Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce are Andrew Tate succes în rândul adolescenților

Ziarul de Vrancea
18 ian 2023 774 vizualizări

În contextul lipsei de atenție din partea părinților și al problemelor financiare, astfel de personaje le oferă iluzia că și ei pot face foarte ușor bani și să-și îndeplinească visele, arată o analiză World Vision România

Organizația World Vision România a făcut o analiză a publicului lui Andrew Tate în România, concluzia fiind că influencerul arestat pentru trafic de persoane și viol are succes în rândul tinerilor cărora le oferă iluzia că pot avea bani în mod facil, iar astfel își pot îndeplini orice dorință. World Vision prezintă date care arată că în România numeroși adolescenți din medii defavorizate nu au susținetrea părinților, mulți elevi se simt tratați la școală mai rău decât colegi de-ai lor, iar, în acest context, își găsesc refugiul pe rețelele sociale,

„Unu din trei adolescenți din mediul rural spune că niciodată sau doar uneori este la fel de fericit ca ceilalți tineri de vârsta lui. În același timp, 39% spun că niciodată sau rareori au acasă un părinte sau altă persoană care să-i laude, iar pentru aproape jumătate (47%) dintre adolescenți, una dintre priorități este să fie pe banii lor”, sunt datele prezentate joi de World Vision România, care în acest context atrage atenția că „personaje toxice din mediul online ca Andrew Tate sunt extrem de periculoase pentru copii și tineri, mai ales pentru cei din mediile dezavantajate”.

Totodată, World Vision arată că unu din patru copii, niciodată sau doar uneori, are familia alături atunci când are nevoie de ajutor, dar și că, tot unu din patru copii niciodată sau rareori are încredere în adulții cu care locuiește. În același timp, trei din zece spun că profesorii de la clasă îi tratează mai rău decât pe ceilalți copii. Mai mult, pentru 47% dintre adolescenții din mediul rural chestionați de fundație, prioritatea este să aibă banii lor.

Specialiștii care lucrează alături de această organizație au explicat cum a ajuns un personaj precum Tate să aibă asemenea succes în rândul tinerilor.

“Tot mai mulți copii, mai ales din mediile vulnerabile, au părinți prea stresați din cauza banilor pentru a mai putea să le ofere atenția de care au nevoie. Grijile pe care părinții le resimt le transmit inevitabil către copii. Și-atunci social-media devine un spațiu de evadare de la greutățile de zi cu zi. Altă problemă este că personaje precum Andrew Tate le oferă iluzia că și ei pot face foarte ușor bani și să-și îndeplinească orice altă dorință”, a declarat Vlad Rusu, psiholog care activează în comunitățile World Vision România.

Datele făcute publice de fundație mai arată că în ultimii zece ani, în contextul în care tot mai mulți tineri au sentimentul că nu își găsesc locul în societate, aceștia petrec mai mult timp pe rețelele de socializare. „Chiar și cei din mediile dezavantajate își împart de multe ori timpul pe singurul telefon care există în familie”, spun oficialii World Vision.

“18% dintre copii spun că sunt afectați emoțional dacă primesc mai puține like-uri față de cât se așteptau la conținutul pe care îl distribuie. Asta înseamnă că, în viziunea lor, numărul de like-uri echivalează cu valoarea persoanei respective. Cu cât are mai multe like-uri, cu atât este mai credibilă și demnă de urmat în ochii lor”, a declarat directorul executiv al World Vision România, Mihaela Nabăr.

“Orice copil, pentru o dezvoltare sănătoasă și armonioasă, are nevoie să fie în siguranță, să primească afecțiune și atenție. Dacă el nu are acces la un astfel de mediu în familie și la școală, crește riscul ca el să caute validare pe social-media sau într-un anturaj de prieteni. Problema este că, în multe cazuri, acestea pot avea o influență negativă. Însă adolescentul, pentru că își dorește să se integreze într-un grup, va adera și el la același tip de valori toxice”, mai explică psihologul Vlad Rusu.

“Degeaba dacă nu face bani”

Adolescenți care colaborează cu World Vision au explicat cum percep ei succesul unor personaje precum Andrew Tate. “Eu cred că Andrew Tate a putut să influențeze foarte mulți tineri din cauza felului în care se afișează. Înainte să-i fie închise conturile de socializare, posta foarte des poze cu el în vacanțe luxoase, lângă mașini scumpe. Mereu sugera că banii sunt pe primul loc. În podcasturi, promova tot felul de așa-zise sfaturi pentru a face bani, ceea ce l-a făcut și mai viral pentru că mulți tineri își doresc să fie ca el”, a declarat Mario Hânceanu, 15 ani, membru în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România.

