Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum se face programarea la vaccinare

Ziarul de Vrancea
11 ian 2021 905 vizualizări

Programarea va putea fi făcută pe platformă, personal, prin medicul de familie, prin serviciile de call-center sau prin direcțiile de asistență socială din cadrul primăriilor

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a reamintit ieri că a doua etapă de vaccinare va începe în data de 15 ianuarie. “În ceea ce privește modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 3:00 se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call-center și aici ca noutate vom avea un număr unic la nivel național – 0214144425, practic, sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call-centere distribuite la nivelul fiecărui județ. O altă modalitate de programare, prin Direcția de Asistență Socială din primării sau prin intermediul aparținătorilor care pot să creeze, să își facă cont și să înscrie până la maxim zece persoane dintre aparținători, din familie”, a transmis Valeriu Gheorghiță. El a explicat și cum pot fi programate persoanele cu boli cronice care au sub 65 de ani.

“Pentru persoanele care sunt în evidență cu boli cronice sub vârsta de 65 de ani, programarea se face în mod corect prin medicul de familie, dacă persoana respectivă nu are acces la un medic de familie sau nu are medic de familie, se poate face programare prin serviciul de call-center individual, pe pagina web, prin Direcția de Asistență Socială sau la fel prin intermediul aparținătorilor. De asemenea, pentru persoanele care deservesc activități esențiale programarea se face prin angajator și, de asemenea, atunci când angajatorul înscrie persoanele pe care le are în angajate sau în contract de prestări pentru acele activități esențiale, beneficiarul poate să își stabilească, după ce este validat de angajator, ziua și centrul unde vrea să meargă să se vaccineze”, a transmis coordonatorul campaniei de vaccinare.

Musulmanii din România, încurajați să se vaccinee

Muftiatul Cultului Musulman din România a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă, că se alătură campaniei naționale de promovare a vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2, derulată la nivel național, și salută totodată apariția vaccinurilor care pot duce la limitarea actualei pandemii. De asemenea, instituția îi informează pe membrii comunității musulmane din România că vaccinarea este un act asumat personal, gratuit și voluntar. “Pentru o decizie cât mai bună, însă, în ceea ce privește oportunitatea vaccinării, Muftiatul Cultului Musulman din România îi îndeamnă pe toți membrii comunității în primul rând să se informeze din surse oficiale. În acest sens, pe platforma națională de informare www.vaccinare-covid.gov.ro se găsesc cele mai noi informații despre procesul de vaccinare, precum și o serie de răspunsuri la întrebări legate de vaccin, importanța și oportunitatea vaccinării. Informarea corectă și din surse oficiale asigură luarea unei decizii corecte, care va influența viața fiecăruia dintre noi”, a transmis Muftiatul Cultului Musulman.

De asemenea, Muftiatul recomandă membrilor comunității care nu au acces la surse de informare în mediul online să apeleze la medicii de familie.

Muftiatul mai transmite membrilor săi că este foarte important să manifeste încredere în știință. “Este important și să privim retrospectiv la toate crizele sanitare din decursul istoriei, să recunoaștem importanța vaccinărilor care au condus la gestionarea cu succes a altor epidemii / pandemii și să conștientizăm faptul că decizia fiecăruia dintre noi, luată în cunoștință de cauză, are consecințe importante nu numai asupra sănătății noastre, ci și pentru cei din jurul nostru”, a mai precizat Muftiatul Cultulului Musulman din România.

Un fost ministru, corona-sceptic, a murit infectat cu COVID-19

n ieri au fost raportate peste 150 de decese în 24 de ore

Actorul Bogdan Stanoevici, fost ministru și fost manager al Circului Metropolitan, a murit ieri la vârsta de 62 de ani. El se afla internat la Institutul Inimii, unde a fost mutat de la spitalul „Sfântul Pantelimon”, după ce a fost diagnosticat cu COVID-19.

A absolvit Institutul de artă teatrală și cinematografică „I. L. Caragiale” din București. A jucat pe scena Teatrului Național din București, alături de nume sonore ale scenei românești. În primul an de facultate a debutat în film, sub îndrumarea și atenția profesorului său, Amza Pelea. În perioada 1977-1979, a fost prezent în multe producții cinematografice, de teatru și de televiziune. A interpretat roluri în 13 lungmetraje, peste 15 filme de televiziune și în zece spectacole de teatru.

Bogdan Stanoevici a fost numit ministru delegat pentru românii de pretutindeni, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în martie 2014. A fost și candidat la alegerile prezidențiale.

În luna noiembrie a anului trecut, el declara că este împotriva purtării măștii sanitare pentru prevenirea infectării cu SARS-CoV-2. La începutul lunii decembrie, el a fost diagnosticat cu COVID-19 și starea i s-a agravat, fiind intubat. Pe 24 decembrie, Stanoevici a fost preluat de la Spitalul „Sf. Pantelimon” din București, unde a dezvoltat o infecție nosocomială, și a fost internat la Institutul Inimii, unde a fost trecut pe oxigenare extracorporală, intervenție realizată prin procedura ECMO, cu scopul de a-i pune plămânii în repaos total pentru o perioadă de până la 15 zile.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.697 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus înregistrate în ultimele 24 de ore. Totodată, au fost raportate 156 de decese, bilanțul de la începutul pandemiei urcând la 16.881.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.783. Dintre acestea, 1.073 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.048.928 de teste. Dintre acestea, 23.667 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.971 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.696 la cerere.

