Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce (n)-ai primit alertă pe telefon cu seismul de ieri?

Ziarul de Vrancea
2 nov 2022 623 vizualizări

Joi dimineață s-a produs un cutremur cu magnitudinea de peste 5 grade pe scara Richter în zona Vrancea și multă lume l-a simțit. Dar, spre deosebire de alte dăți, foarte mulți au primit alertă de la Google cu magnitudinea și distanța. De când are Google funcția aceasta și ce poate face?

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a declarat ieri dimineață că nu au fost trimise mesaje RO-ALERT cu privire la cutremurul de dimineață, iar cele apărute în mediul online ar proveni de la aplicațiile de telefoane mobile.”Noi nu am dat mesaje RO-ALERT. Când se dau mesaje, scrie clar cine trimite și că este RO-ALERT. Nu s-au dat mesaje, dar am înțeles că la unele telefoane cu Android există aplicații care pot să spună că se întâmplă ceva și să dea un mesaj, dar noi nu am dat mesaje”, a explicat Arafat, la Digi24.

El a atras atenția cu privire la informațiile care circulă în mediul online, întrucât nu toate sunt corecte. “Ar fi bine care cei care scriu că au primit mesaje RO-ALERT să ne arate poza mesajului, să fie una reală, bineînțeles. Deci, mare atenție la informațiile care circulă în spațiul online și ar fi bine să nu le transmitem mai departe pe alte canale. Deci, noi nu am dat mesaje RO-ALERT, am și verificat dacă nu cumva un județ a dat un mesaj post-cutremur și nu s-a întâmplat așa ceva”, a adăugat Raed Arafat.

Șeful DSU a transmis câteva recomandări în caz de cutremur. “În primul rând, nu ieșiți din apartament pe scări, nu folosiți lifturile, mergeți și adăpostiți-vă sub o masă, sub o grindă. Să știți exact care sunt zonele mai tari, unde sunt grinzile și să stați acolo în timpul cutremurului. Acesta este sfatul pe care putem să îl dăm. Cel mai important este: fără panică. Iar un alt aspect foarte important: să nu dea toată lumea telefoane pentru că poate să îi blocheze inclusiv pe cei care au nevoie de servicii de urgență, dacă sunt efecte, și să blocheze serviciile de urgență. Și să nu plecați cu mașinile pe drumuri, dacă este cu impact, pentru că puteți bloca serviciile de urgență și intervenția. Și, am mai spus-o, toți să avem în casă provizii măcar pentru 72 de ore: apă, medicamente, radio pe baterie”, a subliniat el.

Raed Arafat a precizat că mai multe informații despre situațiile generate de un cutremur pot fi consultate pe pagina oficială fiipregatit.ro.

Telefonul poate detecta cutremurele din zona ta

Trebuie precizat că serviciul Ro-Alert nu a fost conceput pentru a trimite alerte de cutremur, fiindcă sistemul nu poate detecta cutremurul înaintea producerii lui. Sistemul este gândit pentru a alerta populația în cazul în care există probleme severe după un cutremur, sau dacă există alte dezastre naturale.

Cutremurul cu magnitudinea de 5.4 grade pe scara Richter s-a produs în jurul orei 6.50, conform datelor Institutului de Fizică a Pământului.

Cei care au telefoane cu Android, sistem ce are peste 80% din piață, pot primi alerte pentru cutremurele din apropiere, iar sursa este institutul U.S. Geological Survey care publică în timp real informații despre toate seismele care se produc în lume. „Telefonul poate folosi locația dvs aproximativă pentru a vă trimite alerte despre cutremurele din apropiere care au o magnitudine de minimum 4,5”, spun cei de la Google, potrivit unei analize hotnews.ro. Așadar, telefonul poate detecta cutremurele din zona ta, iar pentru a afla mai multe despre cutremurele din apropiere poți deschide căutarea Google și poți tasta „cutremur”.

Google nu promite că alerta va sosi înainte de cutremur

Google anunța în august 2020 lansarea unui sistem de avertizare în caz de cutremur pentru smartphone-urile echipate cu Android, iar acel sistem era lansat mai întâi în California. Sistemul folosea informațiile colectate de sute de seismografe de pe teritoriul statului pentru a activa trimiterea alertelor care semnalează că „o mișcare telurică a început și un cutremur este iminent”, spuneau atunci cei de la Google.

