Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: “De ce vă este frică de referendum, domnilor pesediști?”

Ziarul de Vrancea
27 mar 2019 652 vizualizări

Președintele Iohannis s-a hotărât și va convoca o consultare publică pe justiție în aceeași zi cu alegerile europarlamentare n social-democrații anunță secții separate, liberalii îi avertizează că încalcă legea n ascultă Dăncilă de sfaturile liderilor de la Bruxelles?

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că va convoca un referendum pe data de 26 mai. El a apreciat că trebuie lăsați cetățenii să decidă, pentru că “acești pesediști diletanți au pervertit semnificația votului” pe care l-au primit și încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes. “În aceste condiții, atrag atenția că este ilegitimă emiterea unei ordonanțe de urgență în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum”, a sus președintele. “PSD continuă asaltul la adresa justiției, declanșat încă de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediștii vor să dea Ordonanțe de Urgență prin care să modifice Codurile penale. Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depășit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanță într-un domeniu sau altul. Nu este nici în spiritul Constituției, nu servește nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanțe de urgență. Ordonanțele de urgență, practic, și-au pierdut menirea esențială și au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democrației, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituționalitate înainte de intrarea în vigoare a Ordonanței. Trebuie să punem punct acestei practici și trebuie să o facem acum”, a afirmat președintele.

El a susținut că este atributul său, ca Președinte, să ceară poporului să-și exprime, prin referendum, pe 26 mai, voința cu privire la probleme de interes național. “De ce vă este frică de referendum, domnilor pesediști? De ce, în loc să încurajați oamenii să meargă la vot, amenințați că faceți secții separate de vot pentru europarlamentare și pentru referendum? Încetați să guvernați doar în propriul vostru interes și întoarceți-vă către români!”, a încheiat președintele.

PSD visează secții separate

PSD a anunțat ieri că vrea secții separate pentru europarlamentare și referendum. Mai mult, șeful de campanie al social-democraților, Mircea Drăghici, a spus că legea nu permite decât secții separate. „Aduceți-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice alt scrutin electoral au fost secții de votare diferite”, a precizat el. În realitate, liderul PSD a mințit. Legea referendumului, la articolul 15/1 prevede exact contrariul: în condițiile în care cele două scrutine se desfășoară simultan, ele se realizează în cadrul acelorași secții de votare.

Legea referendumului a fost modificată în 2009, când a avut loc referendum pentru parlamentul unicameral odată cu alegerile prezidențiale.

Orban, avertisment pentru funcționarii Guvernului

Liderul PNL Ludovic Orban consideră că liderii PSD riscă să răspundă penal dacă vor organiza secții diferite la alegeri și referendum. “Avertizez atât liderii PSD, cât și funcționarii din cadrul Guvernului, că îngrădirea liberului exercițiu al dreptului de a alege, inclusiv în cazul referendumului, constituie infracțiune și este prevăzută de Codul Penal”, susține liderul liberal. El atrage în mod public atenția asupra faptului că o eventuală modificare a cadrului normativ, prin intermediul unei Ordonanțe de Urgență, în sensul organizării unor secții de votare separate pentru referendum, îi expune atât pe inițiatori cât și pe cei care se află în circuitul de avizare riscului de a intra sub incidența legii penale. Aceasta întrucât scopul unui eventual astfel de act normativ este în mod vădit acela de a împiedica liberul exercițiu al dreptului de a alege, infracțiune asimilată de Codul Penal și în cazul referendumului. În același timp, este o împiedicare a exercitării cu bună-credință a drepturilor și libertăților, prevăzută ca infracțiune de Legea răspunderii ministeriale. De altfel, jurisprudența Curții Constituționale arată că Ordonanțele de Urgență „nu pot afecta regimul instituțiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertățile și îndatoririle prevăzute de Constituție, drepturile electorale”, argumentează Orban. “Așadar, orice eventuală reglementare inițiată de Guvern în cazul Legii referendumului, pe calea Ordonanței de Urgență, în sensul celor enunțate de reprezentanți ai PSD, este în mod cert neconstituțională! În același timp, ținem să mai sublinem faptul că o altă informație propagată de PSD este falsă și face parte din campania de dezinformare a acestui partid. Nu există nicio recomandare a Comisiei de la Veneția, privitoare la Codul de bune practici în materie de referendum, care să contravină organizării concomitente a referendumului odată cu alte tipuri de alegeri. De altfel, recent chiar Curtea Constituțională a constatat faptul că o eventuală interdicție de acest tip reprezintă o încălcare a Legii fundamentale”, adaugă liderul liberal.

