Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum se împart filialele din Moldova între Orban și Cîțu

Ziarul de Vrancea
4 iul 2021 870 vizualizări

Actualul președinte al PNL a ieșit întărit după alegerile interne din filiale, chiar dacă unii lideri din teritoriu sunt susținători ai premierului n în Moldova, baza partidului înclină spre Orban, dar „cărțile” se fac în Ardeal

Filialele PNL din Moldova și-au ales, în weekend, noi conduceri în perspectiva Congresului din toamnă. Jumătate sunt pro-Orban, jumătate sunt pro-Cîțu, însă actualul lider al PNL are un ușor avantaj, susțin surse politice.

În regiunea Nord-Est, trei filiale PNL sunt de partea premierului Florin Cîțu (Suceava, Neamț și Vaslui), în timp ce trei sunt de partea președintelui în funcție Ludovic Orban (Botoșani, Bacău, Iași).

Organizația PNL Suceava e condusă cu mână de fier de Gheorghe Flutur, așadar delegații suceveni vor vota fără excepție cu Florin Cîțu la Congresul din septembrie. În schimb, filialele Vaslui și Neamț, chiar dacă sunt conduse de apropiați ai premierului, vor fi divizate. Spre exemplu, Nelu Tătaru a câștigat cu scandal alegerile interne din Vaslui, însă o parte dintre delegați sunt de partea lui Marius Arcăleanu, prim-vicepreședintele Organizației municipale, unul dintre apropiații lui Orban.

La Neamț, prefectul George Lazăr, susținător al premierului Cîțu, a fost ales președintele filialei județene, după ce l-a învins pe deputatul Laurențiu Leoreanu, unul dintre apropiații lui Orban. Pe hârtie, voturile filialei Neamț se vor împărți la Congres, însă surse politice susțin că Leoreanu ar putea trece și el în tabăra lui George Lazăr.

La Bacău, senatorul PNL Daniel Fenechiu și-a anunțat candidatura la șefia PNL Bacău în 7 iunie, revendicându-se din gruparea Cîțu. Urma să se confrunte cu Mircea Fechet, susținut de Ludovic Orban. În final, Daniel Fenechiu nu și-a mai depus candidatura, când a constatat că nu are șanse, dar nici nu a anunțat oficial faptul că a renunțat la competiție.

În 26 iunie, Fenechiu a organizat o întâlnire a premierului Cîțu cu câteva zeci de primari din Bacău, pentru a-și consolida candidatura la șefia PNL Bacău, unde au mai participat Gheorghe Flutur și Nelu Tătaru. Întâlnirea a fost organizată de Fenechiu pe cont propriu, și nu de șeful interimar al organizației PNL Bacău, Viorel Miron. Alegerile interne au fost câștigate de Mircea Fechet, fost ministru al Mediului. La Congres, filiala Bacău va merge cu Ludovic Orban, însă și Florin Cîțu va rupe voturi prin influența lui Daniel Fenechiu.

„Cîțu rupe foarte puțin spre deloc”

La Iași, a câștigat Alexandru Muraru, unul dintre apropiații premierului Cîțu, însă grosul filialei e de partea lui Orban, lucru dovedit de reacția sălii. În timp ce își rostea discursul, Florin Cîțu a fost întrerupt de un ropot de aplauze, doar că acestea nu erau pentru el, cu pentru Ludovic Orban. Liderul PNL intrase în sală chiar în timp ce premierul vorbea. “Ciudat, am venit impreună dar ați ajuns mai târziu, dar asta este...”, a comentat Florin Cîțu.

Organizația Iași e controlată din umbră de primarul Mihai Chirica și de Costel Alexe (președintele Consiliului Județean), ambii susținători ai președintelui Ludovic Orban. „Chiar dacă nu sunt prezenți în sală, vreau să-i salut și pe Costel Alexe și pe Mihai Chirica. Sunt convins că sunt nevinovați”, a spus Ludovic Orban la Iași, o afirmație care a stârnit aplauze puternice din partea celor prezenți în sală. Alexe și Chirica sunt cercetați în dosare de corupție.

