Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce a dat Dragnea în judecată Comisia Europeană

Ziarul de Vrancea
29 mar 2019 662 vizualizări

Liderul PSD acuză instituția europeană că a refuzat să ancheteze OLAF, organismul transfrontalier care a sesizat fraudarea fondurilor europene în dosarul Tel Drum

Cererea prin care Liviu Dragnea cheamă în judecată Comisia Europeană pentru refuzul de a deschide o anchetă referitoare la desfășurarea investigației OLAF care l-a vizat a fost publicată de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (UE). Liderul PSD susține că i-a fost încălcat dreptul la apărare și dreptul de a fi ascultat, apreciind că nu a fost respectată prezumția de nevinovăție. Potrivit Jurnalului Oficial al UE, acțiunea în instanță a fost depusă în luna decembrie 2018. “Reclamantul solicită Tribunalului anularea Deciziei OCM(2018)20575 a Comisiei, comunicată reprezentantului legal al reclamantului prin scrisoarea din data de 1 octombrie 2018 și obligarea Comisiei la plata cheltuielilor de judecată”, se arată în documentul oficial.

Potrivit sursei citate, în susținerea acțiunii, Liviu Dragnea invocă trei motive. “Primul motiv este întemeiat pe încălcarea articolului 9 din Regulamentul OLAF (1), precum și a dreptului la apărare al reclamantului în cadrul investigațiilor, inclusiv dreptul de a fi ascultat și respectarea prezumției de nevinovăție. Al doilea motiv este întemeiat pe încălcarea principiului bunei administrări în ceea ce privește investigațiile, precum și pe refuzul de a deschide o investigație referitoare la desfășurarea investigației OLAF. Al treilea motiv este întemeiat pe încălcarea dreptului de acces la documentele privind investigația OLAF”, se mai arată în document.

Dosarul, în baza unui raport al OLAF

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost pus sub urmărire penală, în 2017, sub acuzațiile de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte și abuz în serviciu cu obținere de foloase pentru sine sau pentru altul, într-un dosar în care sunt urmărite penal alte opt persoane, între care reprezentanți ai firmei Tel Drum.

Potrivit procurorilor, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean Teleorman, a inițiat un grup infracțional organizat care acționează și în prezent și din care au făcut și fac parte funcționari ai instituțiilor din administrația publică și persoane din mediul de afaceri. Grupul inițiat în anul 2001 are ca principal scop obținerea frauduloasă a unor sume importante din contractele finanțate din fonduri publice, prin comiterea unor infracțiuni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală și spălare a banilor. Dosarul s-a bazat pe un raport al Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF). “OLAF a găsit dovezi care sugerează existența unei înțelegeri între beneficiarul fondurilor, funcționarii publici și contractant, inclusiv falsificarea documentelor în timpul procedurii de achiziție. Unele dintre aceste documente au fost utilizate și în sprijinul cererii pe care beneficiarul a prezentat-o autorității de management, care a dus la plata a 21 de milioane euro din fondurile Uniunii Europene”, se arăta în comunicat.

Pintea, control inopinat vineri-noapte la un spital

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a anunțat că ministrul Sănătății Sorina Pintea a făcut în noapte dinspre vineri spre sâmbătă un control la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Prima oprire a fost la unitatea de primiri urgențe, apoi la secția de cardiologie, la secția de neurochirurgie și apoi a revenit la UPU. „A stat de vorbă cu doctorii, cu asistentele, cu aparținătorii, cu mine. A găsit nereguli. Că nu este curat, nu sunt etichetele puse, stau aparținătorii prea mult. La UPU că e puțin personal, că sunt timpi mari de așteptare. A solicitat demiterea directorului responsabil de îngrijiri, iar Direcției de Sănătate Publică un control de urgență”, a declarat Toader. Ulterior, sâmbătă dimineață, Sorina Pintea a declarat că a găsit mizerie în Spitalul din Ploiești, chiar și în secțiile renovate, și sunt probleme privind comportamentul cadrelor medicale față de pacienți. „Au fost acuzații privind modalitatea în care pacienții sunt tratați, modul în care li se vorbește, comportamentul cadrelor medicale față de aceștia. Și probleme de natură administrativă, pentru că nu mă așteptam ca într-o unitate medicală, în România secolului XXI, să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat. Inclusiv în secțiile renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv Unitatea Primiri Urgențe, dar chiar partea renovată nu era curată”, a declarat Sorina Pintea. De asemenea, în cadrul controlului, ea a identificat încălcări ale protocolului privind dezinfectarea: „Eu nu cred că e o scuză să ai mulți pcienți și să nu faci curat, așa cum ar trebui într-un spital. Am urcat în Secția de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos cu 3-4 pastile în apă. Deși trebuie să cunoască procedurile. Medicul de gardă spunea că nu au infecții. Mi-e greu să cred”, a mai spus Pintea.

Marți seara, Sorina Pintea a făcut o vizită inopinată și la Spitalul Județean Gorj, după o serie de sesizări privind nereguli, ministrul declarând că parte din problemele reclamate sunt reale și generate în unele cazuri de neînțelegerile dintre medici.