La rândul său, Nicoleta Maxim, 15 ani, membră în Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România, este de părere că băieții sunt influențați de personaje precum Tate „din lipsă de suficiente modele masculine pozitive”.

„Poate că tatăl tău este un om respectuos și muncitor, dar degeaba dacă nu face bani. Și-atunci poți ajunge să crezi că tu trebuie să o iei pe un alt drum, unul poate mai scurt și fără moralitate”, spune tânăra. World Vision amintește de asemenea statisticile care arată că unu din 10 liceeni crede că insistența unui partener de-a întreține relații sexuale, chiar dacă celălalt nu vrea sau are îndoieli, nu este deloc abuz sexual sau este doar într-o mică măsură.

Mortalitatea maternă a crescut cu 60% față de anul precedent

n România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană

După doi ani de scădere, mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, în 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19. Astfel, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, o creștere alarmantă de 60%, arată datele INS. În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese. În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă.

Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) și post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021 (19.4 la 100.000 născuți vii). Numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16.5‰ în 2020 la 31.6 la 100.000 născuți vii în 2021, iar în rural de la 15.1 în anul 2020 la 24.5 la 100.000 născuți vii în anul 2021.

Organizația Salvați Copiii România va intensifica în următoarele trei luni dotarea urgentă a secțiilor de pediatrie și neonatologie din țară pentru susținerea a 40 de unități medicale cu echipamente performante - ventilatoare de suport respirator, pulxoximetre și ecografe performante de monitorizare a sarcinii și nou-născutului.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

În ciuda unor progrese evidente, România continuă să se mențină pe primele locuri în UE27 în ceea ce privește rata mortalității la copii sub un an, valoarea la care s-a ajuns în 2020 potrivit datelor INS (5,6/1000 născuți vii) fiind practic similară cu rata medie a vechii Uniuni Europene de acum circa 20 de ani.

Dintre cele 198.302 nașteri înregistrate în România în 2020 potrivit datelor definitive INS, 731 provin de la fete sub 15 ani și 17.366 de la adolescente cu vârsta între 15-19 ani. Statistica arată că unu din zece nou-nӑscuți din România provine din mame adolescente. De altfel, țara noastră contribuie cu mai mult de un sfert dintre mamele sub 18 ani (30%) din toată Uniunea Europeană și cu 45% dintre mamele cu vârsta sub 15 ani.

Potrivit datelor Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie, 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți medici de familie. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la auto-medicație în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidență și monitorizarea adecvată a sarcinii și așteaptă până când situația lor se precipită sau se înrăutățește.

Miercuri a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României

Ziua de miercuri, 18 ianuarie 2023, a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria României, potrivit meteorologilor citați de Radio România Actualități. Astfel, la Turnu Măgurele s-au înregistrat 22,4 grade, în timp ce precedentul record de temperatură se înregistrase în anul 2001, la Oravița, cu 22,2 grade.

Miercuri a fost stabilit recordul de temperatură și la București, cu 20,6 grade la stația meteo de la Băneasa.

Mihai Huștiu, de la Administrația Națională de Metrologie, a declarat pentru Radio România actualități că “ziua de 18 ianuarie 2023 a fost cea mai caldă pentru 35 de stații meteorologice din Oltenia, din Muntenia și Moldova, vestul Dobrogei și chiar în sudul Banatului, unde s-au doborât decordurile lunare la stațiile meteorologice din aceste regiuni”.

Meteorologul a anunțat că vremea extrem de caldă se menține și pe parcursul zilei de joi, dar se va răci începând de vineri începând cu partea de vest.

Două adolescente aflate pe trotuar, rănite într-un accident în care a fost implicat un șofer drogat

Două adolescente au fost rănite joi dimineață, în urma unui accident produs pe Șos. Vitan-Bârzești din Capitală, în care au fost implicate trei mașini. Unul dintre vehicule s-a răsturnat, lovindu-le pe cele două fete aflate pe trotuar. Potrivit polițiștilor, șoferul care, din primele date, s-a aflat la originea accidentului, și care are 70 de ani, a vrut să facă un viraj la stânga și a intrat în coliziune cu alte două vehicule care veneau din sens opus, unul dintre acestea răsturnându-se. Șoferul unuia dintre acestea, in bărbat de 36 de ani, a fost testat cu aparatul Drugtest, rezultatul indicând prezența în organism a substanțelor psihoactive. Niciunul dintre șoferii implicați nu consumase alcool.

Poliția a revenit cu precizări, explicând că unul dintre vehiculele care au venit din sens opus a intrat pe trotuar în urma impactului și a lovit adolescentele.

