Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum se va obține certificatul digital COVID

Ziarul de Vrancea
7 iun 2021 734 vizualizări

Documentul va fi lansat pe 1 iulie, va putea fi folosit de trei categorii de persoane imunizate și va fi descărcat de pe o platformă informatică la care încă se lucrează

Platforma privind certificatele digitale COVID, care vor facilita libera circulație în Uniunea Europeană, implementată în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), va fi finalizată până la data de 1 iulie a acestui an, a declarat, ieri, directorul Serviciului, Ionel-Sorin Bălan. Certificatul va putea fi descărcat de 3 categorii de persoane: cele vaccinate împotriva COVID-19, cele care au trecut recent prin boală și cele care au un test PCR negativ.

“Pe acest portal, persoana care dorește descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziție, respectiv Registrul Național de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare și aplicația Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate. După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest certificat. Acest certificat poate fi ținut fie în mod electronic, pe telefonul mobil sau pe alt device, poate fi și printat și poate fi prezentat autorităților, existând, de asemenea, aplicație dezvoltată care permite verificarea autenticității documentului prezentat, datele respectiv fiind corelate cu datele de identitate din documentele personale”, a explicat directorul STS.

Ionel-Sorin Bălan a precizat că în momentul de față este în lucru un document legislativ care va explica clar modalitatea de utilizare a aplicației.

Certificatul verde COVID-19 va fi lansat pe 1 iulie la nivel european.

Autenticitatea certificatului va fi garantată de un cod QR. Acest cod QR va putea fi scanat la punctul de trecere vamală, iar certificatul va putea fi prezentat atât pe hârtie, cât și pe telefon.

Valeriu Gheorghiță: Dozele nefolosite vor fi donate sau revândute

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, afirmă că mai puțin de o treime dintre dozele de vaccin AstraZeneca recepționate de România au fost administrate, subliniind că acestea vor fi ori revândute, ori donate. El susține că pentru vaccinul care trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute este important ca România să aibă un stoc de doze. “Pe 2-8 grade avem capacitate de stocare de câteva sute de metri cubi, nu aș putea exact să spun acum, dar problema nu este la 2-8 grade și nici la minus 20 de grade. Important este să avem o capacitate de stocare mare la minus 80 de grade, având în vedere că la un moment dat se ia în calcul, se analizează opțiunea, dacă se va ajunge la această concluzie din punct de vedere științific de a se administra, cel puțin pentru anumite categorii de pacienți, cea de-a treia doză. De asemenea, pentru că nu știm care va fi evoluția din punct de vedere al pandemiei, este important să avem un stoc important de doze care să poată să fie folosite la nevoie”, a declarat Valeriu Gheorghiță.  În ceea ce privește dozele rămase din serul AstraZeneca, el a susținut că România nu este în situația de a avea doze care să expire și a arătat că aceste doze fie vor fi donate, fie revândute.

La rândul său, secretarul de stat din Ministerul Sănătății Andrei Bacu a explicat că, în ceea ce privește dozele de ser produse de AstraZeneca, se vor face, cel mai probabil, demersuri la nivel european pentru ca acestea să fie livrate în alte zone geografice care au avut acces mai dificil la vaccin.

România se situează pe locul 15 la nivel european și pe locul 28 la nivel global în ceea ce privește administrarea ambelor doze de vaccin împotriva SARS-CoV-2, a mai informat Andrei Baciu.

O comună din România își „bate” propria monedă virtuală

Comuna Ciugud, promotorul național al conceptului “Smart Village”, este prima comunitate din România care își lansează propria monedă virtuală, numită CIUGUban, “banii” urmând să fie folosiți, pentru început, pentru a recompensa copiii care reciclează ambalajele din plastic, sticlă și aluminiu.

