Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De două ori “DA”?

Ziarul de Vrancea
24 apr 2019 807 vizualizări

Șeful statului a prezentat ieri cele două întrebări de la consultarea publică organizată pe 26 mai n procedura pentru ca referendumul, odată validat, să producă efecte juridice este destul de complicată

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi, a anunțat ieri că președintele a semnat decretul referitor la întrebările pentru referendum. Conform decretului, cetățenii sunt chemați să se pronunțe prin DA sau NU cu privire la următoarele întrebări:

1. „Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”

2. „Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

Data referendumului este 26 mai 2019, în ziua desfășurării alegerilor pentru Parlamentul European.

Cazanciuc: Un demers pur electoral

Senatorul PSD Robert Cazanciuc spune că referendumul convocat de președinte, în aceeași zi cu alegerile europarlamentare, este un demers pur electoral, care nu ar avea legătură cu problemele reale ale românilor. “E în aceeași notă neserioasă în care președintele României nu este preocupat în mod real de problemele românilor, ci de o agendă electorală a USR-ului mai degrabă decât a PNL-ului care văd că îl susține necondiționat. Suntem de acord cu referendumul, o să mergem la referendum, o să vedem ce vor vrea românii în urma acestui referendum. Dacă o citez pe colega mea senatoare Alina Gorghiu referendumul e aproape inutil, pentru că nu o să aibă consecințe”, a declarat Cazanciuc, fost ministru al justiției în Cabinetul Ponta.

Maghiarii, îndemnați de UDMR să meargă la referendum

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri că formațiunea sa este de acord cu întrebările formulate de președintele Klaus Iohannis pentru referendumul din 26 mai și că va îndemna electoratul să răspundă afirmativ. „Sunt simple, clare, pot fi explicate eventual celor care nu au înțeles și vreau să spun că răspunsul nostru este afirmativ la ambele întrebări. Deci, da, suntem de acord și acest lucru îl vom recomanda și simpatizanților noștri, să meargă la vot și să voteze cu «da» la ambele întrebări și, sigur, și la europarlamentare”, a spus Kelemen Hunor. El a adăugat că UDMR vrea să meargă mai departe decât președintele și să elimine din Constituție ordonanțele de urgență. „E nevoie de revizuirea Constituției și acolo, la revizuire, noi vrem să mergem un pic mai departe decât propunerea președintelui și vom propune eliminarea ordonanțelor de urgență din Constituție, să rămână doar pentru caz de război, sper să nu fie cazul niciodată, și pentru calamități naturale, catastrofe”, a precizat Kelemen. Liderul UDMR a afirmat că, deși rezultatul la referendum este previzibil, formațiunea pe care o conduce se va strădui să mobilizeze la vot cât mai mulți cetățeni.

Zegrean: Cineva ar trebui să facă un proiect de lege de modificare a Constituției

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, a declarat, ieri, că, după referendumul din 26 mai, cineva ar trebui să facă un proiect de lege de modificare a Constituției, deoarece temele ce rezultă din întrebări fac subiectul revizuirii legii fundamentale.

“După referendum, cineva ar trebui să facă un proiect de lege de modificare a Constituției. Asta pot să o facă 500.000 de cetățeni adunați la un loc, Guvernul, adică președintele la cererea Guvernului sau un grup de parlamentari, senatori sau deputați. Pentru că modificările acestea, dacă ar fi astăzi într-o lege așa ceva legea aceea ar fi neconstituțională. Ori ca să poți să faci o astfel de lege trebuie să modifici Constituția, ca să îți permită să dai lege de amnistie și grațiere fără să poți acorda beneficii și celor condamnați pentru fapte de corupție”, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, pentru MEDIAFAX.

“A doua întrebare are și mai mare nevoie de modificare a Constituției, pentru că astăzi Constituția spune cine și cum poate da o ordonanță, în ce condiții și cum poate fi atacată o ordonanță la CCR. Dacă ai face o lege de felul acesta, înseamnă că adaugi la Constituție și este interzis”, a completat fostul președinte CCR.

Un influent politician german cere “opțiunea nucleară” pentru România

Președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag cere activarea procedurilor privind suspendarea dreptului de vot al României în UE, după ultimele modificări la codurile penale n partidul lui Tăriceanu e tot mai aproape de excluderea din familia europeană

 

Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german și un bun cunoscător al situației din România, i-a trimis miercuri, după votarea modificărilor la Codurile Penale în Parlament, o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, în care solicită din nou activarea articolului 7 împotriva României. “Eu îmi pun întrebarea ce măsuri ale guvernului României și ale majorității parlamentare de acolo mai sunt necesare, pentru ca Comisia să preia în sfârșit inițiativa. De aceea doresc să vă solicit din nou să acționați în consecință și să demarați o procedură conform art. 7. Aceasta ar fi, chiar înainte de alegerile pentru Parlamentul European, un semnal al credibilității Uniunii Europene și o încurajare a forțelor pro-europene din România”, se arată în scrisoarea lui Krichbaum către Juncker.

Verhofstadt: Așteptăm ca ALDE Europa să excludă ALDE România, cât mai curând posibil

Liderul grupului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, afirmă că, din păcate, situația din România continuă să regreseze și spune că așteaptă ca ALDE Europa să excludă partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, „cât mai curând posibil”.

„Din păcate, situația din România continuă să regreseze. Grupul ALDE a decis la începutul lunii aprilie să excludă ALDE România. Ne așteptăm ca partidul ALDE să urmeze această decizie și să îl excludă în mod oficial din mișcarea noastră, cât mai curând posibil”, a scris Verhofstadt pe contul său de Twitter.