În primăvara lui 2021 sistemul de avertizare în caz de cutremure era extins în alte două țări: Grecia și Noua Zeelandă și în iulie 2021 Google anunța disponibilitatea în alte nouă țări, prioritate având statele cu risc seismic ridicat. Google a continuat extinderea serviciului, acesta fiind disponibil în peste 40 de țări, inclusiv România.

Google nu promite că alerta va sosi înainte de cutremur, ci menționează că poate veni înainte, în timpul sau după producerea seismului. Interesant este că utilizatorii de smartphone-uri cu Android din anumite regiuni au posibilitatea de a participa la o rețea bazată pe colaborare pentru detectarea cutremurelor, telefoanele fiind echipate cu mici accelerometre care măsoară mișcarea, capabile să detecteze seismele.

“Telefonul dumneavoastră Android poate fi un mic seismograf care se conectează la milioane de alte telefoane pentru a forma cea mai mare rețea de detectare a cutremurelor din lume”, spuneau cei de la Google, în 2020. Telefoanele mobile care observă ceea ce ar putea fi un cutremur pot trimite automat un semnal către un centru, unde computerele analizează datele privind mișcarea și informațiile privind locația pentru a determina dacă un seism este în curs de desfășurare, potrivit Google.

Un tată a 12 copii și-a pierdut viața, după ce a fost lovit de un șofer băut

Un bărbat de 50 de ani, tatăl a 12 copii, a murit în timp ce voia să întoarcă, pe șosea, microbuzul cu care mergea să-și ia băieții de la școală. Un autoturism, condus de un șofer băut, l-a lovit în plin.

Accidentul din județul Suceava a fost surprins de camerele de supraveghere din apropierea școlii spre care se îndrepta bărbatul de 50 de ani.

Imediat, la fața locului au ajuns pompierii și o ambulanță SMURD, care l-au găsit pe bărbatul de 50 de anii blocat în microbuz, în stop cardio respirator.

Maior Alin Găleată, purtător de cuvânt ISU Suceava: „Din nefericire și în ciuda eforturilor depuse de salvatori timp de zeci de minute, medicul aflat la fața locului a fost nevoit să declare decesul.”

Șoferul celeilalte mașini, un tânăr de 26 de ani, băuse înainte de a se urca la volan. Rezultatul etilotestului a arătat o alcoolemie de 0,59 la mie. Și el, și un tânăr de 22 de ani, aflat cu el în autoturism, au fost duși la spital, pentru investigații.

Proiect de limitare a vitezei pentru trotinetele electrice

Deputatul PNL Gabriel Andronache propune ca viteza cu care trotinetele electrice pot circula pe drumurile să fie limitată la 15 km/h, față de 25km/h în prezent. “Am propus în Comisia Juridică un amendament: trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice să aibă viteza limitată la maxim 15 km/h. În prezent limita este de 25 km/h; mult prea mult! A venit momentul să spunem STOP agresivității”, anunță într-o postare pe Facebook deputatul liberal.

În opinia sa, a venit momentul să protejăm vârstnicii, copiii și în general oamenii care circulă pe trotuar și care trebuie să se ferească de cei care nu respectă nicio regulă în utilizarea trotinetelor electrice. “Reducerea vitezei setate este o primă soluție. Dezbaterea asupra amendamentului va fi reluată săptămânile următoare”, conchide Andronache.

O mașină în care se aflau doi tineri a căzut în canalul de aducțiune al hidrocentralei Stejaru

O mașină în care se aflau doi tineri a căzut, miercuri seara, în canalul de aducțiune al hidrocentralei Stejaru. Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, subinspectorul Ramona Ciofu, a precizat că, până la sosirea forțelor de intervenție, cei doi tineri s-au autoevacuat și nu au solicitat îngrijiri medicale. “Din cercetările preliminare efectuate de polițiști a reieșit că, în timp ce un autoturism condus de un tânăr în vârstă de 22 ani se deplasa în localitatea Vaduri, ar fi plonjat în canalul de aducțiune al hidrocentralei Stejaru. Din fericire, atât conducătorul auto cât și o pasageră în vârstă de 18 ani s-au autoevacuat”, a declarat subinspectorul Ramona Ciofu.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Accidentul s-a produs în același loc în care 9 persoane și-au pierdut viața, în anul 2018, după ce microbuzul în care se aflau a căzut în canalul de aducțiune.