La Botoșani, deputatul Costel Șoptică l-a învins pe prefectul județului, Dan Nechifor, la o diferență de numai zece voturi. Șoptică e de partea lui Orban, însă și premierul Cîțu va rupe o parte din voturile filialei.

“Din fiecare filială controlată de Cîțu, Ludovic Orban mai rupe 10-20% din voturi, pe baza relației de prietenie pe care o are cu fiecare membru PNL în parte. Orban e extrem de apreciat de baza partidului. În schimb, din filialele controlate de Orban, Forin Cîțu rupe foarte puțin spre deloc. În concluzie, după alegrile din Moldova, Ludovic Orban e în avantaj, însă până la Congres mai e mult”, spun surse din conducerea PNL pentru News.ro.

 În schimb, tabăra premierului Florin Cîțu se bazează pe voturile din Transilvania. “Toată lumea așteaptă poziționarea filialei Bihor, condusă de Ilie Bolojan. Cred că va fi de partea noastră și va înclina decisiv balanța în favoarea lui Florin Citu”, susțin surse liberale apropiate premierului.

Barna, favorit cert la șefia USR-PLUS

​Și alegerile din organizațiile USR-PLUS s-au încheiat, conturând tabloul influenței în partid în perspectiva Congresului din această toamnă. Potrivit informațiilor analizate de site-ul HotNews.ro, în urma scrutinului intern tabăra Barna a câștigat majoritatea în birourile de conducere din 29 de județe, bazându-se astfel și pe un număr mai mare de delegați la Congres.

Cele 29 de județe sunt Alba, Arad, Argeș, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Mehedinți, Neamț, Olt, Satu-Mare, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Timiș, Suceava, Teleorman, Sibiu și Mureș.

Președintele USR-PLUS, rezultat din fuziunea celor două partide, va fi decis la Congresul care va avea loc pe 2 octombrie.

Până acum, singurul care și-a anunțat oficial candidatura la șefia partidului este Dan Barna. Potrivit unor surse politice, și Dacian Cioloș ar vrea să intre în competiție, anunțându-și această intenție în partid.

Recent, Dacian Cioloș i-a propus lui Dan Barna să nu candideze niciunul dintre ei la șefia USR-PLUS, propunere refuzată însă de acesta din urmă. „Eu am participat la toate luptele și la toate confruntările pe care USR-PLUS le-a avut. Intenționez să merg mai departe, pentru că eu cred foarte mult că USR-PLUS este un partid care pe termen lung va avea un cuvânt greu în politica din România”, a declarat Barna la vremea respectivă.

Comisia de la Veneția cere desființarea Secția speciale

Comisia de la Veneția recomandă desființarea Secției de Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și cere eliminarea articolelor din lege care creează o superimunitate pentru magistrați. Reacția vine după ce ministerul român al Justiției a solicitat punctul de vedere pe aceste teme. Astfel, Comisia de la Veneția a salutat intenția autorităților române de a reforma sistemul juridic, care include un pas esențial în desființarea Secției speciale, și le încurajează să continue reforma amplă.

Comisia a criticat înființarea SIIJ și în trecut, în două puncte de vedere adoptate în 2018 și 2019.

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiativa pentru Justiție au cerut ieri demisia președintelui CSM, Bogdan Mateescu, după ce Comisia de la Veneția a recomandat desființarea Secției speciale “ca un prim pas urgent” în cadrul unui proces mai larg de reformare a justiției și înlăturarea amendamentelor votate în Camera Deputaților la legea de desființare a SIIJ – sprijinite de șeful CSM. “Din nefericire, Consiliul Superior al Magistraturii, în majoritatea sa, a susținut un punct de vedere diametral opus, impulsionat de ieșirile publice ale Președintelui acestei instituții, dl. Mihai Bogdan Mateescu”, se arată în comunicatul celor trei asociații.

