Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Curtea Constituțională, cadou nesperat pentru “borfași”

Ziarul de Vrancea
2 iul 2019 1203 vizualizări

CCR a admis sesizarea lui Iordache privind completurile de trei de la Înalta Curte n teoretic, decizia nu-i mai este de folos lui Dragnea – cel pentru care a fost făcută sesizarea – dar le va folosi altor condamnați pentru corupție n “Majoritatea conturată în CCR servește o agendă a răului”, acuză liberalii

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, ieri, sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupție de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Sesizarea a fost făcută de Florin Iordache, în calitate de președinte delegat al Camerei Deputaților. Pronunțarea a fost amânată de mai multe ori până acum.

O astfel de hotărâre favorabilă l-ar fi putut scăpa pe Liviu Dragnea de condamnarea la trei ani și jumătate de închisoare în procesul angajărilor fictive. Avocatul Toni Neacșu declara după pronunțarea sentinței în cazul lui Dragnea că o decizie prin care CCR constată un conflict de natură constituțională între Parlament și instanța supremă nu ar mai putea fi folosită, nemaiexistând nicio cale de atac a deciziei din 27 mai, când Înalta Curte l-a condamnat definitiv pe fostul președinte al PSD la închisoare cu executare.

Decizia de admitere sesizării lui Iordache a fost luată cu 5 voturi “pentru” și 4 “împotrivă”, au declarat surse oficiale.

Astfel, cauzele care nu au sentințe definitive până la 1 ianuarie 2019 vor fi rejudecate de completurile de 5, au explicat judecătorii CCR.

Președintele instanței supreme, Cristina Tarcea, a solicitat, ieri, CCR, suspendarea cauzei, motivând schimbarea componenței Curții și faptul că nu există un nou judecător raportor. Solicitarea i-a fost însă respinsă.

În acest caz, Florin Iordache a sesizat CCR în luna martie, după ce Liviu Dragnea l-a lăsat pentru o săptămână președinte la Camera Deputaților. Florin Iordache susține în sesizare că toate procesele de corupție din prima instanță de la Înalta Curte ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție.  Lipsa completului specializat a fost invocată și de avocații fostului lider al PSD, care ceruseră desființarea sentinței de condamnare din prima instanță și rejudecarea cauzei de către un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupție.

Ce spun avocații lui Dragnea

Avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu, a declarat ieri, după decizia CCR, că așteaptă motivarea Curții, de unde va afla și care sunt limitele, după care va decide ce demersuri va face. “Nu pot decât să mă bucur foarte tare că s-a admis. Este foarte corect așa, dar deocamdată nu am ce comentariu să fac în plus până nu văd motivarea. Știu că s-a admis, dar să vedem în ce limite. Aștept motivarea să știu ce atitudine să iau, dacă voi putea să iau vreo atitudine în principiu. Realmente era un conflict, aștept motivarea și în funcție de ea vedem ce avem de făcut”, a declarat, pentru Mediafax, avocata lui Liviu Dragnea, Flavia Teodosiu.

USR: Justiția, îngenuncheată pentru salvarea penalilor PSD-ALDE

USR că Justiția a primit “o nouă și devastatoare lovitură, prin intermediul Curții Constituționale politizate, doar pentru ca infractori din partidele la putere să nu răspundă pentru faptele de corupție comise”. “Este o nouă decizie dintr-un șir mai lung de decizii care au arătat că actualii judecători ai Curții Constituționale au îndepărtat instituția de la rolul său fundamental de gardian al Constituției. În ultimii ani, CCR a fost transformată într-un jucător politic, într-un actor cheie pus în slujba intereselor PSD și ale lui Liviu Dragnea. Curtea, în componența sa actuală, a ajutat la dezincriminarea unor fapte de corupție, a limitat atribuțiile președintelui României și a tras concluzii despre ce dosare trebuiau procurorii să claseze. În speța de față, degeaba au fost aduse argumente potrivit cărora toți judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt specializați în materie de corupție. CCR, în actuala componență colorată politic, a decis să-i ajute pe toți infractorii judecați în ultimii 16 ani pentru fapte de corupție”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

USR afirmă că semnele de întrebare cu privire la decizia CCR sunt cu atât mai mari din perspectiva celor trei sesizări adresate Curții de Justiție a UE de instanțe din România, sesizări legate de competența CCR de a face aprecieri și a lua decizii legate de modalitatea de compunere a completurilor de judecată. Judecătorii CCR au refuzat să amâne un verdict la sesizarea lui Florin Iordache până când se pronunță CJUE.