Jacuzzi, piscină și saună într-o comună unde gospodăriile au WC în curte

Un centru social multifuncțional, cu jacuzzi, piscină și saună se va construi într-o comună din județul Gorj, unde 40% dintre localnici nu au locuințele conectate la sistemul de canalizare.

Potrivit primarului comunei Bustuchin, Ion Ciocea, începând din această vară, toți cei aproximativ 3.500 de localnici vor avea acces gratuit la un centru social multifuncțional, în valoare de 100.000 de euro, care va construit cu fonduri europene. La centrul social care va fi dotat cu jacuzzi, piscină și saună vor fi așteptate în primul rând persoanele cu dizabilități și tinerii, autoritățile anunțând că va fi angajat un kinetoterapeut. „O să avem salină, saună, jacuzzi. Este vorba despre un centru social multifuncțional, cu servicii sociale și medicale. Am luat eligibilitatea, semnăm contractul și facem achiziția pentru construire și va fi gata în această vară. Va fi construit lângă sala de sport, avem saună, salină, jacuzzi. Acolo o să angajăm un kinetoterapeut, un asistent, după care venim cu un proiect de un milion de euro, unde trebuie să luăm 250 de tineri și vârstnici care au probleme sociale, defavorizați, cei cu dizabilități. În cadrul acestui proiect se vor angaja 20-30 de persoane, dorim să fie majoritatea tineri, pentru a selecta 250 de persoane din comunitate, care au probleme sociale, la rândul lor 120 trebuie să-i școlarizăm, să-i pregătim pe anumite meserii: 25 de instalatori, agricultori, lucrători comerciali și alte meserii. Avem și un post de profesor de întot. Va fi și un bazin de 20 de metri pătrați pentru a face aceste servicii. Centrul social va fi deschis pentru toată lumea, gratuit”, a declarat primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea.

Edilul admite că în comună mai sunt oameni care nu sunt conectați la sistemul de canalizare, dar a declarat că se va rezolva și această problemă. „Eu zic că 90% dintre cetățeni au canalizare, iar 60 % sunt conectați. Am alocat 70.000 de lei și le-am făcut racordul la cetățenii care deja aveau băi, care puteau să folosească canalul. Anul acesta, să vedem cum stăm cu veniturile, dacă nu găsim măsuri să implementăm un proiect, atunci trebuie să aplicăm tot regula asta, să găsim banii necesari pentru a-i sprijini pe cetățeni să se racordeze. Trebuie să ne gândim și la ei. Cetățenii nu au așa venituri și racordul nu este atât de puțin, ca și cost. Acolo unde aveau băi i-am racordat cu prioritate”, a mai declarat Ion Ciocea.

Tăriceanu: N-am să merg să votez la referendumul pe Justiție

Președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat sâmbătă, la Slatina, că nu va merge să voteze la referendumul pentru Justiție, pentru că îl consideră o greșeală care ar putea perturba tema alegerilor pentru Parlamentul European. Tăriceanu a spus că ar pune la un asemenea referendum o întrebare precum “Sunteți de acord ca cei care s-au făcut vinovați de abuzuri și derapaje grave în Justiție să fie supuși rigorilor legii?”. “N-avem o problemă cu referendumul, noi, ca partid, dar nu-i normal ca o temă politică care ar trebui să fie de interes, care ar trebui să devină de interes, adică alegerile pentru Parlamentul European, în care vreau să-i convingem pe români să se preocupe, să fie mai atenți la dezbateri, să vină la vot, să fie perturbată de un alt subiect care este fără nicio legătură cu alegerile europene, cu Parlamentul European, este o temă politică pe care vrea să o folosească președintele în avantajul propriu, vrea să fure startul în cursa electorală din toamnă și vine cu acest referendum”, a spus președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

Referendum pentru interzicerea “păcănelelor” la Voluntari

Consiliul Local Voluntari a decis, printr-o hotărâre, organizarea unui referendum local în data de 26 mai, având ca subiect interzicerea sălilor de jocuri de noroc în oraș. Primarul Florentin Pandele a explicat că a primit în audiență numeroase persoane care s-au plâns că cei apropiați sunt dependenți de jocuri de noroc, în oraș fiind peste 30 de astfel de săli. “Această decizie am luat-o în urma mai multor audiențe pe care le-am primit, cetățeni care au venit și au spus că copiii lor au căpătat acest viciu. În orașul nostru sunt mai bine de 30 de săli care desfășoară asemenea activități comerciale, sunt soții care au venit și ne-au spus că soții lor aduc mai puțini bănuți acasă pentru că deja au căpătat viciul de care vorbeam mai devreme. Eu consider că asemenea activități ar trebui să nu se desfășoare pe teritoriul administrativ al orașului Voluntari”, a declarat Florentin Pandele, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Parchetul European: Candidatul francez, rugat să se retragă

Consilierul liderului USR Dan Barna, Andrei Caramitru, a identificat „soluția” pentru ca Laura Codruța Kovesi să devină procuror șef european. Într-o postare pe Facebook, Caramitru susține că retragerea din cursă a candidatului francez, Jean Francois Bonhert, i-ar aduce victoria lui Kovesi, aceasta rămânând singurul candidat. Totodată, în postare este indicat linkul către profilul de Facebook al candidatului francez la șefia Parchetului European, iar oamenii sunt îndemnați să-i trimită mesaj în privat și să-l roage să se retragă din cursă. Mesajul este gata tradus în franceză pentru a fi trimis destinatarului. „Un om poate - printr-un gest de onoare - să elimine atacul penalilor PSD/ALDE împotriva lui Kovesi și sa o numească direct Procuror European. Jean-Francois Bohnert. Prin retragerea lui din cursă - Kovesi ar deveni procuror european. Haideti să îi scriem direct pe messenger”, este mesajul lui Caramitru.