“Proiectul presupune montarea în comună a unor stații de preluare și reciclare a ambalajelor, unde cetățenii vor putea depune sticlele, PET-urile și dozele de aluminiu, iar în schimbul acestora vor primi monede virtuale, CIUGUbani, care vor putea fi folosite în comunitate. Monedele nu au valoare de criptomonedă, ci sunt doar o formă de recompensare a cetățenilor și de stimulare a reciclării și colectării selective”, a anunțat administrația locală.

Prima astfel de stație a fost montată în curtea Școlii Gimnaziale Ciugud, prima școală smart din mediul rural din România, fiind personalizată sub forma unui roboțel.

“Copiii sunt provocați, până la sfârșitul vacanței de vară, să recicleze cât mai multe ambalaje și să colecteze cât mai multe monede virtuale. La începutul noului an școlar, monedele virtuale colectate vor fi convertite în bani reali, pe care copiii îi vor putea folosi pentru a finanța mici proiecte și activități educaționale sau extrașcolare”, arată sursa citată.

În cea de-a doua fază a proiectului, administrația locală din Ciugud va monta astfel de stații de reciclare și în alte zone din comună, iar cetățenii ar putea primi în schimbul monedelor virtuale reduceri la magazinele sătești, care vor intra în acest program.

De asemenea, echipa primăriei Ciugud analizează și lucrează și la posibilitatea ca, în viitor, cetățenii să poată folosi monedele virtuale pentru a primi anumite reduceri de taxe sau impozite, idee care ar presupune inclusiv promovarea unei inițiative legislative în acest sens.

Proiectul pilot de la Ciugud este implementat de administrația locală în parteneriat cu o companie americană care produce automate de colectare a ambalajelor.

Preot de Neamț: „Cei vaccinați se vor umple de solzi”

 purtătorul de cuvânt al BOR a reacționat, vorbind despre „confuzii alimentate delirant de site-uri conspiraționiste”

​Predică halucinantă la o mânăstire din Neamț, unde starețul s-a lansat într-o pledoarie anti-vaccinare, spunându-le enoriașilor că oamenii care se vor vaccina trebuie să se aștepte „la boli teribile”, se vor „umple de solzi” pe piele și „vor fi zombi”. Potrivit publicației „Știri de Neamț”, predica a fost susținută la Mânăstirea Nechit. „Este orice, vaccin nu este. Toți cei care și-au făcut vaccinul să se aștepte la următoarele boli: boli teribile de piele, insuficiență renală, accidente vasculare cerebrale, boli cardiace, boli neurologice, paralizie. Oamenii care au fost vaccinați, în combinație cu noua necunoscută – epidemia – nu vor avea putere să meargă, vor fi zombi, exact cum îi vedem pe cei drogați. După vaccinare, după o perioadă mică de timp și în combinație cu noua boală, pielea oamenilor se va umple de solzi, ca la pești. Nu va exista nici o explicație cu privire la originea acestei noi boli, mortale, care va afecta și sistemul imunitar. Nu există un nume pentru această boală. Oamenii se vor umple de solzi și cancere de sânge, care vor fi transmise către întregul corp uman. Se vor umple cu răni, din care va curge lichid, va fi înfricoșătoare această boală”, a spus preotul.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a declarat ieri la Digi FM, că preoți asemenea celui de la Neamț sunt „departe de lumea reală a informației medicale” și amestecă „apocaliptic” vaccinarea cu credința și teologia. “Faptul ca există persoane, inclusiv clerici precum acest părinte stareț, care, departe de lumea reală a informației medicale, nu împărtășesc această poziție normală, rațională, poziție care nu are și nu poate avea nicio conotație religioasă sau teologică, spune multe despre gradul de adecvare la realitate al acestora. Amestecarea apocaliptică a vaccinării cu credința și teologia, confundarea planurilor, punerea în opoziție a credinței cu rațiunea, a Tainelor Bisericii cu actele medicale, toate acestea si multe alte confuzii alimentate delirant de site-uri conspiraționiste care dezinformează programatic, nu se intersectează niciodată cu realismul creștin și cu atitudinea instituției Bisericii. Cred că, din fericire, impactul lor este si va rămâne minor in societate”, a declarat Vasile Bănescu.