Dăncilă i-ar fi promis lui Timmermans nu va adopta OUG

Premierul Viorica Dăncilă i-ar fi promis prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans că Guvernul nu va adopta azi Ordonanța de urgență pentru modificarea codurilor penale, au declarat pentru HotNews.ro surse oficiale. Conform surselor citate, premierul Dăncilă și prim-vicepreședintele Comisiei Europene au discutat prin video-conferință, ieri, despre ordonanțele de urgență pregătite de Ministerul Justiției privind modificarea Codurile penale și posibilitatea contestării deciziilor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale instanței supreme. Premierul Dăncilă i-ar fi promis oficialului european că Guvernul nu va adopta azi OUG pe Codurile penale și că va continua lucrul echipelor de experți.

Surse oficiale declarau miercuri că Guvernul ar fi încercat să obțină un acord al oficialilor de la Bruxelles asupra ordonanțelor de urgență pregătite de Ministerul Justiției, însă echipa de experți a Comisiei Europene consideră că modificările nu ar respecta recomandările transmise în repetate rânduri de CE, Comisia de la Veneția și GRECO. Frans Timmermans a transmis repetat apelul Comisiei Europene către autoritățile române de a respecta recomandările Comisiei, ale Comisiei de la Veneția și GRECO. Prim-vicepreședintele Comisiei Europene declara că nu a remarcat progrese de la publicarea raportului MCV privind România și că i-a înmânat premierului un document cu măsuri și își dorește ca experții Comisiei Europene și reprezentanții Guvernului să discute despre punctele care trebuie soluționate.

Denunț penal împotriva lui Tudorel Toader

Liderii Alianței USR-PLUS, Dan Barna și Dacian Cioloș, au anunțat ieri că au depus la Parchetul General un denunț împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, pe tema emiterii unor ordonanțe de urgență privind schimbarea codurilor penale. PLUS a amintit că, săptămâna trecută, a obținut în instanță confirmarea că Tudorel Toader pregătește ordonanțele de urgență că a depus un denunț împotriva lui Tudorel Toader și a directorului din cadrul Ministerului Justiției care „a acceptat să mintă judecătorii pentru a salva PSD”. Potrivit sursei citate, cei doi oficiali sunt acuzați de patru infracțiuni: fals în declarații, obstrucționarea justiției, influențarea declarațiilor și neglijență în serviciu.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în cazul elevului agresat de preot la ora de religie

Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu în cazul elevului din județul Botoșani agresat de preot la ora de religie. Sesizarea vizează posibila încălcare a prevederilor din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor.

Organizația Salvați Copiii a cerut, miercuri, Avocatului Poporului să se implice în cazul copilului din Botoșani agresat de preot, apreciind că internarea copilului indică gravitatea faptelor și necesitatea tratării cu seriozitate a acestui caz, pornind de la principiul interesului superior al copilului care prevalează în fața altor considerente de ordin juridic sau administrativ.

Conform studiilor realizate de Salvați Copiii cu privire la abuzul și neglijarea copilului, 7% dintre copii sunt agresați fizic de către educatorii și profesorii lor, cu o frecvență dublă de apariție în mediul rural (14%) comparativ cu mediul urban. Un copil de 11 ani din județul Botoșani a fost agresat de către preotul care predă religie la Școala Gimnazială Cristinești. Conform stirileprotv.ro, preotul l-ar fi luat de urechi pe băiat și l-ar fi dat cu capul de perete pentru că nu a vrut să-și facă semnul crucii.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru purtare abuzivă, iar Mitropolia Moldovei și Bucovinei s-a autosesizat în acest caz, considerând că “este inadmisibilă folosirea violenței, indiferent în ce grad”.

Ambasadorul Olandei laudă efectele canabisului folosit în scop medical

Ambasadorul Olandei la București, Stella Ronner-Grubacic, a declarat ieri, referitor la folosirea marijuanei în scopuri medicale, că experiențele olandezilor în acest domeniu au fost unele pozitive.