Orban cere demisia imediată a judecărorilor “vinovați”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a solicitat ieri demisia imediată a judecărorilor CCR care au votat în favoarea sesizării lui Florin Iordache. „Este stupefiantă decizia de astăzi a Curții Constituționale referitoare la completurile de trei judecători. Astăzi vedem rațiunea pentru care această decizie a fost amânată de patru ori, aparent în mod inexplicabil, rațiunea a fost aceea de a fi schimbată componența Curții Constituționale pentru a se realiza «majoritatea lui Dragnea». PSD a reușit prin politrucii pe care i-a instalat la CCR să obțină compromiterea acestei instituții fundamentale în orice democrație. Practic, de astăzi, România a rămas fără Curte Constituțională, după ce fantoma lui Dragnea le-a șoptit la ureche celor 5 judecători cum să voteze. Această instituție s-a transformat în Curtea pentru salvarea corupților, un instrument politic de grațiere care operează în afara cadrului constituțional. Majoritatea conturată în Curtea Constituțională servește o agendă a răului, care este încarnată nu doar în Liviu Dragnea, ci în miile de alți Dragnea care populează PSD sau instituțiile publice infestate de acest partid”, susține Ludovic Orban, într-o declarație remisă News.ro. Președintele PNL subliniază că acest lucru se întâmplă după ce românii s-au exprimat în mod clar și răspicat împotriva oricăror forme de grațiere a corupților, prin referendumul din 26 mai. „Astfel, de astăzi nu mai avem o Curte Constituțională a României, care să judece în funcție de Constituția țării, ci avem 5 cetățeni capabili în orice moment de o lovitură de stat. Acești indivizi se consideră deasupra voinței poporului român, deasupra Constituției și deasupra democrației. Solicit în mod imperativ demisia de îndată a judecătorilor Curții Constituționale care au fost favorabili acestei decizii și, ulterior, revizuirea hotărârii de astăzi”, a continuat Ludovic Orban.

Analiză: Care sunt cele mai bătrâne orașe din România

Numărul de locuitori de cel puțin 65 de ani din orașele României a crescut cu 51% în ultimii 20 de ani, depășind cifra de 1 milion anul trecut, potrivit unei analize efectuate de EY și publicate ieri.

În ultimii cinci ani, ponderea segmentului tânăr (sub 15 ani) în populația totală a scăzut progresiv, ajungând la 14,8% în 2018. “Pe de altă parte, numărul românilor de peste 65 de ani l-a depășit pe al celor sub 15 ani începând cu anul 2014. Vârsta medie în România a crescut cu aproximativ 4 ani în ultimele două decenii, ajungând la 41 ani în 2018. În aceeași perioadă, s-a înregistrat cel mai mare procent de persoane în vârstă în rândul populației urbane românești, una din șase persoane având peste 65 de ani în 2018”, se arată în comunicat.

Orașele sunt adesea percepute ca locul tinerilor, dar realitatea este că multe orașe românești au în prezent o populație îmbătrânită. Astfel, comparativ cu media națională, media de vârstă a locuitorilor din orașele românești cu peste 100.000 de locuitori este mai ridicată, 42,3 versus 41,2 la nivelul României. Totodată, media de vârstă crește și mai mult în cazul orașelor mai mari, cu toate că acestea beneficiază, de obicei, de existența unor ancore, cum ar fi diversele instituții și universități, spitale sau obiective culturale care reprezintă toate un punct de atracție pentru tineri. “Pe de altă parte, orașele secundare oferă o parte din dinamismul omoloagelor lor mai mari, însă la un cost mai mic. Această situație a creat o ieșire, în principal, pentru tinerii din zone metropolitane mari, care caută costuri mai scăzute ale vieții, evitarea aglomerației și acces mai ieftin la resurse antreprenoriale. În acest context este important de menționat faptul că vârsta medie a populației din rural este mai mică decât cea înregistrată în urban (40,7 rural vs. 41,6 urban) în 2018”, se arată în comunicat.

