Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dăncilă face terci partidul lui Tăriceanu

Ziarul de Vrancea
10 sep 2019 1564 vizualizări

Sefa PSD a folosit un șiretlic pentru a obține sprijin parlamentar: le-a oferit mai multor lideri ALDE posturi în Guvern n colegii lui Tăriceanu nu au rezistat tentației și au uitat imediat de culoarea politică n ar fi doar începutul hemoragiei ALDE, Meleșcanu fiind însărcinat să negocieze om cu om

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat ieri că nominalizează în Guvern trei reprezentați ai ALDE: la Mediu - Grațiela Gavrilescu, Energie - Ion Cupă și Relația cu Parlamentul - Ștefan Băișanu. Dăncilă a mai anunțat că va trimite președintelui Klaus Iohannis și nominalizarea lui Dan Chirilă la Ministerul de Interne și pe cea a Cameliei Gavrilă la Educație. Dan Matei a fost propus pentru postul de vicepremier pe probleme economice. “Am decis să nominalizez reprezentanți ai ALDE pentru portofoliile rămase vacante în urma demisiilor de la finalul lunii august. Am toată aprecierea pentru acei membri ai ALDE care au înțeles că România are nevoie de stabilitate și dincolo de interesul personal sau miza politică importanți sunt România și românii și au deci să respecte votul din 2016 și programul de guvernare pe care ni l-am asumat împreună”, a spus premierul. “Sper ca de această dată domnul presedinte Iohannis să acționeze ca președinte al României, nu ca un candidat pentru această funcție și să nu blocheze orice inițiativă de normalitate pentru România”, a conchis Viorica Dăncilă.

“Se negociază totul în funcție de om”

După validarea lui Teodor Meleșcanu la șefia Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a pierdut controlul partidului, susțin surse politice citate de hotnews.ro. Meleșcanu i-a dat lovitura de grație lui Tăriceanu negociind direct cu Viorica Dăncilă intrarea parlamentarilor ALDE în Guvern. Surse politice au declarat că noul șef al Senatului a fost cel care a negociat, la Guvern, numirea a trei parlamentari ALDE pentru portofoliile Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul. Iar planul lui Meleșcanu este cu bătaie mai lungă. Astfel, trocul cu PSD ar fi ca deputații și senatorii ALDE adunați de Meleșcanu să susțină în continuare Guvern și să asigure voturile necesare pentru validarea acestuia în Parlament.  “Meleșcanu este cel care negociază direct cu Dăncilă. Unii parlamentari ALDE vor să candideze pentru noi mandate, alții vor să fie candidați la locale se negociază totul în funcție de om. La schimb PSD-ul primește susținere pentru Guvern. Tot ce pot să vă spun este că negocierile sunt de-abia a început”, au explicat sursele hotnews.ro. Aceleași surse susțin că la nivel parlamentar, la Camera Deputaților, Meleșcanu prin portofoliilee negociate cu PSD ar avea 12 deputați fideli dispuși să-l părăsească pe Tăriceanu, iar la Senat alți 4 oameni și numărul acestora ar putea crește. La Camera Deputaților, ALDE are 19 membri, iar la Senat după plecarea lui Meleșcanu au rămas 13 oameni. Miza cea mare pentru PSD este să-și recâștige majoritatea parlamentară. Social-democrații speculează la maximum haosul din ALDE și vor să atragă câți mai mulți parlamentari pentru a-și asigura pe termen mediu și după prezidențiale o majoritatea parlamentară astfel încât Guvernul PSD să se mențină până în 2020. În prezent PSD are 204 parlamentari cu votul lui Teodor Meleșcanu. Cu oamenii pe care Meleșcanu îi cooptează pentru PSD mai exact 12 (pe atât se mizează dar numărul poate crește) plus alte 10 voturi de la minorități social democrații au 225. Pentru validarea Guvernului este nevoie de 234 de voturi, iar PSD ar mai avea nevoie de încă 10.Vicepreșdintele Varujan Vosganian a declarat ieri că tentativa Guvernului de a evita un vot de încredere în Parlament prin ideea că și-a păstrat structura politică este “un șiretlic care nu ține nici din punct de vedere juridic, nici politic”. Vosganian a subliniat că orice parlamentar care intră în Guvern nu va mai fi membru ALDE. “Nu există problema de a se face o structură PSD-ALDE. Oricine intră în Guvern, pierde calitatea de membru ALDE”, a declarat liderul deputaților ALDE, Varujan Vosganian.

