și celor care spun că nu vor să se vaccineze, pentru că nu sunt “cobai”. “Cobaii au fost cei 40.000 de voluntari pe care s-au făcut testele și personalul medical din lumea întreagă, căci ei au fost vaccinați primii. Există deja peste 6 miliarde de doze de vaccin anti COVID administrate și peste 3 miliarde de oameni vaccinați. Cum să mai spui că ești cobai?”, mai spune Laura Zarafin. Aceasta a precizat și că terapiile intensive din țările cu rată de vaccinare peste 75-85-90% sunt aproape goale, în timp ce în România „se stă în ambulanțe la coadă”.

Mesajul medicului vine în condițiile în care, inclusiv la Spitalul Coletina, doar jumătate din personalul medical a vrut să se vaccineze, iar rata celor care se infectează crește.

Primar: Nici cei care și-au îngropat rudele moarte de COVID nu cred că boala există

Jina este localitatea din Sibiu cu cel mai mic procent de vaccinare din județ - 2,67. Primarul comunei din Mărginimea Sibiului, Gheorghe Vasile Beschiu, spune că nu reușește să-i convingă pe oameni să se vaccineze pentru că majoritatea nu cred că există COVID.

Potrivit primarului, nici cei care și-au îngropat rudele moarte din cauza COVID-19 nu cred că există cu adevărat această boală și preferă să-i acuze pe medici că le-au infectat rudele cu virusul. “Oamenii nu vor să se vaccineze, sunt foarte reticenți. Nu vor. Când aud de vaccin, nici nu vor să stea de vorbă. Ce a depins de noi, noi am făcut tot ce ne-a stat în putință, am făcut campanii de informare. Care a vrut să se vaccineze, a mers la Sibiu și s-a vaccinat. Au mai mers și la medicul de familie, vreo 20, din câte știu eu. La chestia asta nu ai ce le face. Nu ai ce face, nu vor.

Foarte mulți nu cred că există COVID. Au fost cazuri de le-au murit în familie de COVID și ei nu cred și zic că i-au băgat doctorii în corp. Pot să vină zeci de campanii de informare, nu ai ce le face, eu recunosc, acesta este adevărul”, a declarat ieri primarul Gheorghe Vasile Beschiu.

Potrivit edilului, în Jina nu se vaccinează nici cei cu studii superioare și a dat ca exemplu cazul fostei directoare de la școală, care a decedat după ce nu s-a imunizat și s-a îmbolnăvit de COVID-19. “A murit și fosta directoare de școală, care nu s-a vaccinat. S-a dus la spital, dar în ultima fază, nu au mai avut ce să-i facă. Soțul ei s-a vaccinat și e în spital și acum”, a arătat primarul.

Și directoarea adjunctă de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, Adela Morar, confirmă faptul că de fiecare dată când s-a oferit să trimită echipă de vaccinare la Jina, cetățenii de acolo au refuzat categoric.

Peste 200 de decese în ultimele 24 de ore

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 9.148 de noi cazuri de infectare cu coronavirus, din care 2.423 sunt în București. În ultimele 24 de ore, 209 persoane au decedat, 16 dintre acestea fiind vaccinate, iar 14 dintre ele cu comorbidități. La ATI erau internați 1.632 de pacienți cu COVID-19. 456 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 34 dintre ei fiind la ATI. Doar două județe mai au coeficientul infectărilor sub 3.

Până ieri, 39.629 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

CCR: Moțiunea USR și AUR, legală. Parlamentul a încălcat Constituția

Curtea Constituțională (CCR) a motivat ieri decizia prin care a stabilit că există un conflict juridic între Parlament și Guvern pe tema moțiunii de cenzură depuse de USR și AUR, precizând că blocarea de către Parlament a dezbaterii și votării moțiunii reprezintă o încălcare a legii fundamentale.

Despre semnături, CCR a stabilit că acestea pot fi depuse și în copie, nu este obligatoriu să fie în original. “Ceea ce este determinant este voința deputatului sau senatorului care a semnat moțiunea de cenzură (...) Semnătura deputatului/ senatorului exprimă voința neechivocă a acestuia de a iniția o moțiune de cenzură”, se arată în motivarea deciziei CCR.

De asemenea, Curtea blamează Parlamentul în ansamblul său, pe care îl acuză de încălcarea Constituției, pentru faptul că a tergiversat și blocat dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură depuse de USR și AUR.

Reamintim că moțiunea de cenzură, depusă la începutul lunii trecute de USR și AUR nu a fost nici acum dezbătută și votată de Parlament. PNL și PSD (fostul USL) au blocat sistematic moțiunea, chiar și după decizia CCR din 28 septembrie, pretextând că așteaptă motivarea. Între timp, moțiunea USR – AUR a rămas fără obiect, deoarece o altă moțiune de cenzură, depusă de PSD, a fost adoptată cu 281 de voturi, iar Guvernul Cîțu a fost demis.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Valorile termice estimate de către meteorologi, pentru următoarele două săptămâni, vor fi mai coborâte decât cele caracteristice ale perioadei, arată prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă în perioada 11 - 24 octombrie.