Suceava, cea mai tânără populație

Orașul cu cea mai tânără populație din România este Suceava, cu o vârstă medie de 39,5 ani și cu doar una din opt persoane cu vârsta de peste 65 ani. Acesta este urmat tot de două orașe din zona Moldovei: Iași (39,7) și Botoșani (40,2). “Iași și Botoșani au cele mai mari procente de locuitori cu vârsta sub 18 ani – 19,1% în 2018. Acest lucru este explicat, în cazul Iașiului, de rata natalității, care înregistrează valoarea cea mai mare comparativ cu celelalte orașe – 11,3 nașteri la o mie de locuitori, dar și cu media națională, de 9,3 nașteri la o mie de locuitori în 2017”, se arată în comunicat. La polul opus, municipiul Brăila are cea mai îmbătrânită populație, cu o vârstă medie de 44,1 ani. La o diferență destul de mare, se clasează pe locul doi în topul orașelor îmbătrânite municipiul Brașov (43,6 de ani), urmat îndeaproape de Ploiești și Constanța (43,3 ani). “Aceste orașe înregistrează cele mai mari valori în ceea ce privește numărul de persoane de peste 65 ani (Brăila, Constanța, Ploiești – 18%, Brașov – 17% din totalul populației). Observăm că orașele cu un număr mare de persoane care îndeplinesc vârsta de pensionare se află în orașe turistice, fie că vorbim de zona montană – Brașov sau de la malul mării – Constanța”, se arată în comunicat. Capitala se află în top 10 orașe cu vârsta cea mai ridicată din România, clasându-se pe locul 9 cu 42,6 ani, la o diferență foarte mică de media națională (42,2). Deși cu o rată a natalității destul de ridicată – 9,7 nașteri la 1.000 de locuitori, capitala pierde în continuare capital uman și asta datorită emigrării, dar în cea mai mare măsură a sporului natural negativ, potrivit EY.

Totodată, 92% dintre orașele mari (dintre cele analizate) au înregistrat în ultimii 18 ani scăderi ale populației. Cea mai mare scădere înregistrată este în municipiul Brăila cu o pierdere a 13% din populație în perioada analizată. La polul opus avem trei orașe – Iași cu o creștere a populației de 13% -, Suceava 3% și Cluj-Napoca 1%

Un criminal cu o bâtă terorizează Timișul

Un bărbat a murit, iar soția sa a intrat în comă, după ce au fost agresați “din senin” de un tânăr în parc n criminalul a atacat apoi alte patru persoane și s-a făcut nevăzut

Un tânăr din Făget a agresat ieri dimineață șase persoane în județul Timiș, iar una dintre victime a decedat. Bărbatul și-a atacat victimele cu o bâtă, și nu cu un cuțit, așa cum fusese anunțat inițial. În total, el , a lovit cu bâta, cu pumnii și cu picioarele cinci persoane, dintre care una a fost ucisă în parc, iar a șasea victimă a fost lovită cu mașina. Atacatorul a reușit să fugă, fiind căutat aseară de către polițiști.

Individul de 33 de ani a mers în parcul din orașul Făget, unde, din senin, a atacat un bărbat și o femeie, soț și soție, care făceau jogging. I-a lovit cu pumnii și cu picioarele, dar și cu o bâtă. Ca urmare a loviturilor primite, bărbatul a murit, iar femeia a suferit răni grave, fiind în comă. Cei doi soți atacați aveau 57 de ani bărbatul și 59 femeia.

Apoi, potrivit polițiștilor, bărbatul a plecat către localitatea Temerești cu bicicleta cu care venise în parc, pe care nu a furat-o, așa cum fusese informația inițială. Pe drum, tânărul a întâlnit un tractor în care se aflau două persoane - o femeie și un bărbat care mergeau la câmp. Individul i-a bătut și pe aceștia, apoi s-a întâlnit cu o femeie aflată în cârje, pe care, de asemenea, a lovit-o. La un moment dat, bărbatul a ajuns în curtea unui localnic din Temerești, de unde a furat o mașină. În momentul în care a vrut să iasă din curte cu autoturismul, individul a lovit cu mașina un alt bărbat.

