Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Deputat AUR, anchetat după ce și-ar fi agresat soția

Ziarul de Vrancea
4 ian 2023 752 vizualizări

Femeia a refuzat să depună plângere, dar poliția a demarat cercetările

Deputatul AUR de Constanța Dumitru Focșa și-ar fi agresat soția, în noaptea de miercuri spre joi, femeia refuzând să meargă la spital, dar și să fie emis un ordin de restricție împotriva soțul său.

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a transmis că polițiști din cadrul Postului de Poliție Lumina au fost sesizați, prin apel 112, joi, în jurul orei 2.00, de către o femeie, cu privire la faptul că ar fi fost agresată fizic de către soțul său, la domiciliul comun din localitatea Lumina. “Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că cele sesizate se confirmă, fiind identificate persoanele în cauză, respectiv un bărbat, de 57 de ani, dar și persoana vătămată, de 49 de ani, care prezenta urme vizibile de violență. Polițiștii au solicitat o ambulanță, personalul medical acordând îngrijiri de specialitate femeii, aceasta refuzând transportarea la spital. Polițiștii au întocmit imediat formularul de evaluare a riscului, reieșind risc iminent, însă femeia s-a opus emiterii unui ordin de protecție provizoriu”, a transmis IPJ Constanța. 

În cauză polițiștii au întocmit un dosar de cercetare penală pentru comiterea infracțiunii de violență în familie. Conform unor surse apropiate anchetei, bărbatul care și-a agresat soția este deputatul AUR de Constanța Dumitru Focșa.

Partidul extremist AUR anunță că a început o anchetă internă după acest caz.

“Suntem ferm împotriva oricărei forme de violență fizică sau psihologică. În funcție de gravitatea faptelor, sancțiunile pot merge până la pierderea tuturor funcțiilor în cadrul partidului”, a anunțat departamentul de comunicare al AUR.

Medic: Cei mai afectați de infecțiile respiratorii sunt copiii foarte mici, vârstnicii și cei cu boli grave

Numărul persoanelor care se prezintă la medic în această perioadă cu infecții respiratorii este în creștere, acest fenomen fiind consecința faptului că în ultimii trei ani virusurile nu au mai circulat, iar imunitatea este mai scăzută, pentru că oamenii au stat într-o oarecare izolare din cauza pandemiei de COVID-19, a declarat, miercuri, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu.

“Avem patologie din toate grupele de vârstă, avem infecții respiratorii la toate nivelurile și superioare și inferioare. Superioare înseamnă că afectează cap, gât, urechi și inferioare înseamnă că merg spre plămâni. Avem tot felul de simptomatologii - de la o simplă răceală, la febră 40 și stare gravă. Testăm în fiecare zi și avem cazuri confirmate pe test rapid cu gripă și COVID. Din păcate, foarte puțini colegi de-ai mei testează pentru virusul scințial respirator pentru că testele sunt destul de scumpe și pacienții nu prea le plătesc și atunci nu le luăm nici noi”, a explicat Alexiu, pentru Agerpres.

Potrivit acesteia, cel mai rău sunt afectați copiii foarte mici și pacienții vârstnici sau cu diverse boli grave care scad imunitatea.

“Ceea ce se întâmplă acum este consecința acestor trei ani de oarecare izolare. Masca și partea de restricții inițiale au avut un rol foarte important, deoarece ne-au permis să învățăm mai multe despre virus și să câștigăm timp să scădem numărul de victime pentru a putea avea un vaccin. Faptul că s-a prelungit mult partea de izolare, că au fost țări cu o rată mai mică de vaccinare, cum a fost România, care au continuat să mențină învățământul acasă, online a făcut ca toate virusurile de sezon să circule mai puțin. În momentul în care aceste virusuri nu mai circulă se schimbă acest echilibru fragil. Asistăm în momentul acesta la o modificare a echilibrului, o imunitate a omului care nu a mai fost rulată, întreținută timp de vreo doi-trei ani și acum ne trezim cu forme mai serioase, mai virulente ale răcelilor de sezon, niște virusuri care sunt în cascadă”, a precizat dr. Alexiu.

Ea a explicat că în prezent circulă în paralel două sau trei tipuri de virusuri, lucru care nu se întâmplă de obicei. “De obicei circulă un virus care este dominant și care le acoperă pe celelalte. Faptul că noi nu am luptat cu ele doi-trei ani de izolare acum ne costă. Când ai trei ani de zile în care virusurile nu au mai circulat tot ce înseamnă sistemul imunitar este un pic mai jos. Această recuperare, chiar dacă este mai dificilă, probabil că ne va duce înapoi de unde am pornit în urmă cu trei ani”, a menționat medicul.