Nou „focar” al unei boli genetice foarte rare, identificat în Suceava

 boala degenerativă duce la moarte în 4-5 ani

O boală foarte gravă provocată de o mutație genetică rară a fost descoperită în rândul a patru familii din județul Suceava, județ în care trăiesc în jur de o treime din persoanele diagnosticate cu amiloidoză în țara noastră, relatează Monitorul de Suceava.

Amiloidoza ereditară tip transtiretină este o boală sistemică de care suferă estimativ maximum 30.000 de persoane, la nivel mondial. Sunt descrise 120 de mutații genetice care provoacă boala.

Cei mai mulți pacienți au fost diagnosticați în nordul Portugaliei, în nordul Suediei și în Japonia. În România sunt diagnosticați aproximativ 30 de pacienți, dintre care 9 sunt din comunele sucevene Todirești și Soloneț.

Medicul-șef al secției Neurologie din Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, dr. Daniela Beatrice Neagu a declarat că între aceste familii nu există legături de rudenie și nici nu au fost identificate legături între ele. Doctorul a precizat că toți pacienții nou descoperiți prezintă simptome de boală și au fost diagnosticați în urma investigațiilor și testelor efectuate la spitalul sucevean. „Au fost inițial investigați pentru alte boli, în mai multe spitale și când au revenit la noi, colegii de la Gastroenterologie au suspectat că este vorba despre ATTR. Au fost testați și au ieșit pozitivi. Simptomatologia este diferită, fiecare prezintă alte simptome ale bolii”, a declarat dr. Neagu. În tratament la centrul de la spitalul din Suceava sunt 12 pacienți cu boală simptomatică.

Boala degenerativă

Medicul care a descoperit în anul 2005 mutația Glu54Gln, Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie din Institutul Clinic Fundeni, a declarat că aceasta pare să fie întâlnită numai la pacienții din România și că toți pacienții cu hATTR cu mutația Glu54Gln au originea în județul Suceava, în zona Todirești. În urmă cu doi ani, profesorul spunea, la Suceava, că au fost investigate peste 120 de persoane din Todirești, „dar dacă extindem aria de cercetare spre Rădăuți și Botoșani sunt convins că vom găsi și alte cazuri”.

Deși sunt și copii care au această genă, până la vârsta de 35-40 de ani ei nu prezintă nici un simptom. Dr. Neagu a precizat că în cazul mutației Glu54Gln, care este întâlnită în județul Suceava, toți pacienții care au această genă mutantă fac boala.

După vârsta de 35 de ani, pacientul prezintă amorțeli la nivelul extremităților și boala evoluează progresiv, cu tulburare de mers sau imobilizarea la pat, în funcție de stadiul bolii, edeme în zona gambei, respirație dificilă la efort, palpitații și sincope, amețeală la ridicarea în picioare, tulburare de tranzit intestinal, tulburări de urinare, disfuncție erectilă, uscăciunea ochilor/gurii.

Speranța de viață în amiloidoză este de 10 ani de la debutul simptomelor, dar la forma provocată de gena mutantă întâlnită doar la Todirești, fără tratament boala duce la moarte în 4-5 ani. Cu tratament instituit în faza de început, evoluția bolii este oprită iar costurile terapiei sunt acoperite de stat.

Primăria Oradea, vizată de un atac de tip „ransomware”

Primăria Oradea a fost vizată de un atac de tip „ransomware”, care a criptat o parte din date, unele activități fiind suspendate temporar. “Primăria Oradea aduce la cunoștința publicului faptul că, în Sala Ghișeelor (Piramidă) de la parterul instituției, nu se poate efectua nicio operațiune, cu excepția încasărilor de taxe și impozite. Situația a fost creată de un atac de tip „ransomware”, care a criptat o parte din date”, anunță Primăria.

Instituția dă asigurări că 100% din date vor fi recuperate din backup, durata restaurării acestora luând însă mai mult timp. Până la restaurarea completă a acestora, sistemul de management documente CID nu va fi operațional.