România vinde Moldovei o cantitate de energie electrică fără precedent

România asigură în prezent Republica Moldova cu energie electrică în proporție de aproape 90 la sută prin contractele comerciale, de pe bursa de electricitate și în baza contractului de avarie. România vinde Moldovei o cantitate de energie fără precedent, după cum a declarat pentru Radio Chișinău directorul companiei de stat Energocom, Victor Bânzari.

Potrivit acestuia, ar fi aproape de final și semnarea unei înțelegeri cu un alt producător de energie electrică din România.

Între timp Chișinăul continuă negocierile și cu Tiraspolul în vederea semnării unui contract cu centrala de la Cuciurgan pentru luna noiembrie, transmite Radio Chișinău.

Malul drept al Nistrului nu mai primește de marți energie electrică de la centrala de la Cuciurgan după ce autoritățile de la Chișinău și Tiraspol nu au reușit să ajungă la un compromis ca să semneze contractul de livrare a energiei electrice pentru luna noiembrie. Negocierile sunt în continuare deschise, anunță oficialii de la Chișinău.

Între timp, miercuri, dincolo de producția internă de aproape 12% din consum, Rep. Moldova a procurat întreaga cantitate de energie din România, inclusiv pentru acoperirea deficitului care reprezintă 14%.

Un bărbat care își folosea la cerșit copiii cu vârste între 1 și 5 ani, reținut de polițiști

Un bărbat din municipiul Călărași, care și-a folosit la cerșit copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, a fost reținut de polițiști, relatează Agerpres.

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Călărași, în activitățile ilegale a fost implicată și concubina suspectului. „În perioada iulie-noiembrie a.c., la diferite intervale de timp, o femeie în vârstă de 25 de ani, cu ajutorul concubinului său, în vârstă de 29 de ani, folosindu-se de trei minori, în vârstă de 5 ani, 2 ani și 1 an, au practicat cerșetoria în diferite locații din municipiul Călărași”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, polițiști din cadrul Biroului Ordine Publică, împreună cu reprezentanți din cadrul DGASPC Călărași, au găsit într-o garsonieră din municipiul Călărași bărbatul, femeia și copiii lor minori, în număr de patru.

Bărbatul a fost reținut pentru folosirea unor minori în scop de cerșetorie, urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Călărași cu propunere de luare a unei măsuri preventive.

De asemenea, urmează ca DGASPC Călărași să dispună măsurile de protecție a minorilor într-un centru social specializat.

Arhiepiscopia Tomisului și-a făcut cont de TikTok

Arhiepiscopia Tomisului a anunțat că și-a făcut cont de TikTok, precizând că acolo Înalt Prea Sfințitul Teodosie și alți preoți vor prezenta învățături creștine. “Ne găsim și pe TikTok cu numele «Arhiepiscopia Tomisului» unde ÎPS Teodosie și alți preoți și teologi ai Arhiepiscopiei Tomisului vă vor mărturisi scurt și la obiect învățături creștine. Doamne ajută!”, a anunțat Arhiepiscopia Tomisului. Contul de pe TikTok al Arhiepiscopiei Tomisului are 811 următori și 4.620 de aprecieri. De asemenea, până la trasmiterea acestei știri, pe contul respectiv sunt nouă clipuri în care Arhiepiscopul Tomisului spune rugăciuni sau pilde creștine.

Președintele Elveției, nevoit să își amâne din scurt deplasarea în România

Ambasada Elveției în România a transmis, joi, că președintele Ignazio Cassis a fost nevoit să își amâne deplasarea în România din motive de program neprevăzute și imposibil de amânat. “Președintele Elveției, Ignazio Cassis, a fost nevoit să își amâne în scurt timp deplasarea în România, programată pentru data de 3 noiembrie, din motive de program neprevăzute și imposibil de amânat. El regretă foarte mult acest lucru. Președintele Cassis și Președintele Klaus Iohannis vor încerca acum împreună să găsească o dată alternativă în timp util pentru a recupera întâlnirile planificate și pentru a aprofunda în continuare bunele relații bilaterale dintre cele două țări la cel mai înalt nivel”, arată Ambasada în mesajul public pe Facebook.

Ambasada Elveției precizează că “România este cel mai important partener comercial al Elveției în Europa de Sud-Est”.

În mesaj se mai arată că în cadrul unui acord, Elveția va furniza 221,5 milioane de franci elvețieni pentru finanțarea diferitelor proiecte în România până în 2029.

 Administrația Prezidențială anunțase, miercuri, că președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi joi, la Palatul Cotroceni, pe Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.