Șeful serviciului secret din MAI, într-o vilă cu helioport a unui cunoscut infractor

Șeful Direcției Generale Protecție Internă (DGPI) din cadrul MAI, serviciul secret al Ministerului de Interne, generalul Tiberiu-Silviu Dumitrache, are trecută în declarația de avere domeniul cu piscină și heliport de la Păulești, Prahova, pentru care este judecat fostul sindicalist Liviu Luca, potrivit Libertatea.ro. Liviu Luca – aflat în închisoare după ce în 2018 a fost condamnat definitiv la 10 de detenție în alte două dosare penale – este judecat la Tribunalul Prahova pentru delapidarea PSV Company (fosta Petromservice, divizia de mentenanță a Petrom) cu aproape 15 milioane de lei. Cu acești bani, Luca și-ar fi construit domeniul de 3 hectare de la Păulești Prahova, cu piscină olimpică și heliport. “Membrii grupului infracțional, prin actele ulterioare pe care le- au îndeplinit, au încercat să disimuleze faptul că inculpatul Luca Liviu este adevăratul beneficiar al construcției”, arătau procurorii DIICOT.

Potrivit Libertatea, în 2012, pe fondul anchetelor penale, părinții lui Liviu Luca au donat proprietatea de la Păulești strănepoatelor lor, adică fetelor fiicei lui Liviu Luca, Roxana Dumitrache, și ginerelui, Tiberiu Silviu Dumitrache.

Generalul Tiberiu Silviu Dumitrache a fost numit șef interimar al DGPI prin ordin al fostului ministru PNL Marcel Vela, în ianuarie 2020.

El este fiul colonelui SRI (r) Gheorghe Dumitrache, fost șef Sector „A” în cadrul SRI Prahova. Pe 4 februarie 2013, Dumitrache senior a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru trafic de influență, dare de mită și încercarea de a determina mărturia mincinoasă.

În același dosar au fost condamnați și general (r) SRI, Ovidiu Soare, fostul șef al Inspectoratului de Apărare a Constituției a SRI (cea mai importantă divizie a SRI).  Într-un dosar disjuns a fost condamnat tot la 3 ani de închisoare cu suspendare și colonelul (r) Corneliu Păltânea, fost șef al SRI Prahova, considerat mentorul lui Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD fugit în Serbia.

Legea privind instituirea stării de alertă, constituțională

Curtea Constituțională a decis ieri că legea prin care este instituită starea de alertă în România este constituțională. A fost admisă doar o excepție de neconstituționalitate la articolul 72, alineatul 2, care nu are însă impact asupra actului normativ în ansamblu, susțin surse juridice. Mai precis, ceea ce CCR a declarat neconstituțional privea faptul că nu există termene rapide prevăzute în lege pentru a putea fi atacate în contencios administrativ actele administrative. Sesizarea la CCR a fost făcută de AUR.

Co-președintele partidului, George Simion, a susținut că este neconstituțională instituirea stării de alertă în baza Legii 55/2020. El și-a exprimat convingerea că și judecătorii CCR vor constata același lucru, deoarece situația sanitară nu ar mai impune această măsură.

Romsilva: În timp, Cascada Bigăr se va regenera

Reprezentanții Romsilva afirmă că intervenția umană în zona Cascadei Bigăr este minimă, procesele naturale trebuind să se desășoare liber, motiv pentru care administrația Parcului Național Cheile Nerei nu a luat măsuri invazive pentru a sprijini structura de travertin a cascadei. “Această cascadă este într-o dinamică naturală permanentă și în timp se va regenera, prin depunerea unor noi straturi de mușchi pietrificat”, subliniază Romsilva, menționând că în zone sunt urme ale unor fenomene similare petrecute în trecut.

Un perete al cascadei Bigăr, cu o înălțime de aproximativ 4 metri, s-a surpat, luni, în jurul orei 18.15, din cauze naturale.