Sandra Alexiu a indicat că vaccinul antigripal nu “prea” se mai găsește, iar medicamentele antitermice, pentru răceală, tuse, picăturile de nas, dar și antiviralele pentru gripă sunt “greu de găsit”.

“Nu prea mai avem cu ce să îi vaccinăm pe cei care doresc să nu facă gripă, pentru că vaccinurile s-au epuizat. Au fost destul de puține și nici prin farmacii nu mai sunt. Ne confruntăm și cu o criză de medicamente. Lipsesc medicamentele simptomatice care se folosesc de obicei în răcelile de sezon. Lumea și-a făcut stocuri. Sunt mult mai multe cazuri decât în alți ani. Există medicamente în cantități mici și greu de găsit. Medicamente antitermice, medicamente pentru răceală, tuse, picături de nas. Antiviralele pentru gripă, preparatele de Oseltamivir, extrem de greu se găsesc”, a completat medicul.

Costul ochelarilor de vedere pentru cei care lucrează la un monitor trebuie decontat de angajatori

Un avocat din Cluj a reușit să obțină o decizie favorabilă la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), prin care angajatorii sunt obligați să asigure ochelari de vedere salariaților care lucrează în fața unui monitor.

În 22 decembrie, CJUE a decis că ochelarii de vedere pentru cei care lucrează la un monitor trebuie furnizați de către angajator sau acesta să ramburseze cheltuielile aferente, nefiind suficientă plata unui spor general la salariu către angajat.

Anunțul privind această decizie pronunțată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a fost făcut miercuri de către asociația VeDem Just.

Decizia a fost obținută de către avocata Julia Kis din Cluj, după ce un fost polițist din Cluj care a lucrat la Inspectoratul General de Imigrări a dat în judecată instituția pentru că ar fi refuzat să îi deconteze suma de 2.629 de lei, contravaloarea ochelarilor de vedere. Fostul polițist spune că vederea i-a fost afectată grav în cei zece ani de muncă în fața calculatorului. O Hotărâre de Guvern din anul 2006, care a transpus după 16 ani o Directiva Europeană privind sănătatea angajatorilor, arată că salariații trebuie să beneficieze de un examen al ochilor în cazul în care stau la monitor, iar, dacă este necesar, „lucrătorilor să li se furnizeze dispozitive de corecție speciale”. Polițistul spune că, în cazul său, angajatorul a refuzat aplicarea legii, pe motiv că acele dispozitive de corecție speciale nu ar include și ochelarii de vedere. Avocata sa a sesizat Curtea de Justiție Uniunii Europene pentru lămuriri, conform Euronews.ro.

„Practic, această decizie de interpretare aduce ca noutate un prim aspect: s-a lămurit ce înseamnă dispozitive speciale de corecție a vederii, adică inclusiv ochelarii de vedere. Noi am întrebat de ochelarii de vedere, dacă intră în această categorie, dar nu văd de ce lentilele de contact nu ar intra și ele”, afirmă avocata, citată de Euronews.

Cu alte cuvinte, CJUE a stabilit că angajatorii au obligația de a le asigura ochelari de vedere angajaților care dovedesc că au nevoie de aceste dispozitive și inclusiv că ochelarii plătiți de companie pot fi folosiți în afara cadrului profesional. Judecătorii Tribunalului European lămuresc și modalitatea prin care angajatorii pot să ofere salariaților ochelarii de vedere, în cazul în care au nevoie de aceștia: fie îi furnizează direct, fie le oferă contravaloarea dispozitivelor, în niciun caz prin plata unui spor la salariu. În baza acestei decizii, angajatorii care nu asigură ochelarii de vedere pot fi dați în judecată.

Dolj: Bărbat reținut după ce a smuls cerceii din urechea unei femei de 78 de ani

Un bărbat de 44 de ani a fost reținut de polițiștii doljeni după ce a smuls cerceii din urechea unei femei de 78 de ani, fapta având loc în data de 10 decembrie, în scara blocului unde locuiește victima. El a fost prins când încerca să fugă din țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac. “La data de 10 decembrie 2022, polițiștii au fost sesizați de un bărbat, din municipiul Craiova, cu privire la faptul că o persoană necunoscută i-ar fi smuls cerceii din urechi mamei sale, de 78 de ani, în timp ce aceasta se afla în scara blocului unde locuiește, pe strada Elena Farago, din localitate. În urma activităților investigativ-operative desfășurate de polițiști, a fost identificat un bărbat, de 44 de ani, din comuna Teasc, bănuit de comiterea faptei, acesta sustrăgându-se cercetărilor”, a anunțat IPJ Dolj.