Șora, despre copiii care comunică pe telefonul mobil: Se îndreaptă spre analfabetism

Copiii care folosesc mai mult telefonul și nu hârtia pentru a scrie și a comunica se îndreaptă spre analfabetism, consideră filosoful și eseistul Mihai Șora. “Spre analfabetism se îndreaptă. Da. O comunicare strict orală este o comunicare primară. Și ce fac când sunt la distanță și n-am telefon? Există însă serviciu poștal, care mi-ar permite să îmi transmit gândul scriindu-l pe hârtie. Lasă că e un fel de disciplină care mă obligă pe mine să gândesc cu amănunte corecte, nu așa global și aproximativ să dau drumul cuvintelor. Când trebuie să stau să aștern pe hârtie trebuie să mă gândesc puțin la ceea ce scriu”, a declarat ieri filosoful la finalul evenimentului “Ora de Caligrafie”, desfășurat la Muzeul Național Cotroceni. El a deplâns absența caligrafiei din curricula școlară românească. “Eu aș introduce-o în programă. Măcar o oră pe săptămână să o consacrăm acestui instrument de comunicare care este scrisul. În fond, noi încorporăm în scrisul acela gândirea noastră. Și ea trebuie să fie nu doar clară în capul nostru, ci să fie limpede formulată pe hârtie”, a susținut Șora, care pe 7 noiembrie ar urma să împlinească 103 ani.

Fiul lui Dincă, anchetat pentru viol?

Dan, fiul cel mare al lui Gheorghe Dincă, ar fi fost implicat în urmă cu mai mulți ani într-un caz de viol, iar cel care l-ar fi scăpat de închisoare pe tânăr a fost chiar tatăl său, acuzat în prezent că a ucis două fete după ce le-ar fi agresat sexual.Gheorghe Dincă are patru copii. O fată și trei băieți. Vecinii spun că familia s-a destrămat în urmă cu aproximativ 10 ani când Dincă s-a întors singur din Italia. Soția venea acasă o dată, de două ori pe an, iar copiii nu au mai fost văzuți niciodată trecând pragul casei părintești. „Ceva s-a întâmplat atunci între ei. Nu au spus niciodată ce, dar zvonuri au fost multe la vremea respectivă. De exemplu, pe strada noastră se vorbea că Dincă s-a întors în România pentru că ar fi fost implicat într-un caz de trafic de persoane în străinătate. Pe 26 iulie, când polițiștii au intrat în casa lui Dincă, toți ne-am gândit la ce se vorbea atunci. Am înțeles, însă, că anchetatorii au verificat informația asta, dar nu au găsit nimic”, au declarat vecini ai lui Dincă, citați de ziarul Adevărul. Oamenii mai spun că înainte de a pleca în Italia, unul dintre copiii lui Dincă, mai exact fiul cel mare, ar fi fost implicat într-un caz de viol. „Fiul lui Dincă, Dan, a participat la un viol în grup. A fost cu mai mulți băieți, au dus fata undeva pe câmp și și-au bătut joc de ea. Noi am auzit povestea, dar părinții nu au vrut să povestească nimic, erau foarte secretoși. Chiar am întrebat-o pe doamna Dincă dacă e adevărat ce se aude, dar n-a stat de vorbă cu mine, mi-a zis că sunt prostii, că băiatul ei n-a făcut nimic, ceilalți au violat. Am auzit că fata a fost convinsă să-și retragă plângerea. Tatăl a rezolvat problema cu prietenii polițiști. Pe vremea aia la Dincă veneau mulți polițiști, le repara mașinile”, povestește una dintre vecinele familiei Dincă. Mărturia femeii este susținută chiar și de Victor Mieilă, poreclit Vică, unul dintre apropiații lui Gheorghe Dincă. „A fost mai demult povestea asta cu violul. Fiu-său a violat o fată, dar a scăpat. Nu știu cum, ce pile avea taică-său. Că nu ne spunea. Ne zicea să ne vedem de treabă. El l-a scăpat pe Dan atunci. Era disperat să rezolve problema”, a declarat Mieilă. Victor Mieilă și un alt prieten, Ștefan Risipiceanu, sunt martori în cazul Caracal.