Cascada Bigăr s-a format în timp, prin depunerea carbonatului de calciu din apele Izbucului Bigăr, care a fost acoperit de un covor de mușchi. Carbonatul de calciu pietrifică acest covor de mușchi, care se regenerează cu noi straturi de mușchi vii, astfel încât o cascadă de acest tip crește permanent în dimensiuni. Cascada Bigăr a atins dimensiuni considerabile ca greutate și volum și a cedat sub propria greutate.

Un rucsac plin cu heroină a căzut la picioarele polițiștilor

Procurorii DIICOT și ofițerii DCCO și BCCO București au efectuat ieri șapte percheziții domiciliare în Capitală, fiind capturate 1,2 kilograme de heroină și aproape 6 kilograme de canabis. În urma descinderilor au fost reținute trei persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc, trafic intern și internațional de droguri de risc și deținere fără drept de droguri de risc, în vederea traficării.

Doi dintre traficanți vindeau heroină și cocaină pe raza Sectorului 5, iar al treilea se ocupa cu comercializarea de canabis, achiziționat din Spania. Conform unor surse judiciare, când polițiștii au ajuns la apartamentul unui traficant, acesta a aruncat heroina pe geam, într-un rucsac, care a căzut însă la picioarele polițiștilor prezenți lângă imobil.

Dosar penal după un caz de bullying la o școală din Timișoara

Polițiștii au întocmit un dosar penal după ce în mediul online au apărut imagini cu o elevă supusă bullying-ului într-o sală de clasă a unei școli din Timișoara. În imagini apar două fete care o agresează pe o colegă de-ale lor și pe fundal se aud mai mulți băieți care, cel mai probabil, filmează momentul agresiunii. Conducerea școlii în care a avut loc incidentul a fost demisă.

“Astăzi am decis eliberarea din funcție a conducerii Liceului Alimentar, directorul și directorul adjunct, unde a avut loc incidentul. Am obținut avize pentru nominalizarea a doi directori acolo. A avut loc audierea celor în cauză de către Poliție, care a deschis un dosar penal, după autosesizare. Mâine vor avea loc cercetarea faptelor atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice care au fost implicate în acest incident”, a declarat Marin Popescu, inspector-șef în cadrul ISJ Timiș.

Un bărbat și-a ucis în bătaie concubina, care era însărcinată, și ar fi violat o altă femeie

n el a postat și fotografii cu copilul în vârstă de doi ani al concubinei, plângând și cu cătușe la mâini

Poliția, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea și Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului au deschis anchete după ce un bărbat de 50 de ani din localitatea Dumitrești și-a ucis concubina care era însărcinată, în aceeași noapte în care a bătut-o pe aceasta el violând o altă femeie, care venise în vizită la ei.

În week-end, polițiștii au fost sesizați de bărbatul din comuna Dumitrești despre faptul că o femeie de 32 de ani, care îi este concubină, se simte rău. La sosirea echipajului SMURD la casa acestora, femeia era decedată. În urma anchetei, polițiștii au constatat că femeia, care era însărcinată în 3 luni, a fost agresată de bărbat și a murit în urma loviturilor primite.

Ulterior, au ieșit la iveală și alte informații în acest caz. În noaptea în care bărbatul și-a bătut concubina și ar fi lăsat-o să agonizeze până a doua zi, ar fi violat o femeie care venise în vizită la ei. Mai mult decât atât, pe contul de Facebook, el postase, în octombrie 2020, fotografii cu fiul de 2 ani al concubinei sale. Copilul apărea legat la mâini cu cătușe și plângând. Poliția a fost sesizată acum despre aceasta situație și a început verificări și cu privire la acest aspect. Între timp, copilul a fost preluat de reprezentanții DGASPC Vrancea și se află acum în grija unui asistent maternal.

Bărbatul a mai fost condamnat: în anul 2004, el a primit o condamnare de 17 ani pentru omor și lipsire de libertate, dar a fost eliberat după 13 ani de detenție.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.