Bărbatul a fost prins de polițiștii de frontieră, miercuri, în timp ce încerca să părăsească țara prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac, fiind preluat de polițiștii Secției 5 Poliție Craiova și dus la audieri.

Noi magistrați la CSM

Judecătorii și procurorii care au fost aleși ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și-au preluat, joi, mandatele.

La ședința de constituire, care a avut loc la sediul Facultății de Drept a Universității din București, a participat și președintele Klaus Iohannis.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept - ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM și reprezentanții societății civile.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru - Înalta Curte de Casație și Justiție, Denisa-Angelica Stănișor - Înalta Curte de Casație și Justiție, Gheorghe-Liviu Odagiu - Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache - Curtea de Apel București, Ramona Grațiela Milu - Curtea de Apel Brașov, Mihaela-Laura Radu - Tribunalul București, Narcis Erculescu - Tribunalul Dâmbovița, Claudiu-Marian Drăgușin - Judecătoria Sectorului 4 București și Vasile-Alin Ene - Judecătoria Ploiești.

Din CSM fac parte procurorii Daniel Constantin Horodniceanu - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Emilia Ion - Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, Bogdan Silviu Staicu - Parchetul de pe lângă Tribunalul București, Claudiu Constantin Sandu - Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov și Marioara Cătălina Sîntion - Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 București.

Fănel Mihalcea și Ioan Sas au fost aleși de Senat ca membri ai CSM din partea societății civile.

Gigi Becali, trimis în judecată pentru fraudă la vot

Patronul clubului FCSB, George Becali, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot. Potrivit portalului instanțelor de judecată, dosarul a fost înregistrat marți la Judecătoria Buftea, urmând să intre în procedura de cameră preliminară.

Conform Codului penal, infracțiunea de fraudă la vot reprezintă fapta persoanei care votează fără a avea acest drept și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă și interzicerea exercitării unor drepturi.

George Becali a fost eliberat condiționat în aprilie 2015 din Penitenciarul Poartă Albă, după ce a executat o treime din pedeapsa de 3 ani și 6 luni primită în trei dosare. Este vorba de dosarul “Valiza”, cel privind schimbul de terenuri cu MApN și dosarul sechestrării hoților care i-au furat mașina. După ce a fost eliberat condiționat din închisoare, lui Becali i s-au impus mai multe interdicții, printre care dreptul de a alege și de a fi ales în funcții publice, dar și dreptul de a vota.

În octombrie 2018, el s-a prezentat la vot la “Referendumul pentru familie”, în cadrul căruia românii au fost chemați să se exprime dacă sunt de acord sau nu pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, respectiv dacă formularea “căsătoria liber consimțită între soți” să fie schimbată în “căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. “Chiar dacă sunt 40 de grade afară, merg să votez. Și în patru labe merg la referendum. E cea mai mare acțiune din România în ultimii ani. E mai important decât toate războaiele. Depinde viitorul neamului, al copiilor și al nepoților. Dacă nu se face referendum și nu se spune clar că familia e compusă din bărbat și femeie, va fi greu. Ăștia ne atacă ușor, ușor. Nu acum, dar peste 20-30 de ani. O să se facă educație și se scrie în manuale ce bine e să fii homosexual. Trebuie să salvăm țara”, declara Gigi Becali în octombrie 2018.

O școală a fost modernizată cu uși la ferestre în loc de obloane

Școala gimnazială din Țibeni, județul Suceava, a fost modernizată după un proiect care se pare că este unic, la unele ferestre fiind montate uși, scrie publicația NewsBucovina.ro Toate geamurile montate la școala modernizată sunt de tip termopan, iar la unele ferestre, inclusiv la etaj, au fost montate pe dinafară uși ca și cum ar fi fost obloane. „Ușile montate la ferestre sunt prevăzute cu clanțe și pe interior și pe exterior, iar de remarcat că la geamurile toaletelor au fost confecționate uși mai mici”, scrie NewsBucovina.ro.

De subliniat este că ușile au fost blocate prin diverse metode în poziția deschis astfel încât să nu obtureze geamurile, potrivit publicației care a filmat școala din localitatea de lângă Rădăuți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.