Profesorii care fac ore remediale vor primi 200 de lei pe lună per elev

Cadrele didactice care vor face ore remediale ar urma să primească 200 de lei pe lună per elev, a precizat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu la iarul Libertatea, deși duminică acesta spunea că această sumă ar putea ajunge la 500 de lei pe lună per elev. Potrivit ministrului, există două surse de finanțare pentru plata orelor de recuperare, întrucât una dintre acestea acoperă doar elevii până la 16 ani. „Există la nivel de proiect, am identificat din POCU o sumă de 30 milioane de Euro, care a făcut deja obiectul unei ordonanțe de urgență nr. 171 prin care am putea să acordăm elevilor - este vorba despre cei sub 16 ani pentru că doar ei sunt eligibil - o sumă de 200 de lei pe lună și luând în calcul un interval de două luni și jumătate de la deschiderea școlilor în format fizic - februarie, martie, până la jumătatea lunii aprilie - asta ar însemna 500 de lei per elev. Asta ar însemna 100 de Euro per elev pentru acțiuni remediale” a declarat ministrul, într-o emisiune la Libertatea. „Într-o școală care ar avea 500 de elevi care necesită acțiuni remediale, vor fi 500 de elevi, ori 100 de Euro, ar înseamnă 50.000 de Euro care vor fi alocați pentru plata salariilor profesorilor care se vor implica în compensarea pierderilor suferite de către elevi. Această compensare e un lucru important, partea materială. Avem un alt proiect împreună cu Banca Mondială din care peste 40 milioane de Euro sunt destinați acțiunilor remediale ca măsură de reducere a abandonului școlar. Doar că proiectul acesta este destinat elevilor de liceu. Deci împreună ar putea să asigure finanțarea și vor putea să asigure finanțarea cadrelor didactice implicate în procesul de recuperare a pierderilor”, a detaliat Cîmpeanu.

Botoșani: Bărbat de 33 ani, suspectat că ar fi violat un băiat de 12 ani

Un bărbat de 33 de ani a fost reținut de polițiștii din Botoșani pentru 24 de ore, fiind acuzat că ar fi violat un băiat de 12 ani pe care părinții l-au lăsat în grija sa. “În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că în noaptea de 23/24 decembrie 2020, acesta ar fi violat un minor de 12 ani, din municipiul Botoșani, lăsat în supravegherea sa de către părinții acestuia. Polițiștii au fost sesizați pe data de 5 ianuarie 2021, de către mama minorului, iar la data de 11 ianuarie, a fost pus în executare un mandat de percheziție domiciliară la locuința tânărului bănuit de comiterea faptei”, a transmis IPJ Botoșani.

Sursa citată menționează că în urma percheziției au fost ridicate mai multe probe, iar bărbatul de 33 de ani a fost dus la sediul poliției. El a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Alexander Nanau refuză Medalia “Meritul Cultural” din partea președintelui

Regizorul Alexander Nanau a anunțat pe Facebook că nu poate primi Medalia “Meritul Cultural”, acordată cu ocazia Zilei Culturii Naționale de către președintele Klaus Iohannis, “din cauza crizei fără precedent în care se află tot sectorul cultural din România”. “Cred că este cel mai cinic moment pentru a decora, simbolic și gol de sens, cultura României. După aproape un an de eforturi și propuneri din partea tuturor sectoarelor culturale de a angaja statul român în implementarea de mecanisme de susținere a culturii sever amenințate de faliment în timpul crizei COVID-19, reacția și intervenția concretă a statului român la toate nivelurile instituționale a fost zero”, a scris regizorul.

Alexander Nanau este regizorul filmului “Colectiv”, propunerea României pentru o nominalizare la Oscar 2021. El subliniază în răspunsul său că “propunerile de salvare a industriei culturale s-au făcut doar la nivel retoric, iar eu nu pot participa la această susținere simbolică a unui lucru esențial, cultura acestei țări”. El acuză “instituțiile statului responsabile că din martie 2020 și până astăzi au agravat situația cinematografiei, prin lipsa de acțiune și indiferență”.

Magistrații cer anchetarea șefei care se ocupă de anchetarea magistraților

Secția pentru procurori a CSM a decis, ieri, sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la șefa Secției speciale, Adina Florea, pe care o acuză de “exercitarea funcției cu rea credință sau gravă neglijență”, pentru plasarea sub control judiciar a Laurei Codruța Kovesi și a lui Alfred Savu. Decizia a fost luată cu unanimitate.

Sursa citată a precizat că “măsura a fost dispusă în urma publicării în mass-media, prin intermediul mai multor articole de presă, a considerentelor reținute în cuprinsul hotărârilor judecătorești pronunțate de către Înalta Curte de Casație și Justiție prin care au fost admise, în anul 2019 și anul 2020, contestațiile formulate împotriva măsurii preventive a controlului judiciar dispus față de doamna procuror Laura Codruța Kovesi și domnul procuror Alfred Savu”.

Motivarea hotărârii prin care instanța ÎCCJ a dispus revocarea controlului judiciar impus Laurei Codruța Kovesi de procurorul Secției speciale pentru magistrați Adina Florea în dosarul extrădării lui Nicole Popa desființează acuzațiile aduse fostei șefe DNA și apreciază ca nelegală măsura controlului judiciar.

A murit Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj. Confirmat cu COVID-19

Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a încetat din viață, ieri după-amiază, în urma unei crize acute cardio-respiratorii. El fusese confirmat cu COVID-19, dar starea sa se ameliorase. “Cu profundă durere sufletească, aducem la cunoștința tuturor credincioșilor greco-catolici și a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viață la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Eparhiei.

Conform sursei citate, în ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul.

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, fusese confirmat cu COVID-19 la sfârșitul anului trecut. El urma să rămână în izolare la domiciliu până în 13 ianuarie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.