Inițiativa România: Cerem președintelui să nu promulge modificările la Codurile penale

Mai multe asociații, comunități și mișcări civice membre ale Inițiativei România îi cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legile de modificare a Codurilor penale, iar partidelor din Opoziție să sesizeze Curtea Constituțională. “Asociațiile, comunitățile și mișcările civice semnatare exprimă îngrijorarea față de situația gravă din Parlament. 180 de parlamentari au votat modificarea Codurilor penale în varianta propusă de Comisia Iordache, cu intenția vădită de a transforma România într-o țară condusă legal de hoți. Demnitari și funcționari care practică abuzul în serviciu, fură, sunt corupți, inclusiv foști demnitari condamnați penal ar putea deține curând un cazier curat. Promulgată, această lege ne-ar arunca în afara Uniunii Europene, ne-ar izola, transformându-ne într-o republică bananieră, enclavă a corupției și ilegalităților. Spunem la unison că suntem cetățeni europeni și dorim să rămânem în Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat.

Între semnatari se numără asociațiile Corupția Ucide, Asociația Platforma România 100, Brașovul Civic, Eu Ro Aleg, Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Reset, #Rezistența, Umbrela Anticorupție, Vedem Just - Voci pentru Democrație și Justiție.

“Cerem președintelui României să nu promulge legea. Cerem partidelor din Opoziție să sesizeze Curtea Constituțională privind încălcarea art. 2 alin. (2) din Constituție: “Niciun grup și nicio persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”. Votul favorabil a arătat că 180 de parlamentari nu exprimă interesele alegătorilor, ci ale unor grupări de tip mafiot. Votul exprimat individual de președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a dovedit sfidarea și sacrificarea întregii națiuni pentru binele personal. Alesul Dragnea a folosit Parlamentul României ca pe o instanță în care s-a erijat în judecătorul Dragnea care îl iartă pe condamnatul penal Dragnea. Considerăm acest lucru inadmisibil și impardonabil într-un stat de drept”, subliniază asociațiile semnatare.

Miercuri, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectele de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală.

Populația României, tot mai bătrână

Fenomenul de îmbătrânire demografică s-a accentuat anul trecut, populația vârstnică de 65 ani și peste depășind cu peste 434.000 persoane populația tânără de 0-14 ani, potrivit datelor Institutului Național de Statistică publicate ieri.

Populația vârstnică număra, la 1 ianuarie 2019, 3,674 milioane de persoane în timp ce populația tânără era reprezentată de 3,240 milioane persoane. “Procesul de îmbătrânire demografică s-a accentuat comparativ cu 1 ianuarie 2018, remarcându-se o scădere ușoară a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) și în același timp o creștere (de 0,3 puncte procentuale) a ponderii populației vârstnice (de 65 ani și peste). Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 110,0 (la 1 ianuarie 2018) la 113,4 persoane vârstnice la 100 persoane tinere (la 1 ianuarie 2019)”, precizează INS.

Vârsta medie a populației a fost de 41,6 ani, cu 0,3 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2018.

La 1 ianuarie 2019, populația după domiciliu a fost de 22,171 milioane persoane, în scădere cu 0,2% față de 1 ianuarie 2018.

Populația urbană și cea de sex feminin sunt majoritare (56,4%, respectiv 51,2%). Populația după domiciliu din mediul urban a fost de 12,506 milioane persoane, în scădere ușoară față 1 ianuarie 2018 (0,1%).

La 1 ianuarie 2019, cea mai mare pondere în totalul populației o deținea grupa de vârstă 40-44 ani (8,6%). Ponderea grupei de 0-4 ani a fost de 4,5%, mai mică decât cea a grupei de 5-9 ani (4,9%) și a celei de 10-14 ani (5,2%).

Ofițerul suspectat în cazul Emiliei Șercan a trimis mai multe amenințări

Ofițerul angajat al Academiei de Poliție care ar fi amenințat-o pe Emilia Șercan a fost plasat sub control judiciar. Potrivit DNA, el i-a trimis jurnalistei mai multe mesaje în care a amenințat că o va ucide dacă nu va înceta investigarea modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție “Al. I. Cuza” au obținut titlul de doctor.

DNA anunță, printr-un comunicat de presă, că procurorii au început urmărirea penală și l-au plasat sub control judiciar pentru 60 de zile pe Adrian Gheorghe Bărbulescu, ofițer de poliție la Academia de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”, pentru infracțiunea de șantaj.

Potrivit procurorilor DNA, în seara de 15 aprilie i-a transmis jurnalistei, la numărul de telefon al acesteia, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje prin Facebook Messenger), pentru a o constrânge să înceteze investigarea modului în care mai multe persoane din cadrul școlii doctorale a Academiei de Poliție au obținut titlul de doctor.

“Inculpatul a amenințat-o pe jurnalistă că, că în caz contrar, aceasta va suferi acte de violență și îi va fi suprimată viața”, afirmă procurorii.

DNA mai precizează că cercetarea în acest caz a fost inițiată de Poliția Capitalei, sub supravegherea unei alte unități de parchet (Parchetul Judecătoriei sector 4), iar după identificarea suspectului dosarul a fost preluat de DNA dată fiind funcția pe care acesta o deține, respectiv ofițer de poliție (persoană care exercită o funcție publică în cadrul unei instituții).

Surse judiciare declarau miercuri că ofițerul suspectat în acest caz este Adrian George Bărbulescu, în vârstă de 23 de ani, angajat al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza”. El a fost prins în Slatina și adus la București, fiind audiat toată noaptea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.