Invitații la o nuntă cu bannere uriașe prin oraș

Bannere uriașe au fost montate în cartierul Obreja din Târgu-Jiu de două familii care pregătesc nunțile copiilor lor, acestea anunțând, astfel, data evenimentelor și lăutarii. Ca să fie sigure că nu vor avea loc mai multe nunți în aceeași zi, dar și pentru a afla tot cartierul cine va întreține atmosfera la cele două evenimente, două familii de romi au făcut bannere în loc de invitații și le-au agățat pe stâlpi, cu cinci, respectiv șapte luni înainte. Astfel, în data de 7 august ar urma să se căsătorească Andrei cu Olesia, iar atmosfera ar urma să fie întreținută de Nicolae Guță, iar în 27 octombrie, la nunta lui Denis cu Izabela ar urma să cânte Jean de la Craiova. Un localnic a găsit bannerele uriașe care anunță nunțile și le-a fotografiat, apoi a postat imaginile pe Facebook, iar Poliția s-a autosesizat. Când au mers la locul unde au fost făcute fotografiile, polițiștii au găsit un singur banner, pentru care a fost dată o amendă de 4.000 de lei, deoarece fusese pus fără autorizație.

Blaga: PSD este într-o situație atât de proastă cum nu a fost niciodată în 30 de ani

Vasile Blaga, unul dintre candidații PNL pentru alegerile europarlamentare, a declarat, la Timisoara că PSD este un partid slăbit, dar nu este învins și le-a transmis unor primari că trebuie să lase de la ei și să tragă pentru partid. “PSD este într-o situație atât de proastă cum nu a fost niciodată în 30 de ani. Este slăbit, dar nu este învins. PSD nu poate fi bătut decât prin foarte multă muncă. E nevoie de foarte multă muncă, dusă pe toate planurile, pe toate nivelurile, dar vă garantez că nimic nu poate înlocui contactul direct cu cetățeanul. Atunci esti militant PNL. Și atunci vom câștiga. La muncă! Și mai ales vă spun un lucru: va trebui să funcționeze la turație maximă”, a declarat Blaga. El a transmis și un mesaj unor primari din PNL Timiș care nu au fost prezenți la manifestrarea care a avut loc la Sala Olimpia din Timișoara, ei fiind nemulțumiți de actuala conducere a filialei. Astfel, Blaga le-a spus să lase de la ei și să tragă pentru partid.

“Am și un mesaj pentru unii primari din Timiș: mai lăsați de la voi și aduceți în bătălie pe toți primarii, pe toți militanții pentru că e nevoie de fiecare și atunci vom câștiga aceste bătălii electorale. Am auzit că aici în vest o să batem PSD-ul. Păi fraților, dacă nu câștigăm aici, unde vom câștiga? Suntem în competiție electorală cu toate partidele care au depus liste electorale”, a spus Blaga.

În finalul discursului el a îndemnat liberalii să participe și la referendumul din 26 mai, inițiat de președintele Klaus Iohannis.

Un deputat PMP vrea ca românii să poată dona bani pentru autostrăzi

Președintele PMP Bistrița-Năsăud, deputatul Ionuț Simionca, a declarat sâmbătă că a inițiat un proiect de lege denumit “Adoptă o autostradă”, prin care românii să poată direcționa cei 2% din impozitul pe venit către un fond de investiții regional menit să ajute la construcția de autostrăzi. Potrivit lui Simionca, și firmele ar putea contribui la acest fond cu 20% din impozitul pe profit, scrie Agerpres.

“Pentru că nu vreau ca Autostrada Nordului să dureze 20-30 de ani și pentru că vreau cât de repede să putem merge pe această autostradă, am făcut un proiect legislativ pe care l-am intitulat «Adoptă o autostradă» și hai să ne facem singuri o țară ca afară. «Adoptă o autostradă» este un concept care funcționează în Statele Unite la întreținerea autostrăzilor. Am făcut și un sondaj pe Facebook, unde 75% dintre respondenți au fost pro acest proiect. Acest proiect dă oportunitatea, deci nu obligă, cetățenilor să direcționeze 2% din impozitul din venit”, a explicat deputatul PMP. În opinia sa, aceste fonduri de investiții regionale pot constitui surse de finanțare complementare pentru construcția de autostrăzi.

Proiectul va fi depus azi, la Senat, și va intra în dezbatere publică pentru următoarele două luni


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.