Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce este relativ redus numărul infectărilor în România

Ziarul de Vrancea
29 dec 2020 1088 vizualizări

 „Cei care știu că sunt bolnavi se testează cu antigen și nu mai vin la spital”, explică medicul Beatrice Mahler

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, atrage atenția că testarea antigen a ajuns un fenomen în România. Astfel, oamenii care știu că sunt bolnavi se testează cu antigen și nu mai vin la spital pentru confirmare, ceea ce influențează realitatea privind transmiterea comunitară a virusului. Întrebată dacă este de așteptat să crească numărul de cazuri confirmate în ianuarie, Beatrice Mahler a răspuns: “Dacă oamenii vor dori să-și facă testarea PCR, da, dacă vor rămâne doar cu testarea antigen, care a ajuns să fie aproape un fenomen, oamenii știu că sunt bolnavi, se testează cu antigen, dar nu mai revin în spital pentru confirmare, probabil că nu vom avea statistic această oglindă a realității transmiterii comunitare”. Spitalul “Marius Nasta” este ocupat 100%, a spus Mahler: “Nu simțim o relaxare la nivelul Institutului Nasta”. Medicul a afirmat că este de așteptat că și în România să urmeze un nou val de infectări, motiv pentru care vaccinare este imperios necesară. “Dacă ne uităm la ce se întâmplă în țările din Europa, și la noi probabilitatea este mare că să ajungă acest al treilea val”, potrivit medicului. Referitor la nouă tulpină care se manifestă în Europa, dar care a trecut și peste ocean, Mahler a precizat că vaccinul acoperă și această variantă a virusului. “Nu știm în viitor ce se va întâmpla. Ar fi foarte bine, având această posibilitate să ne vaccinăm și să reducem transmiterea comunitară, să putem beneficia de oferta pe care o avem legat de tratamentul profilactic și să ajungem într-un moment în care transmiterea comunitară să nu mai fie atât de crescută”, a subliniat Mahler.

Rafila reclamă că numeroși medici rezidenți nu au fost incluși în campania de vaccinare

Deputatul PSD Alexandru Rafila, reprezentant al României la OMS, a reclamat, miercuri, că numeroși medici rezidenți nu au fost incluși în campania de vaccinare. “Sunt colegii noștri și au fost implicați din primul moment în acordarea asistenței medicale, atât pentru pacienții Covid, cât și pentru cei non-Covid”, afirmă medicul. Acesta a făcut un apel la ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și la coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, ca și rezidenții să fie incluși în campania de vaccinare. “Trebuie incluși fără discriminare în rândul personalului medical care urmează să fie vaccinat în prima etapă. Fac un apel public către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și către coordonatorul campaniei de vaccinare, doctorul Valeriu Gheorghiță, să ia măsurile necesare pentru rezolvarea acestei probleme”, a mai scris Rafila. Campania de vaccinare a început în 27 decembrie. Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat ieri 4.875 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, în ultimele 24 de ore, 127 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 15.596 de la debutul pandemiei. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.512. Dintre acestea, 1.149 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.775.921 de teste. Dintre acestea, 24.822 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 17.552 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 7.270 la cerere. De asemenea, de la ultima informare făcută de GCS, au fost raportate și rezultatele a 42 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore și transmise până la data de 30 decembrie.

Ministrul Transporturilor: Există angajați care și-au făcut un obicei din a veni la serviciu doar pentru a avea de unde pleca acasă

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a convocat, miercuri, o ședință cu directorii din cadrul Ministerului și managerii unităților din subordine în care s-a discutat despre prioritățile perioadei următoare. Ministrul Drulă acerut eficientizarea muncii. “Este foarte clar pentru toată lumea că din păcate la nivelul fiecărei structuri există persoane care și-au făcut un obicei din a veni la serviciu doar pentru a avea de unde pleca acasă. Aceste persoane dacă nu înțeleg că sunt aici să presteze o muncă în folosul oamenilor și să aducă un plus de valoare echipei, fie ca sunt la Minister, fie că sunt la companii, este cazul să se gândească la schimbarea locului de muncă. Nu mă feresc să fac schimbări și nu mă feresc de reforme. Activitatea dumneavoastră și a subordonaților trebuie să fie bazată pe profesionalism, asumarea responsabilității și transparență. Cei care pot să respecte aceste principii sunt bineveniți în echipa mea”, a declarat ministrul Cătălin Drulă.

Șefa Senatului: Nu am susținut unicameralismul, dar e nevoie de reducerea numărului de parlamentari

Președintele Senatului, Anca Dragu, s-a pronunțat miercuri pentru reducerea numărului de parlamentari pe baza unei analize și a precizat că nu a susținut niciodată unicameralismul. „Avem un referendum din noiembrie 2009 în care cetățenii români și-au exprimat dorința ca numărul de parlamentari să fie semnificativ redus la 300 și Parlamentul să fie unicameral, în loc de bicameral. (…) Eu nu am susținut niciodată aspectul de unicameralism. Am discutat strict de numărul de parlamentari. Susțin în continuare că este nevoie de reducerea acestui număr de parlamentari, dar trebuie să analizăm implicațiile acestor propuneri. Să vedem o analiză, în ce măsură avem nevoie de un număr x de parlamentari pentru a acoperi comisiile de specialitate din Parlament, care trebuie să reflecte structura guvernului, pentru că acolo este munca de fond în procesul de legiferare. Nu vrem să transformăm acest subiect al referendumului pentru 300 de parlamentari într-un subiect populist și vrem să acordăm atenția cuvenită acestui referendum și dorinței poporului, să ascultăm toate părțile implicate – societatea civilă, experții în drept constituțional, Curtea Constituțională. Toată lumea trebuie să îți spună părerea despre acest subiect și Parlamentul să ia cea mai bună decizie”, a afirmat Dragu.