 “După efectuarea cercetării la fața locului, s-a constatat faptul că, un bărbat în vârstă de 70 de ani, care se deplasa cu autovehiculul pe șoseaua Vitan-Bârzești, dinspre Pod Vitan catre Șoseaua Olteniței, ajuns în dreptul sediului INML, ar fi efectuat virajul la stânga, moment în care a intrat în coliziune cu alte două autovehicule care circulau din sens opus. În urma impactului, unul dintre autovehiculele care circula din sens opus a patruns pe trouar, a lovit un panou publicitar si s-a răsturnat pe lateral, lovind și doi pietoni, care se aflau pe trotuar”, precizează Brigada de Poliție Rutieră.

Cele două fete rănite erau în investigații la Spitalul Marie Curie din Capitală. Din primele informații, una dintre ele are fractură la umăr.

Maramureș: Bărbat reținut de polițiști pentru uciderea unor câini

Un bărbat din comuna Ilba a fost reținut de polițiști pentru uciderea intenționată a doi câini, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Ionela Cozma.

Potrivit aceleiași surse, în cursul lunii noiembrie 2022, polițiștii din orașul Tăuții Măgherăuș au fost sesizați de către o femeie din comuna Ilba cu privire la faptul că și-a găsit câinele spânzurat lângă saivanul pe care îl deține în zona cimitirului din sat. Două zile mai târziu, o altă sesizare a fost înregistrată la Postul de Poliție Cicârlău, prin care un bărbat a semnalat faptul că a descoperit cadavrul unui exemplar canin pe un segment de cale ferată care trece prin vecinătatea cimitirului din Ilba.

“Cauza a fost preluată de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Maramureș care, în colaborare cu cei ai Postului de Poliție Cicârlău au documentat întreaga activitate infracțională a unui bărbat de 49 de ani din Ilba, referitor la încălcarea legii privind Protecția Animalelor. Având în vedere activitățile de cercetare penală efectuate în dosarul penal, s-a stabilit faptul că bărbatul, la data de 22 noiembrie 2022 a ucis cu intenție, fără drept și prin spânzurare două exemplare canine, pe terenul menționat anterior, iar pe unul dintre acestea l-ar fi aruncat pe calea ferată”, a spus Ionela Cozma.

Conform surse citate, în baza probatoriului administrat, a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore a bărbatului pentru comiterea faptei de uciderea animalelor cu intenție, fără drept.

“Se efectuează în continuare cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale, sub îndrumarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Baia Mare”, a adăugat Ionela Cozma.

Doi bărbați, tată și fiu, găsiți morți în casă, întinși în pat

Doi bărbați din localitatea arădeană Almaș - tată de 84 de ani și fiu de 57 de ani - au fost găsiți morți în casă, miercuri seară, cadavrele fiind întinse în pat, iar vecinii spun că nu i-au mai văzut pe cei doi de câteva zile.

Un localnic care s-a alarmat pentru că de patru zile nu și-a mai văzut vecinii a mers la ei să facă verificări, găsind cadavrele. Bărbatul a sunat la 112, iar primii care au ajuns la fața locului au fost membrii unui echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean, care au constatat că cele două cadavre erau “în stare avansată de putrefacție”.

“Cadavrele erau întinse pe pat, iar din primele cercetări efectuate la fața locului nu rezultă suspiciuni privind comiterea vreunei infracțiuni. Totuși, cadavrele au fost transportate la Serviciul Județean de Medicină Legală Arad pentru autopsie, în vederea stabilirii cauzelor decesului”, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Claudia Iuga. Conform unor localnici, cei doi bărbați trăiau în condiții grele, în casă fiind găsite foarte multe gunoaie și sticle de alcool goale.

Accident la Cariera Jilț Sud: Cauza morții celor trei muncitori decedați este asfixia

Cauza morții celor trei muncitori decedați în accidentul petrecut marți în perimetrul Carierei Jilț Sud este asfixia, conform reprezentanților Serviciului de Medicină Legală (SML) Gorj.

“Trupurile neînsuflețite au fost aduse încă din ziua accidentului la Serviciul de Medicină Legală Gorj. În cursul zilei de miercuri, medicul șef legist a efectuat necropsiile, concluzia sa fiind că decesele au avut ca și cauză asfixia”, au arătat cei de la SML.

Un accident soldat cu decesul a trei persoane și rănirea altor zece a avut loc marți, în perimetrul Carierei Jilț Sud, din cadrul Complexului Energetic Oltenia, situată pe raza localității Mătăsari. Din primele cercetări efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în jurul orei 13,30, un bărbat, de 51 de ani, angajat al unei societăți comerciale, în timp ce conducea o autoutilitară în incinta Carierei Jilț, în care erau transportați angajați ai carierei miniere, a pierdut controlul autovehiculului la trecerea peste un pod amenajat peste benzile transportoare, răsturnându-se la o diferență de circa 3 metri de sol.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.