În prezent se fac verificări continue pentru rezolvarea rapidă a problemei.

A murit actrița Luminița Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din „Moromeții” și „Moartea domnului Lăzărescu”

Actrița Luminița Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din filme ca „Moromeții” și „Moartea domnului Lăzărescu”, a murit la vârsta de 71 de ani, după o îndelungată suferință.

Luminița Gheorghiu s-a născut pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena „Bulandra”.

Actrița și-a început cariera cinematografică în urmă cu mai bine de trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din „Moromeții” (1987), regizat de Stere Gulea. A fost premiată la nivel internațional douăzeci de ani mai târziu, pentru interpretarea din „Moartea domnului Lăzărescu” (r. Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociației Criticilor de Film de la Los Angeles.

Luminița Gheorghiu a mai jucat în „Aurora”, „După dealuri” și „Sunt o babă comunistă”, ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu și regizat de Stere Gulea care a ales-o pentru că avea nevoie de „cineva care să poată interpreta un personaj tipic, din clasa medie, din perioada comunistă, inteligent, cu simțul umorului, cu autoironie”.

Accident cu cinci morți laTeleorman

Cinci persoane au murit, iar alte trei sunt în stare gravă la spital în urma unui accident produs luni noaptea pe raza localității Drăgănești - Vlașca.

Din primele date, în accident au fost implicate o autoutilitară care tracta o platformă și un autotren. Toate victimele sunt pasageri din autoutilitară.

Potrivit datelor inițiale furnizate de ISU Teleorman, trei persoane au murit pe loc, două au fost găsite în stare gravă, iar alte trei erau încarcerate, cu multiple traumatisme. “Șoferul autotrenului, conștient și cooperant, fără leziuni grave, a refuzat transportul la spital”, transmite ISU.

Profesor de sport, reținut după ce a trimis mesaje „deocheate” elevelor

Un bărbat de 28 ani din Roznov, profesor de sport la o școală din localitate, a fost reținut pentru 24 de ore pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.

El este acuzat că ar fi trimis mesaje cu conotații sexuale și ar fi manifestat un comportament neadecvat față de mai multe minore. “La data de 25 iunie, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că o minoră, de 11 ani, a primit pe telefonul mobil mai multe mesaje ce conțineau conotații sexuale, de la o persoană ce s-a recomandat a fi profesorul de sport, la școala la care minora era elevă”, precizează purtătorul de cuvânt al IPJ Neamț, Georgiana Moșu. Potrivit sursei citate, din cercetări a rezultat faptul că un bărbat, în vârstă de 28 ani, din Roznov, ar fi transmis prin intermediul unei rețele de socializare unor minore mai multe mesaje cu conotații sexuale.

Totodată, persoana în cauză, în calitate de profesor de educație fizică și sport la o unitate școlară din județul Neamț, ar fi manifestat un comportament neadecvat cu tentă sexuală față de mai multe minore, eleve la unitatea de învățământ unde acesta era încadrat.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic prognozat în România în următoarele două săptămâni (5 - 18 iulie) va fi unul oscilant, cu zile caniculare ce vor alterna cu perioade de instabilitate atmosferică, reiese din estimările publicate, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În Moldova, temperaturile vor fi în creștere până la începutul celei de-a doua săptămâni (13 iulie), vremea va deveni călduroasă, iar maximele vor avea media de 32 - 33 de grade. Până la sfârșitul intervalului, temperaturile maxime vor avea tendința de scădere spre o medie regională de 29 de grade. Temperaturile minime vor avea variații pe tot parcursul intervalului, cu cele mai ridicate medii, de 19 grade, la mijlocul primei săptămâni și în jurul datei de 14 iulie și cele mai scăzute, de 17 grade, în jurul datelor de 10 și 17 iulie. Probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice va fi ridicată în primele zile ale intervalului și după data de 14 iulie, când vor fi posibile averse torențiale și cantități importante de apă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.