Urmărit de sute de polițiști

Mașina furată de agresor a fost găsită abandonată la intersecția drumului ce leagă localitatea timișeană Temerești de localitatea arădeană Birchiș. Poliția Timiș precizează, într-un comunicat de presă, fără a oferi alte detalii, că pentru prinderea bărbatului polițiștii au tras trei focuri de armă asupra autoturismului. Niculina-Claudia Julea, medic primar la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara, a declarat pentru Mediafax că trei dintre victimele bărbatului, toate lovite cu bâta, au ajuns în unitatea medicală. Printre acestea se numără și soția bărbatului ucis în parcul din Făget, care a fost transportată la Timișoara cu elicopterul SMURD, fiind în comă. “Toate trei pacientele au fost agresate cu o bâtă, nu sunt înjunghiate. Una dintre ele, cea cu traumatism cranio-cervical, după ce a fost lovită cu bâta, agresorul i-a înfipt-o în gât”, a afirmat medicul. Deocamdată, nu se știe care sunt cauzele care au determinat comportamentul bărbatului, nefiind exclusă posibilitatea ca acesta să fi consumat alcool sau droguri. Atacatorul este recidivist și a mai fost cercetat în trecut pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe.

Tion.ro scrie că în zona Făget au fost trimiși aproximativ 200 de polițiști pentru a participa la căutarea criminalului. Printre aceștia se află și luptători de la forțele speciale.

Lege: Părinții vor avea liber când se închid școlile din cauza vremii

Părinții își vor putea lua zile libere plătite ca să stea cu copiii acasă atunci când școlile sau grădinițele se închid din cauza vremii sau în alte situații extreme decise de către autorități, potrivit unui proiect de lege adoptat ieri la Senat. Propunerea legislativă a fost adoptată de plenul Senatului cu 64 de voturi “pentru”, trei voturi “împotrivă” și 19 abțineri. Prevederile se aplică părinților ai căror copii au vârsta de până în 12 ani, înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. De asemenea, se aplică părinților copiilor cu dizabilități înregistrați în cadrul unei unități de învățământ. Zilele libere plătite se vor acorda la cerera unuia dintre părinți, respectiv a tutorelui legal, în cazul familiilor monoparentale. Pentru a beneficia de aceste zile libere, trebuie completată o declarație pe propria răspundere, semnată de către ambii părinți, cu excepția familiilor monoparlamentale, depusă la angajator de către părintele care va supraveghea copilul în perioada menționată. Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plătește din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri și cheltuieli al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător unei zile lucrătoare, prevede proiectul de lege. Inițiatorii, mai mulți parlamentari PSD-ALDE, propun ca zilele libere plătite să fie acordate pe toată perioada în care autoritățile decretează închiderea unităților de învățământ. Senatul a adoptat propunerea legislativă în calitate de primă cameră sesizată, Camera Deputaților fiind decizională.

Liviu Dragnea s-a întors la meseria de bază

Fostul președinte al PSD Liviu Dragnea, care ispășește o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, s-a întors la meseria de bază și repară mașinile Administrației Penitenciarelor. Surse din mediul penitenciar au declarat, pentru Digi24, că fostul președinte al PSD a primit aprobare să lucreze la garajul auto al Penitenciarului Rahova. Liviu Dragnea este absolvent al Facultății de Transporturi Auto a Politehnicii din Capitală, iar primul loc de muncă a fost la Secția auto a Întreprinderii de Utilaj Greu și Transport pentru Construcții Craiova. Dragnea a fost condamnat definitiv în 27 mai, în dosarul angajărilor fictive de la Protecția copilului Teleorman.

După cele 21 de zile de carantină, o comisie a decis că fostul șef al PSD își va executa pedeapsa tot la Rahova, în regim închis.

Potrivit legii, la fiecare patru zile de lucru în timpul detenției, condamnatul câștigă încă o zi scăzută din pedeapsă.

Mazăre, vizat în alte patru dosare penale DNA

Fostul primar al municipiului Constanța, Radu Mazăre, este vizat în alte patru dosare penale instrumentate de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Procurorii au anunțat, ieri, că au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în trei dosare distincte și începerea urmăririi penale într-un al patrulea dosar față de mai multe persoane (inculpați și suspecți) din cadrul Primăriei Constanța. În toate cele patru dosare, Mazăre este suspectat de abuz în serviciu în legătură cu înstrăinarea unor imobile. În prezent, fostul primar al Constanței, condamnat la 9 ani și jumătate de închisoare, se află în spatele gratiilor. Pe numele său mai sunt deschise și alte dosare penale, aflate în diferite stadii de judecată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.