În Moldova, până în jurul datei de 18 octombrie, vremea se va menține mult mai rece decât în mod obișnuit cu o medie regională a temperaturilor maxime de 12 - 13 grade. Apoi, vremea se va încălzi ușor și treptat, astfel încât în perioada 21 - 24 octombrie media valorilor diurne va tinde spre 16 - 18 grade. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative de-a lungul întregului interval și se vor situa în jurul valorilor normale, în general între 2 și 6 grade. În prima săptămână, temporar va ploua în general slab cantitativ, pe arii mai extinse în zilele de 12, 15 și 16 octombrie, în timp ce în cea de-a doua săptămână ploi slabe, vor fi posibile doar pe arii restrânse.

Fără mască la sărutatul raclei

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei recunosc că există pelerini care își dau jos masca de protecție când sărută racla cu sfintele moaște, dar spun că este vorba despre un act de credință, iar preoții nu pot interveni în relația omului cu Dumezeu și sfinții lui. Întrebat de jurnaliști dacă îi sfătuiește pe credincioși să sărute racla purtând masca pe față, purtătorul de cuvânt al MMB, preotul Constantin Sturzu, a răspuns că biserica nu îi sfătuiește în nici un fel pe oameni și că aceștia sunt lăsați să-și manifeste credința. “Sunt unii pelerini care, într-adevăr, își dau masca jos și sărută moaștele. Este un act de credință și nu putem interveni în relația omului cu Dumnezeu și cu sfinții lui. Oamenii pot aduce o iconiță, o floare, o haină cu care să atingă racla, dar nu bani sau alte obiecte. Noi nu îi sfătuim în nici un fel (dacă să poarte mască sau nu atunci când sărută racla – n.r.). Îi lăsăm să-și manifeste credința neîngrădit”, a declarat luni, Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al MMB.

A murit după ce a scuturat nucul cu un băț metalic în apropierea căii ferate

Un bărbat de 84 de ani din județul Alba a murit, după ce a folosit un băț metalic în apropierea căii ferate pentru a scutura un nuc. Din primele informații, s-ar fi produs un arc electric. “Un bărbat de 84 de ani, din Vinerea, a decedat, în zona căii ferate care trece prin apropierea locuinței sale. Din primele cercetări a rezultat că bărbatul a folosit un băț metalic pentru a scutura un nuc, însă, la un moment dat, s-ar fi produs un arc electric între acesta și firele de electricitate aferente căii ferate”, a transmis, luni, IPJ Alba. Sursa citată a precizat că nu există suspiciuni cu privire la modul de producere a evenimentului, dar cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă.

Tabloul “The Death of Charles Darwin” de Adrian Ghenie, adjudecat pentru 6 milioane de euro

Tabloul “The Death of Charles Darwin”, ulei pe pânză de Adrian Ghenie, datat 2013, a fost adjudecat, sâmbătă, la Sotheby’s Hong Kong, pentru 54.920.000 de dolari HK (6.097.000 de euro).

Tabloul a fost expus în 2013 la galeria Pace din New York și a fost achiziționat de aceasta de la proprietarul actual. „Adrian Ghenie este un pictor care știe să creeze suspans, să dirijeze scena și, de asemenea, să provoace în privitor, acel amestec magic de anxietate și așteptare pe care îl doresc atât de mulți artiști și doar câțiva știu”, este descrierea din catalog.

“The Death of Charles Darwin” (2013) de Ghenie se numără printre cele mai sofisticate portrete cu evoluționistul britanic, fiind apreciat atât de critică, cât și de public. Din 2006, Ghenie a cunoscut o ascensiune meteorică pe scena artistică internațională, devenind unul dintre principalii pictori ai generației sale, potrivit Sotheby's.

Născut în Baia Mare, în 1977, Adrian Ghenie a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în 2001. După ce a încercat să trăiască din artă în Viena și Sicilia, s-a întors în Cluj-Napoca și a înființat galeria Plan B, alături de Mihai Popin, în 2005.

Episcopul Devei și Hunedoarei, la ATI, bolnav de COVID-19

Episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, este internat la secția de ATI a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Deva, fiind diagnosticat cu COVID-19, starea de sănătate a înaltului prelat bisericesc începând să se amelioreze. “Pacientul a fost internat vineri, iar de sâmbătă este la ATI, pe mască de oxigen. Starea sa de sănătate s-a ameliorat, acum este mai bine. E conștient”, a declarat ieri managerul unității medicale, dr. Emil Stoica Mariș. El a precizat că bolnavul nu este intubat.

Informația că părintele episcop Gurie este internat în spital a apărut pe o rețea de socializare, credincioșii fiind chemați să se alăture unei rugăciuni comune pentru sănătatea acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.