Ea a menționat că nu îi teamă de o eventuală pierdere a „scaunului” de parlamentar.

„Mie și nici colegilor mei nu ne este frică de pierderea scaunului. Noi trebuie să slujim cetățeanul român care ne-a trimis în Parlament. Dacă ne uităm la această încredere foarte scăzută în Parlament de sub 10%, cred că are legătură cu această bâlbâială pe diferite subiecte importante. (…) Relația cetățenilor cu Parlamentul este una atât de proastă, normal că oamenii se întreabă de ce avem nevoie de sute de parlamentari?”, a adăugat Dragu. Președintele Senatului a amintit că, printr-o decizie din 2011, Curtea Constituțională a analizat aspectul unicameralismului și a spus că un Parlament unicameral ar încălca tradiția democratică a României și ar presupune o modificare a Legii fundamentale.

Președintele Iohannis, deplasări externe de peste 3 milioane de lei în acest an

Președintele Klaus Iohannis a efectuat, în acest an, zece deplasări externe, care însumează cheltuieli de peste 3 milioane de lei.

Potrivit unui răspuns al Administrației Prezidențiale pentru Agerpres, cheltuielile aferente pentru nouă deplasări externe ale delegațiilor oficiale conduse de președintele Klaus Iohannis în anul 2020 însumează 3.011.828,95 lei. Cheltuielile pentru vizita oficială efectuată, marți, de șeful statului în Republica Moldova nu sunt incluse. Pe 7 ianuarie, șeful statului a efectuat o vizită de lucru în landul Bavaria, Republica Federală Germania, iar în perioada 21-23 ianuarie, șeful statului a fost în Israel, la cea de-a cincea ediție a Forumului liderilor internaționali dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului și împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare de la Auschwitz-Birkenau - Remembering the Holocaust, Fighting Antisemitism. Pe 7 februarie, el a avut la Bruxelles o întâlnire cu președintele Consiliului European, Charles Michel, iar pe 20 și 21 februarie s-a aflat tot la Bruxelles, pentru reuniunea extraordinară a Consiliului European dedicată negocierilor privind viitorul Cadru Financiar Multianual. Pe 17 și 18 iulie, președintele Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, unde a mai avut o ședință pe 1 și 2 octombrie. Șeful statului a mers pe 14 octombrie în Germania, unde i s-a decernat, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Domul din Magdeburg, premiul “Otto cel Mare” pentru anul 2020, iar pe 15 și 16 octombrie el a participat la o nouă reuniune a Consiliului European la Bruxelles. Pe 10 și 11 decembrie a fost o altă ședință a Consiliului European.

A murit cântărețul de muzică populară Nicolae Sabău. Răpus de Covid-19

Cântărețul de muzică populară Nicolae Sabău a decedat în noaptea de marți spre miercuri, la vârsta de 91 de ani. El era internat la Spitalul Suport TBC din Baia Mare, fiind infectat cu noul coronavirus. Anunțul a fost făcut de apropiați ai familiei pe pagina de socializare. Artistul a fost internat săptămâna trecută la Spitalul Județean de Urgență din municipiul Baia Mare, unde a fost confirmat pozitiv, iar în cursul zilei de luni a fost transferat la Spitalul Suport TBC Baia Mare. Casa artistului din comuna Cicârlău a fost transformată în muzeu al artei și cântecului popular, iar acesta a lăsat-o moștenire comunității pentru a promova ideea artei autentice. Nicolae Sabău a fost și primar în perioada 2004 - 2008.

Un bărbat și-a cumpărat vaci plătind 12.000 de euro cu bani falsificați

Un bărbat a fost reținut de polițiștii din Botoșani după ce a falsificat bancnote de 500 de euro, iar pe unele dintre acestea le-a folosit pentru a-și cumpăra vaci. Mai exact, el a plătit pentru animale 12.000 de euro cu bani falsificați. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Botoșani, citat de News.ro, polițiștii au făcut cercetări într-un dosar privind infracțiunile de punere în circulație de monedă străină falsificată și înșelăciune. Astfel, marți, a fost organizat un flagrant, iar în autoturismul unui bărbat de 61 de ani din comuna Dobârceni au fost găsite 25 de bancnote contrafăcute din cupiura de 500 de euro. “În luna decembrie 2020, bărbatul de 61 de ani, în urma achiziționării unor bovine, a plătit pentru acestea cu douăzeci și patru de bancnote contrafăcute din cupiura de 500 de euro”, se arată în comunicatul IPJ Botoșani. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore.

DNA: În luna noiembrie au fost condamnate 66 de persoane pentru corupție

DNA informează că, în luna noiembrie, în dosarele de corupție au fost condamnați 66 de inculpați prin 35 de hotărâri judecătorești definitive. Printre persoanele condamnate figurează: fostul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a României Mihail Vlasov, 4 ofițeri de poliție, un primar de oraș, 4 primari de comună, un avocat, doi manageri de spital, un profesor universitar - facultate de medicină și un administrator club de fotbal. Conform DNA, pedepsele dispuse de judecători față de cei 66 de inculpați variază între 9 ani și 6 luni închisoare și 1 an și 6 luni cu amânarea aplicării pedepsei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.