“Luând în considerare că avem experiență cu marijuana folosită în scopuri medicale, experiențele noastre au fost pozitive. Binențeles, depinde mereu de contextul domestic, dar știu, din niște exemple personale, că poate ușura soarta unui pacient”, a declarat Stella Ronner-Grubacic. Declarația ambasadorului vine în contextul anunțului ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, potrivit căruia, canabisul ar putea fi legalizat și utilizat în scopuri medicinale. El a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreațional. Și ministrul Sănătății spune că legalizarea canabisului a fost cerută de pacienți și de rudele pacienților cu boli rare și cu afecțiuni oncologice cu care a avut, deja, o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Sănătății. Pintea a mai spus că legalizarea ar fi un „lucru bun”.

Consumul de canabis este legal în Olanda, iar Amsterdamul a ajuns una dintre destinațiile preferate de turiștii consumatori de canabis. Autoritățile au pus în discuție la un moment dat restricționarea utilizării drogului doar la localnici și persoanele bolnave, însă această inițiativă nu a fost implementată niciodată.

Parchetul înființat de PSD a clasat dosarul “Timmermans”

Procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție – secție inventată de PSD - au dispus, în 27 martie, în dosarul penal denumit generic “Timmermans”. Clasarea a fost dispusă “întrucât s-a stabilit că nu s-a decelat niciun element/indiciu de natură să conducă la presupunerea rezonabilă că faptele reclamate ar exista în materialitatea lor”, se arată într-un comunicat transmis, ieri, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul Adina Florea a înregistrat un dosar penal pe numele lui Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), după o plângere depusă de luju.ro.

Dosarul a fost înregistrat după ce luju.ro - site apropiat de PSD și Antena 3 - a depus o plângere în care îl acuză pe Frans Timmermans de falsificarea raportului MCV. Plângerea îi vizează și pe comisarul european pe Justiție Vera Jourova, procurorul general al României, Augstin Lazăr, și pe șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea.

​Un polițist de la rutieră nu poate justifica 200.000 de euro

Un polițist din Bârlad e obligat de instanță să returneze aproape 200.000 de euro, bani pe care nu i-a putut justifica în niciun fel, scriu jurnaliștii de la Adevărul. Agentul la Poliția Rutieră din Bârlad și soția acestuia, secretară la un birou notarial, au fost verificați de ANI încă din 2015 când inspectorii au constatat că cei doi nu pot justifica veniturile realizate între 2002 și 2011. Curtea de Apel Iași a decis în urmă cu câteva zile că cei doi trebuie acum să returneze toți banii nejustificați, mai precis ceva mai mult de 190.000 de euro. Decizia instanței nu este definitivă.

Tablou de Nicolae Tonitza, adjudecat la 72.500 de euro

Tabloul “Nud cu spatele” de Nicolae Tonitza a fost adjudecat, miercuri seara, la suma de 72.500 de euro la licitația de primăvară organizată de Artmark în Capitală. Între loturile adjudecate la prețuri ridicate s-au mai numărat: “Cusătoreasă” de Nicolae Tonitza, la 60.000 de euro, “În târg” de Nicolae Dărăscu, la 40.000 de euro,

“Hangița” de Nicolae Grigorescu - o lucrare clasată la Tezaur -, la 40.000 de euro, “Nud” de Nicolae Tonitza, la 33.000 de euro, “Natură statică cu flori de soc și ceșcuță” de Theodor Pallady, la 28.000 de euro, “Fata pădurarului” de Nicolae Grigorescu, la 22.000 de euro, “Moară în Bretania” de Gheorghe Petrașcu, la 22.000 de euro, “Femeie în interior” de Theodor Pallady, la 20.000 de euro. La licitație a fost cumpărată și lucrarea “Flori de primăvară” de Adrian Ghenie, la 30.000 de euro. Lucrarea era estimată la 3.000 - 5.000 de euro. Licitația a cuprins 183 de loturi între care s-au numărat și lucrări din colecția medicului Ioan Dumitrescu-Popovici care a fost arestat, condamnat și întemnițat de către regimul comunist în 1964. Aceste opere s-au aflat până să fie scoase la licitație în Cehia. Aproximativ 20 de lucrări, între care “Cusătoreasă” și “Nud” de Tonitza, “Natură statică cu flori de soc și ceșcuță” de Pallady, au făcut parte din această colecție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.