Paznic, răpit și omorât în bătaie de un bărbat, care îl bănuia de furt

Un paznic în vârstă de 61 de ani, de la un garaj de TIR-uri din Medgidia, a fost răpit și omorât în bătaie de un bărbat care îl bănuia pe acesta că i-ar fi furat bateriile de la autotrenul parcat în curtea garajului. Un al doilea bărbat a fost reținut pentru complicitate la omor. Anchetatorii au stabilit că pe data de 5 septembrie, primul bărbat, însoțit de complicele său, l-a lovit pe un paznic la un garaj de Tir-uri din Medgidia, în vârstă de 61 de ani, și l-a forțat să intre în portbagajul unui autoturism, victima fiind dusă apoi în pădurea de la marginea localității. “Acolo primul inculpat a agresat-o extrem de violent pe victimă, lovind-o de peste 20 de ori cu pumnii, picioarele și un băț de lemn peste tot corpul, mai puțin în zona capului, astfel încât i-a provocat grave leziuni, inclusiv două fracturi ale femurului și tibiei piciorului stâng și mai multe fracturi costale. Deși prezent la agresiune, cel de-al doilea inculpat nu a încercat să oprească agresiunea sau să o salveze în alt mod pe victima lipsită de libertate, ci a asistat pasiv la acțiunile ilicite ale coinculpatului. În continuare, speriați de consecințele actelor agresive, inculpații au transportat-o cu o dubiță pe victimă și au abandonat-o pe o stradă din orașul Cernavodă, în apropierea spitalului, fără a o aduce însă direct în urgența unității medicale, de teama declarată de a nu fi recunoscuți și eventual opriți de polițiști”, se arată în comunicat.Procurorii au precizat că la scurt timp după ce a fost abandonat pe trotuar, paznicul a fost găsit decedat de un medic de gardă alertat de portarul spitalului, iar la autopsie s-a stabilit că decedase prin șoc traumatic și hemoragic, în cadrul unui politraumatism. Cei doi au povestit anchetatorilor că primul bărbat l-a răpit și l-a agresat pe paznic deoarece îl bănuia că ar fi implicat în furtul a două baterii-acumulator de la autotrenul său parcat în curtea garajului păzit de victimă, așa încât a dorit să îi aplice o corecție și să o determine să recunoască furtul acumulatorilor.

Unde a aflat Alexandra Dragnea vestea că are interzis în SUA

Alexandra Maria Dragnea, fiica fostului lider PSD Liviu Dragnea, se afla în România în momentul în care joi, 5 septembrie, secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat interdicția de a intra în SUA pentru fostul lider PSD și cei doi copii ai lui, Alexandra și Valentin. “Alexandra nu a fost expulzată din SUA așa cum s-a scris în presă. Pur și simplu se afla în România în momentul anunțului și urma să plece sâmbătă în California, avea bilete de avion. Ea este anul 2 la o școală de muzică acolo. Și pur și simplu nu a mai plecat”, au explicat surse citate de site-ul G4media. Alexandra Dragnea (24 de ani) se stabilise de anul trecut în California cu iubitul ei, cântărețul Alex Mațaev, fost concurent la X Factor. Pe de altă parte, surse politice au explicat G4media că interdicția aplicată de Guvernul american familiei Dragnea de a intra în SUA, “din cauza implicării în acte de corupție semnificative”, ar avea legătură, pe lângă condamnarea în dosarul angajărilor fictive, inclusiv cu noul dosar Broidy-vizita în SUA. În acest dosar a fost audiat ieri la DNA, ca martor, ambasadorul României la Washington, George Maior.

O adolescentă a fost la violată, la scurt timp după ce a sunat la 112

O fată de 19 ani a sunat la 112, în timp ce se afla pe marginea Dunării, lângă orașul Drobeta Turnu Severin, spunând că este urmărită. Apoi, a fost violată, trei tineri fiind reținuți în acest caz.Purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți, Nicolae Lohon, a declarat că fata a cerut ajutorul polițiștilor marți, anunțând că este urmărită de trei tineri, în timp ce se afla pe malul Dunării, lângă Drobeta Turnu Severin. În momentul în care au ajuns la fața locului, anchetatorii au găsit-o pe fata care sunase la 112 și au pornit în urmărirea mașinii indicate de aceasta, fiind prinși trei bărbați din comuna Bălăcița, care au fost reținuți pentru viol și complicitate. La sediul Poliției, fata a spus că a fost violată și a depus plângere. „În data de 10 septembrie, în jurul orei 13.30, Poliția municipiului Drobeta Turnu Severin a fost sesizată de către o tânără cu privire la faptul că este urmărită de mai multe persoane, pe marginea fluviului Dunărea, în apropierea municipiului Drobeta Turnu Severin. La fața locului s-a deplasat o echipă complexă de polițiști, iar în urma verificărilor efectuate aceștia au identificat apelanta în vârstă de 19 ani, din comuna Șimian, județul Mehedinți, care a afirmat că este urmărită de trei tineri pe care nu îi cunoaște. La scurt timp, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Mehedinți s-a reușit depistarea persoanelor indicate pe raza municipiului Drobeta Turnu Severin. Din verificări s-a stabilit că este vorba de trei tineri cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, din comuna Bălăcița, județul Mehedinți. Atât apelanta, cât și aceștia au fost conduși la sediul poliției pentru stabilirea celor sesizate”, a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Mehedinți. Fata a fost examinată medico-legal, iar din concluziile raportului a fost dispusă reținerea celor trei tineri pentru viol și complicitate la viol.Cei trei urmează să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Drobeta Turnu Severin.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.